Új hozzászólás Aktív témák

  • TKL

    tag

    Sziasztok! Egy kis segítséget / tanácsot szeretnék kérni. Asztro fotózáshoz vásároltam egy SMC Takumar 200mm F4-es obit, és Nikon D5500-on használnám. Azt tudom, hogy elméletben csak segédüveges adapterrel lehet a végtelenbe fókuszálni vele (ez még nem jött meg, nem tudtam kipróbálni még az obit), így használva adapterrel pedig benyelem a képminőség romlását.

    A kérdésem egyrészt az lenne, hogy mennyire jelentős a minőségromlás, kifejezetten ha asztrofotózásra vetítjük le (aberrációk stb miatt)?

    Másrészt: találtam külföldi topikokat azzal kapcsolatban, hogy módosítható a fókusz sok M42-es Takumar objektívben úgy, hogy Nikonon is tudjon plusz üveg nélkül a végtelen be fókuszálni egy sima adapterrel. Ez vajon megoldható az említett 200mm-esen is? (sorszáma: 5193xxx, elvileg 5 elemből áll belül).

    Egy objektívekkel foglalkozó ember azt ajánlotta, hogy 25.000 ft ellenében átalakítja, jelentsen ez akár fókusz állítást vagy bajonett cserét, pontosan nem mondta hogy gondolta. Viszont a fókusz állítás megoldható házilag is, és meg is próbálnám, csak tudom kellene, hogy ezzel az obival ez lehetséges-e?

    A fent említett összeg egy ilyen átalakítás esetében egyébként reális? 19.000 Ft volt maga az objektív...

    Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák