-
IT café
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Aprósólyom #9030 üzenetére
DDR2-ben reagáltam.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63547 üzenetére
Nem vagyok benne biztos megéri és annyit nyersz vele.
Ha mégis éget a pénz, corsair3600cl16 ami edie, de annak is úgy lesz értelme számodra, ha 3800-4000cl16 és megbuzerált subokkal hajtod. Egyéb esetben sztem semmit nem fogsz észrevenni, kivéve hogy a pénztárcádból hiányzik pénz.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
t1
addikt
válasz Aprósólyom #63550 üzenetére
Nincs ilyen menü, és vadiúj az alaplap
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63563 üzenetére
Mit szeretnél lecsiszolni és miért?
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63565 üzenetére
Azon sztem annyira vékony a réteg, hogy kb egy mozdulattal le is fogod nullázni a modulokat. De mi a konkrét hűtési cél? Milyen oc, milyen ram, mekkora fesz.
Lelövöm a poént, simán hűthetőek mókolás nélkül. Persze nem az ilyen lófütty ramhűtőre gondolok. Vízzel meg 30pár fok körül tartható, ha extrém kategória a cél. A hűtő vagy pontosabban melegítőborda eltávolítása is félmegoldás lehet amúgy. Szellős ház alapfeltétel.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63567 üzenetére
Azért kérdeztem mi a cél. Nálam a ddr5 1.48von gyári bordával szépen hűthető 14cmes ventivel, még tm5 alatt is ami megizzasztja 40fok max, trefi 131072vel.
Egyszerűen értelmetlen - amellett hogy veszélyes, bónusz garvesztéssel - ezzel próbálkozni. Szerintem.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63569 üzenetére
Ddr5: A hőfüggő stabilitás főleg trefi függő. 262000es trefin már 37 fok alatt kell tartani, most amúgy hynix modulról beszélünk. 131000es trefin már 48 fok körülig bírja. A venti baromi sokat dob, pláne hogy pressure optimized ventit raktam. Ami még említendő, hogy hány dimmes lap. 2 dimmesekben egymást melegítik a modulok a közelség miatt.
Ha max trefi és magasabb fesz akkor víz marad. De annak csak top intel lappal van értelme.
A hőfokot a pmicnél levő szenzor méri, kbra mérvadó.
De van több hatékony eszköz és beállítás, szóval a csiszitölésnek semmi értelme sztem.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63611 üzenetére
C9bjz-im voltak, azok nagyon mentek. Elvileg ez a legutsó revízió, ez a legjobb. A felsoroltak gyengébben teljesítenek. A micron bdieok amik kafák, de ott chip típust nem tudok.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63613 üzenetére
Hu passzolom hány rev van. De ott is volt vegyes kép, volt ami nem annyira ment magas frekin. Mi a célod amúgy, mibe lesz?
-
CJ4567
nagyúr
válasz Aprósólyom #63616 üzenetére
Egy próbát megérhet. Ezek DR DJR-ek. Az előző MSI-ben ment CL15-öt is
No Sana No Life
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63616 üzenetére
Corsair3600cl16os amit szoktam ajánlgatni, micron edie.
-
arabus
addikt
válasz Aprósólyom #63613 üzenetére
Gigabyte aorus 3733 kit volt ilyen [link] .
Most is van mert vettem 4x16gb gyári ecc reg. djr modult,csak még nem raktam össze a gépet mert kelett egy alaplap és vettem egy 1,5 Kw tápot hozzá.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
GAbre
veterán
válasz Aprósólyom #63712 üzenetére
Miért vagy lassú?
Nem számít.Mellesleg tényleg sokat számít,hogy mire használod géped.
Lásd "rtx"-nek több értelme van,mint ram húzásnak
Alant láthatod a "tökéletesen" ábrázolt különbséget.(Spoiler alert:poén)Avatar
-
GAbre
veterán
válasz Aprósólyom #63714 üzenetére
Az nem baj,ha te is írtál,nem hiszem,ezt külön kéne írni.
Vszeg igen játékra kérdezi,de azért is írtuk be,hogy ki tudja tényleg csak ennyi vagy még másra is kell neki a gép.
Annyira nem foglalkozok ezzel,de ha már itt tartunk,akkor állítólag magasabb beállításokon még olyasmit is ki kell számolnia,ami nem is jelenik meg képernyőn,állítólag.
Gondolom programozás függő is a dolog.
De ez is igaz,hogy néha/legtöbbször alig látszik.
De a több mhz hiba nélkül,az minden esetben jobb(elvileg)!Legalábbis hátránya biztos nincs.
Inkább az a lényeg érzed/látod-e,hogy jobb.Avatar
-
yanna
addikt
válasz Aprósólyom #63761 üzenetére
Köszönöm!
Ez jó hír. -
Pityu.
nagyúr
válasz Aprósólyom #63764 üzenetére
Minden lehetséges sajnos. Tegnap egy listát készítettem miket kell majd átnézni.
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63805 üzenetére
Micron Edieok is, 60 fok felett hibáznak. Kb mint a samó bdie.
-
őstag
válasz Aprósólyom #63816 üzenetére
Crucial visszajelzett, hogy kifogytak az adott ramból (amiről közben kiderítettem hogy Micron R-die)
ezért kingston-t rendeltem, mert ott szintén választhattam hogy Hynix D vagy Micron R legyen (dual rank esetén), de mivel asus lapom van ezért inkább Micron R-nél maradtam.Egy ilyen form jól jött volna anno Crucial Ballistic vagy egyéb DDR4 rendelésnél: [link]
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
3800cl15öt mentem 1.45val az edieal. 1.55vból kolléga tolta a 3800cl14et.
[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
Alacsony időzitésre nem jó a d-die.
Nem tudod levinni,arra csak samsung b-die.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
fudi2002
Topikgazda
-
yanna
addikt
válasz Aprósólyom #63832 üzenetére
Most már felvilágosodtam neked köszönhetőleg. Összefoglaló alapján mertem gondolni azt amit.
-
őstag
válasz Aprósólyom #63839 üzenetére
az a baj hogy samsung esetén nem találok datasheet-et csak Micron és Kingston esetén.
csak ennyit árulnak el: [link][ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Aprósólyom #63846 üzenetére
természetesen farnell és mouser oldalakon próbáltam előszőr
-
őstag
válasz Aprósólyom #63848 üzenetére
ezt a linket küldtem feljebb
-
őstag
válasz Aprósólyom #63877 üzenetére
Így gondoltam, visszanéztem de áramot és mili ampert említettem, nem értem miért a fesszel jöttek állandóan...
-
carl18
addikt
válasz Aprósólyom #63877 üzenetére
Az lehet reális hogy mondjuk 1,35 volt helyet nem kapja fixen a feszültséget fixen.
Magyarán lesz ez néha 1,349 volt vagy legrosszabb esetbe 1,36.
De ilyen ingadozás kétlem hogy tönkre vágja a ramot.
Egy gagyi táp mint nekem 2011 na az pusztítja!
Alaplap /ram csere.
MSI G41M-P26 DDR3 +Patriot 2gb 1330mhz. 2012-be májusába vásároltam 13E forint volt a kettő így nagy előrelépés volt aztán 630 penya cserélve lett egy Wolfdale magos E5200-ra.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz Aprósólyom #63881 üzenetére
Én se de alap számításokat tudok például 1,35V×1A=1,35W.
Azért olyan sokat nem esznek a DDr4 ramok, a házamba jól jár a levegő.
A túlmelegedés okozhatna szerintem nagyobb gondokat.
Kis google alapján (DDR4–2666 uses about 3W per 8GB DIMM. DDR4–2133 may use only 2.7W per 8GB) 3 watt a fogyasztás ramonként.
Akkor 2,2 A kapna 1 ram 1,35 volton?[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63884 üzenetére
De, és nem tudtam tönkrevágni 60as procodtvel sem egy 1.52von járatott micront sem...
-
őstag
válasz Aprósólyom #63888 üzenetére
Ja mindenhol megemlítik hogy ha led-et kötsz 1.3-3.3 volt feszre mert azon üzemel, akkor ellenállást is rakj mert a led nem szabályozza a maximális áramot és egyszerűen kiég.
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz Aprósólyom #63888 üzenetére
Ez alapján én nem látok hol a probléma! Kompatibilis amig bírja bírja.
Ennek működnie kéne nem igaz?#63889fudi2002
Ez egy nagyon Komoly ház Haf 912 Advanced tele van ventilátorral.
Így mondhatni minden nagyon hideg.CPU Manual Voltage mellet 1,162 volt 4250mhz.
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz Aprósólyom #63895 üzenetére
Én azért nem megyek el máshoz hogy kipróbáljam nála hogy megy a ramom.
Időpazarlás, most meg van a 48gb 3000mhz.
Van a gépbe normális táp-alaplap, így baj nem lehet.Tapion burner is azt írja Samsung mind kettő, akkor mi kell még?
És ennek az ellenállás kiégés dolognak mennyi a esélye? 20%? 1? 0,1%?
Nagyon nem mindegy?
Olyan ez mint kerékpárnál előre fele forog a hátsó kerék.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
Legalább ekkora alaposságot kéne vinni a saját rendszeredbe. Gdm off. Vddg indokolatlanul magas, ráadásul a vsoc alatt illik lennie 0.04val. De ahogy a gdmet kilövöd, ennyi vsoccal úgy fog elszállni mint a győzedelmi zászló.
Amúgy pedig 1 lapot sem láttam ami procodt 40 ohmnál nagyobbat adott akár 4 modulnál. Általában pont ezért szoktunk vele szívni, mert keveset ad.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63902 üzenetére
"De eszembe jutott egy ötlet: ha kipróbálod a kétféle kitet külön-külön a PC-ben és megnézed, hogy milyen ellenállásokat állít be az alaplap (ZenTimmings-szel) és nincs nagy különbség a két kit között, akkor valószínű nem kell aggódj olyan esettől, amit #63870 nexwo említett."
Bizonyára az én szemem káprázik akkor....
-
®abstract®
őstag
válasz Aprósólyom #63852 üzenetére
meglesem.
ez volt a teszt appom [link] hiba nem volt.
spd + thaiphoon mit mutat?
meddig lehet altalaban tuningolni ramot % ban?Szavahihetőség manapság ritka kincs.
-
®abstract®
őstag
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63906 üzenetére
Ha majd találtok egy lapot - amit én nem találtam pár év alatt mint am4 topikgazda - ami akár 2 akár 4 modullal több 60ohm procodt ad, szóljatok. Hozzáteszem, 60ohm sem okoz problémát 1,45v vdimmnél sem, merthogy ezzel is toltuk anno(és nem xmpn! ). Annyi, hogy értelemszerűen jobban melegszik a modul, de természetesen ez már a külön ventivel hűtött kategória. Rém egyszerű, pl a micron edie 60 foknál feladja a harcot és szórja a hibát tm5 alatt, szóval ha valami túlmegy akkor úgyis úgy vág ki a program/játék asztalra, hogy öröm nézni. Nem ettől fognak ezek elromlani. A másik, hogy amit tm5 felmelegít, arra képtelen a hétköznapi használat.
Azt meg már végképp nem raktátok a képletbe, hogy pl milyen trfc értékek mellett beszélgetünk. Ugyanis ha azt szorítod, melegedésnek indul változatlan vdimm és ellenállás mellett is. Ezért írtam, hogy 1.35v vdimm mellett, ha az alaplap biosz akkora idióta hogy 120ohmot állít be és eszement ampert kapna amit így sem kap, akkor azt tudni illik, hogy xmp annyira laza minden értelemben, hogy így sem fog melegedni a modul. Szóval szép az elmélet, csak tökre semmi értelme nincs egy memóriamodulnál.
Szóval dumcsiztunk egy jót a semmiről.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
®abstract®
őstag
válasz Aprósólyom #63957 üzenetére
Ja,elnezest ilyenem van-laptop ram-a mini pcm be.
Szavahihetőség manapság ritka kincs.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63957 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy pont azt a kingston kitet(2x16) javasoltad amdhez, amivel a legtöbb cumi volt a topikban??
[ Szerkesztve ]
-
®abstract®
őstag
válasz Aprósólyom #63961 üzenetére
Ahogy írtam is pár napja sikerült beállítanom úgy hogy faxa lett
Idén lesz öt éve hogy megvan a kis gép elégedett vagyok.
Úgyhogy eddig háromezer megaherzen mentek a ram-ok egy egész kettő tized volton,de most ugye feljebb vettem egy pont 35 voltra mert így mennek cl16= 3333Mhz n.
Azt hiszem sikerült kimaxolni
Kettő darab kilenc centiméteres venti lefújja a hangulatot a porral 1ütt! Szóval nem szenved a kis gép, nem melegszik túl!
Nincs blue freeze a játékok is szeretik jó lett na[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63964 üzenetére
A 3600cl16os, amit írtál 32.000huf. 36000ért jót is kapni amdhez.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63968 üzenetére
Rendben, majd akkor menedzselheted azokat akiknek ajánlod.
-
®abstract®
őstag
Jah egyébként mi a baj a nanya IC vel?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63972 üzenetére
Mert nem vállalnak, ezt illene tudnod. Ugyanis gyári ocnek számít, ocre pedig nincs garancia. Ennek fényében ajánlj amdhez, ami finnyás a memóriákra.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63975 üzenetére
Tartok tőle, hogy ez ugyanaz a hynix chipes mint az előző, más köntösben. Én amdhez addig nem javasolnám, míg nem derül ki az ellenkezője. Intelen hibátlanok.
-
petison
tag
válasz Aprósólyom #63975 üzenetére
Uff.
Majd én mondok neked véleményt.
Nekem ilyen típusú van, nálam nem megy 3600-on, sőt 3200 sem. Az XMP 1-es profil ami 3000-es, na az működik. Ez a max, már próbáltam sokféle "trükköt" (ZenTimings,Ryzen DRAM Calculator), de nem megyen. Fagyás vagy el se indul. Egyébként más probléma nincs vele.
Most vagy RAM, alaplap vagy CPU gondja van. Egyébként nem szaladok tőle a falnak, hogy csak 3000-en megy.Ha egyszer sok pénzem lesz, felülök a biciklire....
-
CJ4567
nagyúr
MSI alaplapba még talán okés, de másba nem merném ajánlani, mondom ezt úgy, hogy nekem is ez a kit van, de még a régebbi fajta.
No Sana No Life
-
whozZy
csendes tag
válasz Aprósólyom #63963 üzenetére
Köszi a tippet, megnéztem vele egyesével őket, de nekem teljesen ugyan annak tűnik a kettő, semmi eltérést nem látok.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Aprósólyom #63983 üzenetére
Bingó, így van. Az xmp nem a teljes beállításpalettát tartalmazza, sok mindent a lap lő be pl, az alapján hogy dual vagy single rank, illetve mennyi memó kerül be.
De ezt komolyan végig szeretnéd zongorázni az ellenállás beállításokat néhai olyan emberekkel, akik a megfelelő slotot nem tudják eltalálni? (nem a jelenlegi beszélgetés résztvevőire célzok!)Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
®abstract®
őstag
válasz Aprósólyom #63983 üzenetére
szerintem igy hagyom megy,hasznalhato,gyorsabb lett kicsit pedig nem volt lassu!
mielott ide jutottam volt freeze-blue freeze-restartok-szoval most faxa. maradhat.Szavahihetőség manapság ritka kincs.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- G.Skill Aegis DDR4 2x8GB 3000Mhz Dual Chanel ram
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- Patriot Viper Steel 16GB DDR4 3600MHz PVS416G360C4K (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
- ADATA AM1P24HC4R1-BUNS 2x4GB 1Rx8 PC4-2400T-SA0-11 DDR4 2400 CL17 1.2V
- Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL32 2x32GB EXPO memória eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest