-
IT café
A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #74 üzenetére
Valami olyasmi:
"MAUI (MediaTek Advanced User Interface) is a proprietary software platform used on MediaTek powered feature phones. It is based on Nucleus RTOS, and has been used by several phone manufacturers over the years. Nokia's Series 30+ platform is a heavily customized version of MAUI."
[ Szerkesztve ]
-
martongunar
junior tag
válasz
Fancy-boy #48 üzenetére
Mivel köszönő viszonyban sincs a hazai 4G frekvenciasávokkal, ezért senkinek sem ajánlom megvételre, hacsak nem gond a 2G-n való telefonálás és annak hangminősége. Ezeket a telefonokat kizárólag hazai, hivatalos forrásból célszerű megvenni, de még úgy is alaposan áttanulmányozva a használt frekvenciasávokat.
Szerintem a wifinek is alapértelmezésnek kéne lennie, hiszen a wifi hívással rossz lefedettségű helyen is tudunk telefonálni még ha semmi másra nem használjuk. Sajnos nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak ezekkel a telefonokkal, így mindig az lett a megoldás, hogy elő lett kotorva egy régi készülék. Persze ezek addig fognak működni, amíg a 2G hálózat elérhető.
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
A kínaiaknál még manapság is nagyban megy a másolás.
A Vertu luxusmárka nyomógombos készülékeit kopizzák.
Kíváncsi vagyok milyen rendszer lehet rajtuk:[ Szerkesztve ]
-
Churpik
tag
"Vége az olcsó alternatív telefonoknak
A piacon elérhető készülékek kb. 70%-a használja az Android, míg kb. 30%-a az iOS operációs rendszereket. A kettő összege azonban nem éri el a 100%-ot, van még egy nagyon vékony sáv, ahol az olcsó "butatelefonokat" találhatjuk meg. Ezek egyszerűbbek, mint az okostelefonok, de nem is annyira sokoldalúak, tudásuk alkalmazásokkal nem bővíthetők, bár extra szolgáltatások (pld. WhatsApp) rendszerint elérhetőek rajtuk. Ennek azonban lassan vége, a cégek nem kívánnak erőforrásokat pazarolni támogatásukra, így pld. a WhatsApp sem fejleszti 2025-ben tovább KaiOS kompatibilis kliensét, és ez jelzés lehet a többiek számára is." (forrás: CHIP 2025/2) -
Attila0
őstag
válasz
idegen lény #69 üzenetére
Ez igaz, de még mindig él az a tévhit, hogy egy fényképnél kizárólag csak a megapixelek számítanak. Amiben az okosteló ugye köröket ver a butára.
-
idegen lény
őstag
Igazából semmi akadálya sem lenne annak, hogy egy butatelefonnal is lehessen ugyanolyan minőségű képeket csinálni, az más kérdés, hogy az ehhez szükséges minőségű objektívet és technikát nem teszik beléjük. Már vannak 2 megapixeles kamerájú butatelefonok, az már elég lenne egy jónak mondható képhez átlagos felhasználáshoz: [link]. 320 x 480-os felbontáshoz egy 3,5"-os kijelzőn annyi bőven elég, de még FullHD felbontáshoz is elég lenne. Már csak a technikát kéne mellétenni.
AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!
-
Attila0
őstag
válasz
idegen lény #65 üzenetére
Én értem amit írsz. De, egy okostelefon felhasználó már a buta verzió fotózási képességén vitatkozni kezdene velünk hogy, "De hát, egy butatelefon nem készít olyan jó minőségű képet, mint az ő hiper-szuper okosa.
[ Szerkesztve ]
-
idegen lény
őstag
válasz
Fancy-boy #27 üzenetére
Miért vannak meghalva a lányok egy színért? Átfestenek egy húszezres butatelefont pinkre, és így már egyből ötvenezret ér? Ha átfestem a tévémet, akármimet pinkre, akkor kétszer annyiért tudom eladni? Honnan jön ez a színfetisizmus?
AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!
-
idegen lény
őstag
Milyen készülékekre gondolsz, amit feltétlenül magunknál kell tartanunk? Szinte mindegyikben van kamera és zenelejátszó. Sokban van rádió, akár beépített antennával. Az okosokat csak fülhallgatóval lehet hallgatni. Fizetéshez sokkal kisebb helyet foglal egy bankkártya, mint egy batár nagy okostelefon, a kártya nem törik, ha leejted, és nem lopják ki a kezedből. Szinte az összes ismerősöm okostelefonja be van repedve, rettenetesen néznek ki. A buta Alcatelem már számtalanszor leejtettem, maximum szétnyílik és kiesik az akkuja, de ha visszateszem, ugyanúgy működik, és még mindig úgy néz ki, mint amikor vettem. Akadnak már GPS-t tartalmazó butatelefonok is, és ez csak keveseknek létszükséglet, persze, jó, ha van, de elveszi a keresés és az esetleges eltévedés izgalmát. Ébresztő, számológép, lámpa, "jegyzet" is van bennük, az időt és a dátumot is mutatják, mi kell még? Csak AR-kódot nem lehet leolvasni velük (egyelőre) és kuponokkal vásárolni. Egyelőre nem érzem ezeket létszükségletnek. Sosem volt okosom, és nem is vágyom rájuk egyáltalán. Ha kapnék egyet, eladnám.
[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #63 üzenetére
Az USA-ban a Barbi telót is azzal adták ki év vége felé.
Gondolom Európában már nem lesznek.
A cikkben is azt írják, hogy USA, India.[ Szerkesztve ]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #61 üzenetére
Szerintem nem lesz belőle 4G változat. Akkor már meglépték volna a frissítéskor.
Úgy összességében nem várok nagy újdonságot 2025-re, legalábbis teló fronton.
Talán az 5G támogatást...KaiOS fronton már pletykálják:
A 2024-es CES-en a KaiOS a Qualcommmal együttműködve megvitatta a 2025 elejére tervezett 5G funkciós telefonok jövőjét.
A KaiOS 4.0 a KaiOS következő nagyobb verziója, amely várhatóan 2025-ben jelenik meg. A felhasználói ügynöknaplókban és az online fórumokon tippeket fedeztek fel.
A KaiOS 4.0 először 2024 áprilisában jelent meg a KaiOS fejlesztői portálon.
Amit eddig tudunk:
- 5G támogatás
- Frissített lapkakészlet (Qualcomm SM4635)
- Frissítve Android 14 alapr
- Frissítve Gecko 123 motorra
- Ugyanazok az API-k, mint a KaiOS 3.0
- Kezdeti piacok: India, USA (esetleg Go Flip 5 néven)
- Továbbfejlesztett eSIM támogatás (1b30c59 és f26eddf véglegesítés) -
Kíváncsi vagyok, idén milyen újdonságokkal rukkolnak elő a gyártók a nyomógombos telefonok terén! Olyan jó lenne, ha a Nokia 230-as modellből készítenének egy 4G-s verziót is.
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
Az Angol Vodafone most retro lázban ég, hiszen már 40 éve jelen vannak a piacon.
Ehhez kapcsolódóan egy "kisfilmet" is készítettek: [link]
Látható benne pár régi készülék is.[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
Mindenkinek Kellemes Ünnepeket Kívánok!
[ Szerkesztve ]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #54 üzenetére
Köszi az infót!
Látom résen vagy!- Modell: HMD Icon Flip 1
- Megjelenítők: LCD 2.8" Fő / 1.7" Külső
- Kamera: 2MP FF
- Platorm: S30+ OS / Cloud Apps
- Memória: 48MB + 128MB
- Processzor: Unisoc T127 SoC
- Főbb tulajdonságok: 4G LTE, BT5.0, USB-C 2.0, 3.5mm jack
- Akkumulátor: 1,500mAh cserélhető
- Színek: Magenta, Bleen, Glossy Black[ Szerkesztve ]
-
Megjelent HMD Icon Flip 1
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
-
-
Igen, ezen én is meglepődtem, de végül is ez az ő döntésük.
Ami pozitívum az új 110-es modellnél, hogy kapunk +0,4”-kal nagyobb kijelzőt, és a gombok jobban el lesznek szeparálva egymástól. Így nem fognak egybeolvadni, mint az előd esetében, ami megkönnyíti a tárcsázást.
Marad a bluetooth 5.0 és az SD kártya foglalat is.
Amit nem találtam meg, hogy mekkora maga a készülékház fizikai méretei , hogy összevethessem elődével.
Már csak azért is, mert a cikkben 1000-es akksiról kommunikálnak , ellenben indiai portálokon az új 1450-es akkuról beszélnek és azért ez nem mindegy , mert jelentős kapacitás eltérés. Lehet régió függő lesz ?A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
-
Churpik
tag
válasz
Luck Dragon #50 üzenetére
Azt írja, hogy "Blue" arra a lilás árnyalatra
Mondjuk, jó lenne ha ideérne, és nem csak szürkeimporton keresztül.
-
Nokia néven is érkezik az új HMD 110 4G készüléke [link]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #47 üzenetére
Nagyon szívesen!
Nekem is szimpatikusabb így a teló. A HMD felirat már kevésbé.Ha ingyen pénzt osztanék, akkor biztos felpörögnének itt az események.
Más:
Kicsit késve, de a napokban az USA-ban is megjelent a Barbie Phone.
Ők egy "felturbózott" KaiOS verziót kaptak. (GPS, Wifi, 5 megapixeles kamera)
A hivatalos HMD webshopban megtalálható róla minden információ: [link]
Az Amazonról Magyarországra is szállítanak: [link]
ÁFA-val együtt csupán: USD 184.34Ki vállalja be?
[ Szerkesztve ]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #45 üzenetére
Amit hiányoltál:
A HMD szeptemberben bejelentette a nagy sikerű Nokia 110 4G utódját, már saját márkanév alatt.Kicsit a Lumia modellekre hajazó kameradizájnt kapott.
A nagyobb nem mindig jobb – de igen, ha a képernyő méretéről beszélünk.
A 2,4 hüvelykes kijelző nagy előrelépést jelent a korábbi modellek 1,77 hüvelykes megjelenítőjéhez képest.
Arról viszont nem találtam semmit, hogy maradt-e az IPS technológia.
A Nokia 105 is frissült. Szintén megkapta a nagyobb kijelzőt.Hivatalos oldal: [link]
[ Szerkesztve ]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #43 üzenetére
Pedig neked akartam ajándékozni...
Mindegy, úgysincs benne magyar menü. -
-
Fancy-boy
Topikgazda
Ki szeretne koccintani velem?
Heineken Boring Phone:[ Szerkesztve ]
-
Pokesz007
senior tag
Ide is berakom,hátha van rá megoldás.
Sziasztok
Adott egy Nokia 235 4G (2024)
Nem okostelefon
Másik okostelefonnal akartam aktiválni mindig a Telekom akciókat,ugyebar egyszeri kódot várom és mindig pl HkkHziI karakterek jöttek a kòd szám helyett . Ez valami telefon hiba? Beállítás? Telekom azt mondta náluk nincs hiba . Más telefont tudok rendezni. Végül úgy oldottam másik régi telefonba atalakitoval (SIM) behelyez oda küldtem az sms t és hozzadtam a fiókhoz a + telefonszámot és tudom már is kezelni. Már majdnem az jött ki ,hogy poco x3 pro telefon hiba(Telekom) nem Telekomnal lett véve a telefon,hanem egy üzletbe. Vicces volt ,mert elsőnek azt írták,hogy megoldották.
1 hét múlva újra írtam nekik.️️Hardverapró Mindörökké️️ Ámen
-
Attila0
őstag
válasz
Luck Dragon #38 üzenetére
Lehet. De valamit csak kell lépnem, mert van hogy a mostani ócska LG-m minden előzmény nélkül "eldobja" a SIM kártyát. Persze van tartalékba egy Nokia, de az meg NANO SIM-es.
-
-
-
Attila0
őstag
válasz
Luck Dragon #32 üzenetére
Az hogy bukod a régi, jól bejáratod telefonszámod. Rám legalábbis mindig új számot akarta tukmálni.
[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Amerigo57 #33 üzenetére
Téves részt néztél, csak azért.
Az egészen más történet. Előfizetés kötése esetén is beszámítanak régi telefont vagy tabletet.Semmilyen csel vagy előfizetés nem szükséges. Beviszed a régi nyomógombost és kapod az újat díjmentesen, kötöttségek nélkül.
Ügyfelenként egy készülék jár.[ Szerkesztve ]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
Tegye fel a kezét, aki szeretne ingyen egy Új nyomógombos Nokia 110 (2023) 4G DS készüléket.
Most a Telekomtól díjmentesen kaphatsz egyet!"Hozd be Telekom üzletünkbe régi nyomógombos készüléked, és mi díjmentesen adunk helyette egy újat"
Vagy 14.000 Ft kedvezménnyel választhatóak a TCL készülékei is.
( az egyik ütésálló, a másik kinyithatós )[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #29 üzenetére
Ízlés kérdése.
Számomra felüdülés ilyeneket is látni, a sok érintős tepsi között.Más.
A Telekomnál újra lett nyomógombos szekció. Elkülönítve az érintősöktől.
Berakták a Nokia 110 4G készüléket is, így már három készülék közül választhatunk.
[ Szerkesztve ]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
Kínából rendelhető ilyen jópofa kör kijelzős mini mobil, többféle színben.
i15 mini néven fut:[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
[ Szerkesztve ]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #23 üzenetére
Az, de nyilván a 2660 Flip árában nem adhatták.
Bizonyára nem hasra ütés szerűen számolták ki ezt az összeget.
Pontos kalkuláción alapulhat. -
Fancy-boy
Topikgazda
TCL 3189D - Ütésálló, 4G képes nyomógombos készülék a Telekomnál.
IP68 védett és mindez hosszú készenléti idővel párosítva.
Természetesen kártyafüggetlen.[ Szerkesztve ]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
A HMD és a Mattel közös "gyermeke" megérkezett!
A Barbie Phone már itthon is elérhető 49.999 Ft-os áron: [link]
Egy játékboltban és ráadásul Készletről!
MediaMarkt vagy egyéb nagy nevű üzletekben még nincs híre.
De valószínűleg csak napok vagy órák kérdése.[ Szerkesztve ]
-
-
Fancy-boy
Topikgazda
válasz
Luck Dragon #17 üzenetére
A szemezésen kívül, lépni is fogsz az ügyben vagy bevárod a Barbie Phone-t?
-
Nokia 235 4G most ami nagyon tetszik.
-
Fancy-boy
Topikgazda
Olaszországban már elkezdték "kiszórni" különböző játékokon a Heineken féle Boring Phone anti-okostelefont.
Aki nem tudná miről van szó, annak egy korábbi cikk a készülékről: [link]Hazai megjelenése nem várható.
Legalábbis a Heineken Magyarország májusi levele szerint:
"azonban Magyarországon nem aktiváljuk a Boring Phone kampányt"[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
A WhatsApp 2025 februárjától már nem lesz elérhető KaiOS rendszeren.
"Ez a változás sok népszerű nyomógombos KaiOS telefont érint, köztük a JioPhone sorozatot, számos Nokia telefont (például a 2720 Flip, 2760 Flip, 2780 Flip, 6300 4G, 800 Tough, 8000 4G és 8110 4G), valamint néhány Alcatel és Energizer telefont."
Hát ez szívás. Nem mintha a KaiOS annyira tündökölt volna az utóbbi időben. Ez már csak idő kérdése volt. A probléma, hogy nincs igazán alternatíva annak, aki szeretne egy kis okosságot, de maradna a nyomógombos vonalon.
[ Szerkesztve ]
-
Attila0
őstag
válasz
Fancy-boy #12 üzenetére
Igen, ebben akár még lehetne is valami igazság. De én még bőven a nyári uborkaszezon elött láttam olyan cikkeket, hogy pl. Amerikai fiatalok is egyre szívesebben térnének vissza a nyomógombos mobiltelefonokhoz. Na, ne tudd meg hogy micsoda kommentcunami keletkezett alattuk. Amiknek többségében az volt a lényegük, hogy „Mekkora barmok ezek az amerikai fiatalok, hiszen 2024-ben szinte már nélkülözhetetlen egy okostelefon.” Meg hogy ő már nem fog dedikált eszközöket cipelni amikor mindezek „modern svájci bicskaként” már úgyis ottvannak a zsebében.
Szóval lehet egy harmadik ok is, mégped az hogy megunták hogy újra, és újra elmagyarázzák hogy a fejlődést nem lehet visszafordítani.
[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
Több oka is van szerintem.
Az egyik, hogy ez még egy új topik + a nyári időszakban nyitottam, amikor "mindenki" inkább a nyaralással foglalkozik.
Nézd meg a mobilaréna új cikkeit. Hiába van főoldalon, pár tag szól hozzá összesen.
Akkor ez a kis eldugott helyen lévő topik, még annyira sincs a figyelem középpontjában.Szerintem maga a lapcsalád sem éppen a virágkorát éri, látogatottság szempontjából.
De az is lehet, hogy inkább olvassák, mint hozzászólnak...
Mindenesetre ezen okok miatt nem éppen reprezentatív, hogy az emberek mennyire térnek vissza a nyomógombos telefonokhoz.[ Szerkesztve ]
-
Attila0
őstag
válasz
Fancy-boy #10 üzenetére
Látom rajtunk kívül nem ír ide senki, aminek szerintem 2 oka lehet
1. A nyomógombos telefon ezután is csak rétegtermék marad.
2. Tényletg visszajön, amit sokan nem képesek elfogadni, hiszen akkor újra többféle dedikiált készüléket kellene magunknál tartanunk.
Vélemény?
[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
Hosszú idő után visszatérnek a nyomógombos készülékek a Telekom webshopba.
Jelen esetben egy TCL (volt Alcatel) kinyitható készülék jelent meg a kínálatban: [link][ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
Az idősebb korosztálynak is készült Fold modell a Beafon által: [link]
Természetesen nyomógombos kivitelben.
Legalább külsőre hasonló, mint egy Fold érintős készülék. -
Fancy-boy
Topikgazda
Holnapra várható a HMD Barbie phone bemutatója.
Az első sejtelmes fotó:[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
Vagy rá leszünk kényszerítve.
Egyes munkahelyeken tilos okostelefont használni. Mostanában pedig már az iskolákból is kezdik kitiltani.
Ez például egy tegnapi hír:
Nyomógombos Nokiát ad kilencedikeseinek az egyik leghíresebb brit iskola -
Attila0
őstag
-
Fancy-boy
Topikgazda
Akkor kezdem Én.
A Nokia-HMD által belengetett Barbie phone megjelenése hamarosan várható.
Ez a Mattel márkával közösen megálmodott rózsaszín kinyitható készülék lesz.
Februárban volt ezzel kapcsolatban egy sajtótájékoztató, amiről készült egy mobilaréna cikk is: [link]A mostani szivárogtatások szerint az ára 108€ körül várható.
Modellszáma: TA-1681, Dual SIM képességgel.
A készülékről még nem állnak rendelkezésre képek.
[ Szerkesztve ]
-
Fancy-boy
Topikgazda
Az okostelefonok térnyerésével a hagyományos készülékek a háttérbe szorultak, de a jelek szerint ez a kategória újra felfutóban van.
Lehet csak fellángolás vagy egy új kezdet... majd az idő eldönti.A témát azzal a céllal hoztam létre, hogy legyen egy hely, ahol a hagyományos (nem okos-) telefonok jelenéről és jövőjéről lehessen diskurálni.
Legyen szó akár a platformokról pl. S30+, a gyártókról vagy az aktuális és várható készülékekről.Hangsúlyozom, hogy ez nem retro topik, tehát a múltidézéshez fáradj át például ide:
Retro teló rajongók OFF topicjaAmennyiben nyomógombos készülék vásárlásához keresel segítséget, akkor megteheted itt: Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
Abban az esetben, ha a mondanivalód nem teljesen a témához illő, akkor használd az OFF gombot!
Néhány aktuális cikk (2024):
Digitális méregtelenítés – egyre népszerűbbek a nyomógombos telefonok
Okos dolog a "butamobil" és ki gondolná, hogy a bezzeg-a-mai-fiataloknál egyre menőbb?
Egyre menőbb a "butatelefon", de miért nem nő a kínálat a kereslet ellenére?A főbb telefongyártók hivatalos weboldalai:
Nokia-HMD
Alcatel-TCL
Evolveo
Energizer
Xiaomi-Qin
Doro
Beafon
Punkt
Mudita
Panasonic
Maxcom
Gigaset
AGM
myPhone
Hammer
Allview
Blaupunkt
EmporiaLuxus márkák:
Vertu
XOR
Mobiado
Bellperre
GressoKöszönöm, hogyha mindezt elolvastad, és ezek után írod meg az átgondolt hozzászólásod.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Philips LCD és LED TV-k
- iPad topik
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Azonnali fotós kérdések órája
- Futás, futópályák
- Proxmox VE
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest