-
IT café
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
phaseOne
tag
Sziasztok!
Jövőhéten Budapesten égető szükségem lenne egy kölcsön EN-EL4 töltőre, tehát a Nikon D3-hoz valóra.
Ha valaki tudna ilyet 3 napra nélkülözni akkor kérem szóljon!
-
phaseOne
tag
válasz hotkar #33805 üzenetére
Igen ADL meg aISO is offos volt.
Most megpróbáltam az AF-D üvegemmel, beállítottam a rekeszt rajta aztán kioldottam az obit, hogy a rekesz buzgeráló pöcök ne érje el.
Geripapa: A biztonság kedvéért mindent bevetettem és feldobtam egy ND szűrőt is, hogy leszorítsam a záridőt picit.
Mindezekkel egyébként nagyon szép lett a felvétel, már csak a zárba futó pár ezer expó miatt fáj a szívem, de legalább már megéri. Köszönöm szépen mindenkinek a hozzájárulást.
-
phaseOne
tag
Sziasztok,
elkészítettem egy teszt time lapse videót a nikon dslr gépemmel, és azt találtam, hogy annak ellenére, hogy végig manuális módban volt, az expozíció képről képre enyhén ingadozik, ami videóvá összefűzve nagyon zavaró.
Angol fórumok olyat említettek, hogy ez pl a blende pontatlanságából adódik, és nyitva használva az obit nem áll fenn, de ezt azért nehéz elhinni, hisz minden zsebvacak tud teljesen normális time lapse videót csinálni...
Szembesült már valaki hasonló problémával?
-
phaseOne
tag
2.8-as optikák Bokeh-ségsessége különböző tárgy és háttér távolságokra, hátha valaki érdekesnek találja
(35mm-es filmen, egy 'ball' pontszerű fényforrás képét jelenti)
[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
Sziasztok, az obis topic-ban nem nagyon kaptam választ ezért itt is megkérdezem:
Tamron 15-30-al van valakinek tapasztalata eddig? (esetlen olyannak akinek volt nikon 14-24-e is?) -
phaseOne
tag
-
phaseOne
tag
válasz aleister #23469 üzenetére
Na, csak hogy én is beleszóljak; igen ha nincs AA filter (de a D800E-ben van, csak kisebb a szórása (én úgy tudom)) akkor a Nyquist szabály értelmében ha a pixel lineáris mérete d akkor a képérzékelőre vetülő 2d-nél rövidebb hullámhosszú jelek hibásan lesznek mintavételezve, moire effektus lép fel.
Az érzékelőre vetülő kép részletességét alapvetően az objektív határozza meg. Ha az objektív túlságosan részletes képet vetít egy AA mentes szenzorra akkor az előbb leírt hiba történik.
Amennyiben az objektív tényleges lineáris felbontása fele csupán a szenzorénak, akkor az AA filter biztonsággal elhagyható.Innentől nem igazán értem hogy mi értelme van elhagyni az AA-t mert úgy is csak rosszabb üveget tehetsz rá...
Más kérdés, hogy ha a mi üvegeink nem érik el ezt a felbontást (?) akkor legalább nincs kétszer megvágva a freki spektrum. Én csak erre tudok gondolni...De ugyanakkor a D800 pixelei (kb) akkorák mint D7000-éi... akkor abba se kéne?
[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
válasz csacsi77 #21901 üzenetére
Ki hitte volna hogy ezek ilyen márka specifikusak
120mm alatt a mélységélességgel f/4-en nem lesz gond szerintem (8 m tárgytávolságra már 1 m), szóval af-s-el is simán mehet okosan. Milyen messziről fotózol?
Continuous drive: hight-t ajánlom. Egyébként nem az úszók, hanem a végtagok mosódnak el először, én azt csekkolnám majd. Az iso-t meg szégyentelenül lehet adni a D800-nak[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
Sziasztok, mennyit érhet egy D3s 250e expóval? az egyik vezérlőtárcsa nem működik, de amúgy minden rendben van vele.
-
phaseOne
tag
válasz t_a_m_a_s #18672 üzenetére
igen, távolból nem könnyű felmérni valakinek a képességeit, de azért nem egy nagyon nehéz feladat, csak figyelni kell, és egyszer meg kell tanulni...
ha tutira akar menni a kolléga akkor meg tényleg a Nikon kft a jó választás
(ja, és ha lejárt a mo-i garancia akkor is csak 3k körül van )e-bayesre mekkora súlyt tudtok tenni?
tudsz mutatni egy olyat amiről az az általános vélemény, hogy jó minőségű?[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
Tán kicsit off, de nem találtam jobb helyet:
Van valakinek tapasztalata Black rapid vs Sun sniper téren?
Ti mit használtok a saját masinátokon? Jó-jó ez a nyakpánt, de van azért vele baj ha nagyobb üveget tesz fel az emberujtzjani: Magad is megtisztíthatod a szenzort, amihez én valami erre készült pár ezer forintos kis készletet javasolnék, vagy Nikon kft. is megcsinálja. Szoftveres megoldás is van ha Capture NX-t használsz, nem tudom a többi (pl Lr) tudja-e itt van hogy megy.
[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
válasz *Ropi* #15710 üzenetére
ez valóban elég hasznosnak tűnik, majd megpróbálom kideríteni pontosan mennyire is az
sajnos még egy ilyen alapos mérésben is sok a bizonytalanság (meg egy kicsit elfelejti leírni a felét a mérésnek )Digger: az szép, mondjuk nem tudom hányan vállalnának be egy vaku javítást otthonra, könnyen lehet h én sem tenném
Freddy76: nagy kópé volt ez a Churchill, biztos imádták a nők
-
phaseOne
tag
válasz Digger #15696 üzenetére
ezzel csak egyet érthetek, ha valaki tud ilyesmit ne tartsa vissza
ha a fényképeződ vakupapucsára teszed a vakut, akkor biztosan kétirányú a kommunikáció, a vaku, és a váz be is mutatkoznak egymásnak, stb... erről találtam valami homályos leírási próbálkozásokat errefelé:
[link]
de gondolj csak arra hogy ha ráteszed a vakudra a CTO fóliát, akkor automatikusan állítja a fehéregyensúlyt a váz, meg ilyenekazonban ha csak 1 vakunak akarnál iTTL-t akkor mi sem egyszerűbb, szimulálni kell egy 5-erű vezetéket PIC és rádióadó segítségével. a bonyodalom ott jön ha több vakud van, mert nyilván egy vezetékre három vakut nem tudsz ültetni, tehát ott valami + okosság kell ami a vezérlőben van, és ami valóban bonyolult lehet.
az hogy amikor a CLS-es infra vezérlés van-e két irányú kommunikáció nem tudom, de én sem hiszem, és szerencsére nem nagyon kell ezzel foglalkozzak, mert a rádió érdekel jobban
ha az ember nem szeretne iTTL-t és megelégszik annyival hogy a vezérlőről tudja szabályozni a távoli vakuk fényét, akkor meg csak elküldi a vezérlő a beállításokat a vevőnek, ahol ezek nikon-os kódja amit a kölcsön kioldóból szeretnék kiolvasni már megvan 1/1-től egészen 1/128-ig, és ha elsütő jelet kap akkor ezt beadja a vakunak és bumm kész a chocapic
amúgy szerintem ez témába vág
Freddy76:
ritkán kommentelek, de már meg akartam jegyezni h állat az aláírásod[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
válasz Digger #15679 üzenetére
neeem
pont ezért tettem le az iTTL-ről. mert két irányú kommunikációt igényel, ami egy vakuval még abszolút megoldható de többet már általam ismeretlen nikon szabvány szerint multiplexelni kell, és elég reménytelen.
ehhez kell annyi ember odakinn.az hogy távolról megmondom manuálisan a vakunak, hogy mennyivel süljön el az egy fix szekvencia, amit a megfelelő gyártók már nagyon jól kikísérleteztek. én ezt lemérem, lekódolom, és indul a mandula. nem olyan nehéz.
aleister:
bizony, és még most sem mondanám őket occonak sajnos. remélem valaki akinek van ilyen olvassa majd
nekem nem hiányozna az iTTL nagyon, (a sima TTL-el meg nem működik az sb700-am) és még a projectemből is valami értelmes születne, gondoltam h beépítek optikai kaput, meg hangérzékeny vaku elsütőt is, hiszen ha lúd legyen kövér[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
válasz aleister #15677 üzenetére
azt szeretném valójában tudni, hogy mikor egy olyan kioldó aminek az adó egységén be lehet állítani a vaku teljesítményét, elsüti a vakut (nem iTTL-el csak manuálisan) akkor az adó egység mit mond a vakunak hogy az teszem azt 1/8-al vagy 1/16-dal stb süljön el. a sima kioldón tényleg nem tudnánk sok mindent mérni, nem egy bonyolult lelki világú szerkezet, de köszönöm
kutattam google-el nagyon sokat, de nem igazán találtam erre választ
arra gondoltam hogy sulis projectnek egy ilyen távkioldót építenék, nem tűnik olyan drágának anyagköltséget tekintve. még tizede sem lenne a pw-nak (mondjuk iTTL nem is lenne), viszont ezek nélkül az adatok nélkül nehéz lesz...igazából én itt hozzáférek ilyen eszközökhöz (oszci, la), tehát ha Bp-en van valakinek ilyesmi kioldó kölcsön 1-2 napra akkor az is remek lenne.
lehet vakus topikba kéne, de fontos hogy nikon legyen, meg ezt többen is olvassák.
-
phaseOne
tag
Sziasztok,
nincs itt véletlen valaki akinek van olyan pocketwizard, vagy más vakukioldó a birtokában amivel a gépről lehet beállítani a vakukat...
és esetleg hozzáfér 4 csatornás oszcilloszkóphoz, vagy netán logikai analizátorhoz?[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
rossz helyre ment
[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
off válasz: igen kb. nem a zajt mérik dB-ben hanem a jel/zaj viszonyt, hiszen a jel mellett van a zajnak értelme, mert mindegy mennyi a zaj, ha a jel tized akkora, akkor az eléggé használhatatlan, míg ha a jel nagyobb akkor már egészen jók vagyunk, de szeressük azért ha több nagyságrenddel nagyobb.
tehát röviden dB=20*lg(jel intenzitás/zaj intenzitás), tehát ez egy exp skálán mér. azaz pl 46dB amit iso 100-on a D800 tud azt jelenti, hogy a jel cirka 200szorosa a zajnak, de 40dB-en már csak 100-szor akkora. remélem érthető(#7078)devbence:
csillagozáshoz nekem sigma 10-20 van de az f4 alá nem megy, szóval meggondolandó a tokina 11-16 f2.8 mert este az az egy stop életet menthet
kezdő makróhoz valóban a közgyűrű a legjobb, esetleg egy másik obi fordítógyűrűvel. vagy sigma 90 esetleg 105.
street: 35 1.8 ha nem félsz a fixtől, mert 50 oda néha szűk dx-en
portré: ide jók a makro obik, meg kb minden 50mm és fölötti fényerős cucc. vagy egy jó fisheyeremélem azért világos h amivel portézol azzal a nagylátózás nem biztos hogy menni fog... szóval ez minimum 2 különböző üveg.
szerk: na sokat ültem a válaszomon, hallgass a többiekre igazuk van
(#7082) Sequoyah: amit mondasz logikus, pont ezért döbbentem le a Dxo számain mikor megláttam őket (és nem néztem h már azonosra vannak méretezve).
[ Szerkesztve ]
-
phaseOne
tag
válasz forceberg #7072 üzenetére
oh valóban, én ezt néztem meg a skálák értelmezéséhez, sajnos itt ezt nem írták.
viszont nagyon köszi h mutattad ezt a grafikont! a screen-es görbét megnézve kb tényleg pont 1Fé a különbség a két gép között, vagyis ( a print görbe ne tévesszen meg senkit az dx vs fx) a d600-at crop módban használva csupán egy hajszállal lesz jobb képünk mint az azonosra leméretezett d7100-ból.
ez azért egész megnyugtató.az a nagyon durva h a measured és a manufacturer ISO menyire eltér egymástól...
-
phaseOne
tag
Hali!
Lenne egy kérdésem most a szenzorokkal kapcsolatban:
DxoMark úgy ad meg high-ISO értékeket az egyes szenzorokhoz, hogy a pixelek S/N aránya 30dB felett maradjon. ez az ISO
d600-ra: ~3000, pixelszám DX-crop-pal: 24,5/2,25=10,8M
d7100-ra: ~1250, pixelszám: 24,3MInnen a kérdésekig csak szülői felügyelettel olvass tovább-----------------------------------
hasonlítsuk össze a két kamerát DX módban sötétben való munka szempontjából!
A d7100 képe nyilván leméretezhető, 10,8 Mp-re ekkor csökken a zaj 2/3 ára (ez matekkal kijön, ha nem hiszed számolj ). nem találtam arra semmi használhatót hogy mi egy mezei cmos-nál SNR és ISO közti kapcsolat, de ha nagyon muszáj lenne ezt kb 1Fé különbségre becsülném, (a zaj bizonyos természete mellett)...------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tehát akkor elértünk a kérdéshez
1) 30dB papíron nem oly jól hangzik ahhoz képest h e fölé is szoktunk menni simán, csak nekem gyanús ez? báár nete méretezve vissza ugrik ez kb 40-re szóval egész érthető h flickr-ön miért nem folyik ki a szemünk.2) ezek szerint ha nem használom ki a D600 minden pixelét még akkor is jobb képet kapok mintha a D7100-at ugyan olyanra méretezem le. lehetséges ez?
aki fogott már jóféle DX és FX gépeket annak mi erről a tapasztalata?amúgy ha hirtelen hülyeséget írtam le akkor szóljatok be nyugodtan, ez csak a busztól hazafelé sétálva fogalmazódott meg bennem
-
phaseOne
tag
sziasztok!
van egy d3100-am és egy olyan frontos 85 1.8 G-m hogy néha könnyeket csal a szemembe
és ezen a modellen nincs micro focus adjustment.
van valakinek valami ötlete hogy mit lehetne kezdeni ebben a helyzetben? -
phaseOne
tag
köszönöm, rád gondoltam korábban is, mert emlékeztem a nagyszerű vízalatti/félig vízalatti képeidre, csak tényleg elég messze laksz sajnos Bp-től
a vétellel nincs probléma, csak azt ugye rendelni kell külföldről, és előbb eszembe kellett volna jutniade csak még 1x hogy spameljem a topicot: ha van Bp környékén kölcsön/bérbe vehető vízálló tok valakinek, akkor az ne habozzon szólni
-
phaseOne
tag
Sziasztok!
volna esetleg valakinek olyan vizallo tokja amit kolcsonkerhetnek/berelhetnek 10 napra a ezen a heten kezdodoleg?
egy d3100nak kene belefernie.
koszi minden segitseget.
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- Path of Exile (ARPG)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Synology NAS
- Politika
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest