- Jelszókezelők
- YouTube
- ArchiCAD és Artlantis topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Mikrotik routerek
- Hálózati / IP kamera
- Vakarja a fejét a félvezetőipar: az egekben az antimon ára
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Metacska
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy D7000-es gép, amit egy külföldre költözött ismerősöm gombokért nekem adott. Szeretném meglepni vele a feleségemet. Régen hobbifotózott, csak anyagi okokból meg kellett válnia az akkori gépétől.
2 dolog nincs a géphez: akkumulátor és adatkábel. Rákerestem az akksikra, látom melyik kompatibilis a fényképezővel, de nem értek hozzá, nem tudom eldönti, hogy melyik utángyártott a gyárival közel megegyező minőségű, amelyiket a váz is befogadja. Segítenétek kérlek? (adatkábelt megoldom).
Köszönöm.
-
Akfak
csendes tag
Üdv!
Af-p 70-300-as FX obit használ valamelyikőtök D750-en?
Kiváncsi vagyok a tapasztaltokra.
Köszönöm! -
Byk01
őstag
válasz anaqer #50292 üzenetére
Lehet, hogy csak hagyománytisztelet: a D3-D700 párosnál (ami az első FX géppár volt) is a D700-nak csak egy foglalata volt.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
Lex Icon
senior tag
válasz Vikthor #50296 üzenetére
Most nyári szünet van, majd ősszel indul a tippküldés.
A fotós blogját is érdemes megnézni, vannak jó cikkek benne.[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz Vikthor #50290 üzenetére
Ahogy PuMbA is írja, inkább a fotózási tudásod fejleszd, mert nem a gépen fog múlni a képeid élvezhetősége.
Csak példaként ajánlom a 101 Fotótipp oldalt, amire ha feliratkozol, akkor hetente 2, tényleg használható tippet kapsz. Érdemes minden tippet gyakorolni, hogy rögzüljön, mit kell tenni az adott helyzetben. -
PuMbA
titán
-
nagyúr
válasz ph_5.5 #50289 üzenetére
Köszönöm a posztod és a többiekét is. Következő hétfőn lesz alkalmam használni a gépem kicsit intenzívebben, mert megyünk a Nyíregyházi állatkertbe, már meg is néztem 6-7 videót arról, hogy mire érdemes figyelni az állatkerti fotózásnál, meg milyen tippek/trükkök vannak ilyen téren. Remélem lesz egy pár használható képem belőle majd. Hagyom auton az iso-t ahogy ajánlottátok és akkor csak a rekesz/záridővel játszadozom majd.
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
ph_5.5
aktív tag
válasz Vikthor #50283 üzenetére
Nikon pro szériában nincs auto mód. M A S P üzemmód és kész. Szóval sem a D3/D4/D5/D6 pro felső vonalban sem az alatta lévő pl D850-ben (de még a tizenéves D300-ban sem találsz "zöldkocka" üzemmódot)
Pro fotós. Már sok éve nincs érdemi definiciója. Profi az aki pénzért fotózik. Elvben ez a foglalkozása, van róla papírja, és ebből él. Nincs a munkája minőségi korláthoz kötve, épp ezért számos olyan példát találnál a neten akinek van végzettsége, pénzért fotózik de a munkáit a legtöbb fotós letagadná ha a sajátja lenne.
Jó barátom megfogalmazásában profi az aki sok évig el tudja belőle tartani a családját. És ebben a mondatában ha elemezném sok igazság rejtőzik...
De kérdésed lényegi részére visszatérve, az auto mód a gyártó által a vázba tett inteligens megoldás ami korábbi tapasztalatokra épül. Az hogy ez épp akkor jó lesz-e neked vagy sem leginkább akkor válik kérdéssé ha a fotós eljut egy szintre és tudja hogy ő jobban megoldotta volna-e vagy sem.
Az A mód (rekeszprioritás) hiába félautoma "csak", számos hibalehetőséget hordoz magában pl az M módhoz képest. Ilyen eset a fénymérésből eredő tévedési lehetőség. Ehez persze tudni kell a fénymérés metódusát, min alapul, mit is számol, mit vesz figyelembe a gép. Ő nem gondolkodik, csak számol. A fénymérésen alapul minden, és ha azt átengedjük a gépnek akkor vannak esetek ahol 100%-ban jól dolgozik, míg máshol teljesen halott ötlet.
Két véglet- egy uwa obival elkövetett tájkép ragyogó napsütésben a napnak háttal a Balaton partján állva a víz felé fotózva. A váz helyes expot fog beadni, és a kép technikailag jó lesz.
Ha viszont hangulatképet szeretnél lőni egy kiskocsmában, ahol az asztal felett egy pici lámpa világít, a helyiség meg sötét, ott bele fog zavarodni a számok tengerébe a váz. -
PuMbA
titán
válasz Vikthor #50287 üzenetére
Értelek. Akkor érdemes, ha összefutsz ilyen emberekkel fotózás közben vagy meglátják, hogy te is fotós vagy, mert fórumról nagyon sok mindent nem lehet megtanulni, amit élőben villámgyorsan Ahogy a többiek írják, a full auto és a full manuál a két legritkábban használt mód.
[ Szerkesztve ]
-
Roachy
senior tag
-
Roachy
senior tag
válasz anaqer #50274 üzenetére
Nyilván ezzel nem mondasz újat...
Csak arra próbáltam célozni, hogy ez nem egy tendencia, hogy mostantól csak 1 kártya van a gépekben. Hanem a Nikon is javította a hibát, ezért az utódon már kettő van.
De tény, hogy az xqd kártyáknak annyira minimális az esélye a meghibásodásra, hogy 99%-ban elég az az egy foglalat is. De az ördög nem alszik, szóval kell a 2 kártya. És amúgysem csak a backup miatt hasznos. -
nagyúr
Vannak itt többen is akik ilyen jobb vázakkal simán auto módban fényképeznek? Akár D4-5el is?
-
veterán
-
veterán
válasz Vikthor #50278 üzenetére
Azt én is úgy szoktam. Nekem tetszik a manuál, 2-3 próbalövés és hisztogram sasolás általában elég ahhoz, hogy jó legyen az expó adott helyzetben. Még mindig jobb, mint amikor az automata össze-vissza mér fényt és színhőt, szerintem. Aperture prió se rossz, régebben azzal próbálkoztam mindig, mostanában inkább manuálban tolom a móka kedvéért. Igaz, én nem vagyok plofi, így nekem van időm próbálkozni.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Vikthor #50276 üzenetére
Általában záridő prioritással, rekesz prioritással vagy manuálban Auto ISO-val szoktak fotózni. Full manuálba szinte csak vakuval.
"ha másképp akarnám akkor mese nincs irány manuálba."
Ez nem igaz, expó kompenzáció állítás pont ezért létezik a gépeken, hogy ne kelljen manuálba átmenni A manuál mindig a legutolsó dolog. Manuálba fotózáshoz nem kellenek mai gépek, vehetnél egy 30 éves gépet is, azzal is meg tudsz mindent csinálni, ha nem használod ki a mai gépek kényelmi funkcióit.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
PuMbA
titán
válasz Vikthor #50270 üzenetére
Nem attól lesz valaki jó fotós vagy profi, hogy manuálisan állít mindent Profik is van, hogy fotóznak full auto módban. A gép van érted és nem fordítva, hogy te birizgáld állandóan szerencsétlent. D750 FF és szenzora jó, mit aggódsz a zaj miatt? Ha APS-C-n lennél akkor kell ezen kicsit gondolkodni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz pergabb #50265 üzenetére
mint kiderült oda volt állítva, csak elfelejtettem! Mindenesetre sokkal barátibb így a használata. Ha már Auto ISO, érdemes tényleg azon hagyni, nem lesz túl szemcsés, ha olyan a környezet? Ennek az az előnye, hogy csak a záridővel és a rekesszel kell bíbelődni, ami azért lerövidíti a komponálási időt.
-
-
.mf
veterán
válasz pergabb #50263 üzenetére
Egyetlen Z6, egyetlen XQD (drágaszág), és akár nap közben is eljátssza ezt.
Egy tipp: kb a képek felénél váltott, és kb akkor cserélhettem akksit is - az egyik gyári, a másik (minőségi) utángyártott (eddig semmi gond nem volt vele, tölt a vázban is rendesen, jól jelzi a töltöttséget, stb)Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
nagyúr
D750-es vázon hogy lehetne megkönnyíteni az ISO érték átállítását, mert egy 70-200mm meg ez a váz nem vmi könnyű...
-
.mf
veterán
válasz Vikthor #50261 üzenetére
Gép format gyári reset, vagy mire gondolsz?
Kártya formatálás után is folytatja a könyvtárakat és a fájl sorszámokat, pl. most 113-as könyvtár 9674-nél tart formatált kártyával. Holnap elmegyek lőni, nyitja a 114-est, és esélyes, hogy megint ugrani fog a sorszámokban valahol.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
.mf
veterán
Hali!
Egy ideje szopok azzal, hogy a gép (Z6) amikor új foldert kezd, egy ideig 0001-től sorban nevezi el a képeket, majd utána ugrik egyet, pl. ma 0297, 0298, majd 8756, 8757, ... Ez azért szívás, mert az előző folderben is van 8756, 8757, stb. Nem volt ma sem 10k kép, csak kb 2.5k, de majd' a fele ütközik azonos fáljnévvel... Lassan már naponta eljátssza ezt velem. Futott már valaki bele ilyesmibe, talált rá megoldást?Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
ph_5.5
aktív tag
Vannak már elérhetetlen tesztek, mert sima hétköznapi fotós megvette, letesztelte, használta, leírta hogy vacak... majd pár év múlva megszünt a blogja és feledésbe merült a negatív info.
Plusz a mai világban amikor naponta több millió kép és info került fel a hálóra simán elvész az info. Főként ha kisembertől származik és a kutya nem talál rá csak a google a 10. oldalon.Én még nem találkoztam olyan termékkel amiről ne lenne negatív vélemény. Pl az orosz milliárdos gyereke sem véletlenül gyújtotta fel az autót. Vagy más nem véletlenül verte szét a márkaképviselet előtt a BMW-t.
A DXO szerint a jelenelg kapható legeslegjobb objektív a Sigma 85 1.4 Art. Mások szerint meg ez nincs így Én meg inkább hsználom és nem vitázom rajta (szerk. főként hogy pont ez nem is azzal készült.. de legalább Nikon (meg Z-s ) )
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz ph_5.5 #50253 üzenetére
"Lehet kapni fotós boltoktól friss termékeket bemutatásra. 1x írj negatívot bármiről, többet nem fogják odaadni."
Jepp, ezt tapasztaltam én is, bár nem fotós terméknél. Úgy kértem el a cuccot, hogy ha retek, én bizony leírom. Olyan 6-8 termékig nem volt gond, utána egyről írtam egy keményet, mert az szar volt. Meg sem jelent. Utána kaptam még egyszer-kétszer terméket, de azzal a feltétellel, ha rossz, inkább kérjek másikat, ne "írjam le". És ez még a jobbik eset, a legtöbbször tényleg az van, hogy rossz nem jelenhet meg, és termék sincs többé. Szerintem ez kontra-produktív, de ők érzik... Nagyobb oldalak azért nem finomkodnak néha, és vagy 10-12 tesztet biztos olvastam ezekről a tamron cuccokról, sehol nem volt negatív kritika.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Ezekben a cuccokban a programozo, meg a mernok bere a legkevesebb. Marmint aki a vegtermeken dolgozik. Ezeknel a nagy cegeknel a paraszvakitasra, meg a hokusz-pokuszolasra megy el a zseton. Tudom, nalunk is ez van.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
ph_5.5
aktív tag
Szerintem nincs olyan hogy hiteles ... már jó ideje, vagy talán sosem volt.
Lehet kapni fotós boltoktól friss termékeket bemutatásra. 1x írj negatívot bármiről, többet nem fogják odaadni.
A gyártó természetesen próbál figyelni arra hogy az új jobb legyen. De vannak a termékek sokszor valós helyzetben másként viselkednek mint ami egy gyors teszten kijön.
Pl dslr esetén állványról lőni valamit hogy hiteles legyen az összehasonlítás az azonos látványért az azt hozta hogy a hezitáló af a régi Tamron 70-200 esetén nem jött ki hibának.
Majd kézből fotózva (ez még nem a G1 verzió, hanem a stabi nélküli előd) sokan észlelték hogy hiába gyors az af, beáll majd még ide-oda mozgat hogy tuti jó-e amire beállt. Így meg már lasabb volt mint pl a Sigma HSM II teléje. És hiába jobb a rajzolat, ha az af téveszt a gondolkodás során, máris nem a legélesebb rész esett oda ahova szeretnéd.
Vagy pl nem lehet leírni pár nap teszt során hogy a Sigma régi 50-500, 80-400 és hasonló teléi belül műanyag görgőkön futottak, amik megkopva már lötyögést, így rosszabb rajzolatot eredményeztek. Illetve az is menet közben derült ki hogy voltak szó szerint kettétörő példányok a telék között.
UWA obit pl nehéz építeni. Nikonnak sikerült a 14-24/2.8-al. Canonra is átalakítóval jópáran használták. Hiába parádés, brutál tömege miatt volt aki leejtette, tripoddal felborította és hasonlók. Azonnal ment piacra persze a cucc, mert külsérelmi nyom nem volt... amatőrnek meg jó lesz. És utána észlelték hogy decenteres a rajzolat és társai... persze, mert kapott a cucc. Szóval pár hónapos használt cuccot tesztelni sem az igazi. És gyártási szórás és van, méghozzá jócskán. 1 termék alapján nem érdemes levonni következtetést.
Lehet mázlid és a jóbol kaptál egy példányt, és lehet peched mert péntek esti gyártósorról jött a tied. És persze vannak azok amiket mindegy mikor gyártották max levélnehezéknek voltak jók régen is meg most is (hírhedt Nikon 70-300/4-5.6 még VR nélküli változat)Illetve sok függ a tesztelő tapasztalatától, a gépe beállításaitól, a tesz idején lévő fényviszonyoktól. Kedvencem amikor két telét akarnak összehasonlítani hogy melyiknek jobb a követő fókusza. Mindezt utcán... ahol akár másodpercenként vonulnak a felhők és változik a kontraszt és társai... majd kihozzák az egyiket győztesnek, mert az 10 képből 9-szer élesre állt a másik lemaradt. Igen, csak épp a közeledő - ingázó mozgást végző pl kerékpáros más nyomvonalon, eltérő sebességel eltérő fényviszonyok között tekert. Nem azt mondom hogy felesleges a tesztelés. Csak nincs olyan hogy szentírás. A laborok az élességet, kontrasztot egyebeket tudják mérni. De számtalanszor nem ezen áll vagy bukik majd a dolog. És itt még mindig csak technikai részletekről beszéltük, arról hogy pixelkukkolva a portréalanya szeme élesebb a 135 F1.8-as obival mint a 85 1.8 D esetén... de ha az egyiken az aktuális miss wolrd arca van pro sminkkel, a másikon pedig a 17 éves pattanásos túlsúlyos Józsika (elnézést a Józskáktól) akkor úgyis mindegy melyik készült a királynőről, az fog jobban tetszeni a többségnek. Már ha a többség férfi és szereti a szép nőket (de ebbe ne menjünk bele )
-
veterán
Durva egyébként, hogy az elvileg hiteles review-k mennyire hallgatnak erről... Mindenhol dicsérik mindkettőt.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
Dehogynem kerül pénzbe. Nem tudjuk adott ember bérköltségét miből illetve hogyan finanszírozza a cég. Minél nagyobb az adott cég rendszerint annál átláthatatlanabb az egyes határozatlan idejű nem projektre felvett emberek bérköltségének fedezete. Innentől kezdve játék a számokkal. Az adott termék árazását meg ezen kívül csilliárd dolog befolyásolhatja. (És akkor még olyan esetről nem beszéltünk amikor esetleg egy jövedelmezőbb termék profitját használod egy olyan termék piacon tartásához, fejlesztéséhez ami nem akkora buli számodra ellenben must have piaci igény. Csinálod ameddig tudod aztán vágsz. Lásd belépő dslr vázak legutóbb.)
Gyáva népnek nincs hazája!
-
ph_5.5
aktív tag
D750 + 1.7X (nem elírás, létezik ilyen is) + 120-400 OS lassú AF (nem pontatlan csak belassul) D750 + 1.7X + 70-200/2.8 AF lassú, de még használható mozgó dolgokra is. Pl 50-el haladó autó még belefért követési tempójába 50-70 m-ről.
2X ahogy topikk írta igazából semmi mögé nem célszerű. Fotóriportereknek (Reuters) volt jó anno szigorúan védett személy fotózásakor ahol nem lehetett közelebb menni 200m-nél. MF, Nikon 1200-1700-as teléje szemre behúzott élesség és örültek hogy van kép. -
Byk01
őstag
"Már miért drágítaná meg? Pont az a programozó írja hozzá a firmware-t aki az obihoz is megteszi. Egy ekkora gyárnál elég cink lenne külsősökkel íratni a firmware-t. Onnantól kezdve meg kb prioritás kérdése, hogy a napi 8 órában mit kódol. "
Miért, szerinted, ha az a programozó a Nikonnak dolgozik napi 8 órában egy telekonverteren, akkor már nem is kerül pénzbe? A 8 órányi munkabérét ugyanúgy ki kell termelni, mint ahogy egy objektív esetén is kitermelik, csak amíg az az x órányi belefeccölt munka (és annak költsége) egy objektívnél több tízezer darabon oszlik szét, addig a telekonverternél max néhány ezren.
[ Szerkesztve ]
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
topikk
senior tag
válasz anaqer #50237 üzenetére
Az ujabb kiadasu telekonverterek mar nagyon jok kepminosegben. En ebayen vettem egy TC20 iii-at az 500mm PF-hez (Z6 ii). A kepminoseg jo, de az AF szinte hasznalhatatlan, kiveve allo targyakhoz ahol akar kezzel is rafokuszalhatsz. Nem erte meg a 300 EUR-t sem, nemhogy a teljes arat. Talan a TC14 jobb lett volna.
-
tvamos
nagyúr
Ahh...mernoki munka... Az nem a banan alaku nyaknal kezdodik. Mondjuk orul az ember, ha nem a szokasos negyzetre hajugalja az alkatreszeket. A magam reszerol. De a funkcio a lenyeg, nem az PCB alakja.
(#50241) Lex Icon
"Azért furcsa lenne, ha a Nikon a vázba beépítené az összes felrakható obi vezérléséhez szükséges kódot, főleg úgy, hogy a csatlakozón egy szabványos, minden obira vonatkozó "nyelven" megy a kommunikáció. A Nikon váznak fogalma sincs, hogy pl. egy Sigma obiban milyen beavatkozó szervek és érzékelők vannak."Szerintem Nikkornal tudja, es anak megfeleloen van megvalasztva az algoritmus. Gondolom a Sigm a meg hazudik neki valamit. Ezert lehet, hogy nemelik vaz a Sigma obival hol ele lo a celnak, hol meg moge, mig masik vaz meg megy faszan, illetve ugyan ez a vaz Nikkorral meg megy rendesen.
De ez csak fetetelezes, hogy en hogy csinalnam.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50241 üzenetére
Valóban nem egy drót ezt nem vitatom. Leginkább a benne lévő lencsék mozgatása miatt.
"Azért furcsa lenne, ha a Nikon a vázba beépítené az összes felrakható obi vezérléshez szükséges kódot"
hát pedig ez sem lehetetlen gondolj csak a be/ki kapcsolható profilkorrekcióra. Az minden obi esetén más és más és nem számolható."A FW és annak kifejlesztése a nem túl nagy eladott példányszám miatt (az Arduino-hoz vagy RPi-hez képest), ami megdrágítja."
Már miért drágítaná meg? Pont az a programozó írja hozzá a firmware-t aki az obihoz is megteszi. Egy ekkora gyárnál elég cink lenne külsősökkel íratni a firmware-t. Onnantól kezdve meg kb prioritás kérdése, hogy a napi 8 órában mit kódol.
"A Nikon váznak fogalma sincs, hogy pl. egy Sigma obiban milyen beavatkozó szervek és érzékelők vannak."
Nem is kell, pont ezért reverse engineering és a Sigma/Tami "feladata", hogy pont úgy működjön mint a gyári. Ha nem így lenne (Egységnyi "parnacsara" többet vagy kevesebbet tekerne a az obi) a pl. fókuszálás szabályozási köre úgy belengene mint a szél."A köztes interfészen kiadja a parancsot az obinak, elküldi a váz által ismert adatokat, ami ennek a végrehajtásához kell, a többit az obi vezérlésére bízza."
Szerintem nem. A G széria előtti vázba épített kurblis megoldásoknál mi van? Ott egyértelműen a váz szabályozza az obit a kurblin keresztül. És ugyan azon a vázon megy a G meg az az előtti széria is. Elég kicsi valószínűségét látom, hogy két algoritmust implementáltak volna. Lustábbak annál a mérnökök.Gyáva népnek nincs hazája!
-
Lex Icon
senior tag
Onnan indultunk, hogy a TC elektronikusan csak egy drót. Nem azt mondtam, hogy a komplett TC az elektronika miatt drága.
A HW olcsó. A FW és annak kifejlesztése a nem túl nagy eladott példányszám miatt (az Arduino-hoz vagy RPi-hez képest), ami megdrágítja, de a legdrágább elem az optikai lencse.továbbra is tartom, hogy nem ott történik a csoda hanem a vázban
Azért furcsa lenne, ha a Nikon a vázba beépítené az összes felrakható obi vezérléséhez szükséges kódot, főleg úgy, hogy a csatlakozón egy szabványos, minden obira vonatkozó "nyelven" megy a kommunikáció. A Nikon váznak fogalma sincs, hogy pl. egy Sigma obiban milyen beavatkozó szervek és érzékelők vannak. Hogy a rekesz adott értékre való beállításához a léptetőmotort, egyéb mozgató elemet meddig kell nyomatni, vagy a VR-hez milyen giroszkóp, gyorsulás/mozgásérzékelő, motor tartozik és mit kell az obiban meghajtani, arról fogalma sincs. A köztes interfészen kiadja a parancsot az obinak, elküldi a váz által ismert adatokat, ami ennek a végrehajtásához kell, a többit az obi vezérlésére bízza. TC-nél ugyanez van csak a kevesebb elem miatt egyszerűbb a HW és a SW.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50233 üzenetére
Nem bagatellizálom el de azért urambocsá' nem pisilem magam össze tőle.
Valóban szép mérnöki munka főleg azé aki a mechanikai konstrukciót tervezte illetve aki a félköríves nyákra megcsinálta a gerbert.
De, azért a komplexitásért és főleg az ezért elkért ár függvényében azért felhúzza az ember a szemöldökét. (10-20K ért vágnak hozzád egy málna PC-t vagy arduinot.. és hát azért nagyon nem egy kategória).
Mondom egy másodpercig sem nézném le a mérnöki munkát de továbbra is tartom, hogy nem ott történik a csoda hanem a vázban. Most találtam végre egy képet ahol látszik, hogy az adott darabban van aktuátor is tehát nem csak egy vagy több fixen beszerelt lencse hanem vszinu együtt mozgatják az obiban lévőkkel. Nyilván egy fejlesztő tudná megmondani, hogy a vezérlés de inkább szabályozás honnan történik a két egységre vonatkozóan. De miután az obit a váz utasítja így sanszos hogy a konvertert is.Gyáva népnek nincs hazája!
-
ph_5.5
aktív tag
válasz Vikthor #50236 üzenetére
2x konverter mindent objektívet elront- és amiből 600mm-t képes összerakni az egy 300/2.8. AZ meg önmagában drágábbn mint a 150-600 és a konverter. Sőt.. jó eséllyel egy váz is kijön az árából (haverom Canon vázra vett 600/4 IS USM-t.. ő az mögé tesz 1.4X, meg 2X konvertert ha nagyon messzire akar fotózni. Monitorméretben még elmegy amit össze tud rakni belőle, de belenagyítani nem érdemes)
#50237anaqer
tizen éve a Nikonnak vázai 6-10-12 Mp-es fejlődésen mentek keresztük. Most ekkorára vágni tényleg minőségromlás nélkül előnyösebb mint konverterezni. Tudom.. rég volt, azóta minden megváltozott. Már a telefonok is 100 Mp felett járnak -
veterán
válasz ph_5.5 #50235 üzenetére
Ebben egyetértünk. Régen (filmen, meg tizenpár éves digi vázakon) volt persze értelme, de manapság egyszerűen nem látom.
24MP-ből ha akár 4k-ra vágsz le valamit, az MP-ben takkra egy 1,7x konverternek felel meg - és se AF sebiből/pontosságból, se fényerőből nem veszítesz semmit, valamint a plusz üveg miatti extra optikai kalamajkák se játszanak be. Ja, meg hát persze ingyen van, és kompatibilitáson se kell vacakolni...
(*nyilván aspect ratio váltás miatt nem egészen "takkra" - de a 3:2 és a 16:9 között szerintem nem annyira írtó nagy a difi, hogy ne tudjunk ezen túllépni)
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
ph_5.5
aktív tag
válasz Vikthor #50234 üzenetére
Szerintem meg teljesen felesleges telekonvertert venni. (írom úgy hogy van, mert ajándékba kaptam) Sokkal egyszerűbb az esetek többségében utólag kroppolni, vagy akár már az expo előtt átállni DX üzemmódra ha valaki nem akar vágni. (utóbbinál a vágás esélyesen eldől a komonálásnál) Egy jobb konverter árban vetekszik egy régebbi tele árával. (Sigma 120-400 OS pl kb annyit ér a piacon mint egy Nikon TC, de ha könnyű telére vágyik valaki ami nem fényerős akkor ott a Tamron 70-300 VC vagy a Nikon 70-300 VR)
Próbaképp anno a konverterrel fotóztam 80-400, 120-400 mögé téve. (meg 70-200 mögé is) és az eredmény kétséges. Lasabb af, rosszabb rajzolat. A mostani 24 Mp-es vázakból meg simán vágható 200m-ből egy 300-nak megfelelő látószög. -
Lex Icon
senior tag
képen látszik nem egy rakétavezérlő elektronika van bennük kb. biztos, hogy nem ott történik a lényeg számítási szempontból.
Megint elbagatellizálod csak úgy hasra ütésre. Az ott egy komplett mikroszámítógép (kontroller). Processzorral, RAM, EEPROM, I/O meghajtó áramkör, meg minden ami kell. És van benne FW is, ahogy az obikban is van, bár igaz, hogy nem olyan komplex, mint a vázé, de azért bőven szép mérnöki munka. Ha dolgoztál mikrokontrollerekkel, akkor tudhatod, hogy egy analóg rendszer érzékelése majd meghajtása még egyszerű esetben se bagatell dolog. Ennek viszont kell működnie fagyba, kánikulában, rázkódás közben, meg még sok minden beleszólhat a működésbe.
Ismernie kell a sokféle obi és váz kommunikációs protokollját és tudnia kell az átadott adatokból kiszűrni és módosítani azt, ami a konverter miatt változik. Plusz a csúnya trükkök, hogy a konkurencia ne tudja olyan könnyen visszafejteni a működést.[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz Roachy #50231 üzenetére
Igen, az optikai lencserendszer ami a valós érték az ár mögött, hiszen nem mindegy milyen obi lencserendszer mögé pakolsz fel még egyet. Ahogy a Lex Icon által linkelt képen látszik nem egy rakétavezérlő elektronika van bennük kb. biztos, hogy nem ott történik a lényeg számítási szempontból.
Azért is gondolom, hogy a váz az aki megkap minden infót a rá tekert rendszerek paramétereiről és számol mert egy egy sw frissítésnél új hardver megjelenésnél a vázat frissíted nem a konvertert.
-
Roachy
senior tag
Nem is feltétlenül csak az elektronika miatt nem kompatibilisek a különböző márkák konverterei egymás lencséivel, hanem a bennük lévő optikai rendszer miatt. Pl nekem van egy Nikon 1,7x tc-m amire rá sem tudom tenni a Tamron 70-200-at, mert összeér az optika hátsó lencsetagja, a konverterével. Azért ezek optikailag is bonyolult rendszerek, és még márkán belül sem működnek minden obival.
-
Lex Icon
senior tag
válasz anaqer #50227 üzenetére
Egy telekonverteres kép exif-jét kell megnézni, hogy változott-e valami.
Szerk: ezt találtam.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
Lex Icon
senior tag
Az obi által küldött adatokat muszáj módosítani, mert pl. amikor fényt mér a váz, tudnia kell, hogy az obi pl. most nem 2,8-as fényerőn van, hanem 4-esen vagy 5,6-on és vezérlésnél azt is tudnia kell, hogy a rekeszt nem arra kell állítani, mint alapesetben. Meg biztosan van még sok más dolog, amit meg kell oldani, nem vagyok szakértő.
Rengeteg digitális adat szükséges egy kép elkészítéséhez, amit az obival le kell kommunikáljon a váz. -
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50224 üzenetére
Kicsit túloztam de azért nem gondolom, hogy nagy hókuszpókusz lenne benne. A fényt továbbra is a váz méri, a rekeszt továbbra is a váz vezérli és az obi állítja (G széria esetén) szerintem a fókusz módokon sem változtat azon túl, hogy kevesebb a bezuhanó fény. A gyutáv értékébe egy shift értékkel valóban beleszólhat. De ez is inkább az exif miatt.
Persze ha van kicsit több infód szívesen olvasom mert érdekes téma.
jav: A rekeszvezérlésbe is beleszólhat de szvsz annyit, hogy nem engedi a váz a legnagyobb 1-2 rekeszt állítani telekonvertertől függően.[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz Vikthor #50222 üzenetére
Az, hogy miért nem működik gyári telekonverterrel nem igazán vágom, miután a teleconverter semmi más mint távolságnövelő műanyag amin van még egy lencse. Az összes elektronikus szerepe annyi, hogy az obi meg a váz között kb. egy drót.. de mindegy is. Nyugodtan megveheted a Tami obihoz a Tami konvertert az is minőségi darab és nyilván összenézték a saját objektívjükkel. Ez látszik is az árán, nem sokkal olcsóbb mint a nikon gyári.
-
rekid
addikt
válasz Vikthor #50219 üzenetére
Telekonverter miatt fényerőt buksz. Minél nagyobb a szorzó annál többet. Emiatt a stabinak -záridőtől, rekesztől függően- hamarabb kell többet dolgoznia.
Telekonverterből én csak gyárit vennék, ami jellemzően k*rv@ drága. A patent obid elé beteszel még egy lencsét a konverterrel, ha az kaka akkor a hajadra kenheted a patent obid.Gyáva népnek nincs hazája!
-
nagyúr
Ha veszek egy telekonvertert a nagy zoomomhoz, akkor az optikai stabilizációt az mennyire befolyásolja? Milyet érdemes venni pl. egy g2-es 70-200 Tamronhoz?
-
-
veterán
Persze! Plusz, még kézzel ki is szoktam kapcsolni az AF FineTune-t mostanában, és vissza, ha kell (csak a 85-höz kell), de finetune-tól függetlenül téved, ha téved, a tévesztés mértéke pedig a beállítástól függően is változik, tehát figyelembe veszi a váz az ON állást.
Életemben annyi képet nem lőttem szobafenyőről, mint az utóbbi 2 hónapban; olyanok az ágai, mint egy jó centi, szóval azonos helyre állva és mindig a közepét célozva látható a pontatlanság azonnal.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
ph_5.5
aktív tag
A D750 váz anyaga nem műanyag. (kompozitnak aposztrofálták a bejelentéskor de főként magnézium ötvözet ha jól emlékszem) Építésre stabil, ott egy 1.5 kg-os objektív nem "nyújthat" a bajonetten. A csavarok kilazulása sem jellemző, a gyár előírt nyomatékkal meghúzza, ha nem volt szétszedve akkor ilyen problémáról még nem hallottam.
A váz és az obik bajonettje egy idő után kopik. De ez olyan minimális hogy ez még nálam soha nem okozott gondot. Most is van még olyan D750 vázam ami 200e expo magasságában jár, és töb ezerszer volt rajta obi cserélve. Az obik eltérően csavarodnak fel rá, van ami szoros, van ami "lazább"- és pl a Sigma 150 makroja simán megmozdítható volt bekattanás után is. De mivel itt nem menetes rögzítés van hanem bajonett, így tovább tekerés esetén sem közeledik az obi a szenzorhoz vagy épp távolodik. Változatban síkban mozog, így ez nem befolyásolja a fókusz pontosságát. -
veterán
Urak, visszatérnék egy kicsit a D750 AF probléma témával kapcsolatban. Az elmúlt hetekben folyamatosan figyeltem és próbáltam triggerelni a jelenséget, közben egyeztettem Dáviddal, de annyiban maradtunk, hogy jobb híján szerviz lesz, mert amennyire én körbejártam a témát saját kútfőből, annál többet Ő sem tudna tenni helyben. Úgy néz ki, hogy jellemzően akkor jön elő az AF back fókusz, ha a 70-200-as dögnehéz objektív után rakom fel a 85-öst. Először szoftveres bugra gondoltam, ezért rendeltem kézi azonosítókat mindkét objektívhez az AF Fine tune menüben, hogy ne az legyen, hogy a rendszer tévesen ismeri fel az obit. Nem túl logikus lenne, mert ezt mindig ellenőrzöm, de biztos ami biztos alapon állítottam azért azonosítót, persze eredménytelen volt. Akku kivétel szintén nem változtatott a helyzeten, egész éjszakára elnyújtva sem. Maradt a hardver hiba. Kifújtam a vázat jó alaposan körtével, a PDAF árkát is, amennyire lehetett, a hiba nem változott, majd egyszer csak jó lett. A következő 70-200 feltételig jó is volt, majd megint elkezdett hibázni. Ekkor vetődött fel, hogy az nem lehet esetleg, hogy a bajonettet húzza el valahogy a nehezebb obi? Általában a vázat fogom és nem az obit, ha kézben viszem a gépet. Ha feltekerem az obit (bármelyiket), van egy pont, ahol bekattan, és onnan még pici erővel tovább tudom csavarni kábé 1 mm-t. Ez a diffi nem okozhatja az AF problémámat? Másnál is ilyen a D750 bajonettje?
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
Van esetleg valakinek Tamron TAP IN consolja Nikonos véggel?
-
pergabb
senior tag
Na azert kertem en el masoktol kepet, senkinek sincs jobb oldalt alul ilyen hanyas :)
Este hot pixel az van, de irtam, azzal nem is foglalkozom. Szamomra egyertelmu a hiba, ha masik 20 embernel nincs ilyen (celzottan igy keszitettek raw kepeket).
Nyilvan ugyfelszolgalatossal leveleztem csak eddig, technikus nem latta a vazam, pusztan egy rossz berogzodes canon utan, hogy elore fosok mi az eredmeny, mert ott hulyere vettek, plussz amikor maga az anyaceg nem valaszolt a kedvesen megfogalmazott angol levelemre, amit kb 3-szor kuldtem el fel ev alatt, akkor azt mondtam k.anyatok, embersegbol 0, legjobbak lesznek, oket akkor sem valasztom soha tobbet.Mikor dsrl vonalon voltam, mar akkor ereztem, hogy lehet jo a milc, de picit lelketlen, ezt tapasztalom is azota, a problemamtol fuggetlen.
Z7ii elsore azt hittem szerelem lesz, de bitmelyseg, szinhuseg, dinamikatartomany, ez mind iso64-en jo, felette a z6ii lemossa barhol, csak felbontasban nem. Vki nem studioban fotoz, akkor az altalam legutoljara ajanlott vaz. Valtozatlan z5 es z6ii kombot javaslok, z5 azert, mert kb egy d750 nincs hot pixel, nincs semmi, iso 800-ig jobb a dinamikatartomanya mint a z6ii-nek, zajban is csak iso1600 felett latni fel hajszalnyi elterest. Objektivek vittek a valtas fele, azokat nem bantam meg, azt sem, ami egy dxo szerint f*s, pl 14-30 f4 szerintuk z7vazon is csak 16-17megapixelt rajzol ki, en mast latok :)
Amugy, semmivel sem varok tobbet, mint eddig, mint 2014 ota, ne hogy mar egy ujabb szenzor xarabb legyen, mint ami pl a 2014-es d750-ben volt, de mar elengedtem.
Egyetlen dolog erdekel, jobb oldalt ne legyen nekem ez a hanyas, mert masnal sincs. Orulnek, ha nem par ezer pixelt vonnanak ki, ha nem kicserelnek a tetves szenzort, de nyilvan elobbi lesz, nekik az eri meg.
Z9 meg nem erdekel, 2.5 misi fele lesz, ergo nem ma veszem meg. Jo lenne, akkor idogep es valtasnal csak 1 vazzz, esetleg minusz 1 obi es mar nincs gond. Hasznaltan viszont nem igazan orzik az aruk ezek a dolgok, szoval elad, megvesz, ilyen nem lesz.
Perpill a jobb oldal miatt akkor is jobban jarnek, ha sima z6 jonne vissza es nem a z6ii :) szoval ezt nem ismerik el, az nonszensz lenne. -
Roachy
senior tag
válasz pergabb #50203 üzenetére
Megértem amit írsz, de nem engem kell meggyőznöd. Én csak azt írtam le, hogy mi mentén gondolkozhat a Nikon, ha végül az lesz az eredmény, hogy ez nem javítandó hiba, hanem tulajdonság, amivel együtt kell élni.
Én pont az ilyen dolgok miatt használok vegyes technikát, dslr mellett milcet. Nem csak a te problémád miatt, hanem amúgy is vannak helyzetek, amikor a milc technológia egyszerűen nem tudja azt hozni mint egy tükrös gép. Legalábbis én így érzem.
Egyetlen esetet tudok elképzelni, hogy megválljak a D850-emtől, ha jönne egy utód ami még annál is sokkal jobb. Egyszerűen imádom azt a gépet. De van egy olyan érzésem, hogy a D850-el kimaxolták amit egy dslr-ből ki lehet hozni, hacsak nem jön valami új áttörés a szenzoroknál, amivel lehúznának még egy bőrt a dslr-ekről. De az biztos, hogy jöhet akármilyen csoda milc, egy tükrös vázam marad mellette és jó eséllyel ez a D850-em lesz.
A Z6-hoz semmilyen érzelem nem fűz, az csak egy munkaeszköz. Persze a milcsége miatt van pár tulajdonsága amit szeretek, és megkönnyíti a munkát, de az is leginkább a videó miatt. Ha fotózás van még mindig a 850 a fő gép a Z csak a második.
Mondom ezt úgy, hogy volt nálam egy Z7II egy darabig, és attól sem estem hanyatt. Majd a Z9-re leszek kíváncsi az milyen lesz.[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz pergabb #50203 üzenetére
Lehet félreértem, de gyanítom a tripont azért vár a válaszra, hogy tudja miként járjon el veled és a jövőben, hasonló esetben.
Ha a nikon azt mondja (írásban), hogy minden fasza, akkor be fognak állni emögé, mondván a gyártói szakvélemény ezt mondja ki.
Ilyenkor nincs szó gariról, és ha a 14 nap eltelt, akkor már nem tudod simán visszacsinálni a vásárlást.
Fogyasztóvédelemmel se tudsz mit kezdeni, mert vagy a gyártóhoz fordulnak, vagy saját szakértőt hoznak, de a nikon állásfoglalása lesz a döntő szerintem.Hasonlóan jártam (bár nálad nincs még eredmény, és remélhetőleg + eredménye lesz), hogy az itthoni szerviz elb@szott írásos állásfoglalása mögé beállt a 220volt és maradt a decenteres obim.
Ebből tanulva a vásárlást tesztek átolvasása/nézése, fórum előzik meg. Kizárólag online rendelés, vásárlás után tesztelés a folyamat.
Ja és az általam említett boltot messzire kerülöm....nem is futottam bele azóta se problémába, illetve egyetlen esetben a gyártói - nem nikon - gari működött szó nélkül.[ Szerkesztve ]
-
pergabb
senior tag
válasz Roachy #50201 üzenetére
Amikor mondjuk melora hasznalod, esetleg lakast fotozol, ahol nem magasak az igenyek, ergo eleg egy hdr kep es kieresztesz egy expo sorozatot, rekeszelve vagy f11-re es az utso expo ugy is mindig 30 mp lesz, de elotte lesz meg 2-3 hosszu expo, majd mindig megvarod, hogy ujra es ujra elteljen megint annyi ido, mint ameddig az expo tartott, akkor majd anyazni fogsz te is, hogy 30 perc helyett 1 orat rohadtal egy helyen, mikozben mennel a kovetkezore.
Raadas vannak ertekek, pl iso 400 es 15 mp, ott van a kepen, de iso 400 es 25mp, mar nincs sehol. Ergo nem csak szenzor sajatossag, de szoftveres problema is.
Szinten ha csak a szenzor jobb also nedegyeben keletkezik, mashol pedig nem, akkor az nem oke, bar ha oda esik az elektronika es melegebb, akkor barmi lehet. Sima z6 savosodasa sokkal turhetobb dolog, mint amikor leszedsz ilyen rohadt pottyoket. Hidd el amikor nap vegen 1000 kepet feldolgozol, akkor a lottyok leszedesenek durvan szidod a nikon anyjat :D
Raadas egy vaznal nem kellett soha bekapcsolni a hosszu expos zajszurest, sokszor ol,an dolgot is kiharap a kepbol, amit nem kellene (csillag fotozas). Amugy pedig 100%-osab nem oldja meg az sem, kb olyan mint ha a pottyok masik retegeb lennenek es az opacity csuszkat levenned 15%-ra.
Szerintem ez igy nem okes.
Esti kepeknek sem okes, de ott mar elfogadtam, hogy az egesz kep (nem csak a jobb also negyed) tele lesz hotpixelekkel, tobb szaz, lehet tobb ezer, nem fogom megszamolni, mert megoszulok. Ilyet sem csinalt anno egy alap d610 sem, se a d750, sorlhatom a vegtelensegig a vazakat.
Tudom "feny"kepezes, de vannak szituk amikor nincs eleg feny, nem is lehetne, esetleg megrendelo kisebb csonagot valaszt es egyertelmuen nem vilagitasz sehogy. Fenyfestest nezem akkor is van egy alap expom ami sokszor hosszu zaridos, arra maszkolgatom a festett teruleteket.
Amugy meg csinalok egy kepet fel mp mellett es emelek az arnyekokon 100%-ot, vagy emelek 2 fenyerteket, akkor megint lathato lesz. Mondhatnak az sem normalis hasznalat, de akkor ne is ugy toljak a marketinget, hogy fu de fasza a dinamikatartomany. Amugy bsi-cmos hosszu exlo eseten egy esti varoskepnel sony eseten is megszorja hotpixelekkel a kepet, bar ott szoftvefesen mar javitottak vmit. Anno a canon hozza allasa miatt valtottam, egyertelmuen hibas volt a vaz, camera kft ossze-vissza hazudott, utana anya ceg egyetken levelemre sem felelt, pedig kedvesen irtam. Jottek a d750-ek, canon azonnak elad, allam fogtam mennyi tartalek van a kepekben. Na ez a z6ii-re mar kevesbe mondhato el, de latod, maga a tripont is varja a hivatalos valaszt, hogy a ii miert pixelesedik jobban, bar azt mar nem tudom ok pontosab mire gondoltak.
Normal esetben ilyenkor fotoznek a sajat oromomre, de miota milcesitettem magam, azaz fel eve semmit nem fotoztam hobbybol, mert elvette a kedvem az egesz. Mivel megvettem szinte az osszes uj obit, igy markat sem most fogok valtani, mert hatalmas lenne a buko. Igazabol mar banom, hogy nem a dsrl vonalat maxoltam ki, nagyon vissza vagynam a d850-em a d750 vazakkal. Z7ii meg egyaltalan nem jar a d850 kozeleben, iso 64-en igen, aztan ennyi, iso 100-tol mar minden jobb lesz mas vazzal, kiv a felbontas. Penz lenne, de nagyon elgondolkoztam, hogy veszek egy dsrl vazat is megint es hozza optikakat, hogy a lakas fotozast tolhassam rendesen, magas iso eseten ott vannak a milcek, hobby pedig megdoglik, mert a dsrl vonalat nem tudom annyi obival felvertezni, nincs meg egyszer ennyi penzem, amit ev elejen elkoltottem.
Szoval ha megy ki, akkor imadkozzatok pls, hogy vmit csinaljanak vele, mert ha kiegek ebben a szakmaban, az ezert lesz, teljesen lehozott az eletrol.
Amugy hulyeseget irtam, semmi dsrl, z5 nem csinalja, probaltam, valszeg mert sima cmos es nem bsi-cmos, azt kell vennem.
Amugy egy szivas az ev, januarban uj szamitogep de atom eromu lett, teljes valtas, iszonyat sok fotos cucc, hogy tudjam tolni a szekeret tovabb es melozni, elment kozel 10 millio es azota a dolgok 40%-a nem mukodik rendesen, van ami mar szervizben volt, van amirol en nem tudom mi a franc lehet (szanitogep pl), stb.
Amikor beruhazol vmibe es azt erzed kettot leptel vissza, akkor tenyleg elmegy az elet kedved. Probalok bizni a nikonban es a csehekben. -
Roachy
senior tag
Persze én is így gondolkodom, de azért ez nem egy olyan kiküszöbölhetetlen gond, mint pl anno a sávosodás. Ha nem kapcsolod be a hosszú expós zajszűrést, utómunkával akkor is pár kattintással orvosolható. Ha meg úgy érzi a Nikon, hogy ezzel jelentős mennyiségű vásárlót veszthet, akkor lehet tényleg eljön az a pont amikor már megéri visszahívni és javítani a problémát.
Mondjuk én még soha nem használtam a gépben zajszűrést, alapból és megszokásból kikapcsolom ezeket, de az tényleg fél percig tart?
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest