- Jelszókezelők
- YouTube
- ArchiCAD és Artlantis topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Mikrotik routerek
- Hálózati / IP kamera
- Vakarja a fejét a félvezetőipar: az egekben az antimon ára
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 2 billió dollárt hozott a tavalyi év az NVIDIA-nak
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Snoop-y
veterán
A nikon visszaterites csak akkor el ha veszel hozza DSRL gepet is.
Epp most probalom gyozkodni egyik ismerosom hogy vegyen most es akkor vehetek vele egyutt egy obit
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
Vikunya
tag
Sziasztok.Van egy kis problémám.A D90-esem elkezdett olyan képeket gyártani,amin alul (landscape,portréban jobb oldalt) egy vékony vignette van,ha vakut használok. Nem mentem 1/200 fölé. Ez azt jelenti,hogy halódik a zár? Viszonylag kevés, 26k expo van benne.
Romanes Eunt Domus
-
OFFba rakom és próbálok virágnyelven fogalmazni, de ha nem illik ide, moderálható.
A Bp. nyugati plázában mától kezdve 20% kedvezménnyel utalványokat lehet venni (infók a honlapjukon, keyword "Night Shopping"), ami minden üzletükben felhasználható (pl. az elektromos feszültség boltban, vagy a hülyeazértnemvagyok boltban), de ha jól értem, csak 21-22-e este 8-10 között (tehát ha nem használod fel, kidobtad a pénzed a kukába). Fejenként max 50000 értékű utalványt lehet venni (40000-ért, így jön ki a -20%), de nyilván viszed aput, anyut, és összejöhet tetszőleges összegű utalvány, ha jól tudom, csak az utalványvásárlás korlátozott/fő, a felhasználás nem.
Namost ugye ezzel máris van -20% kedvezményünk, és van a Nikonnak egy csomó termékre visszatérítés akciója, illetve az elektromos feszültség boltban adnak ~30000 értékű, átruházható ajándékokat.
Én azért odatelefonáltam a plázába meg konkrétan a boltba is, netes rendelésbe is beszámolják az utalványt - de mindenképp, telefonon (még inkább mailben, ugyanis ha jól tudom, külön írott szabályzat nincs) előre egyeztessetek a boltokkal. Felelősséget nem tudok vállalni az infókért, de én egy D7200-at akartam így venni, elvileg minden OK lett volna így, csak sajnos családi okok közbeszóltak
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
dualcore
őstag
válasz fireman123 #35584 üzenetére
Igen meg vagyok elégedve. Full amatőr felhasználóként végigfotóztam már néhány nagyobb eseményt is, több órát üzemelt a vaku, és nem tapasztaltam melegedést vagy bugot. TTL módban használtam, picit hallatszik a motor hangja, de nem vészes. Szóval kezdőnek mint én begyakorolni sztem tökéletes ár-érték arányban.
A táska pedig ez: Nikon CF-EU10 de mint írtam, már benőttem.
-
Throme
veterán
válasz matyi012345 #35587 üzenetére
Az rendben is van, hogy tudjon róla, csak akkor valami magyar nyelvű leírást linkelj légyszi, mert a szériahiba is magyarul van és ettől hamarabb kiveri a víz, és lehet az angol fordításba bele se kezd...
szvsz
-
Throme
veterán
válasz N.GÁBOR #35588 üzenetére
Ezt próbáltam elmagyarázni a fórumtársnak, hogy a probléma létezik, de olyan körülmények mellett, amit nem valószínű, hogy el fogsz követni. 5 fényértékes húzást igénylő képet kukázni fogsz - szerintem - legyen bármilyen vázad.
Ha használhatatlan gépet készülnél venni szerintem egyből írták volna, hogy kidobott pénz. Ha más nem a topic gazda, vagy engem baxnak ki innen, hogy ne akarjak már rosszat bárkinek.Azzal egyetértek, hogy erről a sávosodásról tájékoztatni kell a kérdezőket, csak megfelelő módon.
szvsz.
-
N.GÁBOR
aktív tag
válasz matyi012345 #35574 üzenetére
Köszi a mem. kártyás tippeket és köszönöm, hogy szóltatok a szériahiba miatt.
Mikor megláttam a szériahiba szót..fú eléggé leizzadtam. Nem tudtam erről és még nyilván elállhatok a vásárlástól hisz csak szerdán nézem meg a masinát, de talán minden oké lesz.
May the force be with you!
-
matyi012345
őstag
válasz Throme #35586 üzenetére
Állandó téma, hogy a Canon szenzort pl. nem lehet úgy felhúzni mint a Nikon-t. Minimum 100x meg lett említve a két márka csoportjában, tehát ebből gondolom, hogy valakinek ez fontos. Most pl. az 5d IV-nél javult a helyzet ezen a téren, egyből téma lett belőle. Döntsük már el, mi a fontos. Vagy inkább döntse el mindenki magának, elég ha tud róla.
-
Throme
veterán
válasz matyi012345 #35585 üzenetére
Ok, csak a szériahiba úgy hangzik, mintha használhatatlan terméket készülne venni a kérdező. Az az 5 fényértékes rángatás messze nem szokványos dolog. Na ezt nem tudja jól prezentálni. De ha valakinek a linkelt remek mintaképek a cél, akkor tényleg ne vegyen d7100-at
Ha jó áron van és működik megfelelően a gép, akkor jól fog vele járni. Jobban, mint mondjuk egy d5100-zal, vagy a d90, d300 vázakkal
szvsz
-
-
Throme
veterán
Hát nem tudom te, hogy vagy ezzel, de nálam olyan kép, amiből 5 fényértéket kell húzni, az kuka. Még a 3 is.
Ha ilyen fotókat lősz, mint a link mintaképei, akkor tényleg ne vegyél 7100-at, véletlenül se, ha egyszer váltanál...
Aki viszont nem csinál ilyen sületlenséget, annak nagy öröme lesz benne.Szerintem írjátok bele az összefoglalóba is, hogy ne ezzel kelljen előrukkolni minden d7100 és most már d5200 kérdésnél.
-
dualcore
őstag
válasz fireman123 #35571 üzenetére
Nekem is a vaku a YN 565, Ebay-ről rendeltem igy megállt 21E forintba. A táska Nikon, a pontos tipust most nem tudom, de reggelre megnézem. De a féröhellyel már én is határon vagyok.
-
Aaron14
őstag
válasz matyi012345 #35579 üzenetére
SB-700-as a vakum, bocsánat, ezt elfelejtettem leírni.
Gránit bank ajánlókódért írj privát üzenetet. Most 50.000 Ft jóváírást kapsz új ügyfélként!
-
matyi012345
őstag
válasz Aaron14 #35578 üzenetére
Ahhoz a külső vakud típusa kell, ez csak egy fényformáló. Amúgy rádiós vagy infrás kioldóval a legtöbbet el lehet villantani, de a vakudat linkeld be.
Sminkhez olyat, aminek a spektrális eloszlása egyenletes (vagyis ahhoz közeli, mert full egyenletes nincs).
forceberg: lehet, hogy ez az egyszerű oka van .
[ Szerkesztve ]
-
Aaron14
őstag
Sziasztok!
Gondolkozom egy ilyenen. Ez alkalmas lehet portréfotózásra? A D90-em hogyan tudja elvillantani anélkül, hogy a beépített vakut ne kelljen használnom?
Másik kérdésem, hogy két sminkes ismerősöm is érdeklődött, sminkeléshez milyen lámpát vásároljanak. Tudtok lámpát ajánlani, mit lenne érdemes venniük?
[ Szerkesztve ]
Gránit bank ajánlókódért írj privát üzenetet. Most 50.000 Ft jóváírást kapsz új ügyfélként!
-
veterán
válasz matyi012345 #35576 üzenetére
Ja, mert nem huzigálják a képeket
Szerintem ez a szenzor sajátossága.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
matyi012345
őstag
válasz Acula M.D. #35575 üzenetére
Itt a fórumon többen is írták, hogy nekik nem jön elő.
-
Acula M.D.
tag
De hiszen az oldalon amit linkelsz, azt állítja, hogy az ÖSSZES nikon d5200/d7100 érintett.
Így nagyon meglepetés nem érheti...[ Szerkesztve ]
-
patyil
tag
Sziasztok. Nikon d3200as gépen lehet bárhogy lehetöségem timelapse készítésére +hardver nélkül? Ha valahogy lehetne alacsony fps videot venni vele az is megfelelne.
-
r.levente75
addikt
Sziasztok
D7200-as kérdésem lenne, a videónál van kétféle alapbeállítás a dx-es és az 1/3-os. Utobbinál lehet csak 50 ill. 60p-t beállítani, viszont ilyenkor kisebb képterületen rögzít a gép több képkockával. A dx formátumnál a max képkocka csak 30p, ugy láton visszanézve ott sem szaggat. De azért a 60 mégiscsak a duplája lenne kisebb kivágásnál. Ti melyiket használjátok, vagy melyiket érdemes jasználni, természetesen a legjobb videó érdekében? Az 1/3-os verziónál csak 10 percet lehet rögzíteni, akkor gondolom ez a legjobb minőség. -
fireman123
őstag
válasz dualcore #35569 üzenetére
Milyen vakud van? ...én egy YN565-el [link]szemezek egy ideje , ....de már nem fér bele a [Lowepro Adventura 170] táskámba, kellene venni egy nem drága kisebb hátizsákot Lowepro Mini Trekker AW is, ....de most várni kell egy kicsit, míg az asszony megemészti a Tamron 70-300VC-t , (pedig mondtam neki, hogy tök olcsó volt BF akcióban 100e-ért, nézze meg a Nikkor 70-300VR-t, az 180e-be kerül )
-
dualcore
őstag
válasz fireman123 #35567 üzenetére
Akkor én már elönyben vagyok hozzád. Nekem már vaku is van. A szettem full ua, kis eltéréssel még van egy 55-300 VR II.
-
mazsi70
senior tag
válasz fireman123 #35567 üzenetére
+1
[ Szerkesztve ]
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
fireman123
őstag
válasz Sefneni #35566 üzenetére
a listából a D5300 + 18-105 VR-t(én is ezzel kezdtem 1,5 éve , azóta vettem hozzá Nikkor 35mm 1,8G-t, Tamron 70-300VC-t, állványt, táskát ...és egy sor apró kiegészítőt ....de ennek sosem lesz vége, kellene még egy rendszer vaku, a táskám már most kicsi )
[ Szerkesztve ]
-
Sefneni
őstag
Sziasztok!
Egy teljesen kezdő fotósnak melyik szettet ajánlanátok az alábbiak közül?Nikon D3300 + AF-P 18-55mm VR
Nikon D3300 + 18-105mm VR
Nikon D3300 +AF-P 18-55mm VR +55-200mm VR II
Nikon D5300 + 18-105mm VRVálaszotokat előre is köszönöm!
Not all stories have happy endings. But yours has yet to be written.
-
-
Snoop-y
veterán
válasz r.levente75 #35562 üzenetére
Nekem 2x64 de nem mertem ajanlani
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
Snoop-y
veterán
válasz N.GÁBOR #35558 üzenetére
Mirror modot hasznalj
Kell a 32 szerintem. Inkabb legyen helyed mindig mint hogy kifogyjal belole. Remelem minden rendben lesz a geppel es sok oromod leled benne. A 7100 jo kis masinaNew level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
*Ropi*
félisten
válasz N.GÁBOR #35558 üzenetére
"Amúgy mire érdemes figyelni a próbafotóknál a kép élességén kívül?"
Fent, a lenyitható topikösszefoglalóban le van írva. Ez mondjuk a Canon topiké, de Nikonra is igaz a "használt váz vételénél ezeket a dolgokat érdemes ellenőrizni" c. fejezet.
Inkább mindkét kártyára rawot ments (tükörmentésben)! Biztonságosabb, plusz a számítógépen úgyis szebb / jobb képeket tudsz belőle kifacsarni mint vázon belül.
Mennyi idő alatt lősz el 1000 db képet? Kb. annyi fér egy 32-es kártyára.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
N.GÁBOR
aktív tag
Hosszas gondolkodás után sikerült dönteni és szerdán fogom megnézni és megvenni a d7100-et.
Reméljük tényleg minden rendben lesz vele és akkor megvan a masina.Amúgy mire érdemes figyelni a próbafotóknál a kép élességén kívül?
Addig is köszi mindenkinek!
Mivel két sd kártyát fogad, így arra gondoltam, hogy az egyikre csak a jpeg képeket fogja menteni a gép a másikra pedig a rawot. Mivel minden képet lehetetlenség és nem is akarok utómunkázni - sőt még nem is tudok - ezért minden elkészülne így jpeg-be ami tökéletes, annál a 2-3 képnél ami meg nagyon jól sikerül egy kiránduláson vagy családi eseményen a rawos kártya miatt adott a lehetőség az utómunkára vagy csak sima konvertálásra.
Vagy ez így hülyeség szerintetek, lehet érdemes simán csak rawba menteni és utána számítógépen minden képet konvertálni mert ezzel a konvertálással is jobb minőséget érek el mintha a fényképező eleve jpeg-ként mentené el de mégis megvan a raw-is?
A SanDisk Ultra 32GB SDHC 80 MB/S gondolom bőven elegendő sebességű a kérdés inkább csak az, hogy szerintetek kell-e a 32-es.
[ Szerkesztve ]
-
marcitp
őstag
válasz r.levente75 #35552 üzenetére
ment pü, pár nagyon gyors tesztképpel.
https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
veterán
válasz total90 #35553 üzenetére
Azért ez már huszonpár MP-s szenzoroknál nem annyira téma - meglövöd egyel szélesebb fixivel, és postban tetszés szerint croppolva még úgyis annyi játéktered van leszedni akár 8-10 MP-re, hogy jobb lesz a kép, mint egy maszatolósabb zoommal.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
Snoop-y
veterán
válasz total90 #35549 üzenetére
+1
En sem szeretem a fixeket bar minosegben talan azok a legjobbak de mivel en csak kocafotos vagyok sokszor se helyem se idom nincs fixekkel komponalni meg varialni.
Ha lenne sok penzem lehet lenne egy egesz fix sor gyujtemenyem de sajnos ehhez egy lotto otos kene minimum
-
marcitp
őstag
válasz r.levente75 #35548 üzenetére
Videòròl nem tudok nyilatkozni, af mòd vàltàst fentebb leìrta Gergô. Af visszajelzö pötty meg tudod, van a keresöben.
-
r.levente75
addikt
válasz marcitp #35547 üzenetére
Most jöttem haza, én is ki tudtam próbálni a fotoplusba. Műkszik a gépen, tényleg baromi gyors a videónál is a fotónál nagyon gyors. Hangja semmi, szerintem videózni kíváló lesz. Viszont valszeg a gép kezelésében vagyok még tudatlan, de nekem nem sikerült a gépet af-c re tenni, ugyebár az lenne a követő af, hogy videózás közben ne kelljen mindig expogomb lenyomásával élességet állítanom. A vr nálam is ment, legalábbis fotózás közben, ez alap volt, viszont nem tudom hol lehet kikapcsolni a gépen. Az af manuálba csak a gépen kapcsolható bal lenti m,af kapcsolóval, ugye ez nincs az optikán. Ha manuálba állítok élességet videózásnál vagy fotózásnál élő képnél, kapok e róla visszajelzést, hogy az elésségállító gyűrű tekerése közben mikor éles a kép, vagy ez csak szemre megy és majd kiderül a nagytévén hogy mit csináltunk. Én a régi d70-hez, mérten ott a kijelzó zölden mutatta amikor az élesség az adott ponton megvolt. Itt ezt nem tapasztalom főleg videó élőkép módban.
-
marcitp
őstag
válasz r.levente75 #35546 üzenetére
Kb 5 perce van a gèpen, ès megy rajta.
Af nagyon gyors, ès szinte hangtalan teljesen. Sztem a vr is megy. Csak lcd-n làtom mèg a kèpet, 18mm-en erösen vinnyettàl, menüben ràraktam a legmagasabb korrekciòt, ìgy kb jò. Nagyon gyors/pici/könnyû, amennyire làtom, èles is, de nyìlvàn monitoron derül ki. A frontra viszont kell a szürö mindenkèppen.https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
marcitp
őstag
válasz r.levente75 #35544 üzenetére
Igen, ajànljàk videòra.
Ha meglesz, beszàmolok!https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
marcitp
őstag
válasz r.levente75 #35537 üzenetére
Ezt kérdeztem én is nemrég, nem jött válasz.
Ha minden jól megy, ma pont lesz ilyen a vázon (7200), beszámolok.
Egyébként láttam kitben, csak mennie kellene, illetve találtam egy felh. véleményt valamelyik angol oldalon, megy a júzernek.
Ma kiderül, ha minden igaz. Tök jó egyébként, hogy hivatalos infó nem nagyon van, csak amit írtál, hogy a három vázzal kompatibilis, arra vonatkozóan, hogy a többivel mikor meg hogy, semmi.https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
gergo5991
őstag
válasz r.levente75 #35537 üzenetére
kompatibilis szerintem, ahol van az obikioldó ott lehet a nikon d7200on kapcsolni a auto/manuál fokuszt, ha meg benyomod az ottani gombot a 2 tárcsával tudod változtatni a fókuszmódokat + a fókuszpontokat.
-
r.levente75
addikt
Sziasztok
Ez az optika AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR a d7200-al kompatibilis?
Ezt írják:
Az automatikus és a kézi élességállítás közötti váltásra és a VR be- és kikapcsolására a fényképezőgép menüjét használhatja.* Mivel az objektíven nem található kapcsoló, ezért nem lehetséges a beállítások véletlen módosítása, amikor a képet el szeretné készíteni.
Ez csak az 5500,5300,3200 tudja. Mi az igazság ebben? -
tvamos
nagyúr
Mit használjak lightroom helyett Linuxon? Tudtok ajánlani valami tutit?
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
aleister
veterán
-
subidu
tag
válasz Pulsar #35533 üzenetére
Nekem Nikon 50mm 1.4 Afs van , a D750-hez. Szerintem nagyon jó képe van. Már sokan ezt a kombót is túlzásnak tartják hobbi célra.
ThinkPad X230, Dell XPS M1530, NIKON D90, Nikon D750, Nikon 18-105/F3.5-5.6 AF-S DX ED VR, Nikon 35mm/1.8G AF-S DX, Nikon 50mm/1.4G AF-S, Nikon 24-70mm f/2.8E ED VR, Nikon 70-200mm f/4G ED VR
-
veterán
Köszi a válaszokat. Akkor lehet érdemes gyüjtögetni a Nikon 50 f/1.4 helyet erre?
Az auto fokusz nem izgat, de art-ból nem találtam motor nekülit. -
aleister
veterán
válasz Pulsar #35530 üzenetére
Igen,
Az új Sigma artok és az új Tamron SP fixek minden korábbi obit aláznak. Beleértve a majd fél millás Nikkor 58 1.4-et is. Optikailag egyedül a több mint 1 misis Zeiss Otus 55 1.4 tudja ezt a szintet, de az ugye MF. Ilyet mondjuk még nem volt szerencsém kipróbálni.szerk: remélem anaqer kolléga nem voltam túl szakmai
[ Szerkesztve ]
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
veterán
Nezegettem a Nikon 50mm f1.4-et és akkor bukkantam a Sigma 50mm f1.4 Art obira. Ennyivel jobb lenne a sigma? Legalabbis az ara alapjan.
-
csacsi77
senior tag
válasz anaqer #35528 üzenetére
Én most Canonon használok 17-70 f/2,8-4 DC OS HSM C-t. Jól összerakott, nem lötyög, nem csúszik ki az ormánya. A stabi átlagos, közel hajolva hallatszik. LV-alatt nagyon hangos az AF, nem nagyonlehet használni.
Az AF fotó alatt pontos, de még csak szobában teszteltem. CA van, de LR leszedi.Öreg fater megoldja!!!!
-
veterán
válasz N.GÁBOR #35525 üzenetére
17-70 passz... de az újabb Sigma-kkal nincs baj. Mondom ezt úgy, hogy éppen egy 18-200 C-t cserélek vissza a Nikon 28-105re (abszolút csak szentimentális okokból), meg éppen vettem egy Sigma 105 OS-t, és eddig tetszik.
-
Throme
veterán
válasz Snoop-y #35526 üzenetére
Én is próbálnék sigma 17-70-et, de annak a szélei is lágyulnak f2.8-on (17mm) és CA-znak is (persze lehet korrigálni pl LR-ben).
F8-on meg már jó, de azt a 18-105 is tudja.(#35525) N.GÁBOR : Kezdetben jó lesz az a 18-105. Egy vakuval szobában is simán jó. Egyedül a kreatívkodást f1,8 , 2,8 -on kell feladnod.
Egy képszerkesztő (pl LR) használattal tovább tudod "csinosítani " a képeket.
Később látni fogod , hogy milyen obi kéne helyette, ha egyáltalán "kinövöd" azt a lencsét...szvsz
[ Szerkesztve ]
-
Snoop-y
veterán
válasz N.GÁBOR #35525 üzenetére
Nem ismerem azt a Sigmat de 70 -nel is fenyerosebb mint a nikon (5.3)
Valamint a 18-105 a sarkoknal nem tul eles. (en probalnam eladni a helyedben ha kittel egyutt szerezted)New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
N.GÁBOR
aktív tag
válasz marcitp #35519 üzenetére
Köszönöm a felvilágosítást. Nagyon jó, hogy szóltatok mert simán megvettem volna ezzel az 1.4-es plusz obival ezt a d5500-at.
Már értem, de azért párszor még tuti vissza kell keresnem az infókat.
Amúgy a D7100-at áruló srác nagyon jó fej, a 210 talán nem is vészes a markolatért, gépért meg a 18-105-ért meg szállításért.
Amit viszont mondott, hogy a 18-105 azért patika állapotú mert egyáltalán nem volt vele megelégedve így azonnal a polcra tette.
Gondolom a 18-105-nél ha a hosszabb végről letudok mondani jobb lehet lényegesen (mindent csak olvasás alapján mondok, nem volt még semmilyen) egy használt
Sigma 17-70 mm f2,8-4,0 Objektiv (DC, Makro, OS, HSM, 72 mm) ugye?[ Szerkesztve ]
-
csacsi77
senior tag
válasz r.levente75 #35523 üzenetére
Szerintem videózni még mindig jobb egy Panasonic vagy Sony.
De ha Nikonnal kell, akkor ez a legjobb megoldás.Öreg fater megoldja!!!!
-
marcitp
őstag
Igen, valóban, az kimaradt...
Arról tudtok valamit, pl af-p vr-es obik mikor lesznek kompatibilisek a 7xxx szériával?
Nekem annyi infóm van, mintha az af menne (a vázon van af/mf kapcsoló), a vr meg nem, mert menüből ugye nem indítható.https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
Byk01
őstag
válasz marcitp #35519 üzenetére
Annyit azért hozzátennék, hogy az AF-P, úgy tűnik, nem vadhajtás, de mivel új fejlesztés, gyakorlatilag betehető az AF-S ... G sorba azzal, hogy csak a motor működésében van különbség.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
marcitp
őstag
válasz N.GÁBOR #35509 üzenetére
Ezt olvasd át, elég korrekten, normálisan leírta a kolléga, nem találgat, meg féligazságokat ír.
-
-
Throme
veterán
Nekem se a szent gráll a fényerős fix. Ha van a szobában fény (nappal) még okés, de így is csökken a dinamika, és kisgyerek esetén nem elég az 1/60, 1/100 (hacsak nem alszik), valamint a színek se olyan teltek.
A kis dof nem rossz, csak kerüljön a megfelelő helyre.
Iso is megugrik. Hiába a magasabb iso-t tűrő szenzorok, melózni kell a zajszűrésért.
Szerintem külső vakuval plafonra villantva, alacsonyabb iso-n jobb képek lesznek, pláne ha valaki jpg-ben tolja és így nem igazán utómunkázik.
Ilyenkor is lehet használni tág rekeszt, ha kreatívkodni is akar valaki...Kisbabát (és azért mást se) nem illik atomvillanásban részesíteni, főleg szembe nem.
Ilyenkor csak fix. De később...
Szabadban is egy 17-50 jobban használható gyerekhez, ha már kell a kisebb dof.
Tájkép nem rohan el...Igen, és még jön amit írsz. Nekem a 35mm fix is sokszor szűk...
Kisebb fókusztáv ilyen árban nem igazán van....szvsz.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz N.GÁBOR #35509 üzenetére
Is-is.
Az obiban nincs motor, ami önmagában nem lenne gond, de a vázban sincs sajna. AF-S jelölésű obikat nézzél, különben csak MF-ed lesz.(#35510) zolikaDB
Ez egyrészről nem igaz, más részről némileg pongyola..
Nem a D jelölés jelenti azt, hogy nincs benne motor, hanem a sima AF. Több olyan lencse is van, ami D-s, mégis van benne fókuszmotor.
A manuális obi meg nem egyenlő az MF-fel. Az előbbinél rendszerint nincs fénymérés, blendevezérlés sem. A szóban forgó vázon ilyenek a non-AI, AI, AI-s lencsék és a különböző adaptergyűrűvel felpattintott régi analóg üvegek.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
veterán
válasz tvamos #35498 üzenetére
Vakuzni nem akarok, mert nem szeretem.
Egyelőre én sem szeretem annyira - de csak mert még nem értek hozzá eléggé. Viszont valami alap dönthető-forgatható vaku meg egy ráhúzható softbox anyagilag sem éppen a világ vége. Főként, amikor szűkös a tér... mert pl. milyen igazán gyors nagylátót tudunk a Sigma 18-35 200+ rugós ára alatt? Én legalábbis semmilyet. (Szerk. - esetleg még a 20/1.8G valami durva akcióban picit bekarcolhat a Sigma alá, de az is 235 körül megy egyelőre, és januártól inkább csak drágább lesz.) Mindenki nyalja agyba-főbe a 35/1.8-at, de szobába még az is gyakran túl hosszú (tapasztalataim szerint... aztán persze lehet, hogy nektek nagyobb szobáitok vannak).
Ne abból indulj ki, hogy pofánvágsz mindenkit a popuppal, aztán olyan lesz, mintha atomvillanásba néztek volna. Gyakorlattal, megfelelő (és megfizethető) vakuval akármilyen sötét kitobi mellett többre mész szobában, mint akármilyen gyors fixszel.
(Mondanom se kell - ha a buké miatt is kell a gyors, az egy teljesen más tészta...)
[ Szerkesztve ]
-
-
aleister
veterán
válasz N.GÁBOR #35502 üzenetére
Az 5500-höz annyira ne akarjál 1.4D-t, mert nem lesz vele AF-ed!
Egyébként az 50 1.4D egy kivételesen rosszul sikerült obi. Egyáltalán nem éri meg váltani rá. Sőt, szerintem az 50 1.4G is elég gyenge lett. A Sigma art brutális ezen a téren, de annak meg kell fizetni az árát.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Byk01
őstag
Azért a fényerő sem mindenre megoldás. Pl. egyre kisebb lesz a mélységélességed, és nem fog beleférni nem hogy a család, de még egy ember sem.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
csacsi77
senior tag
-
tvamos
nagyúr
válasz N.GÁBOR #35502 üzenetére
Volt, hogy jol jott a 10mm (Nikon 1-en ekvivalens 27) a benti csaladi fotokhoz. De azert altalaba annal lehet meszebb menni, mashogy komponalni, esetleg megkerni a csaladot, hogy mozduljanak egy kicsit.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
N.GÁBOR
aktív tag
Először azt hittem, hogy rosszul olvasom, a D7100-ed árát. Aztán másodszorra is kerestem még az 1-est. Ez brutális, én most készülök 210-ért venni egy 18-105-ös kitobival, de már nem vagyok olyan lelkes
Amúgy igaz, hogy így már bőven túl vagyok a kereten, de én is szeretnék főként a benti fotózásokhoz egy nagy fényerejű fixet. Erre nem gondoltam eddig, de igazad lehet, hogy az 50mm-es DX-en szobában már sok lehet.
Amúgy az 50-es obinál szerintetek markáns különbség van az 1.8-as és az 1.4-es között? Csak emiatt vacilálok még a d5500 és d7100 között mert az 5500-höz ugyanannyiért a 18-105-ös kit mellett jár a Nikkor 50mm 1:1, 4D is.
Amúgy gondolom portréra még jobb is mint a 35mm-es csak szobában családot, eseményt fotózni sok az 50-es ahogy tvamos is mondta.
-
ssgt1981
senior tag
Zoom objektívek körében hasonló vagy nagyobb átfogással milyen alternativája van a Nikon 18-105-ös objektívnek?
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest