Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz Karima #11754 üzenetére

    Isten ments. És ne parázz, azért innen nem mindenkinek teljesen kerek, mikor is rossz az obi és mikor a váz, vagy mikor mindkettő.. :) Ami nem baj, én sem tudok mindent, nem is kell.. , de azért, mert mostanában ilyenen pörög a topic, a géped még nem rossz. Ezt szimplán látni kell. Középső fókuszpont, fókuszál, lő, néz. Mögötte éles ? Előtte éles ? Pont ott éles, ahol kell ? Ilyen egyszerű. ;)

    Én nem bántanám. Ahogy Ropi mondta iyf-nek pár hsz-el ezelőtt, abban is az volt a logika, hogy nem (csak) az a lényeg, hogy melyik obi mennyit kér, mert a -20 az tényleg húzós. Amúgyis van jópár dolog, ami miatt elmehet egy obi picit pusztán idővel is, hogy nem használod, én pl. néha újraellenőrzöm, van amikor csak kókány módon egy rücskös felületet meglövök és nézem, kb. középen-e a fókuszsík a korábban beállított értékkel, ennyi. De ez csak egy. Ami számít, az a szórás, azaz, hogy minél több obival próbálod ki a gépvázad, ha konzisztensen mindegyik -10 és -20 között kér 1-2 kilógó esettől eltekintve, az azt jelenti, hogy ott a vázat lehetne közelebb húzni a feltételezett "kábé" 0 közelébe, nem pedig 10-ből 8 obi szar.

    De ahol egyik obi -15, a másik +10 és kész, nincs több adat, az a vázról még sokmindent nem mond, a két obiról viszont annál inkább. Vagy az egyik van nagyon elmenve, vagy a másik - vagy mindkettő, kevésbé, de azért el. :)

    Próbáld ki ha tudod kölcsön obikkal is és mindenfélével a vázad, és ha a nagyja amolyan gauss-osan nulla köré szór, mondjuk +/- 7-en belül (de lehet pluszminusz 10 is) akkor azt hagyd a fenébe és jó úgy ;)

    Nekem a Tamim nullát kér (f/4-től szűkebben :DDD ), a Nikkor 50 1.4G -5-öt, a Tami 90-es -7-et kért, Atok 70-200-a -3 körül volt talán, a 105-ös micro-Nikkorja kerek nullán, szóval ez így oké például. De ha most hirtelen jönne egy új obi és kérne -13-at, inkább az obit lőném a géphez, mint fordítva.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák