Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsberecz
csendes tag
válasz raycoon #85098 üzenetére
Nem a sebesseg a lenyeg, paran mar leirtak. A WiFI szabvany egeszen az AC-ig szar, maradi. UMTS, LTE es 5G technologia (igen mar a 18 eves UMTS is mar egeszen mas, uj technologia), az AC az kb a GSM szabvany (TDM). Szoval akinek van egy laptop, 1-2 mobil annak jo. De ha mar sok az eszkoz, kellene Netflix 2-3 szobaban, kompetitiv jatek, neha masolna nagyobb cuccokat (4K film, stb) annak megvaltas az AX szabvany.
De ahogy latom, pont amikor uj technologia van es nem a marketing bullshit, akkor agalnak az emberek a regi maradi szabvany mellet, ami eddig csak sebesseg novekedest mutatt fel, semmi erdemi esujito technologiat. Nekik mondom: valtsanak vissza GSM-re a telon es nyissanak meg egy oldalt Azt utana UMTS, majd LTE. -
zsberecz
csendes tag
válasz blakey #85075 üzenetére
Én is sokat dolgozom otthonról, de ahhoz elég a gagyi net és router is. Asszony új telefonja ax-es én másfél éves telefonom ax-es. Új laptopom is (céges) az lesz majd, ha cserélem asszony laptopját az is az lesz majd (nincs tervben még). WiFi 6 előnye a nagy számú kliensek szimultán kiszolgálása congestion nélkül, nem a sebesség (lásd LTE vs 5G).
Kocsiból azt veszem amit tetszik és imádom (nem okos választás, 🤣), de hát akkor minek dolgozunk ugye. Nálam lesz 2 lakrész (tetőtér), külső udvar garázzsal, buli helyiséggel. Mivel megkapom a duó pakkot 110k forintért így nem is szarozok vele. Később még majd egy külső AP (ubiquiti).
Nekem szar az alap elrendezés, szóval sima routerrel esélytelen a teljes lefedés. Így kell mesh rendszer, akkor meg már WiFi 6-ra uogadelek. -
zsberecz
csendes tag
válasz blakey #85072 üzenetére
WiFi 6 nem a savszel miatt qrva jo, hanem hogy vegre mar ugy mukodik mint a mobilnet Marmint gazdasagosan hasznalja ki a savszelesseget tobb eszkoznek kuldve egyszerre az adatot. Nalam ez a bibi, mert a sok eszkoz miatt neha megorjit a dobalas, meg egy RT-AC68u routerrel is.
Ami a AX tamogatottsagot illeti: mobilt surun cserel az ember (2 evente altalaban), TV-t epp most vettem es csak AC-s, de sebaj, van LAN kabele Laptopon nem erdekel.
WiFI 6 elonye az, hogy maga a router vezerli le ezt, igy egy AC-s eszkozokkel teli lakasban is sokkal jobb a kiszolgalas, nincs congestion es nagy delay.
Azt most mar amit veszunk es szamit a sebesseg (es persze uj eszkozt veszunk) az mind AX-es lesz. A termosztat, okos izzo, stb cuccok maradhatnak AC-sek, mivel a router szepen kiszolgalja oket. -
zsberecz
csendes tag
Ertem en amit irsz, meg az lenne az alap, de nem fogok 1 LAN portot felaldozni a PC-nek a fo routeren Eleg lesz egy LAN kabel a node routerrol is. Nem mozgat nagy fileokat, filmeket Netflixen nez, NAS-t a TV-n hasznalja.
Ugye van 4 LAN portotd, abbol egy backhaul, 1 NAS, 1 SWITCH, egy meg a nVidia Shield (4K filmeket nem a TV-rol nezek direkbe a felirat kezeles miatt - Samsung Q65Q85). A beamert meg nem is hasznalom miota megvan a 65-s TV, megy majd a nyaraloba - eddig annak is kellett kabel, hogy huzza a NAS-rol a filmeket.Nekem a ceges laptopra eleg WiFi, gyerek gepe kap LAN-t a node ruterrol (neki inkabb a latency fontos nem a savszel). Az en asztalim meg kint csucsul svajcban (10 honapja be se kapcsoltam...)
Ami miatt WiFi 6 kell: future proof(er) megoldas es mar most is 20 eszkoz van regisztravla a routerre, amibol folamatosan tobb mint 10 aktiv. A kinti router/AP (udvari es garazs) majd LAN-t kap a switchbol. -
zsberecz
csendes tag
Szia,
Hat duo pack lesz, meg hetfoig varok hatha lesz akcio. Penteken jon haza haver jovo heten, majd elhozza nekem.
En ugy vagyok vele, hogy lesz backhaul a ket router kozott, de a gyerek majd kabelt kap a NOD routertol. Minek huzzak oda meg egy kabelt? Igy is keve a LAN port a fo routernel, ezert is van switch is mellette
A Netgear Nighthawk MK63 akciorol lemaradtam, a 3-as pakk volt kb 85k HUF. De utolag jo is, mert nekem a NOD routernel is kell LAN port
A regi AC68u meg lesz masik NOD router udvarra, majd kesobb ha megy az AX92U az emeletre, akkor az lesz a dolgozo szobaban, udvarra meg egy AP kulteri antenna. -
zsberecz
csendes tag
Szia, nem olcsobb En svajcban elek, itt ugye 8% az AFA, igy 110K egy duo csomag, szoval igy rendelem (2x1 db az dragabb kb 5k huffal).
Nekem mindenkepp kell 2, kesobb 3 is. Nagyon szar az eloszlas: 100nm ami nem sok, de a falak falak bezavarnak es a router helye sem optimalis, de fix (NAS es par eszkoz aminek kabel kell ott vannak). Jovore lesz tetoter is, oda megy fel majd akkor az egyik AX-92u, lent meg az AC-68u eleg lesz a dolgozo szobaba melohoz. Meg akkor lehet egy AP lesz majd az udvarra es a tobbi epulet lefedesere. Gyerek sziv a jatekkal Mar a Sonos is dobalja neki a zenet Tul sok az eszkoz es elegge leterheli a halozatot igy. Tuti javithatnek rajta, de amugy is boviteni akarok, hisz kezdodik az "okos otthon" project is lassan a felujitassal.
A kabele backhaul kapcsolat megoldhato, de csunya lesz (12 eve mas volt az elgondolas arrol, hogy mi az elorelatas ), de jovore ugyis majd vesunk parat.
-
zsberecz
csendes tag
válasz Alex91 #85000 üzenetére
Szia, epp most akarok RT-AX92U duo pakkot rendelni. Nekem kabeles a kapcsolat a 2 kozott vagy WiFi alapu? Eddig hogy jon be? Kezd keves lenni a sok eszkoz mellett az RT-AC68u, ezt cserelnem, tavasszal meg a 68u kimenne a teraszra udvari es garazs lefedettseg miatt mint mesh pont. Szivesen vennek par tapasztalatot es otletet
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest