Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
válasz fsb1000 #13859 üzenetére
Még annyit hozzátennék, hogy ha szeretnél egy kicsit erősebb vasat a kliens oldalakra is, akkor jó választás lehet még az RT-N12 is, amiben egy újabb generációs, gyorsabb processzor van, és dupla mennyiségű (32 MB) memória. Az árkülönbség szerintem - céges viszonylatban - elenyésző, és ebből csak BroadCom-os verzió létezik.
http://www.argep.hu/trend/ASUS/Asus-RT-N12-Wireless-N-Router-300Mbps.html
-
MODERÁTOR
válasz fsb1000 #13868 üzenetére
Nem tudom... Esetleg, ha beszélsz angolul, akkor kérdezd meg a fejlesztőt, teddy_b-t, vagy csak simán a Tomato forumon, hátha valaki tesztelte már.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz fsb1000 #13866 üzenetére
Ezt nem tudom megmondani sajnos... VPN szervert csak egy kis ideig használtam, egy barátommal próbálgattuk, hogyan is működik, dehát az ugye csak egy kapcsolat.
Ezt, hogy dolgozni kell vele, hogy érted? A firmware csere miatt?
Nálunk a cégnél ezek nagyobb vasak vannak, mind routerből, mind switch-ből, na de ezek sem úgy működnek, hogy odateszed a rack-be, és megy... Szakembert meg lehet hívni az ASUS-hoz is, szóval nem értem a különbséget!
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz fsb1000 #13859 üzenetére
Igen, természetesen felépíti... Nekem ADSL netem van, ami 24 óránként automatikusan bont. Ez be van állítva 00:00-ra, tehát minden nap pontban éjfélkor csatlakozik újra, és a log szerint nagyjából 3-5 mp az az idő, amíg nincs internet kapcsolat! Ha a VPN beállításnál bejelölöd a "Start With WAN" opciót, akkor természetesen a VPN kapcsolat is helyreáll, amint a WAN kapcsolat létrejön. Bár én már nem használom a VPN-t, régebben néhány hétig kísérleteztem vele. Tökéletesen működött, csak közben már okafogyott lett a dolog részemről... Ha a "költségvetés elviseli", akkor a szerver oldalra mindenképpen az ASUS RT-N16-ot javaslom. Mostanság megkapod 31-32 ezer környékén. A stabilitásról annyit, hogy nekem 2 torrentkliens is fut a routeren, plusz http és ftp letöltő program, webszerver, és ftp szerver is. Így is, akár hetekig is képes egyhuzamban működni, többnyire egy áramszünet, vagy egy firmware frissítés miatt indul újra. Ha a WiFi nem kell, azt természetesen ki lehet kapcsolni. Az IP címeket tetszőlegesen tudod változtatni, mind a LAN oldalon, mind pedig a VPN részben. A megosztott háttértár sebessége a helyi háló felé samba megosztáson keresztül '~6 Mbyte/sec körül mozog, FTP-n ettől egy kicsit több, nagyjából 7 Mbyte/sec. Természetesen mindkettő webes felületen konfigurálható.. Ha azok a munkaállomások mondjuk 10 db, 200 kbyte adatot küldenek egyszerre, az még mindig csak 2 Mbyte, tehát fele terheléssel sem megy a samba. Na de ezt még ráérsz később is próbálgatni. És végül nem mellékes, hogy mivel a router BroadCom Chipset-es, így nem csak Tomato-t, hanem akár OLEG-et, vagy DD-WRT firmware-t is használhatsz rajta, ha az szimpatikusabb. Abban szintén van VPN.
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
válasz fsb1000 #13857 üzenetére
Szia!
Amennyiben hajlandó vagy firmware-t cserélni, akkor klienseknek ASUS RT-N10 + Tomato Firmware. De feltétlenül a v1-es verzió, mert csak az a BroadCom Chipset-es, a B változat RaLink-el van szerelve... Igaz, hogy a RaLink-es verzióról szerencsére még csak olvastam, de sehol sem láttam ilyet. Viszont a WiKi-n azt írják, hogy létezik...
Stabil...
És létezik rá ilyen VPN-es firmware, amivel kliens és szerver is tud lenni akár egy időben. Persze USB támogatás nélkül, mivel ezen a routeren nincs USB!
Szervernek pedig valamelyik USB rokonát javaslom, ami attól is függ, hogy ott mik a követelmények... Ott szükség van-e N-es WiFi-re, mennyi az internet sebessége, na és mennyiben számít az USB háttértár elérési sebessége? Csak az a néhány kisebb file lenne egy PenDrive-on, vagy nagyobb HDD-ről, és sok adatról is szó van?
Lassabb (<40 Mbit/sec) internet eléréshez elég lehet egy ASUS WL-500G Premium is, de ebben csak G-s WiFi van, ami max 20 Mbit-et visz át. Az USB-re (és -ről) közelítőleg 2500-2800 kbyte/sec sebességgel tudsz másolni, helyi hálózati (samba) megosztásokra, vagy FTP szerveren keresztül, ami szintén benne van a Tomato firmware-ben, és távolról is elérhető. Ha nagyobb sebességekre van szükség, akkor RT-N16, ennek minden portja Gbit-es, a WiFi-je 300-as, a megosztott HDD-t pedig 6-8000 kbyte/sec sebességgel kezeli.
Ha viszont kizárólag gyári firmware-ben gondolkodsz, akkor nem ezek kellenek neked...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Politika
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple notebookok
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Bestbuy játékok
- PlayStation 5