Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
dudika10
veterán
válasz dethroner #101312 üzenetére
A torvenyben meghatarozott ertekek nem eleg, hogy orszagonkent, meg csatornankent is kulonbozoek lehetnek.
Illetve olyan sok valtozos a rendszer, hogy ha pontosan oda is lenne irva minden, akkor sem lehet belole semmit leszurni, mert a helyszin, az elhelyezes, stb. nagyon meghatarozo a vegen. Nekem a papiron gyengebb AP sokkal nagyobb teruletet tud lefedni, mint az elmeletileg erosebb router tudott elotte (de nem ugyanugy tudtam elhelyezni oket termeszetesen).Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
félisten
válasz dethroner #101309 üzenetére
Teljesen jogos a felvetésed.
A rádiós teljesítmény ugye maximÁLva van, mégpedig tudtommal EIRP-ben, azaz az antenna nyereségét is beleszámítva. Ergo a gyári antennákkal számolva bárhová is megyek, nem lehet jobb a mért teljesítmény. (Ha nagyobb nyereségű antennát teszek fel, az adóteljesítmény ugyan nem változik, az EIRP mégis nő, tehát szabálytalan vagyok.)
Ebből kiindulva a gyártóknak máshol kell játszaniuk, ez pedig szerintem az olcsóbb eszközök wifis értékeinek a rontása lehet -- lehetőleg úgy, hogy a kereskedelemnek kiadott műszaki paramétereknél ez ne ütközzön ki.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
-
kpityu2
őstag
válasz dethroner #100912 üzenetére
2 v. 3 Asus RT-AX53U/AX1800U összekábelezve meshnek. Attól függ, hogy hány helyiséget akarsz lefedni. Az egyes egységek felcserélhetők, bővíthető a hálózat, tehát lehet, hogy először csak kettő és ha van igény akkor hozzácsaphatsz még egyet. Nekem kettő van a házban, a kábelt a szekrény mögött a fal tövében vittem, egyszer kellett átfúrnom falat, egy másik helyen meg felemeltem az ajtó alatti küszöb lécet és az alatt vittem át a másik szobába. Szóval kis ügyeskedéssel megoldható a kábelezés, hogy ne látszódjon. Gond nélkül működnek egy éve.
Van most már TP-Linkben is wired backhaul mesh, de azzal nincs tapasztalatom, azt majd elmondják mások, esetleg keress vissza a fórumban.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Multibit
nagyúr
Legfeljebb 2 falon kell átmenni a jelnek.
Ez éppen elég nagy feladat a jelnek. Bízd kábelre, a könnyebben megoldja.Lehető legolcsóbb és legkevesebb beavatkozás igényelje, idős szüleimnek venném, és ha gond van vele, akkor nincs aki fizikailag odamenjen segíteni
Már csak ezért is a kábelezés a jó irány. Az a legolcsóbb, a legstabilabb. Egyszer kell jól megcsinálni! Később nem szívsz vele.
Egy mesh rendszer kábeles backhaul-lal lenne nálad az (egyik) megoldás. Itt a topikban is többen használják, majd megosztja valaki a tapasztalatait.Elvárás még annyi, hogy jól működjön az AP-k közötti váltás.
A mesh-sel ez is meglesz.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
Nos akkor minden vályog fal túloldalára kell egy mesh képes eszköz, ami kábellel van rákötve a mesh vezérlő eszközre. A gázbeton blokkot passzolom, nincs vele tapasztalatom, de a vályog megeszi a wifit.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Topikgazda
válasz dethroner #100906 üzenetére
Egyáltalán mi a onemesh és a többi gyártó mesh rendszere között a különbség?
Minden gyártónak meg van a saját (akár többféle) mesh megoldása ami egymással nem kompatibilis.Ha a legolcsóbb mesh hálózatot szeretném kiépíteni, akkor mi a legjobb? A tenda mw5 2 db-os pack, vagy egy onemesh-t támogató tp-link router + 1 tp-link jelismétlő?
Igényektől függ, hogy kinek mi a megfelelő/optimális megoldás:
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak az eszközökkel szemben?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
kpityu2
őstag
válasz dethroner #100825 üzenetére
Ha Telnet/SSH-n be tudsz lépni a routerbe akkor talán van parancs amivel lekérdezheted a wifi paramétereket vagy a megfelelő konfig fájlban megkeresheted a beállítást. Rá kell gugliznod a routeredre.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
dethroner
veterán
válasz dethroner #100802 üzenetére
Nincs valakinek valami ötlete, hogyan lehetne szoftveresen megnézni hogy egy router mekkora kimenő teljesítménnyel ad? Tudom hogy vannak teljesítménykorlátok régiónként/országonként, de arra volnék kíváncsi hogy a router kimaxolja-e ezt a teljesítményt, vagy megelégedtek a programozók azzal, hogy ne lépje túl a határértéket.
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
-
kpityu2
őstag
válasz dethroner #100271 üzenetére
Nincs. Mindnek ugyanaz a hatótávja. Szabvány írja elő. Max annyit tehetsz, hogy megnézed az FCC ID oldalán az adott eszköz bemérési adatait: pl. RT-AC68U V3
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
blakey
titán
válasz dethroner #100099 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy ha a wifi területnek USA-t állítok be, akkor erősebben fog adni? - igen
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
RicsiSuly
aktív tag
válasz dethroner #100096 üzenetére
Nekem is AX3600 mokólt FW ne küldjön kínába semmit. Már bánom nem vettem másfél éve 2öt 19ezer volt az alzán akcióba. De anyósnak vettem 3200at 15ért azt kicserélem valamire azt kiprobálom a xiaomi mesh hálozatot van valakinek vele tapasztalata? Érdemes belevágnom udvar miatt kellenevalami.
Üdv SRicsi
-
kpityu2
őstag
válasz dethroner #100094 üzenetére
Nem reális. Esetleg az gondolhatnád, hogy a drágább eszközt jobban összerakták, jobb az antenna illesztése, jobban kihasználja az a 100 mW-ot, de erre még nem láttam bizonyítékot. Ráadásul nem csak a router játszik, hanem a kliens képességei is. A vevő érzékenysége, zavartűrése, stb.
-
veterán
válasz dethroner #99730 üzenetére
Ez esetben keresd a több antennás legalább AC-s routereket. Messzebbre nem szór, csak stabilabb.
TP-Linkből 100 megabites bemenettel 9000 Ft körül már van ilyen,
1000 megabites meg 4000-rel drágábban, pl ez,
Asusból 4 antennás AC, 100-as bemenettel kb 10.000-től,
D-Linkek 11.000 Ft körül, akár ezres bemenettel,
...
és végtelen hosszú a sor -
veterán
válasz dethroner #99725 üzenetére
Egyrészt ott van az utolsó sorodban: a kínai szabvány nincs lekorlátozva mint az EU, persze hogy jobb a jelerősség.
Másrészt meg előre nézz, ne hátra! Jövőre majd a szolgáltató duplázni meg 4-szerezni fog, aztán majd fogod a fejed, milyen hüje voltál hogy nem egy gigabites eszközt vettél. A fater asztali gépe is meg fog egyszer újulni, meg a muter telefonja is.A mostani helyére tegyél egy korszerűt, és ezt vidd el hátra a manóba. Valami egyébként nem jól van rajta beállítva, mert wifin ugyanúgy 95 megabit környékét kell mérni, mint vezetéken. (vagy a wifis eszközök nem tudnak többet - újabb indok az újításra)
A fényeket meg kapcsold ki...
-
dethroner
veterán
válasz dethroner #99716 üzenetére
#99718cs.zs. és #99719kpityu2 köszi a válaszokat. Picit pontosítom a helyzetet, a kérdésem. Igaz hogy a 100-as wan port nem tudja teljesen biztosítani a jelenlegi 250-es netet, de ez igazából másodlagos kérdés. Apám az asztali pc-n híroldalakat és nemzeti sportot olvasgat, muter meg a telefonján a facebook-ot és a vibert használja, egyikhez se kell túl nagy sávszél, a tp-link 841 által beengedett dróton kb 92 Mb és a wifin tolt kb 50 megája bőven elég lenne nekik. Sőt, apámnak router se kéne, minek az, csak villog ott az asztalon Az kéne csak, hogy a routertől 2 fallal odébb is legyen értelmezhető wifi hálózat, mert most csak szerencse dolga hogy mikor és hogyan tartja a telefonját, ami egy redmi note 8.
Tehát a kérdésem igazi lényege az volna, hogy a tp link 841 vajon a wifi szabvány maximumával tolja-e jelet, képes a benne lévő hardware kihajtani a szabvány határait? Vagy pl az összefoglaló ajánlásában lévő olcsó eszközökben erősebb a rádió?
Nekem egy xiaomi ax 3600 van, még alis rendelés, kínai felülettel. Azzal a 90 méterre lévő kertvégében is simán megy a youtube 65dbi-is jellelA hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
kpityu2
őstag
Legálisan nincs nagyobb hatótávú wifi az EU normák miatt. Megpróbálhatod 5GHz csatornán a 100-108 sávokat, ott engedélyezett a nagyobb teljesítmény beltéren, de nem minden eszköz ismeri és az 5GHz-nek alapból kisebb az áthatolóképessége. Állítsd be fixen a routeren ezeket a csatornákat és nézd meg wifi analizer appal, hogy javult-e a helyzet.
-
veterán
Szia,
ha 250 megabites betáp van, és ezt ki is szeretnéd szórni, akkkor a 10/100-as wan csatisakat hagyjuk, 10/100/1000 kell, és olyan, ami 2,4GHz sávon nem a legkisebb 300 megabites csatornát nyit, hanem nagyobbat.
Sajna így (TP-Link esetén) a 12.000 Ft-os árat garantáltan túl kell lépni.
A legolcsóbb eszköz, ami 1000 megabites betáp (wan) esetén 300 megabittől nagyobb csatornát nyit a 2,4 GHz sávon, az a 17.690.-től elérhető Archer C80 AC1900
5 GHz-en (elméleti) 1300 megabit sebesség,
2,4 GHz esetén akár 600 megabit/sec.
A net-sebességek évről-évre nőnek, néhány évente duplázódnak, sokszorozódnak.
Ahhoz hogy jövőre, vagy utána is tartani lehessen a lépést, inkább AX (Wifi 6) routerre lenne szükség.
Ugyanezen az előbbi áron, akár 17700 Ft-ért indulnak a wifi-6 AX routerek, mindenki sokkal inkább javasolná azt. 23.490 Ft-tól elérhető az AX23 AX1800, 1200+574 megabites sebességgel, igaz, ez további 6000 Ft-ot jelent.
És akkor ott van még az Asus, a D-Link, és a többiek... -
nagyúr
válasz dethroner #81639 üzenetére
Nálunk is tplink rúterek vannak összekötve WDS-szel, de nem mindig találják el a telefono (mind Xiaomi), hogy melyiket is kéne használni. Van, amikor a legrosszabb jelűre akarnak bejelentkezni (bár lehet, hogy a telefonon meg lehet adni a preferáltatm, ennek nem néztem még utána).
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
Goose-T
veterán
válasz dethroner #81409 üzenetére
Az enyém is ma került Ottendorf-Okrillába, pedig még kedden rendeltem meg. A weben azt írja a BG, hogy jövő hét pénteken, 19-én fog várhatóan megérkezni. Nem éppen 2-5 nap, inkább 2x5.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
Jozsó
tag
válasz dethroner #81371 üzenetére
A huawei ax3pro-n én is elgondolkodtam. Amiért mégis most a Xiamomi ax3600-at rendeltem, hogy:
- Van az a plusz iot antenna, ami vagy jó lesz vmire vagy nem
- openwrt alapon van. Így nagyobb az esély, hogy egyszer mégis lesz rajta custom firmware. Jelenleg ott tart a dolog, hogy ssh-val már be tudnak jelentkezni, admin jelszót megváltoztatni. A huawei-ben én nem látom ezt a potenciált.A wifi6-ot meg majd meglátjuk. Most nagyon sokáig nem akarok majd routert cserélni.
-
viktorhu
veterán
Inkább az van, hogy nincsenek igazán készen a piacra dobott új routerek, kell nekik pár szoftverfrissítés, mire stabilak lesznek. Nekem volt ilyen tapasztalatom Asus-szal és más márkákkal is, hogy rendszeresen újra kellett indítani őket, aztán egy idő után megjavultak.
Az a fontos, hogy legyen évekig szoftver update hozzá.
-
Balage76
senior tag
Ezeket az eszközöket jó eséllyel nem 1 évre veszed. Ahogy a linkelt videóban is mondja, a Wifi6 előnye akkor fog előjönni, ha több ilyen szabványú eszközöd lesz, illetve ha a hálózatod egyéb része is ki tudja használni a gigabit sebességet.
Nekem TPLink Archer C9-eseim vannak a házban. Egy routerként, 2 db AP-ként. A legöregebb lassan 5-6 éves. Jól működnek mai napig, de a kb 50 dróton/wifin csatlakozó eszköz, a gigabit internet már kezd sok lenni annak, amelyik a központi router szerepét tölti be.Ha erre még ráengedem a most beköltöző wifis okosotthon eszközöket, akkor tuti fejreáll.
Kíváncsi vagyok mit tud ebben a helyzetben az AX3600.
Ha ezt valóban naponta kellene újraindítani, akkor abból botrány lenne...[ Szerkesztve ]
-
dethroner
veterán
válasz dethroner #81341 üzenetére
Azt hiszem sikerül nagyjából a maximumot kihozni a jelenlegi routeremből wifi régió megváltoztatásával. Az előző képhez képest jelentős különbség látható a BVB hálózat esetében
[ Szerkesztve ]
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Topikgazda
válasz dethroner #81328 üzenetére
Mivel minden környezet más és más így egy másik helyszínen végzett összehasonlító teszt sem adna semmilyen támpontot, csak az adott helyszínen elvégzett mérés a biztos.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
woodworm
veterán
válasz dethroner #77648 üzenetére
Alternatívát kértél ac65-höz hasonló tudással, de fekvő dizájnnal, ajánlottam két dlinket néhány megkötéssel. Nem értem miért ugrassz vissza mindig az ac65-höz (álló dizájn, asus).
Nem kell elfogadni az ajánlást, de nincs más ac2600-as router hasonló árban.(#77653) Anonymus23
Az ac66u-t nem ismerem milyen napi használatban, de ha az ac65-nek fel lehet róni valamit, akkor az a bootolási idő és az állandó újraindítási kényszere, ha állítok valamit a hálózat környékén.[ Szerkesztve ]
-
woodworm
veterán
válasz dethroner #77622 üzenetére
A Dlink dir-878 és 882 hasonló hardverrel rendelkezik, a ram és a flash feleződik. A hardver minőségéről nincs tapasztalat, a régebbi dir860l nem volt rossz ebből a szempontból. Az fw az nem az igazi, elég sok probléma van vele. Viszont az asustól eltérően van rá padavan, az stabilitásban és funkcionalitásban veri a dlinket és az asust is.
Viszont ez egy kis foglakozást igényel a cfw minden előnyével és hátrányával együtt.(#77625) Lattila88
Nincs, egyelőre ehhez openwrt-t kell rátenni.[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz dethroner #51267 üzenetére
A wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is. Emiatt semmit sem lehet garantálni, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi is lesz a helyzet mivel minden környezet más és más.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
legenda
válasz dethroner #43965 üzenetére
szállítási díj nem mindenhol van, néhol már 10 e ft felett is elengedik, illetve a személyes átvétel is jó lehet a netes rendelést követően.
használat közben mutatja, hogy mióta fut, de komoly információkat, logokat...stb. csak működés közben lehet érdemben kicsikarni.
fizikálisan átnézed, amennyire lehet teszteled, mást nem nagyon tudsz tenni.frici69; van, de gyártója és típusa válogatja, illetve a helyükön kell adott termékeket kezelni, főként a beépített kis antennák miatt.
explorer68; szia, a router gondos topik; link, vagy adott típus témája; link, inkább segítségül szolgálhat.
az oda majdan beírt információkhoz;
az gondolom megtörtént, hogy router nélkül ellenőrizve a net, illetve a router több munkaállomással is tesztelve, kábelek ellenőrizve és egy próba idejére cserélve?!
amennyiben sorra halnak el a routerek, úgy azt is górcső alá kell venni, hogy hátha van olyan elem a hálózatban, ami idővel kinyírja azokat, akár zárlatos kábel, vagy egy túlfeszes eszköz, alaplapi lan...stb.
találkoztam már olyannal is, hogy a szolgáltató netes kábelén kapott problémás kraftot a router, szóval szinte bármi lehetséges...[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
legenda
válasz dethroner #43963 üzenetére
amennyiben normális jótállás van hozzá - legalább 2 év és korrekt helyre szól -, illetve megkímélt állapotban van és minden tartozéka adott, úgy akár 12 e ft is adható érte most, hogy 15 e ft környékén mozog az új.
[ Szerkesztve ]
-
dethroner
veterán
válasz dethroner #43951 üzenetére
Helyesbítés következik. A wifi jó, mégsem annyival mint az előbb írtam. Összezavarodtam az elhelyezés és beállításokban Ahol a 1043 v1 wpa2-vel 2/2 ott az E3000 20/20. Kikapcsolt titkosítással ment fel 30/30-ra ott, ahol a 1043 wpa2-vel 20/20-at tudott. Nem tudom lehet-e még követni
-
legenda
válasz dethroner #43949 üzenetére
többet kell annak tudni, már az első firmware verziókkal is 200 mbps felett tudott; link
igaz, a nagy sebességű pppoe csomagok esetén/miatt lehet korlátosabb a sebesség, de az említett különbség (túl) soknak tűnik.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz dethroner #43938 üzenetére
hozzávetőleges viszonyítási alapnak; azonos (32 MB) ram mellett a broadcom 300 MHz procis router 70 Mbps környékén tud pppoe netet wan <-> lan irányban, az atheros 400 MHz pedig 100-as router esetén a más miatt "fizikai korlátos" ~94 Mbps sebességet, azonos hardver a gigabites eszközben meg valamivel felette is.
a proci és a ram is fontos, bár bizonyos tekintetben más és más felhasználási mód és folyamatok miatt, attól függően, hogy a proci nyers erejére van szükség, vagy pedig van inkább mit tárolni és mozgatni a ram által.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
legenda
válasz dethroner #43935 üzenetére
szia,
belső antennás, de nem sokkal gyengébb a szórása, viszont hardveresen nincs olyan erős;
e3000 - broadcom 480 MHz / 64 MB ram
tl-wr1043nd v2 - qualcomm atheros 720 MHz / 64 MB ram
tl-wdr3600 - atheros 560 MHz / 128 MB ramilletve az e3000 a megfelelő (hw) nat hiányában, maximum a 200-as csomagig jó, afölött tud valamivel, 220 - 250 Mbps sebességeket írnak a tesztes oldalak, ideális esetben valamivel többet, de az 500-as nethez már kevés.
-
Topikgazda
válasz dethroner #43910 üzenetére
5GHz-en ugyanakkora a router hatóköre, mint 2,4-en?
Ezt előre nem lehet megmondani.
Általánosságban az 5 GHz-s eszközök kisebb hatótávolságot tudnak mint a 2,4-esek de nagyobb sebességet lehet elérni a használatukkal cserébe, Természetesen semmi sincsen kőbe vésve így hogy meddig és mekkora sebesség lesz csak a helyszíni teszt során derül ki.#43911 Mr Dini
Újonnan az Asus N12 D1 fér bele a keretbe de csak 100-a portokkal rendelkezik, gigabitesben az Asus N18U van, ha kellene dual band wifi de elég a 100-as LAN akkor Asus N53.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
legenda
válasz dethroner #43910 üzenetére
az 5 GHz az eszköz típusától...stb. függetlenül, alapban is fogékonyabb az akadályozó tényezőkre - cserébe azonos szabvány esetén is gyorsabb átvitelre képes, amint a 2.4 GHz -, így valamivel szerényebb szórással kell számolni, bár részint kompenzálja a dolgot, hogy pont emiatt kap kicsivel nagyobb dBi értéket a magasabb frekvencia.
panelen belül nem annyira mutatkozott meg a különbség akkor sem, amikor tl-wdr3600 volt itt, de ha a folyosón, több főfal közbeiktatásával és nagyobb távolságon néztem, ráadásul szűk keresztmetszetnek számító mobiltelefonnal, akkor ahol már szakadozott az 5 GHz, ott még viszonylag stabil volt a 2.4 GHz.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
legenda
válasz dethroner #43907 üzenetére
arányosan nézve,valamennyi eltérés van a 3 kontra 5 dBi között is, de bizonyos tekintetben minimális, ezért adja a legtöbb gyártó alapban ilyen antennákkal a routereit.
mindent nézve, nincs olyan jó csak a 2.4 GHz tekintetében a tl-wdr3600, mint a tl-wr1043nd v2, de ezt nem csak az antenna dBi alapján mondom, hanem összességében, mimo, diversity és minden mást figyelembe véve - az antennák számából is adódik -, viszont adott különbség egy panel esetén nem feltétlenül mutatkozik meg sarkalatosan, mert több tényező is befolyásolja még a fentieken kívül.
ahogy korábban is írtam, panelese környezetben én lehetőség szerint nem tervezek már csak 2.4 GHz képes eszközzel, ha kicsit is képben van az 5 GHz is.bb.bocs; szia, a router problémával kapcsolatban itt kérj segítséget; link
[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz dethroner #43897 üzenetére
a tl-wr1043nd v1 gyárilag 3 dBi 2.4 GHz antennákkal van szerelve.
a tl-wr1043nd v2 már 5 dBi értékű antennákat kapott.
a tl-wdr3600 osztott antennás, a 2.4 GHz 2 dBi - 5 GHz 3 dBi arányban osztoznak, de a párhuzamos szórás más szempontból nem korlátozó tényező.
fontos lehet viszont figyelembe venni ezt is; link
a nagyobb dBi érték nagyobb távolságot jelent, viszont beszűkül a szórás szöge, ami egy panel esetén inkább probléma, pláne ha nem megfelelő helyen van a router, hiszen itt nem beszélhetünk irtózatosan nagy távolságokról, ahol már komolyan megmutatkozna az eltérő dBi, inkább az a fontos, hogy ha nagyjából a lakás közepén van a router, akkor minden irányban jól szórjon.
panel esetén nem terveznék 2.4 GHz kapcsolatot, mert ha akad is szabad csatorna (kettő is a 40 MHz kapcsolathoz?), akkor is belelógnak a szomszédos értékek annyira, hogy lassulást, akadást, esetleg időszakos - forgalom függvényében - ellehetetlenülést is okoznak.
volt nekem tl-wdr3600 a bő 50 nm panelban és nem csak 2.4 GHz, hanem 5 GHz sávon is lefedte a teljes lakást, még a kis beépített antennákkal rendelkező mobiltelefonnal sem volt probléma a netezés a a lakás problémásabb pontjain sem.
anno volt tl-wdr941nd (v3) routerem is, ami a tl-wr1043nd v1 hardverével (kivéve a wan és lan portokat) és 3 dBi antennáival rendelkezik, attól nem volt érezhetően gyengébb a tl-wdr3600 szórása 2.4 GHz sávon, hiába az antennák 1 dBi eltérése.[ Szerkesztve ]
-
adika4444
addikt
válasz dethroner #43851 üzenetére
Szia!
Intruder2k5 leírta a lényeget, én annyi kiegészítést írnék, hogy a 3600 nagyon belevaló router, én a napokban vettem meg. Amire nagyon figyelj, hogy a hátán rejtett kapcsolóval van kinyomva a wi-fi-je, továbbá hogy gyengébb lesz mint egy sima 2.4 Ghz-s router, bár az 1043NDv1 szintjét hozni fogja.
Mindenesetre én teljes meggyőződéssel javaslom ezt a típust, nem fogod megbánni!üdv, adika4444
-
MODERÁTOR
-
Beri
addikt
válasz dethroner #12586 üzenetére
Vannak odakinn emberek ADSL-el, lassú kábellel, akik belső hálón se mozgatnak sok adatot, ők teljesen jól meglesznek egy 741ND-vel is. Kevesebb mint feleannyiba kerül, ugyanúgy öt év gari van rá és valószínűleg később sem fizetnek elő olyan gyors internetcsomagra, ami a váltást indokolná. Velük semmi baj nincs. Én azokat nem értem, akik 80/25 mellé sajnálnak 13k-t egy 1043-ra.
-
Beri
addikt
válasz dethroner #12569 üzenetére
Hogy hány méteren belül hány megabit? Megint elő kéne venni hozzá a falmentes környezetet vákuumban...
Nézd, 100%-os jelszint mellett 80-100Mbit körül át lehet vinni vele egy tisztességes hálókártyával. Fölé is sikerült már csúszni pár tüske erejéig, de az nem számít különösebben. -
Magnat
veterán
válasz dethroner #12569 üzenetére
Ha átnézel a vonatkozó topikba, pont folyik erről egy diskurzus. Nekem vmiért csak 5Mbyte van notival (wpa2/aes), de a duplája van többeknek néhány méterről (szal éppen keresem az okát, h nálam miért csak ennyi)... tehát elviekben nálad a 80Mbit-hez elégnek kell lenni. Messzebbről persze romlik a jel, de erről nincs tapasztalatom, h mennyire.
[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest