Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz attiati #8098 üzenetére

    Hitel nélkül nem éri meg. Tény.

    A lakásvásárlásról pedig elég más az elképzelésünk. Kifejezetten el szeretném kerülni az albérlet vs. saját lakás című parttalan vitát, de szerintem az első lakás az elsősorban élettér és másodsorban befektetés.

    Persze az ember mérlegeli, hogy az adott ajánlat relatíve milyen az akkori adott piacon (illetve hogy milyenek a hitelfelvételek - de te nem akarsz hitelt felvenni) de alapvetően nem a globális pénzpiaci trendek alapján dönti el hogy vesz vagy nem vesz, hanem az alapján, hogy eddig bírta szülőkkel / albérletben illetve most jött össze a pénz, és akkor MOST keresletként fellép a piacra.

    Azt az embert pedig jól megnézem magamnak, akinek megvan a pénze a kiszemelt lakásra, de azt mondja, hogy nem fog nőni (nem esésről beszélek, stagnálásról) az ára az elkövetkezendő öt évben, inkább fizet egy albérletet, és lakik a máséban, más bútorai között, és soha nem a maga ura.

    Gyors számolás, erős lefelé kerekítésekkel. 15 milliós lakás, havi 60k albérleti díj. Ez évi 720k költség, ezt kellene kitermelni a meglévő tőkédnek. Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy havi részletekben termeli, amit egyből ki is fizetsz albérleti díjként. A jegybanki alapkamat 6%, tekintsük ezt egy átlagos kockázatmentes hozamnak.
    A 720k nettó hozam az 835k bruttó, ezt 6%-kal számolva ~14 millió forint termeli ki.

    Éves szinten nyertél a bulin 50k-t, de albérletben laksz stb-stb, és ha egy reálisabb bérleti díjat nézünk (kb 70k) akkor már kész is a bukó.

    Nagyon leegyszerűsítve ez a helyzet.

Új hozzászólás Aktív témák