- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Windows 11
- AliExpress tapasztalatok
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- eBay
- Disney+
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mgoogyi
Topikgazda
-
Resike
tag
válasz Lex Icon #68297 üzenetére
Szerintem el vagy tévedve hogy hogyan is lesz valaki privátbankos, ha van a banknál egy céged bizonyos forgalommal alapból megkapod mind a céges mind a személyes számládra a tagságot teljesen ingyen. Ha valaki egy nagyobb hitelt vesz fel az is megkapja a tagságot meg az ügyintézőt hozzá, de az is van ha bank észreveszi hogy hé paraszt túl sok pénzed van nálunk mostantól privátbankos vagy, itt az ügyintéződ.
Nem igazán látom hogy hol is van itt a lehúzás, amikor a bankok egymásért versengenek az ügyfelekért és semmiféle kötelezettséggel vagy vállalással nem jár. -
Moleman
addikt
válasz Lex Icon #68297 üzenetére
Plusz brutális kamuk terjednek, az Átlag Jóska meg elhiszi. Pár éve egy munkatársam válltig állította, hogy ha több mint 100 millióval privátbankolsz, sima lekötésre, sőt, akár lekötés nélkül is 10+%-ot adnak a bankok a tőkédre. Természetesen neki nem volt 100 milliója, és ilyen hirdetményt sem tudott mutatni.
-
Lex Icon
senior tag
válasz Resike #68295 üzenetére
El se tudod képzelni, hogy a 100M-s pénzekkel rendelkezők egy jelentős része mennyire nincs tisztában a pénzügyekkel. Pont ezért tudják őket beszippantani a PB-s "ügynökök" és jól eladni nekik mindenféle "szuper" dolgot, mert micsoda öröm, hogy nem 0,0000001% kamatért kell számlán tartania a pénzt. Nemrég írtam családtagról!!, aki tudta, hogy Átlag Jóskánál talán többet tudok a pénzügyekről, neki is már időpontja volt, amikor a párja hívott, hogy mit ajánlok.
Mondhatom úgy is, hogy a pénz mellé észt/tudást nem szoktak adni.
És akkor a sok vállalkozó ügyfélről már nem is mesélek, hogy mit szoktak művelni vagy nem művelni.
Sokan vannak, akik a pénzükkel együtt a tudásukat is gyarapítják e téren, de azok is sokan vannak, akik "szakemberre" bízzák ezt is, mint pl. a kőműves melót.
Attól, hogy te értesz hozzá, mert megtanultad még nem jelenti azt, hogy minden PB ügyfél tudja mit csinál, ill. mit csinálnak a pénzével.[ Szerkesztve ]
-
David89
tag
válasz nort_on #68294 üzenetére
sry telón voltam
Viszont az a tabu is megdőlt, hogy nem emelik a visszaváltás díját (akár kis lépésekben, hadd főjön meg a béka). Ez a kincstárnak idén a második húzása az eurós kötvény jelentős rontása mellett, amira akkor egy kissé be is rágtam. Nem tudom, hogy ilyen kapkodó intézkedések hogy növelik a bizalmat, pláne ebben az amúgyis turbulens időkben...
-
Resike
tag
válasz Lex Icon #68268 üzenetére
Milyen számokat akarsz? Ezt mindenkinek saját magának kell kiszámolnia. Nekem pontosan nulla forintba kerül a privátbanki tagság, de majd mindjárt kiszámolod nekem hogy mennyire nem éri meg.
Portfolió olvasóként pontosan tudod hogy mennyi pénz van egy átlagos PB számlán meg azt hogy hogyan nő az ügyfelek száma vagy gyarapodik az átlagos vagyonuk.
Valahogy nem hiszem hogy ez lenne az a réteg akiket MLM hülyeségekkel le lehetne húzni. -
Lmh
őstag
Tárgytalan, megcsináltam, ahogy tudtam
Picit hagytam azért MÁP+ban, hátha lenyomja az inflációt a népnekSteam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
Lmh
őstag
Ha MÁP+t adok el - és mindet el akarom adni az adott sorozatból - akkor a névértékhez kell gyakorlatilag beírnom a teljes állomány összegét, vagyis amit az egyenlegnél ír. Ebből számol egy végösszeget, ami magasabb összeg, mint a névérték. Pénzszámlára küldi és onnan meg veszem a PMÁP-ot. Ennyi?
2024/25-ös sorit adnám el egyébként.
Köszi!Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz cibere11 #68282 üzenetére
A névérték a kötvény "címlete", ez az az összeg, amit a kötvény lejáratakor megkapsz a kifizetett kamatok mellett.
Ha papír alapon vennénk a kötvényt, ez az összeg lenne ráírva egy darabra, pl. 1000 Ft.
Ehhez képest mérik a kamatot. A kötvény bruttó értéke a névérték + felhalmozott kamat.
A felhalmozott kamat pedig folyamatosan növekszik, majd a kamatfizetéskor ez a kamat megjelenik a számládon és a kötvény újra névértéken lesz 0 felhalmozott kamattal.
A piaci érték pedig az, amennyiért el tudod adni, ez a PMÁP esetében a névérték 99%-a + a felhalmozott kamat. Innen jön az, amikor azt írjuk, hogy 1% a visszaváltási bünti.
A kijelölt sor az egyik PMÁP sorozatot mutatja, a vételi nettó árfolyam mutatja, hogy amikor megveszi tőled az államkincstár a papírt, akkor a névérték 99%-t fizetik ki. És ehhez még hozzácsapják az utolsó oszlopban látható felhalmozott valahány % kamatot. -
Lmh
őstag
N2024/06-tól N2025/11-ig vannak MÁPjaim....Eladni mind és go PMÁP?
Úgy érzem itt az utolsó lehetőség.Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
vnorbi
aktív tag
válasz pictigjis #68274 üzenetére
Szép fogás. Amikor hétfőn írtam, hogy az OTP az ÁKK miatt 0,25%-kal emelte a visszaváltási büntetést, néztem a kincstári táblázatokat is, hogy oda nem gyűrűzik-e ez be, mert ma kellett visszaváltanom. Akkor még nem látszott, hogy ott is jön a szigorítás, de a pénteki táblázatban valóban ott van. Pont megúsztam.
-
cibere11
tag
Üdv!
Szeretném megkérdezni hogy a PMÁP értékpapírnál mi a különbség a névérték és a piaci érték között?HTC Wildfire S 2.3.5, Nexus 7 16 Gb , iPhone 4 8Gb , iPhone 5s 16Gb iPhone SE 32gb iPhone SE 2020 64 Gb Macbook Air 2017 , Xbox SS Macbook M1, IPhone 13
-
Methox91
junior tag
lesz a forintnál hiperinfláció 3 éven belül?
-
-
Stanlee
őstag
Mondjuk 1 millio euro-s ertekpapir portfolioval en meg neha beneznek ide, de valoszinuleg aknek ennyi penze van, az nem torzstag itt
En amugy nem nyitogatnam egymas utan a BEVA fedezet miatt a szamlakat, hanem 1-2 szolgaltatot hasznalnek, attol fuggoen, hogy milyen egyeb koltsegek merulnek fel, mondjuk trade koltseg, allomanyi dij, vagy osztalek jovairas koltsege, stb... Az, hogy elvesztem az osszes megtakaritasom, kevesbe ok a sok szamla nyitasra.
szubjektiv maganvelemeny.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
stingy2
senior tag
válasz Vision #68270 üzenetére
Én nemegyszer átnyálaztam a nyilvánosan elérhető privátbanki ajánlatokat, mivel a Gutmann-on kívül mindenhova beférek, de némi mosoly és fejcsóválás után mind ment a levesbe. Betétbiztosítás ott is 100.000€, banki befektetések díjai nem versenyképesek, az meg pl. a fent is linkelt rafi p.b.-nál mókás, hogy 100M felett nincs havi díj, alatta meg 4 meg 17 ezer? Hülyék ezek? Ezt a Prémium Gold számlám is tudja. Betétbiztosítás: már írtam, hogy akinek kevés az oba, annak csak a több számla, vagy usa bróker a nyerő. Én az 500.000$-os sipc miatt vagyok amerikai brokinál (kitörölhetem a TBSZ-szel, ha borul a bili). Vagy még ott a kincstár és az államkötvény, aminél nem a 30M játszik, hanem az, hogy a kötvény visszafizetésére az állam korlátlan ideig garanciát vállal, vagyis amíg van Magyarország, addig a PMÁP, PEMÁP etc. követelés nem évül el. Szerintem
INTJ
-
PredatorZoli
Topikgazda
Nekem ha lenne 10x BEVA pénzem, akkor 3,33x BEVA-t egyenlően szétosztanék az RC, KBC és ERSTE közt,
3,33x BEVA-t tennék a tastytorkshöz
3,33x BEVA-t pedig a Tradestationhöz.Ha megnyílna az IB tbsz, akkor nálam 0,8x BEVA az Erstékez, KBC-hez és az RC-hez, 1,6x BEVA az IB-hez (ez öszesen 4x BEVA)
És 3x BEVA a tasyhez és a tradestationhöz is.Ha kevesebb mint 10X beva pénzről van szó, én személy szerint ha meghaladná a Beva 3x-osát a befektetett pénzem, onnantól kezdeném tolni az amerikai brókereket (a hozam, amivel túlcsordul azt is tbsz-ek fordultával kivenni és átvinni)
Nekem ezek az arányok, ez egyéni preferencia. Én a Private bankingot nem keverném ide, az ettől egy teljesen külön kérdés, annak nem igazán van ugyanis diverzifikációs előnye (Sőt... Egy helyen kell tartanod egy csomót...).
-
Lex Icon
senior tag
PredatorZoli korábban leírta, mit csinált, olvass vissza!
Eleve, ha már az összes brókert kitömted, akkor már túl sokat költesz erre és túl nagy a területi kitettséged. Érdemes a világ más pontjaira diverzifikálni a pénzed. A PB-nél is biztosítási korlátokba fogsz futni, ráadásul ha csak a BEVA határig raksz be pénzt, akkor lehet, nem is foglalkoznak veled.
Egyébként érdemes értékelni a BEVA feletti befektetés kockázatát, mivel a nagy nemzetközi bankok brókercégeinél nem biztos, hogy csődre gyúrnak és a pénzed meg nagy tőzsdéken van elhelyezve.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Lex Icon #68268 üzenetére
Dehát a kérdés, a kiindulás nem erről szól(t).
Leegyszerűsítem: nő az ertekpapirba fektethető összeg (1xBEVA Limit, 2x 3x 5x …15x) - mindet RC-nel tartod ?
Vagy ? RC “feltöltve” (hanyszoros BEVA limitig ? 0.5 ? 1 ? 2?)
aztán ? KBC? Aztan ?
Mi az intezmenyek listája? …mikor kerül sor egy magyar private banking-ra ? 10xBEVA limitnél sem ?Maskepp: csak a költseg szamit ( es akkor mindent a legolcsobbnal) vagy intezmenyi diverzifika is ? …mert ekkor előbb-utóbb a “dragabbak” is jönnek
Szerintem diverzifika (a sorrend es összeg 1-1-nel kerdeses)
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz PredatorZoli #68269 üzenetére
Az emberek 99,9999%-a simán jobban jár egy Wise/Revolut számlával, mint bármilyen privátbanki, vagy egzotikus konstrukcióval. A rejtett költségekről nem is beszélve.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az Erste Private bankink példéul úgy működik, hogy ugyanúgy kapsz a csomaggal folyószámlát, és értékpapírszámlát. A havi számlavezetés valami 10 ezer forint, és a hirdetmény szerint minden egyéb költséget, kondíciót tekintve a normál stockos számlával megyegyezik, a gyakorlatban pedig én is úgy tudom, hogy lehet belőle alkudni.
Ami állítólag nagyobb előnye, hogy olcsó lombardhiteleket dobnak az illető után. (1 éve valami 2-2,5%-os lombardkamatokról hallottam privibanki szegmensben, ami akkor kedvezőbb volt mint egy lakáshitel) És ha ilyen téren adódik valami piaci rés, akkor felkeresnek (ilyen piaci rés volt például 2019 második felében, amikor MÁP+ ra lehetett óriási tőkeáttéteket csinálni, ugyanis elfogadhatták a bankok fedezetként)
Hogy megéri-e vagy sem, tényleg azon múlik, hogy az amit cserébe neked tudnak adni, az behozza-e ezt a felárat. Ha hozzájutsz pl egy ilyen lehetőséghez, amit fent írtam, akkor többszörösen megérheti. Simán lehet olyan, amikor igen, de ha ugyanazokat a szolgáltatásokat használod csak, mintha sima számlád volna, akkor csak kidobott pénz.[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz Resike #68267 üzenetére
... és avl
Mi a frászkarikának végtelen devizaszámla?
RC-nél de Revo-nál is kapsz ingyen devizaszámlát.
A fölösleges szájtépés helyett kéretik pontos összegekkel, %-okkal leírni, mi mennyi és hasonlítsd össze egy bróker ajánlataival (RC, Erste,...)
Utána lehet miről vitázni. Ilyen kiragadott tételek csak átverésre jók, mert amit egyik oldalon adnak, a másik oldalon duplán elveszik.
Tehát tényadatokat kérünk![ Szerkesztve ]
-
Resike
tag
OTP-nél teljesen ingyen kapsz végtelen mennyiségű devizaszámlát, már csak ezért is megéri nézd már meg hogy ennek milyen díjai lennének... De az SMS díjakat is nullázzák pont amivel a legtöbb bank kopasztja az ügyfeleit a filléres számlacsomagok mellett.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
a reakciokbol ugy latom: eddig nem olyanok reagaltak, akik olyan pozicioban voltak, hogy a hivatalos kondi lista még csak nem is alap, eleve a bank is ajanl jobbat + lehet tovabb alkudni ;-)
csak az irjon a temaban, aki 10+ eve private banking-os es direkt "kicsikart" a listanal jobb kondikat :-)))
a kerdes itt van: https://prohardver.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/hsz_68248-68248.html
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
mi nálad a "PB" ? premium banking vagy private banking ?
en private banking -röl irtam;
pl.itt megtekinthetö egy hivatalos listarol, hogy kinek mennyi a hivatalos (!!!) havi dij: https://www.raiffeisen.hu/kondiciok/private-banking
Számlavezetés 70 millió forint alatti kezelt vagyon esetén 17 796 Ft / hó
Számlavezetés 70 és 100 millió forint közötti kezelt vagyon
esetén 4 153 Ft / hó
Számlavezetés 100 millió forint feletti kezelt vagyon esetén Díjmentes -
avl
senior tag
válasz Lex Icon #68253 üzenetére
persze, bef.alapnal igy van
.
de epp azert a kondicio (is) a lényeg, mert - gondolom private banking bankja valogatja azert, ez (is) sajat tapasztalat - ott is "bármilyen" ETF-et felvehetünk a kereskedhetö listara (Xetra, london, swiss, US tözsdek, ..), egyedi reszvenyeket is stb.a "rejtett" költség ezeknel ugyanaz, mert ugyanazok az eszközök
a kondicio: veteli/eladasi jutalek, allomanydij mint kondicio elemei a mások
(pl. mikor en kezdtem private banking-et ...nem mostanában ;-) akkor semmire sem volt még állomanydij, aztan jött allomanydij a nem HUF-os eszközökre, stb. es persze van a hivatalos kondi lista es van, amit el lehet érni ..néhány dologtól függöen)"A lényeg, hogy nem fog ingyen foglalkozni veled egy bankár se" nyilván ez is így van (de a fizuját nem az ügyféltöl direkt vonják le :-))) ...hanem szépen eloszlik a többi ("birkább" ? kevésbé vagyonos ? stb.) bankügyfelek felé is
másrészt épp mert maga valaszthatja ki a befektetesi eszközt az ügyfel, olyan marha sok foglalkozást nem is igényel (már ha így akarja ..és ugye így is érdemes; nyilván ha az ajánlatokra hallgat csak, akkor úgy jár; de az is igaz: néha jó[nak tünö] ajánlatok, gondolatok is jö[het]nek)
-
tomazin
veterán
válasz boti19871125 #68257 üzenetére
Mivel utolag fizetted igy ahhoz kepest indul az 1honap.
68259: nekem se kuldtek tavaly, felhivtam oket es gyorsan felhomalyositottak mi a baj. Nem tudom irasban mennyire gyorsan valaszolnak.
-
aujjobba
addikt
válasz tomazin #68256 üzenetére
Amit az eSZJA portal kiszamolt tartozast azt ott helyben befizettem kartyaval, az adoszamla kivonaton latszik is.
A gepjarmuado tulfizetese szinten latszik.
A VISSZADO mindket oldalt szerepel (+/-) nullas vegosszeggel (nincs tartozas/tulfizetes), a SZOCHO megintcsak nullas, egyeb tetel meg nincs ott.
Szoval latszolag minden klappol, ha a NAV-tol lekerdezett adoszamla kizarolag tulfizetest mutat, akkor nem tudom milyen tartozasom lenne.Rakerdeztem, a feluletukon kuldtem nekik uzenetet, majdcsak elmondjak mi a banatuk.
-
vnorbi
aktív tag
válasz aujjobba #68255 üzenetére
Akkor szerintem is csak a NAV marad, ők majd megmondják.
Tudtommal egyébként nem szükséges EP-re befizetni az adóévben ahhoz, hogy oda kérhess visszatérítést. Ha lekötést indítasz a már benn lévő egyenleg egy részére, az is teljesíti a feltételt. Nekem legalábbis volt olyan évem, amikor befizetésem nem volt, csak a lekötés utáni 10%-ot kértem. ÖNYP nálam nincs, ilyen összevonást nem próbáltam.
-
-
aujjobba
addikt
válasz aujjobba #68254 üzenetére
Tavaly volt olyan a szituacio, hogy az EP visszakuldte a NAV-nak a jovairas osszeget, mert elozo evben nem fizettem a tagdijat (ezt addig nem is tudtam, hogy emiatt elesek a jovairastol). Akkor megoldottuk ugy a NAV-nal, hogy modositassal atkertem az ONYP-be.
De iden ilyen szituacio nem all fenn, fizettem be boven a minimumon felul is az EP-be.
-
aujjobba
addikt
válasz vnorbi #68251 üzenetére
Nem nullazta ki, sokkal tobb SZJA ment be, mint a VISSZADO.
A NAV altal keszitett tervezetben is mar a VISSZADO figyelembevetelevel lett szamolva minden.Egyelore irtam a NAV-nak, valami felremehetett naluk.
Egyebkent egy nagyon furcsa dolog tortent iden, mar azelott jott egy uzenet az ado1% egyhaznak kiutalasarol a NAV-tol, mielott beadtam volna egyaltalan a rendelkezest.
-
Lex Icon
senior tag
Nem a kondíció a lényeg, mert ha alapot veszel, az már eleve átverés ktsg. terén. Onnan meg ingyen is lehet maga a számla.
Azt is nézd, hogy mit tudsz megvenni. Mennyire tudják azt kínálni, mint egy brókercégnél. Pl. olcsó ETF-ek, részvények.
A lényeg, hogy nem fog ingyen foglalkozni veled egy bankár se. Attól, hogy nem veszed észre a rejtett ktsg-eket, még lehúznak.[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz aujjobba #68250 üzenetére
Aha, és a VISSZADO nem nullázta ki az SZJA keretedet? Mert ha igen, akkor nincs miből az EP számlára pénzt kérned. Csak tippelek, voltak ilyen ajánlások még tavaly év végén, miszerint önkéntes pénztárba nem feltétlenül érte meg pénzt fizetni, mert a gyerekek után eleve járó kedvezmény, és utána még az idei extra pénzosztás után nem marad befizetett SZJA, amiből a pénztárakba lehetne kérni visszatérítést.
-
aujjobba
addikt
-
vnorbi
aktív tag
válasz aujjobba #68244 üzenetére
Én január végén adtam be, március első munkanapján megvolt a jóváírás (ez a legkorábbi, amikor megérkezhet).
NAV adószámla-kivonat mit mutat? Elvileg kell látnod a bevallás után felmerült tartozásod, és annak kiegyenlítését is, valamint itt látszik az is, ha a NAV részéről már megvolt a pénztárnak történő utalás. Nálam volt olyan pár éve, hogy a NAV már azt mutatta, hogy ők elküldték, a pénztárat meg egy hét múlva kérdeztem, hogy mégis hova rakták, mert az egyenlegemen nincs ott, aztán így már előkerült.
Esetleg még azt is megnézheted, hogy a bevallásod milyen állapotban van, ha a kivonaton nem látsz semmit a fentiek közül.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
a kérdést már én is feszegettem
szerintem egyéni döntés ki melyiknél hanyszoros BEVA limitet érez komfortosnak
összegtöl, egyentöl is függhet mit preferal (riziko, kenyelem, megbizhatosag[nak tünes])
mondjuk 10x BEVA limit összeget ki hany helyen tartana illetve 10x BEVA limit összeg eseten 1 szolgaltatonal max hanyszoros BEVA limitig menne el ? e szempontbol ki melyik szolgaltatot erzi legbiztosabbnak ?
ahogy erzekelem: nem e kérdés körül forog itt a hsz.-ok nagy része :-) lehetseges interpretacio: keves hozzaszolonak van mondjuk 10x BEVA limit összeg befektetesekben
-
avl
senior tag
én "hagyományból"; azaz, mert sok-sok éve ott nyitottam számlát
azóta van rengeteg TBSZ-em stb., nem lenne egyszerü és olcsó elmozdulni - azaz a "fogjuk" is vagyok ...de nem veszem észre, hogy evvel visszaélnének
.
a "minél aktívabb" forgatásra fontos jutalékokról, lehetöségröl érdemes tájékozódni, arra szerintem RC jobb (pl. a megvett papír mikor latszodik a szamlan, mekkora jutalék érhetö el stb.)
.
"ház eladása utáni összeg" -> nem turkálási szándékkal: ez az összeg igen széles tartományban lehet; nyilván minél több, annál "vajszívübb" ajánlat/egyedi kondi érhetö el; rájuk kell kérdezni egyesével
.
ráadásul a jelenlegi kondiciókra nincs garancia, hogy örökre azok maradnak (idövel mindig változik a hivatalos kondi lista is [ritka, hogy javuljon :-) ]; illetve ha komolyan nö az összeg, "öreg ügyfelük" vagy már, akkor inkabb van lehetöség egyedi kondikat kicsikarni) -
avl
senior tag
válasz Lex Icon #68239 üzenetére
mennyire ismered a private banking kondiciokat ?
szerintem elérhetöek egyedi kondíciók, illetve felhasznalasfüggö is, hogy ugyanaz (utalások, számlák, jutalékok) masképp elérhetö-e olcsóbban
termeszetesen private banking eseten is azt vesz az ember, amit akar, nem "kell" azt, amit a referens ajanl
-
aujjobba
addikt
Az idei adojovairasrol (onkentes penztarba) van valakinek infoja?
Beadtam az adobevallast marcius elejen, ott helyben befizettem amit kellett (parezer forint nyeresegado), es kertem a visszateritest EP-be.
Eddig se hire se hamva a penznek, tavaly mar aprilis elejen megjelent az EP szamlan. -
törölt tag
Szerintetek várható ma holnap 380/ magasabb árfolyam? Ugye jön pl az amerikai kamat emelés, és egyéb adatok. Pl itt ez az olaj szankció mizéria is.
Tegnap volt 382 is, ma volt 380 , jelenleg 378 valamennyi Revolutnál. Most úgy nézem inkább lefelé megy... (euró)
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
Miért etetnéd a bankárokat a pénzeddel? Kis tanulással magad is kezelheted sokkal olcsóbban és a hasznod te raknád zsebre, nem egy banki alkalmazott.
Tanulás nélkül meg az Összefoglalóban le van írva, mit csinálhatsz.
Ha aktívan forgatni akarod, akkor brókercégnél nyiss számlát (RC, KBC, Erste) és csinálhatod is olcsóbban, mint privát ügyfélként.[ Szerkesztve ]
-
Zada
tag
Sziasztok!
Van itt, aki privát bankinggel az OTP, Raifeissen vagy Erste bankokban? Esetleg máshol?
A kérdésem az lenne, hogy ki mi alapján tette le a voksát egyik vagy másik mellett?
Egy ház eladása utáni összeget terveznék valahova betenni, amit ott forgatnék lehetőleg minél aktívabban.A válaszokat előre is köszi.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz aujjobba #68236 üzenetére
Így van, tehát nem lehet az R-et úgymond áttenni egy másik NYESZ-re. Az egy másik kérdés, hogy erre a szolgáltatók nem is adják meg a lehetőséget, és a szerződéskötéskor benne van, hogy kizárólag R-eset nyitnak, simát nem. Namármost ha valakinek van valahol R-ese, még egy R-est nem nyithat. Szóval ez 100% hogy nem működik. Ezer sebből vérzik még a gondolat is.
-
aujjobba
addikt
válasz donat_sz #68235 üzenetére
‘Ha az adóhatóság valakinek a nevén több NYESZ-R számlát észlel, akkor azt fogadja el, amelyről a tulajdonos a legkorábban nyilatkozott. Ha a számla birtokosa azonos keltezéssel nyilatkozott több NYESZ-ről is, akkor egyik sem fogadható el nyugdíj előtakarékossági számlának, sőt a tulajdonosnak még jogi következményekkel is számolnia kell.’
[link] -
donat_sz
senior tag
válasz PredatorZoli #68229 üzenetére
Abban egyetértek, hogy egyszerre egy NYESZ-R-e lehet mindenkinek, viszont a NYESZ-R mellett mi zárja ki, hogy legyen egy másik NYESZ számlád?
Ha viszont nincs ami kizárja egy másik NYESZ számla fenntartását adja magát a kérdés, hogy mi dönti el, hogy melyik NYESZ számla lesz a NYESZ-R? -
Horvi
őstag
Lehet hülye kérdés de ha wise-ról akarok utalni RC-re akkor tényleg elég a számlaszámot meg a tulaj nevét(RC) megadni? Nem kell semmi SWIFT kód meg ilyenek?
Hello darkness, my old friend...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz donat_sz #68228 üzenetére
Nem, ezt így nem lehet. Egy időben csak egy NYESZ-R-ed lehet amire jön támogatás (R nélküli nyeszt pedig nem nyit neked senki), így amíg valahol pihenteted, nem nyithatsz máshol. Ráadásul az adóvisszatérítés számlától független, így ha meg is engedné egy szolgáltató hogy nnála nyiss egy másik nyesz-R t(ami törvényellenes), a visszafizetési teher ugyanúgy életbe lépne amikor az elsőt átalakítanád.
Szóval ez nem.[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
válasz PredatorZoli #68227 üzenetére
és van az a megoldási lehetőség, hogy két NYESZ-szel 3évig egyiken, 3 évig másikon veszed igénybe az állami támogatást, akkor a TBSZ-re alakítás se szenved csorbát, se az adóvisszatérítés maximalizálása.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz julius666 #68225 üzenetére
Ebben van 2 dezinformáció:
-Az átalakításnál nincs transzfer, így értelemszerűen ezzel kapcsolatos díj sincs
-A két éves adójóváírásról valóban le kell mondani (2 évig szimplán pihentetni kell és akkor nincs visszafizetés!), ugyanakkor nem igaz az az állítás, hogyha átalakítás után egyből felbontanád a tbsz-t, adóznod kéne. Az átalakításkori ár lesz a bekerülési ár, ami miatt nem merül fel adófizetési kötelezettség. -
avl
senior tag
válasz julius666 #68185 üzenetére
szerintem is "kemény" most (és sokszor ...de nem mindig !!) a dollar
...
de ki tudja mikor, hogyan fog alakulni; pl. 2000 vége felé is 300 HUF felett volt, aztan 2008 nyaran meg 150 HUF táján (1 USD)
...
€ - HUF sokkal kisebb ingadozasu
...
gondolom EU közeli haboru alatt (es egyebek pl. EU önérdeket "különösen" figyelembevevö politikaja miatt) € nem fog $-hoz kepest sokat emelkedni ...de mint a mult mutatja, igen komoly € erösödes is volt mar $-hoz kepest, HUF meg inkabb az €-val tart(?)ott a multban, "persze" ahhoz kepest is gyengülve
...
-
julius666
addikt
válasz PredatorZoli #68224 üzenetére
Van némi hátulütője annak, ha tartós befektetési számlára váltasz: a váltás évében nem vagy jogosult az adójóváírásra, így azt és az azt megelőző évben kapott adókedvezményt is vissza kell utalnod 20 százalékos bünetőkamattal, ráadásul az értékpapírok transzferálásának gyakran borsos díja van. [link]
És a váltás után 6 évig dekkol még ott a pénzed (TBSZ), vagy szívhatsz az adózással. Mindezt a befizetésre kapott állami alamizsnáért, ami normál esetben eltörpül a hozam mellett. Nyugdíj előtt jó konstrukció lehet (akkor úgyis kis esélye van már annak, hogy adott esetben nyugatra költözz), egyébként nem igazán. -
julius666
addikt
válasz nort_on #68220 üzenetére
Ezek a kis összegre 15%+ hozamos állami pénzszórások simán megérhetik még ha valakinek az élethelyzete lehetővé teszi az 1 éven belüli realizálást, azért nem esik minden évben 20%-ot a forint (pláne, hogy ezek alapból korlátos összegűek). A hosszútávú konstrukciók (NYESZ pl.) meg eddig se érték meg.
Inkább a magyar államkötvény, mint hosszabb távú portfólióelem létjogosultsága kérdőjeleződik meg számomra (lásd pl. a lustaport féle dumbinyo portfóliót). Gyakorlatilag olyan, mintha valami kevésbé volatilis osztalékfizető részvényindexet venne az ember, csak itt az árfolyam hosszútávon nem nő, hanem csökken (dollárban számolva)...
Biztonsági tartaléknak, vagy amennyiben rövid távra kell valahová bedugni nagyobb összegű pénzt (kocsi/lakás/stb. vásárlás forint alapon 2-3 éven belül) persze továbbra sincs más sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz nort_on #68220 üzenetére
Nyilván így utólag persze, egyértelmű, de egy devizaügylet kockázata nem ugyanaz, mint egy ep/öp-ben való megforgatás.
Nekem is benn pihen 2 milióm öszesen 2 pénztárban, júliusban lesz 180 napos az egyenleg, akkor jön ki tesóék szülésének apropóján. Nem lett így persze őrületes a hozam, de csak fél évig volt bent a nagy dohány, annyira meg nem rossz hozam, hisz tavaly év végén meg idén év elején is be lett tolva a 750k, meg volt bent eleve egy kevés, így kijön majd 300k belőle. Persze az idei befizetésre járó visszatérítés csak jövőre, valami más apropóból. -
nort_on
senior tag
válasz julius666 #68185 üzenetére
"Azért a 360+os dollár elég kemény, pár hónap alatt 20%-ot nyílt az olló."
Illetve ez a kötvényeken túl, kb megkérdőjelezi bármilyen "magasabb" hozamú forint alapú befektetés létjogosúltságát is, pl EP/ÖP, ahol a 20% adójóváírás kb nullára kihozza USD-ben (költségek után marad vagy 15-16% hozam) + adminisztrációs teendők is vannak vele bőven. Szomorú...
[ Szerkesztve ]
-
Lmh
őstag
Akkor ahogy eddig sem kellett volna szélsőségesen letenni a voksot a máp+ mellett és megosztva kellett volna pmáp-ba is tennem (amit egyébként másnak javasoltam, de persze magamnál nem csináltam, hehe ) úgy most se kell ész nélkül átugrálnom...
Marad a máp+-ban ami 5%+ és most amígy 50-50% nem lesz a portfóliómban, addig most csak PMÁP-ot veszek.Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
Ixion77
addikt
Annyi érv van mellette, hogy ha az infláció átmenetinek bizonyul, és jövőre visszaesik, akkor jövő év után már több lett volna a hozama a MÁP+nak.
Jelenleg ugyan nem ez a elsődleges várakozás, de nem szabad elfelejteni hogy az infláció éves, relatív mutató. Tehát ha pl. véget ér a háború, visszaesnek az energiahordozóárak, és/vagy mérséklődik a chiphiány és egyéb ellátási problémák, akkor simán lehet az infláció jövőre akár 0% is."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Lmh
őstag
Sziasztok!
Két hónappal ezelőttig az összeg megtakarításom MÁP+-ban volt.
Akkor a háború kitörésekor a uccsó pár hónapban vásároltakat átváltottam PMÁP-ba, illetve aminél közel volt a kamatforduló (pár héten belül), azt még megvártam és azt is átváltottam. A maradékokat, amik 5%-on ketyegnek, azokat meghagytam... Akkor még több vélemény volt itt, hogy azokat talán még nem kéne bántani. Mára ez változott szerintem. A kövi - magasan a legnagyobb - összeg a portfóliómban csak novemberben fog kamatot ugrani.
Van még bármi érv a MÁP+-ban tartás mellett, vagy pakoljak mindent PMÁP-ba? (Könnyebb/olcsóbb visszaváltás nem érdekel igazán, ez hosszú távú megtakarításom, van mellette likvidebb, amit vész esetén használnék)
Előre is köszi!Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
julius666
addikt
válasz sajtos365 #68209 üzenetére
Milyen hatása lesz ennek a részvényekre?
Milyennek kéne lennie? Bőven több hatása van annak a magyar részvénypiacra a világban mi történik, mint hogy éppen milyen kamata van a magyar államkötvényeknek. Mivel kis légypiszok ország vagyunk, konkrétan az utóbbi is az előbbin múlik leginkább.
De eleve a PMÁP az lakossági papír, max a háziasszonyoknak lehetne kedve átülni bele részvényből, akik meg nem igazán tőzsdéztek idehaza eddig sem.
Illetve konkrétan már ahhoz is erősödnie kéne a forintnak jövő év végéig, hogy pl. egyszerű dollárban ücsörgéshez képest 0-n legyél magyar állampapírral. Elmúlt hónapok árfolyamesése teljesen megette az idei + jövő évi "bomba" PMÁP hozamot. Arra meg nem vennék mérget, hogy a KSH infla 9% lesz.
[ Szerkesztve ]
-
sajtos365
tag
Jövő évben a PMÁP kamat idei nagyjából 9%-os infláció + 1,5% kamatprémiummal számolva 10,5%, ez elég durva.
Milyen hatása lesz ennek a részvényekre?
-
vendingo
veterán
.Államkincstárban felszívódtak az eurók. Nem egyedi eset, többünknek is eltűnt az összes pemap!
Ki mit tud erről? Apukám hívta őket, megkérték, hogy fáradjon be személyesen hozzájuk.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- 3D nyomtatás
- Lexus, Toyota topik
- OnePlus 9 Pro - gyorsulási futam
- Ingyen kellene, de tegnapra
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- VADI új MacBook Air M3 15" 8/10/16 16GB 256GB 3év gar, MAGYAR BILLENTYŰZET!
- Akció! Dell Latitude E6420 laptop (14/i5-G2/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! I7 13700K / RTX 3090 / 32GB DDR4
- Vadonatúj Barrow external cooling box
- Sony XPERIA 10 IV 128GB, fehér színben + ajándék