Új hozzászólás Aktív témák

  • Kobe

    veterán

    válasz Apollo17hu #36214 üzenetére

    simán átugrotta volna: bekerült az order bookba az ajánlatod, és közben "elépakoltak" magasabb vételieket, a piac nem first come first served alapon működik :) Bár attól is függhet milyen megbízást adtál volna, market vagy limit.
    Sajnos ez visszafele irányban is így működik, ha éppen stop losst állítasz, és zuhanórepülésbe kerül valami, simán átugorhatja (ha mondjuk API-val valamilyen robottal kereskedsz, és nem előre direktbe a siteon izzítod a megbízást, akkor szopó - robotnak pl van késleltetése, akkor meg pláne lehetnek ilyen ugrások)

    Amúgy láttam a híreket, és én elég viccesnek tartok egy ilyen hírre ekkora ármozgást.
    4-5% kapacitás kiesés miatt 10% emelkedés, az elég túllihegés szagú
    Van olajipari tapasztalatom, nem is kevés (10+ év), ezért egyrészt nem hasból beszélek, másrészt vicces látni hogy a commodity trading részén mekkora lufikat tudnak fújni 1-1 hírből.
    (Legutóbbi emlékem szerint a fizikai vs paper tradek aránya olajon belül valahol 8-9:1-hez mozog, vagyis 8-9x annyi barrelre köttetik paper trade naponta, mint amennyi a világ napi olajkitermelése). Nyílván ha a semmire fogad az ember, akkor legalább jól túl kell reagálni minden hírt :)
    Az Aramco elleni támadás egy laza 4-5% kiesést jelent a napi olajkitermelésben, átmeneti időre. Ez a kiesés kb egyenlő azzal, mintha a világ nagyobb olajfúrótornyai közül max 2 nagyobb (vagy kb 3 közepes, de inkább a közepes sávnak az alja) kiesne egy időszakra.
    Világvolumenben ez kb olyan mintha globálisan azért menne fel a villany ára 1 nap alatt, mert Paks egyik fele 1-2 hétre kiesne..... :)

    A refineryk termeléstervezése ciklikus, és 2-3 hónapra előre vetített időszakra zajlik, pont azért mert a kőolajat a legtöbb helyről tankerral 20-40 nap elszállítani (vagy több), pl Rotterdamba és hasonló elosztókba....vagyis a most köttetett dealekből esetleg november végén, december elején lesz tényleges, finomított produktum.
    Viszont az már a téli időszak, amikor is a legtöbb refinery átáll téli üzemmódba és kevesebbet gyárt, mert beesik a kereslet, illetve a kevesebb kereslet mellett is inkább a téli prémium adalékolt cuccokra van igény, főleg dízelre. És a kereslet visszaesés nem 5% körül szokott lenni, inkább 7-9%, vagy több (benzinből pl több)

    Lényeg a lényeg, hogy iparágilag k*rvára nem történt semmi olyan, ami jelentős kiesést jelentene huzamosabb időre (azt, hogy a szaudiaknak mennyi tartaléka van, és hány helyszínen, azt ne firtassuk - kvasok), mégis a futures és egyéb spekulatív részen már a bokánfoscsi megy ezerrel, mintha a világvége lenne (BP katasztrófa idején sem ugrott 10% az árfolyam, pedig az kicsit gázabb szitu volt, kb minden olajcég felett a kormányzati full audit lebegett)
    de hát ilyen ez a showbiznisz

    Majd ha hetente - havonta repül 1-2 drón kiemelt refinerykbe, akkor lehet alapja az árrángatásnak, de addigra meg amerikai úgyis ráküldi a freedom fighters osztagot az érintettekre....

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák