Új hozzászólás Aktív témák

  • Gh0sT

    addikt

    Egy kis érdekesség azoknak, akik szeretnének belekezdeni a bányászatba. A saját példám, közel sem biztos, hogy az fog megtörténni, amit most felvázolok, de tanulságnak szerintem nem rossz.

    Két hete kezdtem a bányászatot, úgy hogy gyakorlatilag nulláról építettem fel egy 5 VGA-ból álló riget. Az egyetlen amit nem kellett vennem az egy HDD, de ezen felül alaplap, riserek, processzor, memória, táp és 5 db ASUS GTX 1060-as beszerzése történt meg. Viszonylag jó áron sikerült vásárolnom, de a tervezettnél kb. 10%-kal még így is többet költöttem, mert folyamatosan emelkedett mindennek az ára.

    Az akkori számítások szerint a rendszer 4 hónap alatt termelte volna ki a teljes befektetést.

    És akkor a jelen, mindössze két hét távlatából:
    - mind az ETH, mind a ZEC bányászati nehézsége ca. 90%-kal nő havonta
    - az árfolyam egyelőre stagnál, de inkább korrekció tapasztalható
    - a múlt héten még napi 22$-t hozott a rendszer, ma már csak 16$-t
    - semmi jel nem mutat arra, hogy a bányászat népszerűsége csökkenne, sőt a nehézség folyamatosan és exponenciálisan nő

    Ezek alapján, változatlan árfolyamot tekintve nagyjából arra jutottam, hogy ha fennmarad a jelenlegi trend, akkor 5 hónap múlva már a havi villanyszámlát sem biztos hogy kitermeli a rendszer és a teljes befektetés mindössze 55%-a fog megtérülni. Ahhoz, hogy nullán legyek az árfolyamnak fél év alatt duplázódnia kell, esetleg kell találni más olyan értelmes kriptovalutát, amit megéri még bányászni.

    Aki bele szeretne kezdeni a bányászatba, kétszer is gondolja meg főleg úgy, hogy mindennek az ára az egekben van. Jó móka ez, nagyon szépen mutatnak a kalkulációk, levezetve elméletben jól is lehet vele keresni, de ez egy nagyon kockázatos biznisz. Persze mindenki abból indul ki, hogy el lehet majd adni a komponenseket ha nem jön be, de az is ugyanolyan lesz mint a mostani helyzet, csak éppen a fordítottja. Minden bányász egyszerre fogja piacra dobni a kártyáit, a túlkínálat miatt letörik a használtpiaci árakat és közel sem fog annyi pénz visszajönni, mint amivel számoltunk.

    Tanulság: nincs, érzésre most azt mondanám, hogy későn kezdtem, esetleg még éppen jókor. Az biztos, hogy a fentiek tükrében ma már nem vágnék bele, inkább kereskednék.

    Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

Új hozzászólás Aktív témák