Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Mesterlovesz #19429 üzenetére

    Kösz az összefoglalót. :R

    Onnan jött elő megint a bányászkedv, hogy poénból ráállítottam ETC-re az asztali PC 290X-ét (régi "csákány", amit azóta alkalmi játékra használok vízhűtéssel), mikor belehallgattam a Ethereum DAO-fork polgárháborús balladájába ("muszáj" volt jelképesen támogatnom az ETC-t egy kis hashrate-el és egy kis adag vásárlásával, főleg miután közvetve "Bitcoin Maximalist"-nak bélyegzett Vitalik, ahogy előtte autistának egy crypto chat többsége, amiért nekem kívülállóként tetszett a DAO-fork ötlet). :))

    A Radeon-okat egész jól el tudom helyezni (legszívesebben 480-akat vennék, esetleg 285/380-akat, de ismeretlen régió a friss Geforce), a hasznosabb kérdés tehát talán az lett volna, hogy:

    1: van-e most bármi értelme megnézni az új Kepler-es Geforce-okat: 1060 vagy netán 1070, mert ezekről nem találtam google-el hasznos adatokat: ahányan lemérik, annyiféle Mh/s jön ki nekik Ethereum-ra és nem tisztázott az sem, hogy melyik felállásban (de főleg ahol értelmesen pörög, tehát Linux alatt) kb. mennyit fogyaszt bányászat közben (a TDP egy dolog, de ha nincs jól szaturálva a számításokkal a GPU, viszont hatékonyan gazdálkodik ilyenkor az energiával, akkor még esetleg lehetne jó a perf/watt, ha nem is a legjobb).

    2: aki most jobban benne van napi szinten, annak most mi a véleménye a bővítésről, avagy vissza-/belépésről a most legjobbnak tűnő kártyákkal (pl. 480, netán Kepler). (Ha megint túl sokat akarnak most be/visszajönni, mint én, abból rövid/középtávon úgysem lesz már megint semmi jó :DDD)

    ---

    A 480-as PCI-E áramfelvételi drámája csak annyiból érdekel, hogy ha képes sok áramot felvenni a sínből, sőt firmware/driver tudja szabályozni az arányt, akkor ezeket a kártyákat talán nem is tudom úgy hajtani, ahogy régen a 290-eseket: az alaplap+CPU egy ATX tápon, a kártyák PCI-E csatijai pedig egy >1kW szervertápon (amiből most is pihen egy a garázsban, így felszerelve PCI-E tápcsatikkal).

    ---

    Mint fent írtam, kipróbáltam most piciben 290X-en az ETC bányászatot. Mogorván figyelmeztetett a program, hogy 15.12, vagy semmi, de vígan elmegy nálam 16.7.x-es driver-el. Igaz, ez Windows 10, nem régi Windows, vagy Linux (de a bányászgépre szívesebben tennék Linux-ot, mint Win10-et).

    2013 végén 290(X) 4Gb kártyákkal indultam neki, úgyhogy ezeket ismerem. Az egyik legnyomósabb okom pont az volt 2014 nyár elején kiszállni, hogy nem mertem ezeket a kártyákat belehajtani a kánikulába (sem a ref. hűtőseket, sem azokat a custom-okat amik épp nálam voltak, mert azoknál is megvoltak a kétes dolgok, pl. jobb GPU, de gyengébb VRM hűtés, stb, amint meleg lett leállítottam őket már azelőtt, hogy elkeltek) és nem tűnt gazdaságosnak és/vagy jó mókának se a légkondicionálás, se a hűtőcsere (pl. vízzel meg tudtam volna oldani, ha akarom, de nem tűnt se jó szórakozásnak, se feltétlenül gazdaságosnak annak fényében, hogy épp hosszú vérzése volt a BTC árfolyamnak). Télen fűtetlen garázsban is 100%-on ment a ventijük és mikor már nem fagyott kint a víz, akkor kezdett is downclock-olni (nyáron tuti minimum 25%-ot le kellett volna venni statikusan és még akkor is húzgálta volna magát tovább lefelé, miközben a NYÁK forróbb lett volna, mint télen azonos GPU hőfok mellett is).

    A 390 a 290 minimálisan módosított revíziója, a lényegi különbség a picit kipofozott RAM kezelés (a világot nem váltja meg), illetve hogy alapértelmezésben 4 helyett 8Gb RAM-al jön. Szóval ez sem tetszik, főleg így nyáron megvenni (majd talán télire párat ősszel, ha addigra még olcsóbbak lesznek és "elkap a géplánc").

    A Fury praktikusnak tűnne a gyári vízzel, de egyrészt drága, másrészt max 4Gb, ami, ahogy írod, most már kevés lehet, illetve "böhöm nagy" GCN (és a GCN elvileg nem skálázódik elég jól, ahogy hizlalják felfelé, vagyis jobb belőle kisebb GPU-t csinálni, mint a nagyot).

    A 285=380 már inkább jöhetne szóba, mert nem olyan "túlméretes" GCN, mint a 290/390 (vagy a Fury). Viszont ez hasonló kategória, mint a 480, ami kisebb csíkszéles készül és szintén egész jól látszik egyensúlyozni a monolit méret és perf/watt közt (nem túl pici, nem túl nagy GCN GPU).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák