Új hozzászólás Aktív témák

  • NagyVillany

    tag

    válasz Zsolesz69 #13251 üzenetére

    "ha relé is van benne, már régen rossz. A leglassabb megoldás erre."

    Itt a relének szerintem semmi más szerepe nincs, mint a másik tápon a zöld szálat rövidre zárja egy feketével, mintha a legegyszerűbb megoldással egy U alakú drótot beledugnánk, hogy induljon el. Nincs jelentősége a sebességnek.

    Ez a relés dolog nálam lassan 20 évvel ezelőtt jött elő. Itt egy 1996-os (digitális! :) ) KÉP arról az AT házas konfigomról, ahol még 220 voltos ki/be főkapcsoló volt a gépházon elöl, ami megszakította a tápból a monitor felé vezető 220-as ágat. Már akkoriban beiktattam a gép és a monitor közé egy elosztót, és minden ami abba volt beledugva (sok adapter stb) azok áramtalanítva lettek a gép lekapcsolásával együtt. Ebben az évben lett átépítve ATX házas konfigra a gép, ahol már ugye csak nyomógomb van a gépházon, ami kikapcsoláskor nem szakítja meg a tápból monitor felé menő 220at. Ekkor én az eddigi elosztóba beépítettem egy relét, amiből jött 1m mazzaggal molex aljzat, és ha megállt a gép,akkor azzal együtt kikapcsolt az elosztó. Ekkor ez látta el a vízhűtés pumpájának leállítását is, mert akkoriban még csak 220 voltos pumpát lehetett kapni akváriumboltban, nem voltak PC megoldások. ITT látszik is az a pumpám a vödörben, a vizes gép a szekrényben, cipődobozgépem meg egy ati all in wonderes háziszerver és megfigyelőkameragép egyben :)

    A relés elosztóm a mai napig megvan, és ha beledugok egy (24pinből zöld-fekete U dróttal rövidrezárt indításos) tápot, akkor az elindul az alapgéppel együtt, és simán táplálja az alapgép 2. videokártyáját. Ez megint egy olyan megoldás ami sztem itt nem hangzott el, és működik.

Új hozzászólás Aktív témák