Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
hodostamas
addikt
sziasztok,
Jelenleg egy netbook-ot használok mint szervernek itthon. kijelző nélküli, így csak linux jöhet számításba, mivel windows alatt csak driver után van képem külső monitoron, addig nuku.. linux már telepítésnél ad
Egy ubuntu van rajta, teljesen a gyári, de elég lassú, és sok a gondom is vele...
Milyet ajánlanátok rá? torrent, megosztás lenne a fő cél. Grafikus felület nem lenne rossz, (VNCvel)[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
válasz lionhearted #17048 üzenetére
Hol találok annál pontosabb használati statisztikát?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz rybank #17046 üzenetére
Debian a backports tárolóval. Ezen a módon szikla szilárd rendszert kapsz régi csomagokkal, de friss felhasználói programokkal a backportsból.
Esetleg LMDE, ha már Mint. A simától óvakodok.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
headhunter
addikt
Erre létezik "szoftveres" megoldás?
-
törölt tag
Optimus-hoz még mindig Bumblebee kell vagy van már zárt driver ami kezeli?
-
rybank
senior tag
Napi béna kérdés: A Mint stabilabb, mint az Ubuntu, ha - distrowatch szerint - többen használják?
Kéne egy stabil distro, de nem ősrégi package-ekkel. (:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mifelénk 200-500Ft egy egyszerű router a vásárban.
Arról fogalmam sincs, hogyan kell szétosztani a netet több hálókarira, de gondolom van erre általános megoldás, azt meg egy karakteres disztróval meg tudod csinálni azon a régi gépen.
pc-user: mivel a gyári driverek zárt driverek, alapból a közösségi nyílt, de gyengébb képességű driverek vannak betöltve. Ezért kell a zárt driveres opcióval indítani.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz megema #17034 üzenetére
Egyszerűen annyi, hogy az ext4 default értékei szerint 5% hely (ami jelen esetben pont 100GB) fenntartott hely, csak a root férhet hozzá. Ez azért kell, hogy a user hibájából elfogyott hely ne okozzon fennakadást, illetve elősegíti a defrag csökkentését (ami amúgy sem túl jelentős ext4 esetén).
Ha nagyon zavar, akkor átállítható, pl 1%-ra így (ami még mindig 20GB):
sudo tune2fs -m 1 /dev/sda2Tegnap még működött...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz pc-user #17035 üzenetére
Valószínűleg mindkét probléma forrása, hogy nincs engedélyezve a zárt driver. Mikor elindítottad a telepítőt, gondolom nem a "zárt driverekkel" menüvel indítottad, hanem a legelsővel.
-
pc-user
senior tag
válasz CPT.Pirk #17033 üzenetére
Kipróbáltam; gyorsabban megy, mint az Ubuntu és egész felhasználóbarát. Viszont nem tudtam átállítani a képernyő felbontást 1280x720-ra, a max. 1024x768 volt A másik gondom: a videókat lassítva játssza le - a cpu-használat 100%... Ubuntu 11.04-en ugyanezek a videók simán mennek - mi lehet ennek az oka?
-
megema
őstag
Bekerült egy 2 TB-os merevlemez a szerverbe. 75/25 arányban lett felosztva 2 ext4 partícióra. Mindkettő üres jelenleg, de azonos arányban már 100 GB foglalt a valós 1.82 TB-ból. Mi okozza ezt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz pc-user #17031 üzenetére
A Manjaro aktuális 0.8.4-es verziója volt, XFCE környezettel, régebbi gépre az való. Meglepett a dolog, mert pofásra meg volt csinálva, volt benne valami dock, egy rakás progi, még a steam is előre fel van benne telepítve.
Szóval az első boot után már kb. minden rendesen ott van, ami kell. Nem gondoltam volna, Ubuntu alapon az xfce egy üres valami volt mikor utoljára próbáltam.PeachMan: Kubuntu.
Vannak disztrók, ahol van KDE, meg van disztró, ami a KDE köré épül. Na ez utóbbi az, amit ajánlottam. Érdemes kipróbálni a telepítőt mint live rendszert, ha tetszik, akkor tetszik, ha nem, akkor egy másik disztrót javaslok.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #68216320 #17029 üzenetére
Csak a szokásos tudom ajánlani.
Chakra a legó módjára összerakható KDE-vel, asztalváltó kocka, széthulló ablakok, meg amit csak akarsz, még vagy 20 effekt bekapcsolható.
pc-user: Debianból a 6.0 most a hivatalos stabil (őskövület verziót ne használj semmiből), de nem lesz különösebben gyorsabb. Jó tapasztalataim voltak viszont hétvégén a Manjaroval egy 1000-es P3-on, szaladt vele. Ha nem félsz az egyébként tök egyszerű karakteres telepítőtől, akkor próbáld ki.
Bici: használj egy routert.
megema: ha nem a Unitys desktop verziót rakod fel, akkor egy nagy rakás csomagot eleve fel sem telepít a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szeretnék egy laptopra valami dögös kinézetű linux distro-t feltenni látványos ablakkezelő elemekkel. Ajánlanátok?
-
pc-user
senior tag
Gépünkön Kiwi 8.04-et használtunk nagy megelégedéssel, de frissítési problémák miatt átálltunk a Lubuntura, ez viszont valahogy nem az igazi erre a masinára (P3 1266/512 Mb RAM). Arra gondoltam, Debiant kellene telepíteni (netinstall), melyik verziót lenne érdemes megpróbálni? 4.0?
-
félisten
Sziasztok!
Net megosztásra kellene egy erre specializálódott linux disztro.
Bonyolítja a helyzetet, hogy egy P2-400-on kell futnia ideiglenesen.
Létezik, hogy ez kivitelezhető?Mivel 2-3 hónapot kell csupán kibírnia, nem tökéletes megoldást keresek, hanem olyat, ami hamar működik.
Köszi!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
mobidic.
csendes tag
Sziasztok.
Back track rendszert telepítettem win8 mellé, most töröltem a partíciót mert nem használtam. Nem idult utánna a win8 am. Felraktam a Bt helyére egy ûj win8 at. Tudtok valami megoldást arra hogy régi win8 valahogy botoljon? Nem szeretném az összes programot újra rakni. Köszi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz megema #17020 üzenetére
Egyébként közönséges Ubuntut raktál a szerverre, vagy a szerver verziót? Mert ha ez utóbbit rakod fel, igény esetén a pazarló unity helyett valami keveset fogyasztó felülettel mint pl. xfce, akkor eleve kevesebb csomagból fog állni maga a rendszer. Ha meg GUI nem kell a szerverre, akkor még jóval kevesebb csomagod lesz.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz megema #17018 üzenetére
Talán úgy, hogy megnézed a normál körülmények között futó processzek listáját és amit ott nem látsz, azt megnézed a googleben, hogy törölhető-e. - már ha a processz nevéből következtethető a csomag / progi neve.
Egyszerűbb megoldást nem tudok.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz megema #17015 üzenetére
Pedig ezt csak kézzel fogod tudni megcsinálni. Szépen összegyűjtöd a nem kellő programokat, majd egyszerre kiadod az apt-get remove --purge csomag1 csomag2 csomag3... parancsot, majd a végén egy apt-get clean és apt-get autoremove.
Jim-Y: ilyesmit nem csinál a Linux, nem futnak felesleges processzek, főleg nem olyanok, amik adatforgalmat generálnának. Valami más lesz a nagyobb pinged oka.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Kezd egyre jobban megtetszeni az Ubuntu a szerveremen. Viszont a felajánlott frissítések kapcsán eszembe jutott, hogy nincs-e valami mód arra, hogy a szükségtelen csomagokat egyszerűen letöröljem. Kilistáztattam a telepítetteket, és olyan sok van, hogy esélytelen kézzel törölgetni közülük. Konkrét példa: Gwibber-re egy szerveren nem sok szükség van. Persze elfér, csak feleslegesen kár frissítéseket telepítgetni (vagy egyáltalán kerestetni) hozzá.
Felraktam az xrdp-t és Win 8-ról teljesen jól működik*, viszont iOS-en futó iSSH nevű progit kapcsolódás után állandóan ledobja. SSH-n elérem azzal is a szervert.
*: Billentyűzet kiosztást próbált már valaki módosítani xrdp-nél? Nem igazán találtam konkrét leírást hozzá, amin csak végig kéne menni, és kész is.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok. Hogy tudom teljesen minimumra venni a kimenő internetes csomagokat?
Windows alatt ha nem ment a torrent visszatöltés, akkor kifelé szinte alig produkáltam valamit, így online játékokban jó volt a pingem/latency-m. Váltottam linuxra, most a szokásos szervereken sokkal magasabb a pingem, ezt szeretném megjavítani. Le szeretnék lőni minden felesleges dolgot ami adatforgalmat generál, hogy jobb legyen a ping. Tudtok ebben segíteni? üdv -
ViZion
félisten
válasz bali93 #17008 üzenetére
Hmmm...
akkor win alatt egy "terminálba" ipconfig /all
nézd meg, h mik a beállítások, lehet fix IP, mittomén...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Jim-Y
veterán
Üdv
Hogy tudok a cd commandra aliast állítani úgy, hogy pl cdl legyen a neve, usage: cdl MyFolder és azt csinálja, hogy belép a MyFolder-be cd -vel majd listázza rögtön a mappa tartalmát?
Windows Powershellben ezt aliassal nem lehet, vagy nekem nem sikerült megoldani, csak függvénnyel:
Function cdl($location){ Set-Location $location; Get-Childitem; }
Hogy lehetne ezt linuxban megcsinálni?
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz bali93 #17005 üzenetére
Router van? Mert akkor lehet, h nem kellene beírkálni semmit, a router ad címet, stb... Töröld a kapcsolatot, próbáld csak símán bedugni, kész.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
bali93
tag
Üdv!
Ubuntu 12.10 alatt, hogy lehet beállítani a Wired kapcsolatot? A Wifi tökéletesen működik, de egyszerűen a vezetékes nem hajlandó, holott beírtam az IP-ét, Mac címet, de semmi. Ötlet? -
McSzaby
őstag
Én épp egy 7zip programot futtatok, amiben 3 gb-t akarok kitömöríteni, közben megy a youtube,facebook,torrent és ugyebár ide is írok, mindezt egy 1,4 Ghz single core-s Intel M-s prociról. Ez XP alatt azért nem menne ilyen akadás mentesen.
Zsíros a Manjaro.
(Nem, még mindig nem CPT.Pirk második regje vagyok. )
[ Szerkesztve ]
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
Thusor
őstag
Nekem is /tmp van beállítva benne, amit ramdiskbe tettem. Remélem 1 GB elég neki tárhelynek...remélhetőleg dinamikusan kezeli. Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Forza Horizon 4 Ultimate Edition -t keresek PC-re
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- PC játékok - árak megegyezés alapján
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- Indiana Jones and the Great Circle Premium Edition
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest