- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- 300 százalékkal emelné meg az árait az Arm
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Volumio (minden verzió: RPi(ARM), x86/x64, bármi)
- Vírusirtó topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 300 százalékkal emelné meg az árait az Arm
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Proxmox VE
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
És mekkora a kereted? Mert az lényegében eldönti a lehetőségeidet. Nekem van diódás és CO2 gépem is, de ahogy Devil Smile is írta, az egyikkel gravírozni szeretek jobban (diódás), a másikkal vágni (CO2 logikusan). Persze bizonyos kompromisszumokkal mind a kettő képes belekóstolni a másik "munkájába".
-
félisten
válasz Devil Smile #148 üzenetére
Köszönöm, ez nagyon hasznos volt!
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Devil Smile
őstag
Sajnos diódás gépeket nem ismerem.. Annyit tudok, hogy diódással a gravírozás szebb, mint a CO2-vel, viszont a vágást, a diódás nem annyira szereti, 3as rétegelt lemeznél, több körben kell, nagy erővel járatni, ami hamar átteheti a másvilágra a kis "kéket"..
120-140 között kapsz belépő co2-t (K40) EU raktárból (itthon ez 230-250), igaz kis munkatérrel, 220*320 szoftveres változtatással.. (alap 200*300), ez már 1körben simán viszi a 3as rétegeltet 8-12mA mellett 10mm/s sebességgel, ez a gép is kompromisszumos, de olcsó, fejleszthető, és baromi nagy a tábora.. (Nekem is ilyenem van, 2 is.. az egyik donor lesz egy nagyobb építéséhez)
Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi
-
mdk01
addikt
Sziasztok,
Szeretnék vásárolni egy lézervágó és gravírozó gépet.
A vágást tudnia kell, a 4mm-es rétegeltlemezt át kell tudnia vágni. Az sem baj, ha később fejleszthető feltételezem, hogy a lézerfej cserével ez megoldható és akkor vastagabb anyagokat is át lehet vele majd vágni.
Nézegettem a kínai megoldásokat, de a garanciális javítás nem tudom mennyire működne és az alkatrész utánpótlás. Ajánljátok ezt az irányt?
A másik megoldás amin gondolkodom, hogy mivel van Mo.-on is sok olyan cég aki lézervágók gyártásával foglalkoznak és őket keresném fel ez ügyben, mert ha gond van vele, hozzájuk lehet fordulni.
Melyik irányba érdemes elindulni, mi az aranya középút?
KöszönömSZerk.
Egy fontos infó elmaradt.
A 4mm-es rétegeltlemez tábla mérete 1525x1525mm. Célszerű lenne minél nagyobb munkaterületű gépet venni, hogy a nagy táblából minél gazdaságosabban ki lehet vágni alakokat, vagy nagyobb méretű valamit is lehessen vele vágni. Mivel az ilyen nagy 1525x1525 munkaterületű gépek már nagyon drágák és ipariak lehet elvágnám 2 vagy 4db-ba a gyári méretű táblát. Tehát a munkafelület a gyári tábla 1/2 részének vagy az a1/4 részének kellene lennie legalább.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Üdvözlöm a Topiclakókat!
Én is alapvetően hobbista gravírozásra, illetve papír és 2-3 mm vastag papír, műanyag vágására keresek minél olcsóbb, lehetőleg 5 wattos diódás gépet.
A Youtube-on nézett videók alapján valami ilyesmi jó lenne nekem:
TwoTrees -60e Ft
Nasum - 90e FtKöszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Devil Smile
őstag
Bakelit vágásakor olyan gőz keletkezik, ami hamar kinyírja a géped, mechanikát és elektronikát egyaránt.. A kis diódás gép nem vágásra való, a 3mm-es rétegeltet is már csak sok körbe tudja átvágni.. Gravírozásra viszont szebb eredmény érhető el, mint egy 40es CO2-vel.. Nekem is egy 40-es CO2 van itthon, meg van egy kis diódás is, de azt ahogy vettem, úgy van lerakva a műhelybe.. (haverral cseréltem más cuccra, félig átépítve, nem volt még energiám befejezni) Kérdés: mekkora munkatér kell, inkább vágnál, v gravíroznál?
Elszívó elengedhetetlen, mint ahogy a befúvás is.. stb stb stb..Steam: hunsmile / Xbox GT: Smile0Gigi
-
imibogyo
veterán
A konkrét gépet nem ismerem, de nekem is van itthon egy 20W-os NEJE diódás gépem, aminek ugyanúgy 5,5 W valós fényteljesítmény van megadva, mint ennek a 40W-os Totem-nek.Túl sokat nem használtam, mert egyszerre érkezett meg a 40W-os CO géppel, de amit annyi idő alatt láttam az tetszett. Gondolkodtam az átépítésén mondjuk 1x1 méteresre, de eddig még nem találtam meg rá a szabadidőt...
Alapvetően gravírozására nagyon jók az ilyen kis gépek (fa, szinterezett fém, műanyag lemezek stb.), valamint papírt vágni is igen szépen lehet velük, de konkrétan vágni csak nagyon korlátozottan tudnak. 5 mm-es falapot (szanaszét égetve a szélét ) még át tudtam vele vágni, de valós mindennapi használatban a 2-4 mm a reális falapok tekintetében. Bakelitet és egyéb műanyagokat én nem szoktam lézerezni...
Szerintem a legjobb YT videókat nézegetni, ott sok minden kiderül az adott gépről...
-
A.M.D.
csendes tag
Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy valaki esetleg használt, vagy látott ilyen gépet? Mi a vélemény róla?
Two Tree TOTEM S40W
Mennyire lehet ezzel vagdosni, illetve gravírozni?
Ill.: Milyen anyagot érdemes hozzá venni? (pl: bakelit, pvc, plexi, stb.)?
Köszi -
Utka
aktív tag
Angolul:
Laser Engraving And CuttingMagyarul:
Lézergravírozás és vágás, tippek trükkök
Azzal kezdd, hogy elolvasod a GYIK-ot!Víg napot polgártárs! Nem értek a lovakhoz.
-
mihione
őstag
Sziasztok!Tervezgetem egy lezer gravirozo/vago beszerzeset de nem igazan jutottam dulore,k40 vagy 3018 pro cnc/lezer fejjel lenne-e a jobb dontes.Tervben van aszonynak kreativkodni karacsony/husvet egyeb alkalmakra eladasra kis tetelben mindenfele kezzel keszitett disztargyak gyartasa,en meg agyaltam milyen jo kiegeszito lenne hozza egy gep amivel 3-5 mm vastag fa/plexit lehetne faszan vagni egyedi igenyek szerint.Es azert magamnak is csinalnek vele ezt azt amit eddig macerasnak gondoltan furesszel nekiallni (pl diszvilagitasok,pc-s kiegesziti lemezek plexibol,esetleg egy komplett sajat egyeni meretre szabott pc haz)
Erre a celra ti melyiket mondanatok jobbnak?Egy 30w lezer kenyelmesen elvagja a 3 mm fat vagy esetleg kicsit vastagabb 4 mm plexit?Leginkabb ezekkel az anyagokkal terveztem az alkotast ezert inkabb a lezer fele hajlok.3018 prohoz ugy lattam talan 15-25w-os lezert szoktak adni(gondolom ez mar keves lenne ehhez a vastagsaghoz).Full kezdo vagyok ilyen teren,olvastam h ezeket is lehet tuningolgatni jobb hutes elszivas stb-vel.Jol gondolom ha felig ugymond kisipari igenybebevetelre kene gep akkor a k40 jobb valasztas lenne?Ha esetleg van aki mindkettot probalta mar szivesen meghallgatnam a velemenyet!Esetleg egyeb budget megoldas ami az altalam leirt celra jo azt is meghallgatnam
3d nyomtato mar van a csaladban, azzal felszinesen mar megismerkedtem,ugyhogy a kisebb muanyag alkatreszek upgradere van lehetoseg.Lenovo Legion 5 R7 5800H, Rtx3070, Poco F5 ,Samsung QE65QN90B
-
Devil Smile
őstag
-
honeypot
tag
A K40-hez volt egy ilyen narancssárga usb dongle [kép]
Ez mire jó? -
honeypot
tag
Ti milyen fát vágtok/gravíroztok? Én ezt használom [link], de nem az igazi. Egy csomagolásban 5 lap van, de mind más. Egyik kemény, másik hajlik mint a papír, gravírozásnál valamelyik szép fekete lesz, a másik halvány barna. És mindegyik nagyon könnyen törik.
-
Devil Smile
őstag
-
ptrsk
csendes tag
válasz Devil Smile #94 üzenetére
Üdv!
Jól működik a sera 550? Mennyire van leszűkítve a fúvóka? A külföldi fórumokon nagyobb teljesítményű kompresszorokat ajánlanak. Ez kb 9 liter/perc. Hobbycnc-n írtak inhalátor kompresszorokról, azok is kb ennyit tudnak, a minimum 5 liter / perc, a max 9 liter / perc, de a teljesítményük nagyobb (60W+), a nyomás ~1.5 bar felett van...
-
honeypot
tag
válasz Devil Smile #130 üzenetére
Az lehet, de előtte hónapokig ment minden hiba nélkül.
-
honeypot
tag
válasz Devil Smile #128 üzenetére
Meghúztam minden csavart, feszítettem minden szíjon egy kicsit, letakarítottam, kompresszorral kifújtam mindent, továbbra is ugyanazt csinálta. Végül leszedtem róla az air assistot és jó lett. Arra tippelek, hogy az air assist csövét tartó lánc (drag chain) akadhatott, bár kézzel mozgatva teljesen könnyen és simán megy.
-
Devil Smile
őstag
jutottál valamire?
-
honeypot
tag
válasz Devil Smile #124 üzenetére
Úgy tűnik minden jó. Nem lóg semmi, a szíjak jónak tűnnek. 200mm/s-al is ugyanez a helyzet. Valami más ötlet? Stepper motorok feszültségét lehet valahol állítani?
-
honeypot
tag
válasz Devil Smile #124 üzenetére
Köszi! Megnézek mindent, hogy a helyén van e. A sebességgel az a baj, hogy lejjebb nem tudok menni. Mert ha lassabban megy akkor szinte átégeti a fát. Ha lejjebb veszem az erősséget akkor pedig már nem gravíroz semmit.
-
honeypot
tag
válasz Devil Smile #122 üzenetére
K40 whisperert használok, abban 300mm/s volt megadva, a gép kijelzőjén pedig 10-es “erősseg”.
-
honeypot
tag
Ez mitől lehet K40en? Mintha hullámos lenne a gravírozás [kép]
-
kisi
aktív tag
Ha ötleteket keresel, mit hogyan építs, tudom javasolni az openbuilds.com -ot.
Komplett leírások, tervek vannak fent, ki mit épített, milyen buktatókba futott bele.. -
ptrsk
csendes tag
Köszi a választ, így máe el tudok indulni és a linken találtam egyéb hasznos anyagokat is.. Egyelőre rendeltem egy két alkatrészt az aliról (bordás görgők, szíj), illetve tervezgetem fejben hogy is nézzen ki. Egy 3d nyomtató megkönnyítené a dolgomat :-), láttam a thingiverse-n egy-két igazán jó alapot.
-
Lacuss20
senior tag
Sziasztok! Nem igazán találtam más topikot ami él is gravírozás témakörben. Én medálokat stb kis dolgokra szeretnék gravírozni alapvetően, ehhez gondolom nem igazán éri meg ilyen volumenű gépbe befektetni ami itt látom megy ( k40) Valaki tud esetleg jó alternatívát javasolni ami jó lehet számomra?
Élj úgy ahogy szeretnél, ne úgy ahogy mások elvárják.
-
kisi
aktív tag
Szia!
Elvileg, ami neked jó lehet, az a szegecsanya. Ezeket egy speciális szerszám segítségével rögzítik a lyukba, azonban neked, ha nincs nagy terhelés rajta, és egy kicsit szorosabb lyukat tudsz neki fúrni, és abba belepréselni, elég lehet. Továbbá érdemes lenne egy kis fémragasztóval beragasztani.
Az L alakú aluprofilokat én sarokvassal fognám össze, valami kicsi csavarral, pld M4..
A szíjhajtás megtervezésénél figyelj arra, hogy ne kerüljön a lézer útjába, ismerős már vágta darabokra a szíjhajtását egy 80w-os co-lézerrel..(Mivel az asztal szélén kívül nem volt hely, a léptetőmotort, és a feszítőkereket az asztal alá építette...Azóta takarta egy 3mm-es alu lemezzel, de az összes eddigi projektje látszik rajta )[ Szerkesztve ]
-
Devil Smile
őstag
-
ptrsk
csendes tag
Hát a K40 asztala gáz... A magassága sem jó.
Szeretnék "összedobni" egy mechanikus emelhető asztalt. Valami hasonlót amint ami a képeken van. Van egy elgondolásom, de egy két alkatrészről nem tudom honna lehetne beszerezni..
Milyen rögzíthető füles mittudomén anya csavar létezik (M8-as kellene talán..), amit valahogy könnyen az alumínium kerethez tudnék rögzíteni? Sima L alu profilokat szeretnék használni pl. Praktikerből....Az alu profilokat milyen kötéssel tudom összerakni? Szegecselőm nincs.. Csavar?
Alapötlet innen: https://wayofwood.com/k40-laser-cutter-bed-upgrade/
Annyival még színezném hogy bordákerékkel +szíjjal összekötnám a csavarokat hogy eygszeri beállítás után egyszerre mozgathassam. -
Reggie0
félisten
Amugy nagyon fugg attol is, hogy milyen anyagot szeretnel vagni es milyen celbol. Pl. elektronikaban a PMMA/Kapton es egyeb hordozokat inkabb UV lezerrel vagjak, mert annak nagyobb a felbontasa, mint a CO2-nek. Plexinel meg a 40W CO2 elegge beleposzinint, nagyobb teljesitmennyel rovidebb impulzusokat lehet hasznalni es ugy kevesbe folyik meg az anyag, mint inkabb parolog/eg emiatt a vagas ele sokkal szebb lesz. De ha mar nem atlatszo plexit vagsz, hanem szineset, akkor megis jo a 40W itt szinezestol fuggoen. Sot, meg az anyag vastagsagatol is fugg, hogy milyen hullamhossz az optimalis, mert nem mindegy milyen lesz a homerseklet gradiense a keresztmetszet menten.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Kosz. En a miertre keresem a valaszt. [link] Erted...
Annyit tudtam kihamozni a videokbol, hogy a femeket, meg a plexit be kell festeni, ha LED laser-rel akarom gravirozni. De hogy pontosan miert, azt nem nagyon magyarazza el senki. Gondolom, a plexi nem nyeli el lathato fenyt, hanem atereszti, viszont a hosszu hullamhosszut meg elnyeli. A femmel gondolom ugyan ez a helyzet, csak nem atereszti, hanem visszatukrozi...
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
Jol ertelemezem en azt, hogy a plexi vagashoz CO2 laser kell nekem, aminek a hullamhossza 10 um (10 000 nm) koruli. A LED IR laserek meg 1um (1000 nm) korul vannak. Ezzel nem megy a plexi vagas.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
ptrsk
csendes tag
Köszönöm a választ.
A földelés környékén lekapartam a festéket a fémig kívül-belül. A vezetékeket csatlakozásokat is átnéztem amennyire tudtam.
Nézegettem a boltokat, de nem találtam ampermérőt 20-30 milliamperes tartományban... Csak én nem találom?
-
Devil Smile
őstag
Üdv a klubban!
A levegőbuborékok, ha teljesen vízszintben van a gép, és jó az áramlás, akkor pár perc után ki kéne nyomnia a csőből a bubit, ha nem, akkor B verzió: kicsit megemeled a gép bal oldalát, így bubimentesíted a csövet..
Folyadék: ioncserélt+ pár deci téli ablakmosó van nekem a kb 20literes hordóba.. nem algásodik..
Ha új gép, érdemes minden csokit, vezetéket, földelést ELLENŐRIZNI!! kici kínai nem foglalkozik ilyennel, hogy földelés... a festett lemezre felszorítja a sarut, persze kontakt nincs..
rengeteg a sorja is a gépekben, mindenhol.. mechanika részben is, ezeket is érdemes átnézni..
A lencse tartó, ha jól emlékszem talán 1-2mm hézaggal megy fel, de egyszerű, kiveszed a lencsét, és megnézed, úgy mennyire megy fel, és ha már a kezedben van, akkor azt is kisorjázod..Váz: mérsz egyet felül, aztán alul és ha nem egyezik akkor alul a tengely rögzítő "kuplungnál" állítasz.
mA mérőt itthon is kapsz 100helyen.. HQ elektronik, Lomex, He store, TME, és még sorolhatnám.. persze nem annyiért mint kintről..
Tükröket, lencséket már most rendelj, nekem egy év után már olyan karcos volt minden, hiába hímestojásként bántam velük, h az új cuccokkal az erőből vissza a sebességből meg feljebb mehettem..
Készülj a leejtőre, innen nincs megállás..
[ Szerkesztve ]
-
ptrsk
csendes tag
Megjött a K40-em, sikerült beüzemelni :-) Persze még csak kipróbáltam működik-e rajta minden, egyelőre úgy néz ki igen. 3 apró problémám van:
- néhány levegőbuborék a cső végénél, egy nagy, sok kis apró... néhány külföldi fórumon azt olvastam pár csepp mosogatószersegít, felkeverés nélkül persze
- a lencsét megfordítottam, domború oldalával felfelé, de nem tudtam teljesen visszatekerni a lencsetartót, nem akartam erőltetni. Alapból teljesen visszetekerhető? Nem jegyeztem meg milyen állapotban volt.
- a váz ránézésre sem párhuzamos, ezt akkkor látni ha a mozgó x tengelyt és a keret közelebbi részéhez mozgatom.. Egyelőre nem zavar persze, majd a beállításoknál meglátom.A következőkben folytatom néhány próbavágással, gravírozással, a tükörbeállításokkal és egy rámpa teszttel...
Még egy kérdés: Nem az ampermérős változatot vettem meg végül. Hol lehet venni hozzá? Csak az aliexpressen?
Köszönöm, majd írom az update-eket.
-
honeypot
tag
Üdv! Mitől lehet ez az erős színátmenet a gravirozott részen? [kép]
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mindent vitt az iPhone az ünnepi időszakban
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Android játékok topikja
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Okos Otthon / Smart Home