- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- 300 százalékkal emelné meg az árait az Arm
- Linux kezdőknek
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Volumio (minden verzió: RPi(ARM), x86/x64, bármi)
- Vírusirtó topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 300 százalékkal emelné meg az árait az Arm
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
Szerintem ez egy elég egyszerű módszer. Én nem használtam az általa ajánlott betűs módszerét, szimplán csak a "felragasztom a ragasztót a tükrökre és végig ellenőrzöm 5 ponton a gépet (4 sarok és közép), hogy hova esnek az égetési pontok" megoldást használtam. Mondjuk nekem nem volt túl sok dolgom az állítgatással, lényegében tökéletesen beállítva kaptam meg a gépet Kínából.
-
imibogyo
veterán
válasz JulianSinulf #312 üzenetére
Ebből a videóból szerintem ki tudod lopni a sorrendet és igen szerintem kell az a csatlakozó. Bár itt a szalagkábeltől indulva sárga-barna-fekete-fehér kábelek vannak (a tápegység felső szélétől indulva ugyanez a sorrend), de a te színeiddel behasonlítva jónak kell lennie. Nem tudom mennyire tudsz németül (én semennyire... ), de itt talán még jobban látszódik annak a csatinak a bekötése...
-
imibogyo
veterán
Van esetleg itt valakinek CNC plazma gépe? Sajnos az új projektemhez acél alkatrészek kellenének, méghozzá erősek, így sem a lézergravírozóm, sem a 3d nyomtatóm nincs most segítségemre...
-
imibogyo
veterán
Csinálj egy rámpa tesztet és azonnal kiderül a megfelelő fókusztávolság.
-
imibogyo
veterán
Ugyan még csak egyszer csináltam életemben pénztárcát, de nekem semmi gondom nem volt a domborúságával. Megpróbáltam so-so az alsó és felső érték közé belőni a fókuszt (a minta szélességének az egyharmadához kb.) és rendben elkészült a dolog. Pár évvel ezelőtti sztori már, de nem emlékszem lényegében semmi nehézségre. Persze biztosan a domborúság mértéke is kérdéses (rakd be egy napra sok könyv alá, az szerintem segíthet).
-
imibogyo
veterán
Sajnos nem tudok. A legtöbb cég nem foglalkozik magánemberek egyedi igényeivel, mert egy munkáért kivenni egy gépet a sorozatgyártásból baromira nem éri meg. Így eddig amit muszáj volt, mindig megoldottam magam. Tavaly egy kis traktor közepét szerettem volna újraalkotni először is valamilyen eljárással (plazmázás/lézer/vízsugár) kivágatni az alkatrészeket, majd össze is hegesztetni őket úgy, hogy egyrészt so-so mérettartó legyen a kész termék, majd a furatokat véglegesíteni a bronz perselyeknek (hónolás/marás/esztergálás). Konkrétan 12 cégnek írtam ez ügyben, 7 válaszolt, 7 nemmel. Biztos lett volna kivétel cég aki foglalkozik velem, de úgy meguntam az egészet, hogy hagytam a fenébe. Végül megcsináltam magam az egészet...
-
imibogyo
veterán
Nem ismerem a LaserGRBL programot, de talán ez segíthet... Én K40 Whisperert használok, ott egyszerűen pirosra kell állítanom amit vágni szeretnék, kékre amit vektor-gravírozni és feketére amit raszter-gravírozni szeretnék (egyszerűsítve).
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Bocsánat én alapvetően csak a "gépben" gondolkodtam az anyagvastagság kapcsán...
Egyébként nem tudom milyen fájlokról beszélünk (dxf, svg, jpeg stb...), mert rengeteg fájl módosítható akár egy egyszerű rajzoló/gagyi 3d-s programban is. Ne adja ég akár a Painttel is meg lehet oldani sok midnent (saját tapasztalatból tudom, de nem röhögni, fiatal voltam és kellett a pénz ). De például a vonalrajzokat könnyű átszerkeszteni Inkscape-ben is, mert képes a vonalakat a képről szerkeszthető formában kinyerni akár egy lentebb csatolt jpeg-ből is gyorsan lehet jól lézerezhető anyagot készíteni akár gravírozáshoz, akár vágáshoz, mert vektor fájl keletkezik (élkeresés/edge detection/trace bitmap/bitkép vektorizálása a hívószavak). Ezen csak az ember arányosan "beljebb/széljelebb tolja" az illesztő fülek kivágásának élét/éleit (anyagvastagságot érintő találkozási éleknek és orientációnak megfelelően), valamint a belső nyílásokat is (ezeket ugye szimmetrikusan) kiszélesíti és máris a szélesebb anyagvastagságnál lesz mindenhol az adott modell.
-
imibogyo
veterán
Nem kell a mintákon semmit sem módosítani, ellenben a vezérlőprogram (vagy a gép) paraméterezésén igen. Ezek 2D-s "modellek" (legtöbbször csak körvonalak). A lézer gép nem tudja, hogy te milyen vastag anyaggal akarsz dolgozni, ő csak azt tudja, hogy mondjuk egy négyzetet kell gravíroznia, vagy kivágnia. Szóval nagyon-nagyon leegyszerűsítve, ha mondjuk ki akarsz vágni egy kört a fából és mondjuk az eddig használt 2 mm-es anyagod helyett mondjuk csak 4 mm-es anyagod van, akkor vagy 2x akkorára veszed a lézer erőt, vagy felére lassítod a sebességet (ezek csak nagyon "hasra-ütve" infók persze, ezt anyagonként ki kell tesztelni), sőt legtöbbször a két paraméter egyidejű változtatása hozza csak meg a kívánt eredményt, vagy a fókuszpont változtatása vastagabb anyag vágásakor stb...
-
imibogyo
veterán
Ja persze... Nem beszólásnak szántam, csak magamból indultam ki (mert mostanában elég sokat szívtam külföldi csomagok megérkezésével), hogy ilyen kis összegnél inkább itthonról vennék alternatívát. De persze a beépíthetőség/helyfoglalás meg az általad linkelt mellett szól.
-
imibogyo
veterán
-
imibogyo
veterán
Egy Two Trees SP-3-at. Nagyjából tudom mire vállalkoztam vele (), de mivel ez már a hatodik gépem lesz, annyira nem félek, plusz nagyon vonz a "corexy" kialakítás és hogy végre újra "kocka nyomtatóm" legyen (volt már két Ender 5-öm is). Ráadásul olyan áron jutottam hozzá (lényegében Alis ár fele), hogy úgy voltam vele ha csak a mechanikát hasznosítom újra is jól jártam.
-
imibogyo
veterán
válasz Norbi87120 #156 üzenetére
A honlapon azt írják, hogy az alaplap és a szoftverük is "self-developed", vagyis saját fejlesztés, szóval egyáltalán nem biztos, hogy a nyílt lasergrbl-nek látnia kellene egyáltalán. De jöhetne több infó, hogy mit, mivel és hogyan próbáltál eddig, mert egy picit infószegény a bejegyzésed és így nehéz segíteni.
CH340 stb. egyéb szükséges (és gondolom valamilyen úton megkapott...) a gép működéséhez szükséges driver felkerült-e a PC-re, próbáltad-e a saját szoftverüket, vagy rögtön lasergrbl-el próbálkoztál, kipróbáltad-e másik USB kábellel a kapcsolatot (mert az én NEJE gépemhez kapott kábel például kuka/instabil volt), megpróbáltad-e másik PC-vel a kapcsolatot (mert a fent említett lézergépem a 4 "műhely-számítógépemből" az egyikkel nem működik (szerver alaplap, szóval valószínűleg valami driver gebasz, de minden más USB-s eszközt felismer, csak úgy megemlítem...))? És más hasonló kérdések fogalmazódtak meg bennem elsőre...
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Ennyiből nagy méretet csakis építéssel tudsz kihozni. Én vennék egy K40-et 150e környékén, amivel egyrészt addig tudsz dolgozni kis méretben amíg megépül a nagy géped, másrészt az új gép különböző alkatrészeit is ki tudod vele vágni és van egy donorod is a főbb "elsőkörös" alkatrészekhez (cső, tápegység, vezérlés). Mondjuk én vennék még az elején egy új optikai csomagot is tükrökkel és lencsékkel és már ehhez tervezném, vágnám az új vázat. És ekkor még mindig marad bő 2-300e Ft-od az új nagy méretű vázra, sínekre, dobozolásra stb.-re... Később pedig az elektronika és a lézercső + tápegység kombó már relatíve könnyen cserélhető valami komolyabbra, ha igény van rá.
Talán 500e-be még úgyis beleférhetsz (akciókkal és hatalmas szerencsével), ha "mindent" is megveszel, tehát egy már kész vázat, a fentebb említett komolyabb elektronikai csomagot, egy alap csövet + tápegységet és a kiegészítő apróságokat. Ebben az esetben "rögtön" van egy jó és elég méretes (ebben az esetben 1300x900 mm-es vázú) géped, viszont amíg nem készülsz el vele, addig dolgozni sem tudsz (például egy gyorsba kellő alkatrészt nem tudsz majd kivágni magadnak). Ezt már neked kell mérlegelned...
Én a magam részéről vagy két éve fogtam bele egy izmos váz építésébe és azóta is félkész, szóval én mindenképp a "legyen legalább egy működő gépem" filozófia mentén vágnék bele a projektbe, mert legalábbis nálam mindig közbejön valami...
-
imibogyo
veterán
És mekkora a kereted? Mert az lényegében eldönti a lehetőségeidet. Nekem van diódás és CO2 gépem is, de ahogy Devil Smile is írta, az egyikkel gravírozni szeretek jobban (diódás), a másikkal vágni (CO2 logikusan). Persze bizonyos kompromisszumokkal mind a kettő képes belekóstolni a másik "munkájába".
-
imibogyo
veterán
A konkrét gépet nem ismerem, de nekem is van itthon egy 20W-os NEJE diódás gépem, aminek ugyanúgy 5,5 W valós fényteljesítmény van megadva, mint ennek a 40W-os Totem-nek.Túl sokat nem használtam, mert egyszerre érkezett meg a 40W-os CO géppel, de amit annyi idő alatt láttam az tetszett. Gondolkodtam az átépítésén mondjuk 1x1 méteresre, de eddig még nem találtam meg rá a szabadidőt...
Alapvetően gravírozására nagyon jók az ilyen kis gépek (fa, szinterezett fém, műanyag lemezek stb.), valamint papírt vágni is igen szépen lehet velük, de konkrétan vágni csak nagyon korlátozottan tudnak. 5 mm-es falapot (szanaszét égetve a szélét ) még át tudtam vele vágni, de valós mindennapi használatban a 2-4 mm a reális falapok tekintetében. Bakelitet és egyéb műanyagokat én nem szoktam lézerezni...
Szerintem a legjobb YT videókat nézegetni, ott sok minden kiderül az adott gépről...
-
imibogyo
veterán
Nekem is olajos a gépem. Én anno fényeztem fémlemezeket is kompresszorral házilag és amíg nem volt egy "komolyabb" előkészítőm (értsd 3.000 Ft volt talán ez), csak egy in-line a szórófej előtt, addig néha észre lehetett venni a fényezésben itt-ott pici "pöttyöket", hibákat, utána viszont semmit, csak ezért gondoltam.
-
-
imibogyo
veterán
A külső motorvezérlőnek STEP, DIR, ENABLE, GND kell (plusz persze a betáp amit nem az alaplapról kap), mindet ki tudod szedni a foglalatok alatt látható megfelelő lábakról (szépen olvashatóak a megfelelő lábak elnevezései a foglalatok alatt, sorrendben EN, STEP, DIR, GND), vagy akár a motorvezérlő foglalatok "lyukaiból" is, a motorvezérlők lábainak megfelelően. Az, hogy kell-e külön motorvezérlő szerintem (!!!) nem a válasz, hiszen épp azokat akarod megkerülni (például itt is azt látom). Azt sem tudom biztosra, hogy kell-e még valamivel mókolni ezek után (SPI, UART stb., szerintem (!!!) nem, hiszen a motorvezérlő kommunikációjának mindegynek kellene lenni belső motorvezérlő híján). A tévedés jogát fenntartom, nem vagyok egy nagy elektromókus, csak képeket elemeztem a netről...
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
Hát én csak pár apróságot készítettem az elmúlt hónapokban (társadalmi felajánlásban), sokról nem is készült kép (kulcstartók, vágódeszkák, stb.), valamint sok projektről menet közben, vagyis a gravírozás után derült ki, hogy kell még velük foglalkoznom, mielőtt "termékké" válhatnának, így most azok is csak porosodnak a műhelyben...
-
imibogyo
veterán
válasz Devil Smile #60 üzenetére
Az alkohol nem ad választ, de legalább elfelejted a kérdést...
-
imibogyo
veterán
válasz Devil Smile #52 üzenetére
Én mostanában ismét szarul vagyok (komoly dolog, nem nátha, nem Covid, de azért küzdök, nem adom fel...), így most szinte minden projektemet félretettem. A K40 modom is ott pihen az SD kártyán, bele sem fogtam a nyomtatásba. Maximum itt agyalgok PH-n a különböző topikokban ahogy láthatod, mert ahhoz nem kell felállnom. Észt osztani meg az ágyból is lehet és tudok. Ezért árulom a nyomtatót is, semmi időm (erőm...) nincs rá, minek álljon benne a pénzem, orvoshoz járni épp elég költséges hobbi...
tvamos: szerintem is jobban jársz egy külön géppel és annyival nem kerül többe, mint egy például Creality gyári szett, ami ráadásul csak 0,5 W. Akárhogy nézem ez így mondjuk 17.000 Ft, miközben egy komplett gép 40x30 cm-es munkaterületű vázzal, elektronikával és 2,5W-os lézerrel itt van nagyságrendileg 40.000 Ft-ból Cseh raktárból, de még az 5,5W-os is mondjuk 53.000 Ft-ból és akkor ezt a gépet még mindig relatíve egyszerűen át tudod építeni akár 1x1 méteresre is, ha igény van rá. Plusz nem kell minden egyes "váltás" miatt mindig leszedned a lézerfejet, vagy szétszedni a fél gépet (nyomtató átépítettségétől függően természetesen).
-
imibogyo
veterán
válasz Devil Smile #49 üzenetére
Hát ha csak azt nem nézem, hogy több mint féléves bruttó fizetésemről van szó, akkor de egészen jó ár...
-
imibogyo
veterán
válasz Devil Smile #44 üzenetére
Nekem sajnos még mindig nincs meg a pumpa, de felszívtam magam és elkezdtem az átalakítást (szolidan). Először is kiszereltem az asztalt, hogy egyrészt beférjen az új elszívócsonk, másrészt, hogy ha más nem legalább aládúcolással meg tudjam oldani a különböző asztalmagasságokat addig, amíg elkészül az új váz. Egyúttal neki kezdtem annak is, mármint az alkatrészek nyomtatásának...
-
imibogyo
veterán
Természetesen ennek továbbra is a te döntésednek kell lennie, de a magyar árból akkor már inkább vennék kettőt külföldről analóg ampermérővel és akkor első körben semmit sem kell tákolnod. Az egyik géppel tudsz dolgozni és alkatrészt gyártani, a másikból meg elkezdhetsz építeni máris egy új gépet, ami kiváló tanulási alap. Ha rábízod magad egy külsős cégre, emberre, te sohasem fogod megtanulni az alapokat sem és akkor mindig fizethetsz majd mindenért. Nem egy nagy ördöngösség ez. Persze vannak fortélyok, trükkök, amik magadtól csak idővel jönnek majd meg egy-egy "aha" pillanatban, de ez is része a mókának szerintem. Ha én könyvtárosként nagyjából meg tudtam tanulni ezt is, meg a 3d nyomtatást is, akkor bárki képes rá.
Air assistot meg egy sima rézcsőből is lehet csinálni, ahogy már linkeltük itt is, nem kell hozzá 3d nyomtató, akár két gyors-kötöző is megteszi (nekem van nyomtatóm még sem azzal készül a sajátom (már csak a pumpára várok)). De ha találsz valami jó 3d-s tervet én is szívesen kinyomtatom neked bekerülési költségen, nem kérek munkadíjat semmit...
-
imibogyo
veterán
válasz Devil Smile #36 üzenetére
-
imibogyo
veterán
Az L-Technic tényleg jó (jobb) áron árul, mint ami boltokat én találtam gyorsban itthon (nem hiába rendeltem, amit rendeltem szinte mindig külföldről).
Devil Smile: sokan építenek gépet pl. alu zártszelvényből is, de az a baj, hogy itthon az is elég drága. Például itt van ez az általánosnak tekinthető 20x40-es méret. Ez az L-techniknél profilból ~3200 Ft, amit most gyorsan a neten találtam zártszelvényt (ami ráadásul gyengébb és a rögzíthetősége is sokkal macerásabb, mint a profilnak) pedig ~1400 Ft.
Értem én a kétszeres szorzót hogy "soknak tűnik", de egy alap lézeres géphez aminek nem kell brutálisan merevnek lennie, mint amilyenek nekem is épülnek 3-8 darab ilyen kell csak (mondjuk 1 méteresekkel számolva). Én biztos, hogy mondjuk 10 darab profillal/zártszelvénnyel számolva is, azért a ~20.000 Ft megspórolásáért nem tolnék ki magammal a zártszelvény használatával.
Sokkal egyszerűbb egy profilhoz rögzíteni bármit, sokkal egyszerűbb a derékszöget, párhuzamosságot állítani és ami nagyon fontos, akár többször átállítani stb.. Zártszelvényben, ha rossz helyre megy a furat mondjuk 0,2 mm-el, akkor az már nagy valószínűséggel kuka, mert nem marad anyagod, nem marad "húsa" a zártszelvénynek javítani a furatot. Profilnál, csak fellazítod a csavarokat megfeszíted egy kicsit a profilokat és visszahúzod a csavarokat. Ennyi. Én is közalkalmazott vagyok, annak a hierarchiának a legalja, de inkább gyűjtök fél-, vagy egy évvel tovább, de maradok a profiloknál amikor gépet építek, tervezek.
-
imibogyo
veterán
válasz Devil Smile #26 üzenetére
Sajnos ha komolyabb mennyiség kell profilból relatíve értelmes áron, akkor csak "pingpongia" marad. Itthonról csak akkor rendelek, ha minden kötél szakad és nagyon gyorsan kell (Caxtool mondjuk, de tudjuk, hogy elég drága)...
A lineáris sínjeim szinte mind külföldről vannak (kivéve a marógép körrúdjai, kocsijai, és felfogatásaik, mert azok itthonról a CNCdrive-tól, anno egész elfogadható áron voltak). Egyébként nem szoktam Vslot profilokat venni, mert kétszeres áron vannak, mint a sima Bosch profilok és azokat is könnyű Vslot-ra alakítani, ha valakinek épp az kell (de nekem a sínes megoldások miatt nincs szükségem erre, mert nem görgőzök, talán majd csak az új nagy vázon, mert oda elég sokba kerülne a sín).
A legtöbb alu profilom mondjuk nem tudom honnan van, mert nem vettem, hanem egy régebbi gépemre cseréltem el őket, az a maradék kevés amit vettem, az a fenti boltból lett beszerezve.
-
imibogyo
veterán
Tudom lehet nélküle is élni.
Egyrészt lehet, másrészt nem nagy szám kiépíteni sem a net teli van ilyen videókkal. Hestore-ból meg tudsz fillérekért végálláskapcsolónak valókat rendelni (én pl. ezeket a görgőseket szeretem, nagyon határozott kapcsolási pontjuk van, de persze még ettől is van jóval olcsóbb). Ezért nem érdemes külföldi rendelésre várni. Az alaplapra dugható csatlakozókkal ellátott kábelek sem kerülnek sokba, de PC front panel kábeleiről is könnyen leszedhetőek ilyenek egy- és kéteres kivitelben is.Amúgy én az épülő CNC-mben "TB6560 Red"-et használok Mach 3-al (és most tervben van a LinuxCNC-re átállás), a kis lézergravírozómban Arduino Nano-s GRBL board volt, a K40-ben pedig még a gyári M2Nano board van K40 Whispererrel hajtva (most akarom kipróbálni a Meerkat-ot, mert jókat olvasok róla).
-
imibogyo
veterán
válasz Devil Smile #21 üzenetére
Na ebből is látszik, hogy egyrészt nincs ilyenem, másrészt nem is gondoltam nagyon bele a mindennapi használhatóságába egy kvázi koszos műhelyben, mert ez nekem eszembe sem jutott.
-
-
imibogyo
veterán
Igen, ha a gyári váz marad, akkor kell egy nagyon jó referencia amihez szintezi az ember a modokat (sínek pl.). Nekem ugye eleve új sínek vannak tervben, tehát nálam adott lenne, hogy azokhoz lövök be mindent.
Devil Smile: igen én is olvastam ilyen rémtörténeteket. Én épp ezért írtam már, hogy egy spacelab-éhoz nagyon hasonló felépítésű egységben gondolkodom, csak épp maga a fúvóka nem nyomtatva lenne, hanem fémből, a teteje persze lehet nyomtatott is. Nem tudom mennyire hiteles oldal a K40.se (most találtam, de elég összeszedettnek tűnik), itt cikk is van arról, hogy miért jobb ez a "csöves" megoldás, mint a fókuszlencsét körbeölelő fúvókás kialakítás (a cikk végén kiemeli a jó "smoke assist" fontosságát is).
fape: részemről a topik címébe belefér a sima gravírozás is, engem nem zavar ha lesz erről is itt eszmecsere, amíg ez megmarad CNC hobbisták topikjának. Főleg, ha idővel lézerrel is szeretnéd bővíteni a gépedet, akkor abszolút topik-on kis masina lesz. Nulla tapasztalatom van gravírozásban (lézeren kívül természetesen), így minden infóra nyitott vagyok. A nagy CNC-s topik szerintem sem jó erre, oda "profik" járnak, komoly gépekkel és én gyorsan meguntam a dolgot. Egyébként tervben volt egy kis gravírozógép építése nekem is, de mivel már fut egy "nagy" marógépes projektem, így okafogyottá vált a dolog.
-
imibogyo
veterán
Elnézést előre is mindenkitől, most ilyen "sokat írhatnék hetem" van...
Mármint a sugár-egyesítőre/pozícionálóra gondolsz? Ahhoz sima piros lézert fogok használni akár a pont- akár a vonallézer mellett teszem majd le a voksom, mert ezek vannak itthon. Ha a régi diódás gépemre gondolsz, akkor az kék lézeres volt.
Devil Smile:
Köszi. Én meg a 60 nm miatt irigykedem, nekem a fele sem áll rendelkezésemre, és ahogy a képeken láthatod, ez is egyrészt állandó átépítés alatt van (lényegében most lakom be, például még csak tegnap építettem ki a teljesen egyedi riasztó rendszeremet is bő 1,5 évvel ezelőtti beköltözés után (eddig egy gyári volt)), ráadásul egyben raktár és még garázs is a tér, szóval ha komolyabb ács-asztalos munkát csinálok, akkor mindig ki kell állnom az autóval innen és/vagy még el is kell pakolnom az útban lévő cuccokat (de most már jobb időben ugye ott van a terasz is, mint fedett munkaterület, ez sokat segít). Tervben van egy új, nagyobb műhely, de abból a belátható jövőben nem lesz semmi sem...Nekem az egyik munka miatt ki kellett vágnom a gép alját...
Gondolkoztam én is ilyen megoldáson. Azon törtem a fejem, hogy lekapnám a gép alját alá tennék profilból egy "asztal jellegű" vázat 4 hosszú függőleges profillal és ezekre menne egy ollós állítható magasságú tárgyasztal (több fix pozícióval magasságban a lábakon), manuális fókuszálással. Ezt az egészet utána bedobozolnám, hogy az elszívást ne zavarja (természetesen nyithatóra/levehetőre készíteném az oldallapokat a nagyobb munkadarabok végett). Ekkor lenne egy akár 60-80 cm-es magasságú tárgyig is használható gépem, lényegében hosszkorlát nélkül (megfelelő tárgy alátámasztással). De aztán meg arra gondoltam, hogy ha már egyszer így átépítem a gépet, akkor miért ne rögtön építeném nagyobbra is (lejtő ON... ). Szóval itt tartok most...Állítható asztal is tervben van, csak ott is örökké felmerül a kérdés, hogy mennyire merüljek bele, ha lesz esetleg másik, nagyobb gép, de lehet valami kézi tekerős asztalt kap egyelőre..
Kézi tekerős van/volt tervben nekem is, mert a motoros asztalállításnak otthoni hobbi lézeres környezetben és ilyen kis méretű gép esetében nem sok értelmét látom (ha csak nem automata magasságállításról van szó, vagy mert fancy...). Csak feleslegesen bonyolítja a dolgokat. Kézi tekerővel is villámgyors a magasságállítás, ahogy a videóban is látszik (legalábbis ilyen nagyságú mozgástartományban biztosan). Ebben a durván ~300x200x200 mm-es munkatérben szerintem ez tökéletesen elég, ami meg igényelné az ettől is nagyobb magasság állíthatóságot, az meg általában be sem fér a vázba széltére, hosszára. Esetleg egy egyszerű DC motoros megoldást csinálnék csak (betáp, motor, háromállású kapcsoló polaritásváltással, aztán jó napot...). De a fenti videóban látható szerkezetet simán meg lehet hajtani egy akkumulátoros fúróval is és még külön tervezgetni, gyártani sem kell hozzá semmit sem. Hangsúlyozom ez a véleményem a K40 gyári méreteihez kapcsolódik.De megint csak a fenti dolog jár a fejemben (a várható jövő...), vagyis hogy ennél tovább ezzel a gyári vázzal ugyan nem szeretnék menni, de ha már egyszer átépítem a gépet, akkor azt alapból minden szempontot figyelembe véve teszem meg, vagyis akkor már biztosan fogok munkaterületet is növelni és komolyabb magasságállítási lehetőséget is kiépíteni (ahogy fentebb is írtam). Ebben az esetben (mondjuk egy bő 30-60 cm-es mozgástartományt feltételezve az asztalnak már látom a motoros asztal kiépítésében a potenciált, de az biztos, hogy ebben az esetben, ha már ennyit szenvedek vele, akkor már a megmunkálandó tárgyhoz kötött automata magasságállítással egybekötve, van is egy felesleges 3d nyomtató alaplapom, amin csak 2 tengely motorvezérlése működik a hozzájuk tartozó végálláskapcsolókkal együtt, szóval az ideális lenne ilyen célra...
-
imibogyo
veterán
Én még a gyárit használom (leragasztva), de tervben van a csere. Addig is most nyomtattam új elszívó csonkot és az 5V-os lézerdiódához egy "sugár-egyesítőt", de sajnos most egy kicsit le kell állnom (anyagilag), mert nagyon sok projektem fut párhuzamosan és a szükséges lencse is bő 10.000 Ft, miközben már úton van egy nagyobb adag (15-20 darab) más egyéb cuccom is külföldről, szóval asszonypajtás szólt, hogy állítsam le magam...
Egyébként én nyomtattam egy ilyet is, mert vannak felesleges vonallézereim is, de sajnos lötyög a fejen a fúvóka, emellett a lézerek beleérnek a sínekbe (vagy én bénáztam valamit, túl sok időt azért nem öltem bele miután rájöttem, hogy lötyög). Most van tervezés alatt egy újabb keresztlézeres egység, amit a lézerfejre felülről tudnék "ráhúzni", így biztos nem ütközne semmivel sem és pont az általad is linkelthez nagyon hasonló air assist fúvókát is el tudnék rajta helyezni (sajnos nekem még nincs hozzá pumpám sem, te mit használsz?).
Asztal magasságállítása nekem is tervben van természetesen. Most akartam kiszedni a gyári asztalt, mert ugye elég tré, de miután rájöttem, hogy úgyis épül már az új váz, így ebbe nem érdemes túl sok energiát beletolni már.
-
imibogyo
veterán
Üdv akkor itt is! Nekem is K40 van (úgy két hete), volt egy 5,5W-os diódás gépem is (5 évig), épp mostanában adtam el. Ezt egyébként átépítve használtam ~90x45 centiméteres munkaterülettel, de "gyári méretében került átadásra.
Most épp a K40 átalakítása előtt állok (igazából még ki sincs építve rendesen a gép, például még nincs átütve a fal az elszívónak sem, de hát na...). Sőt azóta már át is lett telepítve a gép, mert nem fértem el a cockpittel, szóval felesleges lett volna véglegesre kiépíteni a dolgot...
Van egy félkész ~70x70 centiméteres lineáris egységem, erre gondoltam átrakni a többi cuccot a gépből, de még nem álmodtam meg, hogy ez lesz-e a jó irány.
~40x35 cm-nél nagyobb égetési területre eddig még nem volt egyszer sem szükségem, szóval ha egy normális "munkaterület/helyigény" arányt akarok tartani (biztonsági tartalékkal), akkor szerintem a fenti durván ~70x70 cm-es váznál nem kell nagyobb (legalábbis jó ideig biztosan nem) és lézerrel ebből egy jó ~60x60 cm-es hasznos munkaterület kihozható, talán még egy kicsit több is. Gondolkodtam azon is, hogy a félkész marógépem tetejére rakom át ezt a 70x70 centis "modult" (lényegében ugye csak a síneket, mivel egyforma hosszúak a profilok) és akkor a 4 darab függőleges profil pedig már adja is az állítható magasságú asztal lehetőségét.
De még meglátom mert vannak 100-150 centiméter hosszú profiljaim és 100 cm-es lineáris sínjeim is és ha már egyszer építek....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Gran Turismo
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- PlayStation 4
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM