- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Gazdasági parazitizmus: a franciák is perelik a Metát az AI-tréningezés miatt
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
-
IT café
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atomgeszi
nagyúr
Köszi a Te ötleted is.
Valóban így egyszerűbb lenne.
Én is úgy gondoltam, hogy nem kell 100%-on hajtani. Illetve lenne előtte az RF LED controller
Mondjuk az, hogy lefestem(sötétebb kék lesz a plafon) nem veszi nagyon el a fényerőt? Ez a polifarbe platinum festék fed, mint az állat.
Tudnál linkelni nekem a ledekből? -
Kernel
nagyúr
Így járt a másik fórumozó is, csak izzóval párhuzamosan tudott működni az AC LED: [link]
A problémát nem is csak az alacsony terhelés jelenti, hanem az egyszerű AC LED (Graetz-hidas konstrukció) a szinuszjel csúcsaira terhel jobban, de ezt részletesebben már kifejtettem: [link]
Ezek az elektronikus trafók (legalábbis, ami nekem van) képesek egyébként működni alacsony terheléssel is, ha az egyszerű ohmos terhelés.
Gondolom, a linkelt csillárok felső részébe van beépítve az átalakító, ezért nevezi az adatlap 230 V-osnak, de ez nem vonatkozik a G4 izzókra, amit a link szerint is 12V feszültségre gyártanak.
-
Atomgeszi
nagyúr
Persze, tudom, hogy erősebb.. de amúgy se járatom 100%-on, és úgyis sokkal jobb, a 3528 falon visszatükröződnek a ledek, az 5050-es teljesen más, még kis fényerőn is. Először ódzkodtam a fogyasztása miatt, de kis fényerőn is tökéletes. Most már mondjuk hagyom így ahogy van az egészet.
Jól van, na...Angolul 44 keys remote, Én meg későn írtam már 12 órázás után nem úgy vág az ember agya.
Viszont azt még mindig nem tudom, hogy miért zavarta meg teljesen a controllert a projektor távirányítója és keverte össze a színeket. Leoffoltam teljesen a tápról az egész hóbelebancot de hát megjegyezte a beállítást. Mi a fenét csináljak ezzel? -
kelly7
aktív tag
Ha jól értem akkor pár darabonként rá kötöd a piros, zöld, kék ágra? Miért teszel fixen is a 12 voltra? A ledek elé nem kell előtét ellenállás? A ledeket hogy rögzíted a gipszkartonba? Az a problémám még, hogy lesz rgb szalag is feltéve. Mivel ugyanolyan a vezérlő, nem szoktak összeveszni egymással? Bár lehet elég ha a két vezérlőt ellenkező oldalra vezetem ki, és akkor már nem látják egymást annyira.
-
szaszlaci
addikt
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Esetemben:
1. 300 Ft egy méter, azaz 21 Wattnyi. Az alulap nekem hátrány, mert nem csíkban használom, hanem egy (elfogadható kinézetű) téglalapra fogatva. Kvázi az én ötletemnél olcsóbb világítás szerintem nincs.
12 Voltról biztos nem hajtanék 3 LED-et, mert az binenként 4 Volt, az baromi sok.
Nem elhanyagolható veszteség azért biztos van, ha 12 Voltról táplálom, hisz kell neki tápegység. Úgy pedig már végképp nem pályázhat a legolcsóbb kategóriáért.
A 230 V se hiszem, hogy agyonvág bárkit, ha megfelelően készül el.
Tényleg jobb és főleg olcsóbb ez a megoldás, ha bírja hosszú távon a sorba kötött üzem. Szóval ez nem kizárólag az építés öröméről szól, hanem hogy a legolcsóbb megoldás minél kevesebb munkával.Ráraktam egyébként a többi két sort is (tehát összesen 261 LED), tíz perc után még mindig csak langyos, és jelenleg semmi aktív hűtés. 230 x 360-as lapról van szó, nem túl sokkal több, mint amennyit a szalag elfoglal.
(Bele se gondolok, mit kellett volna kínlódni a kisméretű, erős LEDekkel borda és venti részről..) -
Gépötty
senior tag
Nos nem ilyenre gondoltam, amit linkeltél, abban egy fehér - egy színes led váltakozik. Én olyat szeretnék, amiben csak 5050-es fehérek vannak, de az egy tokon belül lévő három chip ugyanúgy külön van kivezetékelve, mint az RGB három színe. Az lenne benne a vitamin, hogy három led-szalagot lehetne vele helyettesíteni, azaz három fokozatban lehetne a fényerőt szabályozni elektronika (és így vibrálás) nélkül, mindössze két kapcsolóval.
-
Gépötty
senior tag
Találtam Alin két eladónál. Egyiknek sincs túl régi múltja, úgyhogy még kivárok a dologgal, de van méterenként rendelhetően nem olcsón, és harminc méteres tekercsben viszonylag jobb áron. Ha kicsit több és jobb minősítése lenne az eladónak, keresnék valakit, akivel össze lehet állni, de így marad a méteres kiszerelés. Van amúgy négyeres is.
-
Gépötty
senior tag
Csomagtartóról volt szó, egy életre ki fog tartani, ha átlagos használattal számolunk (nem hagyjuk pl. éjszakákra szellőzni a garázsban, stb.).
Nekem a kocsi belsőtér-világításában egy saját kicsi kezemmel készített led-panel volt, ami hármas csoportokban sorba kötött 3528-as fehér ledekből, ezek előtt pedig 50 Ohmos ellenállásokból állt. Az a harmada annak, ami kellene. 2003-ban készítettem, áttettem a következő autómba, amit tavalyelőtt azzal adtam el, és hibátlanul működött benne mind a 42db led. Ehhez képest a csomagtartó szanatórium, csak néha kell világítania, akkor is percekről van szó. Lépcsőshátúnál a fém kalaptartó alján még vízálló cuccba beöntött 5050-esek is el tudnak disszipálgatni kedvükre, szóval szerintem bátran bele kell vágni.
De tegyük fel, hogy tévedek, és mégis tönkremegy hamar (legyen a hamar mondjuk egy év). Akkor is ezer Forintnyi bukó keletkezett a hülyeségem miatt, az is felfelé kerekítve -
Dany007
veterán
"Szögbe dönteni, úgy, hogy a 120°-os sugárzási szögű szalag a fal közepét világítsa lehetetlen, ezt is vedd számításba."
Nyilván saccra gondoltam a fal közepét.
Plusz a ledek alapvetően kis kis szögben világítanak... Legintenzívebben persze szemből látni. Na ezt a legintenzívebb részt szeretném valahogy kb-ra a fal közepére irányozni, hogy kb arányosan legyen elosztva a falfelületen.
Mert igazából a falat akarom megvilágítani, nem pedig csak egy csíkot.Ha túl nagy szögben van a fal felé fordítva akkor csak egy szűk megvilágított sávot kapok a plafon közelében. Ha meg túl piciben akkor meg főleg a padlót világítaná...
Mindegy mert már azon gondolkozom, hogy állíthatóra kéne megcsinálni. Mittomén kap két oldalon valami kis felfüggesztést amiben lesz egy rúd, a rúdra ragasztom a ledet és így maga a rúd forgatható, így állítható lesz az állásszöge a ledsornak. Az egészet meg beburkolom 2-3cm-es lépésálló szigeteléssel és lefestem plafon színére.
A teljes fényerő nem fontos. Lesz még középen egy "lámpa", ami szintén fényt fog tudni adni.
Ezért is akarok minél erősebbet, fényesebbet, hogyha túl sok akkor inkább visszaveszek a fényerőből - ergo nem kell maxon üzemeltetni folyamatosan - minthogy kevés legyen, mert akkor ugye rátenni a maxnál többet nem tudok.@Gépötty:
Köszönöm, tehát állandó / általános fényforrásnak nem feltétlenül ajánlott.
-
PHM
addikt
Köszi a fáradozásod, otthon megpróbálok utána nyomozni.
#4940: Láttam már hasonlót. A C64 tápja ugyanígy ki volt öntve.
De most így utólag belegondolva ez talán nem is olyan nagy hülyeség.
Mert mint tudjuk, a levegő rossz hővezető. Egy zárt műanyag házban
az alkatrészek talán jobban le tudják adni a felesleges hőmennyiséget,
ha azt egy, a levegőnél sokkal jobb hővezető közvetíti a burkolat felé.
Ehhez persze az kell, hogy a kiöntő anyag tényleg sokkal jobb
hővezető legyen, mint a levegő. Az viszont tagadhatatlan, hogy ennek
a módszernek megvan az a járulékos előnye, (A gyártó szempontjából persze.)
hogy minden házilagos, vagy akár profi javítási kísérletet meghiúsít.
Fogyasztói társadalom... -
Gépötty
senior tag
Szerintem az összes egy egységbe tömörített tárgy legnagyobb előnye, hogy ha csak egy kis része romlik el, akkor is lehet cserélni az egészet. Ha ebben meghal az egyik led, az egész "izzószál" elhallgat. Még rosszabb, ha elkezd vibrálni.
És mindez közel nem annyira rossz, mintha a laptopod alaplapra integrált ramja krepál be, minden csak viszonyítás kérdése. -
spidersoft
senior tag
Üvegen? Hm.
Rosszul tudtam, bocsánat. A linkelt ebay-esben 4db csík van, és 4W-ot ígér. A random linkelt adatlapon absolute maximum 15mA, ez 85V-tal véve 1275mW... ehhez képest az 1W/csík nem tudom, hogy mennyire számít túlhajtásnak. Na jó, ez a körbevilágít-dolog meggyőzött, adatlapon lévő fotón így utólag már tényleg látszik, hogy üvegre van telepítve
Köszönöm az infót!
-
jeriko2
tag
Első LED-es izzók, amiket vásároltam, GU10-es, 29db 5050-es LED-et tartalmazó típus volt, amelyiknek az elején még üveg (az egész izzó üveg, zárt) is volt. Ebből 10 darabot vettem, másfél éve, azóta is mind a 10 világít, és fényerő csökkenést sem vettem észre (műszerrel nem mértem).
Amivel legjobban befürödtem (igazából csak ezzel), az egy nagyon olcsó, E14-es foglalatú, villanykörte alakú műanyag, elöl opálos búrájú izzó. Ebből is 10-et vettem kb. fél éve, fele már tönkrement. fejből meg nem mondom milyen led volt benne.
Mindet Kínából.
-
Atomgeszi
nagyúr
Terhelés nélkül lead 11,47Voltot a 7,5Voltos.
A 3Voltos táp viszont 3,47 Voltot ad le.
Van valami külön jelölés amit keressek?Körül nézek még havernál, hátha van neki valami tápja. De holnap akkor kipróbálom 1db leddel, hogy mit világít.
Egyébként kéne vennem valami forrasztót, mert mindig azt is csak kölcsön kérem.
Ebből melyiket érdemes venni hobbi célra?
9 ezer Ft
1400 Ft
Köszönöm! -
-
potyiur
csendes tag
-
PHM
addikt
Azért szerintem a helyzet nem ilyen rózsás.
Hatásfok szempontjából hasonló a fénycső és a led, csak míg a fénycső
körsugárzó, addig a led koncentráltan, maximum 120 fokos szögben sugároz.
+ a kompakt fénycsöveknél rontja a hatásfokot, hogy önmagukat is árnyékolják.
A kapcsoló üzemű meghajtók mindkét technológiánál kb azonos hatásfokúak.
Színvisszaadás szempontjából sincs releváns különbség.
Az viszont igaz, hogy a fénycsöveknek jelentősebb az UV sugárzása.
A fehér ledekben kék, vagy UV chip van, melyek hasonló fényport gerjesztenek,
mint a fénycsövek. Ott is lehetséges némi UV sugárzás.
Ezeknek tudatában az a véleményem, hogy lehet ugyan spórolni a ledes
világítással a kompakt, illetve az elektronikus előtéttel ellátott fénycsöveshez
képest, de messze nem 60-70%-ot.
Én elégedett lennék a 40%-kal is...
Ezen kívül nem árt észben tartani, hogy míg egy fénycső vígan elvan 80 fokos
felületi hőmérséklet mellett, ugyanez egy ledre már káros lehet.
Ezért ha valóban hosszú élettartamot várunk el tőle, a led(ek)et korrekt
módon hűteni kell. A másik alternatíva a ledet a névleges áram töredékével hajtani,
ami viszont jelentősen megnövelheti a költségeket.
És nem, nem vagyok ellene a ledes világításnakNálam is működik néhány darab.
De tudomásul kell venni, hogy ez sem csodaszer. -
jeriko2
tag
Ezt mi alapján gondolod?
Ha megnézel egy 5630-as adatlapot, akkor üzemi áramnak 150 mA-t, üzemi teljesítménynek 0.5W-ot adnak meg. Ebben 165db led van (ez stimmel is), azaz 82W-ot kellene tudnia. Ezzel szemben csak 50W-osként van meghirdetve, azaz alul van hajtva. Ehhez még hozzá lehet számolni, hogy legtöbb esetben a megadott teljesítmény alatt van a valóságos.
Ráadásul itt a led-ek szabadon vannak, jól tudnak hűlni, szintén adatlapról a max. működési hőmérséklet 85 fok lehet - ennek közelében sem lesz.Egyáltalán nem biztos az sem, hogy előtét-kondenzátoros áramgenerátorral van meghajtva, ahol egy kondicserével lehetne változtatni az áramot.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Elektronika nélkül természetesen lehet, de 12V egyenáramról elég egy előtét ellenállás, 230V-ról viszont nem csak egy ellenállás kell, hanem van ott dióda és kondenzátor is.
Elektronika helyett valóban az áramkör vagy áramköri elemek szót/szavakat kellett volna használnom. -
mexel
veterán
Nem az én szalagom, haverék vettek egy csomó cuccot mert be akarnak építeni egy boltot és lakást. Ami nekem van azon kicsit máshogy néz ki a led kikapcsolva is, ilyen. A szalag sem így néz ki, azon 3 ellenállás van egy tokon belül.
De most hogy mondod, ennek valóban csak a közepe világít, egy pontban. Érdekes, mert többet is vettek és csak ez ilyen, pedig egy helyről vették.
Én ebay-ról szoktam, de általában olyanoktól akiktől már régebben is, vagy nagyon sok jó minősítésük van. Én amiből hibásat kaptam azt is újraküldték, vagy tévedésből pl 11V-ost kaptam, de vissza is fizették.
Az volt a fura, hogy ilyen szalagot külsőre sem láttam még
Kb egy 3528-as szintjét hozza, megmondom tegyék be pl tv mögé, stb. Az enyémet nem tudom most fotózni, mert elvitték a színét összehasonlítani azokkal amik vannak még nekik ( ugyanis 2 szalag is van ami kicsit más színű), de az viszont ez a fajta. -
-
-
Doki16
addikt
-
jeriko2
tag
Nem mindent lehet / szabad így számolni, ilyen alapon ne álljunk neki soha semminek. Ha magam nyírom le otthon a füvet a kertész helyett, senki nem fog nekem 800 Ft/óra díjat fizetni.
A legtöbbünk szerintem maga cseréli ki az autójában az izzót, ha kiég - valaki autóvillamossági szerelőhöz viszi. Mindenkinél más az a határ, amit megcsinál (valaki minden kaját úgy hozat, vagy gyorsétteremben eszik, és nem feltétlenül szakács az sem, aki maga főzi a vasárnapi ebédjét).
Az ilyen jellegű munkáknál pedig ott van még az alkotás öröme, a saját munka érdeme, ami pénzben ki sem fejezhető, így össze sem hasonlítható.
-
ripla
addikt
nézd, én maximalista vagyok, és mindenki mástól is ezt várom el, úgyhogy ha én valamit a fejembe veszek akkor azt addig csinálom amíg tökéletes nem lesz.
szóval le tudnád nekem írni pontosan, hogy miből milyen méretű, teljesítményű, kódszámú, akármilyen cuccok kellenek? az a lényeg, hogy a szobát is be tudja világítani, legyen rendes fényerő, tehát a lumen értékeket eszerint kellene kiszámolni. 4*4 méteres szoba amúgy, durván 3 és fél méteres belmagassággal. -
B-L-A-C-K
titán
"de miért nem bízzák az emberek az ilyesmit a hozzáértőkre???"
Mert sokan úgy vannak vele hogy biztos ők is megtudják csinálni, és így spórolnak egy zsák pénzt...
Én amihez nem értek meghagyom másnak mindig...lehet egy ilyet amúgy Ő is megtud csinálni, meg én is, de inkább 35 ezerért megveszem és felrakatom minthogy szopj@k vele, felidegesítsen, és ezzel egy csomó időm elmenjen. Na meg a végére nem lesz olyan nagy a spórolás egy ilyenen...
-
jeriko2
tag
Annyira nem vészes ezt megcsinálni, némi barkácsoló vénával egy hétvége alatt megvan (anélkül persze nem érdemes nekikezdeni). Amire még ügyelnék, hogy "szerelhető" maradjon, azaz aránylag egyszerűen le lehessen venni és visszatenni.
Az alsó gyűrűt gipszkartonból vágnám ki finom fogú fűrésszel, az éleket szépen el kell majd dolgozni csiszólópapír + glett-el. Valamilyen gipszkartonhoz való "L" profil egyik felét bevagdosnám kb. 5 cm--enként, hogy hajlítható legyen, ebből csinálnék egy gyűrűt, amit alulról gipszkarton csavarokkal rögzítenék a gyűrű közepére koncentrikusan. 4 mm-es rételgelt lemezből vágnék egy kb. 10 cm-es csíkot, ez hajlítható (és festhető) annyira, hogy a felső távtartó jellegű részt kialakítsam belőle. Ezt az előzőhöz hasonló gyűrűvel felerősíteném a plafonra, belső oldalára lehet majd ragasztani a sárga, külső oldalára a kék ledsort, illetve belső részén el lehet vezetni a kábeleket is. Az alsó korongot a korábban említett L alakú profilon keresztül rögzíteném a rétegelt lemezhez csavarokkal 6-8 helyen. Ezeket kicsavarva lehet majd az egészet szétszedni.
-
jeriko2
tag
5 ágú csillárban cseréltem 3db kompakt fénycsövet (15 wattosakat) ezekre. Az biztos, hogy 42 db (6 oldalon 6 db led, és 6 db a tetején), a led-ek típusát csak a rendelési infókból tudom, az biztos, hogy picit jobban világítanak, mint a kompakt fénycsövek (még van a csillárban ebből is 2, tehát van hasonlítási alap). A led-ek szabadon vannak (nincs műanyag búra), és amikor megérinted, elsőre nem érzed, hogy meleg lenne (tehát nem hőmérővel mértem, hanem tapintással, de mivel az 50-60° már érezhetően kellemetlen, ebből gondolom). Nem tudom milyen driver van benne, de eddig abban a két kínai lámpában, amit szétszedtem, kapcs. táp volt (trafós, IC-s áramkör) - igaz, azok más típusúak. Ezekkel nincs értelme vitatkozni, mert ezek tények.
Van egyébként olyan lámpám is, amin műanyag burkolat van, itt a műanyag burkolat már érezhetően langyos (egyáltalán nem kellemetlen, de határozottan langyos). És van olyan, GU10-es spot-om is, ami teljesen zárt, üveg (elől is), pont mint a halogén megfelelője - az a legmelegebb, de simán megfogható és tartható akármennyi ideig kézben (a halogént megérintve az azonnal éget). Itt a led-es (24 van benne) fénye kicsit elmarad a halogénétől.
Ezeket mind külföldről rendeltem, az a kettő (meg kettő márkás) ami tönkrement, azokat itthon vásároltam.
-
cekkk
veterán
Nem a ledszalag árakkal van a bajom, hanem az alu profilokkal.
Fürdőbe úgy tudnám értelmesen feltenni ha ilyenbe tenném, és elé még jönne a plexi. Annak sokallom az árát.
Fúrni nem tudok, mert vasbeton a ház(ehhez nincs eszközöm), meg nem is a saját a lakás, így csempére akartam ragasztani, ahonnan le is lehetne venni később -
cekkk
veterán
Akkor csak egy forrasztóállomás lenen a legjobb megoldás a kollégának is, mert az szabályozható.
A legalacsonyabb hőmérséklet a tapasztalatod szerint mennyi lenne?
Gondolom nem 450 CValami ilyen tartót tudnál ajánlani nekem?
Valami költség hatékony megoldást?
Nem muszáj nekem alumínium, csak így mindennel együtt a 1500-2000 ft/m árat sokallom, létezik valami ilyesmi műanyagban is?
-
cekkk
veterán
Köszi!
Ez most nem teljesen világos nekem.
Én úgy gondoltam, hogy ez a vezérlő adja át a 12V-t valamint azt is, hogy milyen színen világítson.
Akkor ebből az eszközből le kell vennem a jelet és rádugnom a egyik meg a másik végére? Nem küldi végig a "jelet" az egész kábelen? Középen szétvágom és megint kettéágaztatom úgy tudom táplálni? -
cekkk
veterán
Köszönöm a válaszod.
Ehhez olyan tápegység kellene amin állítható lenen a feszültség? Vagy ellenállást forrasztotok be?
Olvasok is, de mivel kevés az időm így kérdezek is. Remélem nem probléma, mert azért is van a topik.
Tudom sok minden le van írva, ha csak ezzel az egy dologgal foglalkoznék egész nap ezt olvasnám de sajnos nem. Mire kihámozom a szükséges dolgokat akár több óra is lehet, míg ha valaki tudja 2 perc alatt megválaszolhatja. Mint ahogy én teszem máshol -
Köszi, hogy megerősítetted a választásomat, mégiscsak értesz hozzá (én nem). Remélhetően bírni fogják a lámpák. Mivel Magyaroszágon lettek véve, ezért 1 év garancia is jár hozzájuk, így vissza tudom vinni, ha addig tönkremegy. Mennek rendesen, így a teszttel nem lesz gond. Nem tudom le szabad-e írni itt, hol vettem, ha nem akkor priviben szívesen megosztom azzal, aki kérdezi.
Már kérdezték páran, így azt leírom, hogy a 12 wattos verziók 20 wattos tungsram kompakt fénycsövek helyére mentek, amik nem búrában voltak, csak szabadon, mivel nem találtunk megfelelő lámpát. Ezért is lett megvéve, mert formára tetszett és olyan kellett, ami kevésbé látható, nem emelkedik ki nagyon a síkból. Szóval a 12 wattos verzió kerül fel, mert az erősebb fényt adott a korábbi izzóknál, természetesen lefelé 120 fokban, oldalra viszont kevesebbet, de pont az volt a cél, hogy a tőlük 3-4 méterre lévő nappaliban ne szórják a fényt, mert zavaró volt a tévézés közben az oldalról jövő erős fény. A csomagoláson 12 watt > 110watt teljesítményt írnak, ami a 20wattos kompakt fénycsövekhez hasonlítva kb. helyes. 4 darab van sorban, brutális "leszállópályát" világít kb. 8 méter hosszan. Majd próbálom valamilyen módon megmérni, már rajta vagyok. A 8wattos verzió is ki lett próbálva, az kevesebb fényt adott mit a kompakt fénycsövek. Kb. megfelel a ráírt 70 wattnak. Az üveg teljesen átlátszó, így eléggé hangulatos a sok kis pont a lámpában, alatta a fényes kőpadlón is.
Szín: két fajta van, hideg és meleg fehér, ide a meleg fehérek kerültek természetesen. Van a közelükben 1 méternyi 24V ledszalag, 60db 5630 SMD led/1m, annak hagyományos izzóbb fénye van, ennek inkább erős napsütés, azaz sápadtabb az ember bőre, mint a szalag megvilágítása alatt. Mondhatnám a természetesebbet, de nekem a másik természetesebbnek tűnik, mert ahhoz szoktam jobban hozzá, a kompakt fénycsüvek is olyanok voltak (2700K meleg). Ez egy árnyalatnyival hidegebb, de sajnos nincs rajta K érték. A közelében lévő bútorok szinét viszont sokkal jobban kihozza (sötétbarna, vöröses) mint a korábbi kompakt fénycső. Szemre annyit vettem még észre, hogy talán az egyik egy halvány árnyalatnyival hidegebb, mint a többi, de ez csak hosszas nézés eredménye, nem biztos és szubjektív.
Ha kérdés van még esetleg, válaszolok.
-
assemble
addikt
Neten rakerestem gyorsan a kulonbsegekre, de amit hirtelen talaltam, az alapjan nem latom hogy miert lenne az egyertelmuen jobb (plane annyival h ki is csereljem), pont azt irjak tobben hogy azzal kevesbe tartosak a cuccok, gyakrabban kell cserelni... Szoval mi a fo elonye, miert kene cserelni?
-
Barret001
addikt
Pont ma állítottam össze egy "világító egységet" Hát nem vagyok elájulva tőle
5050-es smd ledszalag,2,3m hosszú.Direkt megmértem,12,1V 1,90 A ennyi az áramfelvétele.
Érdekes módon azt írják róla,hogy 14,5W-ot tud.Ez akkor majdnem 3A áramfelvétel lenne...
Ettől messze van az az 1,9A amit mértem.És a fényétől sem ájultam el,58W-os fénycsövet akartam
kiváltani vele,de a fénycső erősebb fényt ad!
Még valami,brutális vezetékkel kell megtáplálni,autó hangszóró kábellel próbáltam először,siralmas volt
Nem tudtam meghajtani 30W-ra,mert ahhoz édeskevés volt a 12V 3A-es tápegység...Még rövid kábellel sem elég. A ledszalag nem melegfehér,inkább hidegnek mondanám.A fénycső mellett bekapcsolva viszont rendesen megemeli az össz világítás teljesítményét
Még annyi hogy ezt már hűteni kell,mert rendesen melegszik!
30x30-as szögprofilt felfűri 36 fokra. -
emitter
őstag
Köszi a válaszokat, olvasgatom.. ha jól értelmezem, mivel a LED-ek a szalagon belül is párhuzamosan vannak kötve egymással, bármilyen hosszúságú szalagot vehetek? És kb. akkora táp kell neki, hogy a névl. táptelj. ~80%-ával számítva is meg tudja hajtani a led-sort, ugye?
-
BRIKLY
veterán
A fogyasztását nem sokallom,mert mióta fent van,elég ritkán kapcsolom fel a rendes villanyt,amiben egy 42W-os E27-es halogén izzó van.
A fényerején nagyon meglepődtem,mikor először kipróbáltam egyben a 2 métert amit vettem. A 18nm-es szobában csak felemeltem, és úgy tűnt,hogy ha ezt felraknám a plafonra,el is felejthetném a 100W-os izzót ami az ufo lámpába van.A másik szobába (16nm) 3 méter 3528-as meleg fehér szalagot tettem fel, pont elég.
Egyébként az 5050-esből a meleg fehérnek is ilyen brutális fénye van, mint a hidegnek?
-
jeriko2
tag
Hozzátenném, hogy "sima", elektronika nélküli led-et sosem kötünk fix feszültségű tápra. A mai led-es "izzók" azért működnek 220V / 12V stb-ről, mert van bennük egy elektronika, ami előállítja a led működéséhez szükséges áramot (így lényegtelen a vezeték ellenállása is). ha egy led világításhoz tápegység kell, akkor mindig megfelelő led-es tápot kell beszerezni, különben igen könnyen tönkre lehet tenni a led-et.
A led-eknél a rajta átfolyó áram az, ami megszabja, milyen fényerővel világít, de ez a feszültséggel nem lineáris kapcsolatban van (azaz kétszer akkora feszültségtől nem kétszer akkora áram fog átfolyni rajta). Egy led lehet, hogy 3,6V-os feszültségtől még alig pislákol, 3,9V-nál meg már tönkremegy - ráadásul nem is egyformák, még az azonos típusúak sem. A led-es tápok úgy működnek, hogy folyamatosan "figyelik" az áramerősséget (pl. 100mA), és ehhez szabályozzák a feszültséget.
-
Adler
aktív tag
Nem látom a honlapot ahonnan olcsóbban veszed!!
Amiket láttam magyar boltokat ott biztos hogy nem olcsóbb!
(#2720) jeriko2: így teljesen korrekt,mivel linket is adtál.
Bár Én nem bízok az ilyen rendelésekben és minőségben sem. Én bízok abban, hogy amit boltokban megveszek az egy bizonyos minőség ellenőrzésen átment. Számomra nem éri meg, hogy pár száz forint miatt fog pl. a lakás leégni mert valami hibás volt az égőben. Bár lehet, hogy Én vagyok nagyon óvatos.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Synology NAS
- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OLED monitor topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán