Új hozzászólás Aktív témák

  • amargo

    addikt

    Sziasztok!

    Több dolog is kavarog a fejemben.
    A rövid tények: 10M szeretnék valamikor felvenni lakás vásárlás céljából (elkövetkező párhónap vagy 1éven belül..)

    "Akarok" nyitni egy előtakarékosságot, Állami támogatásos, vagy vissza igénylős.
    Ha majd meglesz a kiszemelt bank, ahol felveszem a hitelt 4é után ezt belehet oda fizetni.. addig halasztást kérni a banktól, kb 3évet lehet kérni.

    1, Fundamenta lakás takarékosság, évi max 72e állami támogatás, ami fix, 1% kamat, ami semmire sem elég. Több névre is lehet 20e-t nyitni. 4évre a végén ~1,3-~1,5M (pontosat nem tudok) ad, amivel, majd az alapot lehet törleszteni.. de itt kérdés, hogy a bankok mennyire nézik kinél van az a megtakarítás?

    2, Uniqa eszközalapok.. mindenféle van. 102e visszaigénylést ad, és a pénz is kamatozik. Viszont a törvényben benne van, hogy meddig lehet visszaigényelni, mivel suliba is járok, ami évi 300-400e ebből visszaigénylem az adót, de ha lenne egy ilyen eszközalap, akkor gondolom a 102e ennek uniója. tehát ez a max vissza igényelhető összeg. + csavar a dologban, hogy bizonyos jövedelem határ felett el is felejtheti az ember a visszaigénylést.

    Na most kalkulátorokkal teszteltem azt a dolgot, hogy van egy ilyen 4éves "befektetésem" amit lejártakor betörlesztek. 10M esetén, ha nem kötök ilyet, 4év után kb 2-3e forinttal lesz kevesebb a törlesztés, amit ~21*12*3=756e forinttal kevesebb befizetést jelent, mintha hagytam volna a fenébe ezt a fajta megtakarítást és felvettem volna simán a hitelt. Igaz akkor lenne szerencsés helyzetben az ember, ha ezt a ~1,5M forintot egyből kezdőnek tudná betenni.

    ~21 évre +1 kockázati tényezőt bevinni közel 800e forint nyerésért nem tudom mennyire éri meg, de lehet hogy tévedek? Egy kis felvilágosítás kellene.

    Köszönöm :)

    “The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

Új hozzászólás Aktív témák