- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Windows 10
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Disney+
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Rendszergazda topic
- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Proxmox VE
Új hozzászólás Aktív témák
-
jézusom
addikt
válasz bandi0000 #35954 üzenetére
Még annyit, hogy van egy történetem, ami elég hihetetlen, de van róla kamera felvételem, én se tudatam volna mit gondoljak.
A lényeg, hogy nekem két kan kutyám volt kennelbe zárva, nyilván tőlük nem születhetnek kis kutyák ugye? Hát reggel még úgy is volt. Viszont este amikor haza értem 3 kutya volt a kennelben, a harmadik egy kis szuka volt. Senki nem engedte be, szépen bepréselte magát ott, ahol az enyéim nem férnek ki, pedig az egyik egy kis 20 kilós keverék.
A nagy kutyám rá is mozdult. Szerencsére nekem mindkettő ivaratlan. Másnap a nem rég ide költözött kisebbség felismerte a kutyájukat és elvitték. -
Manduia
csendes tag
válasz bandi0000 #35951 üzenetére
Azért gondolkodj el az ivartalanításon, hosszútávon a kutyádnak is egészségesebb, és állatvédelmi szempontból is. Mert ha találsz is gazdát az alomból minden kölyöknek, akik őket elviszik, azok már nem visznek menhelyről, így ott nem lesz szabad hely, nem tudnak egy újabb kutyát megmenteni. + a kutyád kölykeinek is esélyes, hogy lesznek kölykei, aztán azoknak is, stb. és ki tudja, hogy melyik milyen helyre kerül, lehet őket is menteni kell majd.
-
-
aleister
veterán
válasz bandi0000 #35717 üzenetére
Nekünk is van egy német juhászunk, igaz már 3-4 év körüli. Mindenki azt mondja, hogy nincs mese, le kell őket fárasztani, és akkor relatív kevés kárt tesznek. Azért "rosszak", mert unatkoznak. És itt a "rossz" szó nem is feltétlenül igaz, hisz inkább csak aktívkodnak.
Szoktad tanítani, sétálni vinni, játszani vele?
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Dorian
félisten
válasz bandi0000 #35714 üzenetére
Elég ha mondjuk a szombat délelőttöket egy kutyaiskolában /oviban töltöd vele, hét közben pedig az ott tanultakat gyakoroljátok, pl a séta alkalmával. Ja tényleg: Ugye elviszed naponta sétálni, nem csak az udvaron van és annyi?
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Vesa
veterán
válasz bandi0000 #35710 üzenetére
Ha fél éves, akkor nem rossz, csak fél éves. Korral jár. Minden ilyen idős kutya szétrág mindent, ez normal. Suliba is csak 8 hónapos kor körül veszik be, addig csak kutya ovi. Utólag hiába bünteted, nem fogja tudni, hogy miért kapta. Nem tudja még, hogy mit lehet és mit nem, ez nem rosszaság, csak nem ismeri még a világát. Meg fog mindent tanulni, de ehhez sokat kell vele lenni, hogy lássa/érezze, mi megengedett és mi nem az.
A tudomány a valóság költészete!
-
jézusom
addikt
válasz bandi0000 #35710 üzenetére
Utólag kár büntetni. Elméletileg tudhatja miért kapja a büntetést, de egyáltalán nem biztos. A büntetés és jutalmazás is akkor működik, ha el tudod csipni a pillanatot. A juti falat is csak akkor jó ha már ott van előre bekészitve az ujjad hegyén. Ha a zsebedben kotorászol érte, amikor megcsinálta feladatot, akkor már megette a fene... Javaslok egy beltéri kamerát oda-vissza hanggal, állÍtólag hatásos.Ehhez az kell, hogy egyáltalán a tiltás fogalmát ismerje! Beüzemelésben tudok segiteni, bár ezek elég egszerű eszközök.
-
Vesa
veterán
válasz bandi0000 #35160 üzenetére
Nem láttam még normálisan nevelet kutyát, ahol ne jött volna össze. Akkor nem jöhet össze, ha a nagy idegbeteg, vagy a gazda elcseszi. A kutya falka állat. A falkasort le fogják játszani minden esetben, ez nem vezet komoly sérüléshez, teljesen természetes folyamat és nem most fog bekövetkezni, hanem majd akkor, ha a kicsi már érettebb lesz. Kölyköt egyébként sem szoktak bántani, hacsak -ismétlem-. nincs idegrendszeri problémája a nagynak. Az, hogy "odakap", semmit nem jelent. Egyértelmű jele van annak, ha gáz van, pl. felhúzott pofával vicsorog, vagy merev farokkal haragosan morog a másikra. Amíg ezt nem csinálja, igen kicsi az esélye bármilyen durvaságnak. Új jövevény van a territóriumában, teljesen normális, ha óvatos és szagolgatja, ismerkedik vele. Ha rettegsz és rángatod a pórázon, annál rosszabbat kb. nem is csinálhatsz.
[ Szerkesztve ]
-
ladybug
őstag
Nagyon függ a kutya karaterétől és a korkülönbségtől, de olyat még nem hallottam, hogy fel kell adni.
Nekünk is kettő van. 6 év korkülöngség van köztük. Bichon Havanese mindkettő. Sok eltérő karaterjellemmel. Az idős - korából adódóan is- nyugodt, higgadt, de ő a főnök, pedig kicsit kisebb. Rátarti és konok. A kaját ő harcolja ki, ő a szakszervezet.
A fiatal izgága, félénk, érzékeny és bizonytalan. Viszont ő az, aki mindig elől van. Feltérképez, kipröbál és jelent a másiknak.A mai napig nem puszipajtások. Viszont ragaszkodnak egymáshoz. 7 éve élnek együtt. Ritkán játszottak egymással. 1-2x veszekedtek összesen. Att is inkább az idősebbik eggrecírozta, de ői vesztett.
Nem lehet ezt előre megmondani, hogy és mint lesz. Viszont sokat jelent a ti/te hozzáállásod.
Érdekes még, hogy a két kutya elosztotta egymás között, hogy ki kinek a gazdája. Az idősebbik kutya a férjemhez ragaszkodik jobban, a fiatalabbik hozzám.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
Dorian
félisten
A (régi) kutyád amúgy falkavezérnek tekint és tisztel? Mert akkor a te akaratod fog érvényesülni. Arra kell még figyelni, hogy a kicsi érkezésével a naggyal is ugyanannyit foglalkozz, mint előtte, különben jogos féltékenységből esetleg okozhat bajt.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
notika77
senior tag
Van esetleg valaki a környezetedben, aki ismeri a kutyádat és jobban érti nálad? Idegen jelenléte talán bezavarhat, ezért egy kiképző egyszeri házhoz hívása nem biztos, hogy ebben az esetben megéri. A kutyák nem beszélnek emberül és könnyen félre lehet érteni a viselkedésüket/reakcióikat, amivel megágyazhatsz egy azonnali vagy későbbi problémának (persze nem valószínű, hiszen nem kristályvázák, amik azonnal törnek, amikor a márványpadlóra esnek).
Pl. ha a nagy bekapja a kicsi fejét az emberek többsége már rögtön egy horrorfilm véres jelenetébe képzeli magát, de azért ez normális esetben csak játék (egy kis dominanciával). Vagy a kutyám 7-8 éves korától sok esetben valóban félelmetesen vicsorgott és morgott a kölyökkutyákra, akik nem hagyták békén és ugráltak rajta/körülötte, de ez csak az emberekre hatott, a kölyköket nem zavarta és továbbra is zaklatták.
Amit Dorian írt az jó és csak ismételni tudom, hogy ha nem idegbeteg a kutyád, nem fogja bántani a kicsit, ezért félni nem kell, csakóvatosnakfelkészültnek kell lenni.ui.: lehet, hogy amit írtam az nem univerzális, mert elsősorban "puha" szobakutyákkal van saját tapasztalatom (labrador-németjuhász keverékek)
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz bandi0000 #35156 üzenetére
Az ismerkedés nyugodt, határozott légkörben történjen, ha ideges vagy akkor felejtős, akkor a kutyád is az lesz. Ha pórázon viszed oda a nagyot, akkor ne feszüljön a póráz.
Te vagy a főnök, a te akaratodnak kell érvényesülnie, testbeszéddel is jelezned kell, hogy a kicsi a védelmed alatt áll és ha a nagy bepróbálkozik, határozottan fellépni.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
notika77
senior tag
válasz bandi0000 #35156 üzenetére
Neked kell annyira ismerned a kutyádat, hogy el tudd dönteni, hogy mentálisan egészséges vagy nem. Ha szerinted normális, nem idegbeteg, nincs nagyon elrontva a nevelése, akkor nem fogja bántani a kicsit. De ha rosszul viselkedsz és ezzel most kialakítasz benne valami frusztrációt (pl. féltékenység), akkor lehet gond. Szerintem mielőbb össze kellene engedni őket, ha nincs viselkedési vagy mentális zavara a nagyobbnak.
-
Vesa
veterán
válasz bandi0000 #35151 üzenetére
Ez számos paramétertől függ (pl. a "nagy" alapból mennyire ellenséges vagy agresszív, milyen a szocializációja más kutyákkal stb.). Alapvetően legtöbb esetben lejátszák egymás között a "falka harcot", ami 1-2 összekapásban általában kimerül és utána többségében kiváló társak lesznek. De ez sincsen kőbe vésve. Tény, hogy a gazdán is rengeteg múlik, már eleve azon, hogy a meglévő kutyát hogyan nevelte, ha nevelte egyáltalán. Mindenképpen szoktatni kellene őket egymáshoz, mert pl. ha a nagy azt látja, hogy a kicsivel tőle függetlenül van foglalkozva, akkor baromi féltékeny lesz, ami általában agresszivitásba csap át a kiskutya irányába.
Vagyis arra kell figyelni, hogy a nagy ne érezze, hogy a kicsi miatt háttérbe szorult!
[ Szerkesztve ]
-
ladybug
őstag
válasz bandi0000 #35145 üzenetére
Ha jól értem, az idősebbik kutyus kint van az udvaron, a kicsi meg bent.
El szoktátok vinni a nagyot sétálni? Esetleg úgy próbálnám meg, semleges területen az ismerkedést.Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
¤Envy¤
aktív tag
válasz bandi0000 #29062 üzenetére
Most már értem. Hát igen, ez nagy hiba volt. Az oltások után (vagy az sincs? orvoshoz hogy vitted el?) érdemes azonnal kimenni velük "terepre", sok sok kutya közé, minden felé. Automatikusan összekötik a pórázt a jó dolgokkal. Utána az lesz a baj, hogy amint felveszed az adrenalin azonnal elönti az agyát, mert tudja, mit jelent.
Persze tuti utólag is be lehet hozni, 8 hónapos még fiatal, könnyen lehet alakítani, sok sikert hozzá!philoxenia: én is szinte egy faluban vagyok, egy kisebb város ez, itt is csak kerti tartozék a kutya szinte mindenhol, de megoldom, hogy ki tudjam vinni.
1.) Kitapasztaltam egy olyan útvonalat, melynek vonalán max csak 2-3 helyen van kutya, de ott se mindig ugatnak meg. Ez az itteni városközpont, állomástól végig a 4-es főút felé egy vonalon.
2.) Valamint kocsival kimegyünk az itteni kis természetvédelmi területre, és ott szoktunk más kutyákkal néha bandázni.
3.) De a fő bandázást azt jelenti, hogy néha felvisszük Pestre (50km), a ligetbe. Meg majd megyünk a hajógyárira is. Tökéletesen viselkedik más kutyákkal, szerencsére ennyi is elég volt neki a szocializációhoz.
Persze tudom, nem mindenki tudna Pestre feljutni csak ezért, én szerencsés vagyok, mert néha amúgy is menni kell oda valami miatt, akkor jön ő is, de van olyan, hogy csak miatta megyünk fel.Ligetben néha vannak jó bulik
[ Szerkesztve ]
-
monti0222w
addikt
válasz bandi0000 #29056 üzenetére
Otthon ahol teljes mértékben kinyílik (biztonságban érzi magát), ott kellene megpróbálnod, olyan falatokkal amit nagyon szeret, nem száraz tápra gondolok,lehet emberi étel (kolbász, virsli, párizsi, sajt, stb.) apró darabokra vágva, közeledbe legyen a nyakörv is a földön, oda hívod és adsz neki egy falatot, még közelebb húzod az örvet megint hívod megint adsz neki egy falatott. A lényeg az megszokja a nyakörv látványát és összekapcsolja azt hogy ott van és nincs mitől paráznia, akár mikor már teljesen ott van a nyakörv, rakhatsz a nyakörvre is pár falatot. Miután teljesen megszokta a látványt, lehet a nyakra helyezést, szintén falatokkal, és hogy ki se felejtsem a nyugtató szavakat dicséretet, mikor teljesítette az elvártakat.
Nekünk nem volt ilyen gondunk, igaz ők póráz, nyakörv nélküliek, mert követnek mint az árnyék. -
monti0222w
addikt
válasz bandi0000 #29054 üzenetére
Szia, juti falattal próbáltad már? Ha nem feltétlen próbáld meg, az agyának összefüggést kell találnia a juti falat és a póráz nyakörv között.
Orlin: jó film lehet, de nem adja meg a választ, azt hiszem én hoztam fel ezt még régebben témaként, mert a nagyobbik kutya lányunkban Fanniban találtam hasonló szokásokat, viselkedést mint Zénóban volt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2025: notebookdömping az Acertől
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CES 2025: AI a grillsütőben
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...