Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
King Unique
titán
válasz zeusz55 #1753 üzenetére
Racknek ilyen kis eséstől gondolom komoly baja nem lett, eleve nincsenek is benne, olyan mechanikai hatásokra különösen érzékeny alkatrészek, mint egy winchesterben. Aminek vsz ez a kis esés is elég volt, főleg működés mellett...
Látom egy Delock rackről van szó (milyen?) és másik HDD-t akarsz bele venni. Ha Windows alatt használod és NTFS fájlrendszer lesz rajta, akkor lemezkezelőben egy teljes, 4k szektorméretes formázás elég neki. De, ha nem akarsz vele órákig tökölni, akkor akár a gyorsformázás is, feltételezvén, h új a merevlemez és vsz hibátlan. -
King Unique
titán
válasz zeusz55 #1003 üzenetére
Rádugni rá tudod, csak akkor hogyan adsz neki tápot, mert önmagában az USB nem lesz elég neki, van a jumper mellett külön Molex tápcsatlakozója
Egyszerűbb lenne betenni a vinyót a gépbe, v onnan kivezetni a SATA Data + Power kábelt.
Lehet kapni külön IDE/ SATA - USB átalakítókat [link], csak az is belekerül x összegbe, akkor már rendes 3,5" külső házat, v dokkolót lenne érdemesebb venni.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Ezt hogy érted, USB3-as külső vinyóra?
Mert nem attól, hanem benne lévő HDD-től és eszköz (pl. TV) USB portjának áramleadó képességétől, valamint kábelhossztól függ. Ugyanúgy lehet ilyen USB2-es külső vinyóvál, külső mobil racknél is tápprobléma.
Magával USB3 porttal meg nyilván nem, mert több áramot ad le.(#824) Plehboj: ezt nem értem, mert Y lényege pont az, h 2 vonal, 2 db USB port együttes használata, aminek elegendőnek kell lennie 2,5" külső HDD-nek. Itt talán arra gondolhatott, h ha adott eszközön csak 1 db USB2 port van, akkor adni kell neki külső tápot, pl. aktív hubról.
Ha félreértelmeztem vmit, akkor bocs.[ Szerkesztve ]
-
Plehboj
tag
A PCX oldalán van erről egy vélemény:
Nagyon jó kis vinyó-tok, tulajdonképp nem is noname hanem Coolink márkájú. Pozitívumok: 20-30 MB/s-kel másol, adnak hozzá kis bórtokot is. Negatívumok: Egy Y usb kábelt adnak hozzá ami nem forgatja meg a vinyót ha csak az egyik van csatlakoztatva, így sat-beltérihez/médialejátszóhoz venni kell még hozzá egy párszáz forintos kábelt.
Ez igaz ???
-
batagy
őstag
"van értelme asztaliba laptop vinyót venni"
Van!Egyetértek mindenben, kisebb, halkabb, kevesebbet fogyaszt, stb. Főleg ha a vinyó egylemezes. Később mehet rackbe.
Személy szerint én már nem veszek 3.5"-es vinyót, csak 2.5"-est.Csendességben egyedül talán a WD RED , ami 3.5"-ben nagyon halk az olvasottak alapján, de én még nem hallottam.
A 2.5"-es hátránya esetleg a tárhely méret és a vinyó sebessége lehet, ha ez valakinek számít, de ez felhasználás kérdése. 3.5"-esben azért nagyobb tárhely érhető el.
Sebesség terén, azért a modern notebook vinyók is már elég gyorsak. Ráadásul ha az OS alatt SSD van, akkor az adatra meg amúgy is elég a notebook vinyó. -
batagy
őstag
8 az átváltás byte és bit között, 3 szám helyes volt, 2 hibás.
USB2: 480 Mbit/sec = 80 MB/s
SATA1: 1.5 G/bit/sec = 192 MB/s
SATA2: 3.0 Gbit/sec = 384 MB/s
USB3: 5 Gbit/sec = 640 MB/s
SATA3: 6.0 Gbit/sec = 768 MB/sAhogy King Unique említette, jól látod a helyzetet, az USB3-as rack már nem korlátozza a vinyót, mert az a sebességet a vinyók már nem érik el.
A belinkelt sebességteszt eléggé hihetetlen, nem tudni hogy milyen interfacen és milyen körülmények között tesztelték. Én is arra tippelek, hogy esetleg RAID 0-ás SSD lehet, ha egyáltalán van olyan. SATA3-on a 950 Mbyte/sec nem lehetséges.
Raid 0 az egy olyan állatfaj, hogy egyszerre 2 vinyóra írunk úgy, hogy az adatok felét az egyikre, felét a másikra teszi a vezérlő, ezáltal ideális elméleti esetben dupla sebességet lehet(ne) elérni. Ez azonban a hétköznapi felhasználásra nem jellemző és valóságban sem teljesül 100%-ban. SSD-re amúgy sincs értelme, azért 500 Mbyte/sec otthonra már elég.
-
King Unique
titán
Jól látod , de az a SATA II 384 MB/s a gyakorlatban legtöbbször kb. 270-280 MB/s ahogy láttam teszteket, mert ahogyan USB-nél, itt se 100 % a hatásfoka úgy tudom.
SATA III-as külső USB 3.0 SSD-vel láttam MAC fórumokon 300-400 MB/s szekvenciális teszteket, de az már elég drága dolog.
SSD topikos képnél látni kéne eredeti hsz-et, mert vsz RAID 0-ba kötött SSD tudhat ilyet, v vannak PCI-E változatok is, amiknek még nagyobb a sávszélessége.(#783) batagy: ez az "Ár" dolog kicsit körülményes (google-ban rákeresni fél perc se) , mert folyamatosan változik, igaz táblázatot is lehet majd frissítgetni e téren.
De, ha ez a kívánság, felőlem belekerülhet, de csak "kb." szinten célszerű.[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
Annyiból kijavítom magamat, hogy a vinyónál nem annyira a SATA interfész generációja számít a gyorsaságnál, hanem maga a vinyó lemezhez való hozzáférési (olvasás, írás) sebessége.
Emiatt mégis számít, hogy milyen vinyót teszel bele! A régebbiek értelemszerűen lassabbak.
Az általam korábban említett, USB3-on lassúnak érzett vinyó (Hitachi Travelstar 7k100 80GB) eleve elég gyér sebességű, szóval az SATA-n is lassú, nemcsak USB3-on.
-
batagy
őstag
Hát ez jó kérdés.
Papíron, a bruttó sebességek így jönnek:
USB2: 480 Mbit/sec
SATA1: 1.5 G/bit/sec
SATA2: 3.0 Gbit/sec
USB3: 5 Gbit/sec
SATA3: 6.0 Gbit/secDe a gyakorlatban a nettó sebességek ezt nem érik el.
Nettóban az USB3 sebessége gyakorlatban ritkán éri el még a SATA1 sebességet is. Ennek ellenére a múltkor én is pórul jártam, egy régebbi Hitachi SATA1-es vinyó nagyon lassan működött egy USB3 rackben. Szóval biztosan számít, annak ellenére is, hogy a nettó adatsebesség sokkal lassabb.Ha biztosra akarsz menni, legalább SATA2-es vinyót tegyél bele. De az is lehet hogy, csak az én vinyómmal volt valami kompatibilitási gond a rackben, ezért ment lassan a SATA1-es vinyó. Mert amúgy 100MByte/sec (=800 Mbit/sec) sebességet a SATA1 is tudná. Lehet hogy maga a vinyó volt lassú (kiolvasás).
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
"Egy nagy kérdésem lenne... az hogy egy külső vinyó USB3 vagyUSB2őt tud, azt csak a ház szabja meg vagy a benne lévő vinyónak is köze van hozzá????"
A vinyónak nincs köze hozzá
A rack szabja meg, hogy USB2 vagy USB3.
Abba beletehetsz akármilyen SATA-s szabványos 2.5" vinyót."Pl egy régebbi satás laptop vinyó is mehet bele egy USB 3 házba!?"
Igen. -
King Unique
titán
Nekem ez a Gembird is jónak tűnik [link], igaz ipon...type " A " csatis, ebayről hasonlíó rendeltek innen, aszem uez volt, vinyó csavarral rögzíthető benne, ami plusz pont.
Azért ez a " beletörjük a MicroB-t " is kicsit izé, cinkes dolog...ha vkinek annyi műszaki érzéke nincs hozzá, h rendeltetésszerűen, normálisan használja, akkor annak a kezébe nem való...
kell tudni vigyázni az ilyenekre, még én is, aki kerékcserénél néha túlhúzom, beleszakasztom az anyát, ilyen kis finom cuccoknál azért normálisan nyomom, odafigyelek[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
A kicsi hullámos USB3.0 az "Micro B" típusú csatlakozó.
A "rendes" nagy az USB3.0 "A" típusú.Igazából a különbség pont az, hogy a kicsit könnyű beletörni.
Más különbség nem nagyon van.Éppen ezért mi is többnyire az "A" típusút javasoljuk, az jobban bírja.
Egyébként meg csak a gyártótól függ, melyiket rakja rá. Amennyire egyszer olvastam, rémlik valami, hogy a Micro B USB3.0 szabványa csak később készült el, ezért a gyártók az "A" típusút kezdték el hasznéllni, azért terjedt el, de ez csak saját elmélet.
-
zeusz55
senior tag
na még egy kérdés! az mitől függ, ill mit jelent hogy a külső ház USB anyája milyen?? Láttam legtöbbön ez a hullámos usb3 van amit nekem is sikerült beletörni a házba, de láttam mini USBt illetve rendes USB anyát is!? Melyik miért jó vagy rossz?? (azon kivül hogy a hullámost könnyü beletörni ://)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=
Új hozzászólás Aktív témák
A topik 2,5"-os és részben M.2 méretformátumú, valamint USB, Thunderbolt stb. csatolófelületű külső házakkal foglalkozik és ad információkat, tanácsokat a vásárlók számára. A 3,5"-os külső házak, dokkolók és gyárilag készre szerelt külső merevlemezek az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak, az ügyben értelemszerűen ott tessék érdeklődni
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
• Milyen belső merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest