Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mikromanus

    veterán

    Üdv mindenkinek!

    Otthoni kávéfőzögetésre van két hagyományos verziós kávéfőzőm. Az egyik talán a "kotyogós" fedőnevű változat olcsó-de-gyengétfőz jellegű alfaja. A másik a kis standard ráteszed a fedelét - ráhajtod és rátekered a rögzítőt és várod míg jön minden ami a csövön kifér. Mármint van kis csövecske, amin keresztül a szabadba üríti a kávét (lehetőleg raksz alá poharat vagy mást).
    Az első verziós kevesebb kávét kap egy lefőzéshez, vagy másfélszer annyi vizet és még a tömítőgyűrűje is büdös. Nem is tudtam vele mit kezdeni. Két-három adag beáldozása, masszív gumi mosás-főzés-tisztítás után se tudom eldönteni, hogy ez büdös műanyag, vagy olajszagú. A kávét elbökte, úgyhogy ez pihen.
    A másik főző jó, csak lassan elbomlik a tömítő gumigyűrű és venni kellene újat. Elvileg ez és a "kotyogó" is kétszemélyes, de a gyűrű mérete eltérő. Valaki tudja mi ennek a csöves-hagyományos házi kávéfőzőnek a "hivatalos" neve? Gondoltam keresek valami boltot ahol szerezhetek újat, de csak a kotyogós főzőre találtam rahedli sok találatot, erre a típusra nem. Egy egyszerű gumikarika képe alapján meg nem ismerem fel, hogy ez jó lesz-e :D

    Ha valaki profi a témában, akkro ossza meg az infókat!
    Köszi :DDD

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    A kávé projektem továbblépéseként odafigyelnék az "egyéb" részletekre. Kiindulási alap az volt, hogy kotyogósban utazom.

    Nem vagyok egy espresso mániás. Lehet régi idők és kezdeti rossz kávék hozománya, vagy nem ittam igazán jó espressot de az annyira nem jön be, hogy be akarjak rá ruházni. (Ha meg mégis kedvem van hozzá, akkor marad a nem otthoni fogyasztás.) Meg aztán az otthoni fogyasztás korlátozott. Magamnak főzök és napközben meló van.

    Tehát a cél a kotyogósból kihozni a legtöbbet. Van egy kétszemélyes Biatelli Brikka főzőm. A kávékban sok gyenguska, vagy "nem elvártan teljesítő" hiperszupi-közepes arabica kávék után Davidoff 57 szemes van épp használatban. Lehet a korábbiaknak volt rossz a raktározása, de ez igazi minőségi ugrás volt. Innen jött, hogy mit lehetne még kihozni a kávéból, ha csak a márkaválasztás ennyit dobott . A kérdéseim:

    1. Milyen kávédaráló-zúzó-malom legyen?
    A kis kéziek közül tippre Hario (Skerton Plus, vagy Mini Mill?) vagy egy Zassenhaus® "Quito a célpont. A Quito megéri a többletet? Jók ezek? Strapabíróak és időtállóak? A nem "késes zúzás" tényleg sokat tud
    dobni a kávén?

    2. víz
    Ugyan elég jó a csapvíz nálunk, de felmerült, hogy lehet jobb is. Érdemes ezzel bajlódni? Valami javaslat ha valami palackozott-kereskedelmi forgalomból elérhető víz "jobban teljesítene"?

    3. kávé
    Most ugyan jól elvagyok a Davidoff 57-tel, de lehet van jobb is. Valami ötlet? Eddigiek alapján az erősebb pörkölésűekkel vagyok baráti viszonyban. (Vagy lehet csak a többi érzékenyebb volt és elcsesztem)
    Bár az is lehet igénytelen vagyok és egy "gyári" robustás noname keveréket is ki kellene próbálnom. Lehet túlkalkulálom ezt és középszerű elvárásaim és ízlésem van. :C

    Mindenesetre elsőre inkább a többek szerint is jobbnak vélt kombókkal kísérleteznék. Hátha kijön valami jobb hazai kotyogós kávé amit meghonosíthatok magamnál...

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz koxx #77625 üzenetére

    Jana Baby van most vízben tesztelve. Bár nátriumban szegény, de lehet mészkövet épít ez is 3 főzésből mint más (ásvány)vizek. (jelezve a címkén nem nagyon volt semmi, de ebben is bent figyel egy rakat hidrogénkarbonát) Majd 2-3 főzésnél elválik számít-e a végtermék szempontjából. A tegnapi rosszabb nem lett, az tuti. Csak egy alkalom nem biztos adat még. :DDD

    A javasolt vized kicsit kevesebb oldott anyagos. Megsasolom majd azt is.

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz sz.zs. #77628 üzenetére

    A kávékat jegyzetelgetem későbbre. Karizomerősítő kézimalom lesz szerintem első körben. Meg kell dolgozni a napi anyagért. Nem rossz az.

    A szűrős mókát is lehet kipróbálom. Szűrő nélkül a finomra őrölt kávé épp ellenjavalt, mert eltömíti a Brikkát. Szűrővel nincs ilyen gond? mindenesetre ha egy helyen mindkettő elérhető, akkor berendelem egy csomagban szerintem mindkettőt. Nem árt egy kis kísérletezés. Már csak a márkanév a kérdés. Mondjuk lehet nem sóherkedek és berendelem a designosabb Quito-t. Ha már valamibe belefogunk csináljuk alaposan!

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz mikromanus #77629 üzenetére

    Aztán végül mégis az ajánlott gépszörnyeteg lett. (GRAEF CM 702) Az edigital-nál volt olcsóbb, csak az elég nogo zona nekem. Az ügyfélszolgálatuk gyatra. Inkább a harmadik legjobb ajánlatos lett. Szállítással 36k. Majd tesztelem aztán keresgélek még finomítási lehetőségeket. :DDD

    A Nordic víz jónak tűnik, csak épp kb egy helyen érhető el. Vagy a többség nem igazán netképes hely, hogy rátaláljak. Azért ennek még utánajárok. Mondjuk lehet nem kell ezzel olyan sokat tökölni. Errefele a vezetékes víz kifejezetten jónak tűnik. De azért keresek valami nem desztillált víz minőségű, de alacsony ásványianyag tartalmú vizet...

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz #25510592 #77634 üzenetére

    Pár csepp előzetesben bezsínesíti a felső tárolót, majd pukk, így lett a kotyogós kávé némi habbal/krémaszerűséggel. :D
    Mondjuk normálisan elmosom (sima folyó vízzel) és tuti mozog a szelep amikor fözés előtt felcsavarom a felső részt. Annyi vizet rakok bele, hogy a H2O jelzés szárazon kilóg még (picivel alatta a vízszint). A kávét meg nem púpozom, meg tömörítem. Csak picit ütögetem a tartály oldalát, hogy a saját súlya alatt rendeződjön. Azt hiszem akkor jön ki nehezebben-lassabban a kávé ha túl tömör a kávéanyag a tárolóban. Vagy lehet az őrlési finomság is számít. "Durván" darált kávét javasolnak. A túl poros minőség lehet szintén tömörebb és nehezebben folyik át.

    A fenti technikával hozza az elvárt lefőzési időt (1-2 perc) hideg-szobahőmérsékletű induló vízzel is.

    (#77633) koxx
    És kb ő az össz lehetőség. De azért érzed, hogy sima vizről beszélünk. Kb csapvíz rendelés. Az valahogy értékhatár alatti. Mondjuk ettől még lehet később bepróbálkozok vele ha kísérletezhetnékem támadna.

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz Nibiru #77635 üzenetére

    A régi faék kis "Kifolyócsöves" gépek ilyen szempontból jók voltak. Mivel nem volt felső tartály, így nem volt veszély abban, ha sokáig fent maradt a főző. Mondjuk az már neccesebb volt ha nem tettél a cső alá poharat. :C

    Egész jó kávék összejöttek azzal a kis géppel is (Midipress???). Mondjuk a "vége" a lefőzésnek ott már nem volt túl minőségi, így idővel azért azzal is rászoktam az odafigyelésre és hogy ne várjam meg a gőzzel jövő híg semmmit. A "fő" adag egész kellemes tudott lenni. Persze ebben benne lehet egy jó adag korral megszépül hatás is. Nem igazán volt akkor viszonyítási alapom. De a standardabb kotyogós (Szarvasi és hagyományos felső tartályos megoldások) durva minőségromlásnak tűntek a kis szörny után. Pedig az a régi főző aztán nem volt egy nemzetközileg legjobbak közt emlegetett szerkezet... :Y

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz Nibiru #77639 üzenetére

    Lehet a később még átagonizált utolsó cseppek cseszik szét a kávét végül, de önmagában attól is romlik a minősége, hogy csak úgy "van" percekig a forróságban. Lehet nem akkora a hőmérséklet mint az alsó részen, de a fölső tartályban is kapja azért a hő utánpótlást a lötty. A kis mezei egyszemélyes kotyogó nem épp egy minőségdíjas kávékészítő, de azért lehet vele elég fogyasztható kávékat is csinálni. Ha viszont nem hallom mikor tör fel a kávé (hozzászoktam a Brikkás karakteresen hangos riasztáshoz) és 3 perc múlva veszem le, akkor azért már elég "ipari" íze van a kávénak. Pedig a láng itt se nagyobb mintha időben leszedném.

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz Nibiru #77672 üzenetére

    NO, a kifolyócsöves bóvlin ez rugalmasabb volt. 2/3-nál pohárcsere és nem keveredik a gyenge tartalom a tarkóbőrösszerántó erősebb keverékkel. :C

    A gyengébb melegítésnél meg az lehet a gond, hogy ugyanúgy felmelegszik a víz, csak lassabban és tovább érintkezik a forró vízzel-levegővel a kávépogácsa. Így meg megéghet. Kotyogósban nem egyszerű az élet. :DDD

    Mondjuk Brikkában nincs ilyen gond. Pukkan és ömlik kifele. Már veszem is le. Amikor már nem jön érdemben anyag töltöm is pohárba. Mondjuk most elektromos tűzhelyem van, így legalább azzal nincs gond, hogy a pokol lángjai nyaldossák a szelepet, vagy hogy kevés a láng. Kicsit könnyebb így az élet.

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    Háát.. az überpro kávémalom (GRAEF CM 702) beza' nincs raktáron és a beszerzését dec7-re igérik. Ebből nem lesz minőségi szórakozás egy darabig. Csak nyomorgatom a szegény kávészemeket a kaszás-pörgős szado-mazo szerkezettel. Picit gyorsabb ügymenetre számítottam. No, mindegy. Azért csak meglesz a "fejlesztés". :DD

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz BlacKSouL #77705 üzenetére

    Pedig az az igazi. 10k Ft/kg árú kávé - 169 FT/kg cukor 1-1 arányban. :C

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz lsebestyen #77782 üzenetére

    A karaván kávé és az őrölt kávék többsége amiket így téglában kapni nem igazán javallott (papíron) a Brikkához. Eltömítheti a szűrőt/szelepet és macera vagy nem is nagyon lehet helyretenni. "durván" őrölt kávé a javaslat. Ilyen professzionális megfogalmazásnál én se nagyon tudom ez milyen lehet, de kísérletezgetek. :) (lehet csak annyi, hogy ne legyen annyira finomra zúzva mint a karavánfélék).

    A csomagoláson vannak kis ikonok. Ha van kotyogó jel, akkor elvileg jóaz. De ez se tűnt nekem egységesnek és egyértelműnek.

    Az adagok a Brikka verziókon/méreteken papíron 2, 4 (van hatszemélyes is?), de nekem nem tűnt túl bőségesnek a kiadott anyag a kétszemélyesből se. Simán fogyasztható dupla adag fejenként. Mondjuk az is lehet, hogy azért nem lettem izgulékony a váltáskor, mert a korábbi kávéim keverékek voltak, vagy robustából készítették, az "új" szemeskávéim meg arabica-sak. (az arabicának kisebb a koffeintartalma)

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz lsebestyen #77800 üzenetére

    Bármelyik kotyogó megeszi a finomra őröltet is, kivéve a brikkát, mert abban van egy kis "extra" :DDD
    Hasznos ugyan ez a brikkás megolddás, cserébe viszont kicsit kevésbé egyszerű. A kifolyócsöves egyszerű kis főzők elég stabil minőséget tudnak hozni. A "teaforraló" forma hagyományosak voltak életemben a kávézás legalját biztosító eszközök. A hagyományos "szögletes" forma főző is megfelelő lehet. csak időben vedd le a gázról és ne hagyd fortyogni hosszú ideig.

    Egy egyszerű pohárba főzős például az Autopress vagy a Midipress. (mondjuknem tudom még gyártják-e ezeket). Nekem ebből egy kétszemélyes volt jó ideig. A belső részében nem sima "lefele cső" megoldás volt, hanem kis szigetes furcsaság ("keverődob").

    A hagyományos "szögletes" meg valami ilyesmi:ilyesmi
    Van ilyenből Biatelli is. Lehet az időtállóbb...

    Ezt a megoldást meg messziről kerülni. Vannak alacsony elvárások, de ez mindent alulmúl szerintem:

    Amúgy meg nem bántani a karavánt! Elég stabil közepes minőséget tud nyújtani. A kotyogósba valók nagyja sokkal silányabb. Lehet van "minőségi" kávé, meg tuti espressokészítő gépek, de ez ízlés dolga. A jóféle kotyogós koffeinbevitel után a legtöbb espressos "minőség" valahogy üres és hiányos. Vagy lehet nem ittam még igazán jó gépi kávétt, vagy kedvelem a kesernyés kátrány aromát. :DD

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz #25510592 #77833 üzenetére

    Az enyém szerkezetileg rendben volt. Technikai gondjai nem voltak. csak szar kávét csinált.(lehet sokadik generációs kínai, vagy a KGST piacról visszamaradt cucc). Az őrölt tartó rész két adagra ugyanakkora vagy nagyobb "magasság" mellett mint a brikka jóval kisebb alapterületre volt összeállítva. Valami silány "hosszúkávé" szerűség jött ki belőle mindig.

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    No, megjött a grinder. Graef CM 702. 1-2 óra, aztán jön a tesztüzem. Van az ilyen gépezeteknek valami "bemelegítő"-első használat és ez kidobandó része, mint az új főzőknek? Vagy ez nem ilyen kis finomkodós dolog és zúz, meg őröl, mi meg isszuk a kávét a frissből? No, utánanézek. Nehogy a kukába továbbítós esetben a jobb minőségű anyagot nyomjam be, majd a kukába ki. :C

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz Nibiru #77925 üzenetére

    Találtam magyar nyelvű használati útmutatót (pdf). Azért majd átnézem a leírtaknak megfelelően, meg szerelgetem-szeretgetem picit. Annyi kérdés még, hogy mi illik a kotyogóba-Brikkába? Milyen az a "durva" őrlés? Menjen a legnagyobbon (25-ös fokozat), vagy finomabbra kellene állítani?

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz #25510592 #77946 üzenetére

    Ezek a számok ("12-es őrlemény") a Graef-es malomszörny beállításai, vagy mit mihez viszonyítod?

    Tegnap kísérleteztem én is picit. (Graef Gm 702 +Brikka) A durvább őrölés +hideg vizes normál lefőzés cukor nélkül elég jó volt, de valahogy még nem tökéletes. Kipróbáltam a maradék előző napi "roncsolt-kaszással őrölt" +az új friss darált előző főzéshez készített felesleg keveréket előmelegített vízzel és egy kis cukorral (mondjuk csak amit magától felold kitöltéskor, mert nem kevergettem). Az elég jó lett. Most akkor ki kell háromszögelnem mi emelt a minőségen. Tippre a kiindulási vízhőmérsékletre gondolnék, de finomabbra állítom az őrlőt is. Most jön a 15-18-as kör kb majd.

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz Nibiru #77951 üzenetére

    Igazából a kaszás el van feledve, csak volt benne egy kis kávé (+az új őrőgépben is túltoltam a korábbi adagot) és gondoltam nyomok egy forró vizes indításos tesztet, csak nem akartam már olyan későn elindítani a robajló asztalrezegtetős keverőt a teljesen homogén anyaghoz. Meglepően jó lett. Kipróbálom majd a kicsit finomabb őrléssel szintén forró/előmelegített vízzel "élesben" is. Más nagyon nem dobhatott rajta. A keserűséggel eddig se volt gond. Cukormentesben is kellemes. A cukor csak amolyan rossz szokás, vag ykalóriaéhség. Olyan fura perverzió mint másnál a kávéba tejet rakás. :DD

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz Nibiru #78402 üzenetére

    Nem vészes a hangja a 702-esnek. hamar megvan a melóval. Mire felébrednének a szomszédok már vége is a zajnak. Nem nagyon tudnak elkapni. :C

    Amúgy van valami profi megoldás arra, hogy ne maradjon a csőben/*gépben a ledarált kávé egy része, vagy csak a pórias "valamivel kipiszkálom ami feltapadt" módszer mondjuk kiskanál nyéllel?

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    Kirpóbáltam egy friss pörkölésű kávét. Colombian Supremo erős pörkölés a Kávékalmártól. Picit világosabb barna erős pörkölés mellett is. Az illata kibontásnál, darálásnál és készen is nagyon jó. Veszett sokáig megült a szobában az illat. Vagy csak a leküldött kávét éreztem. Mindenesetre picit más mint ami jó kávé néha összejött régen, de nem rosszabb az emlékekkel megszépített legjobbaknál. Ilyennel ki tudok egyezni. És ez "csak" brikkás-kotyogós. Nekem jó lesz. :C

    Azért majd még tesztelgetem az őrlés finomságot, meg az indulási vízhőfokot.

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    Kóstolgatom a friss pörkölésű kávékat. Illatra és utóízre a mostaniak is nagyon rendben vannak, de ízre közvetlen kicsit savanykás. Brikkával főzőcskézek. Min kellene módosítani? Vagy ez kávéfajta jelleg lenne. Graef 702-essel darálom 14-es örlésfinomságon. Elektromos tűzhelyen melegítem...

    A mostani tesztalanyaim:
    Guatemala - Cruz Grande (sötét pörkölés)
    Costa Rica Jaguar Honey (közepes pörkölés)

    +ezeknek a habja most picit még sistergős-buborékosan jön ki. A szénsavasságon (ha ez az) lehet valahogy finomítani, vagy ez statikus?

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz 72lakiluk #81372 üzenetére

    Brikka kotyogós 12k, Graef daráló 35k, a kávé meg olyan havi 10k. Még jó hogy nem szórakoztam géppel, mert otthoni fogyasztásra mennyiség miatt felesleges. Nektek mennyi van eddig a kávémániátokban? :DDD

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    megnyugtató néha beleolvasni a topicba. Picit túlzásnak éreztem néhanapján a kávés költekezésemet. Aztán idenéztem, beleolvastam a válaszokba és látom nincs velem semmi baj. Inkább csak kispályás vagyok a "komolyabB" kávészerető többséghez képest. :C

    Majd ha nem lesz ötletem mire fejlesszek a PC-mben, akkor áttérek a profi kávégép projektre. Addig marad a mechanikus (kotyogós brikka) megoldás. :DDD

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz Becenick #89047 üzenetére

    Ha egyik napról a másikra ugyanaz a kávé produkálja ezt, akkor nincs tippem. Egyébként lehet az, hogy friss pörkölésű kávét, vagy picit régebbit pakolsz bele. A friss pörkölés picit szénsavasabb-sistergősebb amikor kijön. Idővel ez csillapodik. (vagy ha darálás után közvetlen főzöd, akkor is "frissebb", mintha már állt egypár órát vagy napot az őrlemény).

    Vagy esetleg eltérő mennyiség megy bele? Ki kell tesztelni mi a jó bele. Nálam a lazán pont perem magasságig töltött kávétárolóval főzés hozta a megfelelő minőséget. A túl sok kávé csak "kínozza" a gépet, de jobb nem lesz tőle. Meg kotyogósnál tilos a manuális "tömörítés". Annyi megy bele ami beletöltéskor épp elég.

    A vízmennyiség is lehet számít. Van vízszint mérő h2o jelzés, de azért így is van mozgéstér. A jelzés felett ne legyen, de azon túl lehet tesztelgetni...

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    Belépő-közép szinten milyen karos presszógépek fele érdemes egyáltalán nézelődni 2021-ben? Már ami még kapható is... Az ajánlásokra nem nagyon láttam az utóbbi 5-6 évi termést. A korábbiakra meg kínálatot. Némi update esetleg? :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz konzumpro #108951 üzenetére

    Nem annak nevezik azt a fajtát ahol az őrleményt te csinálod, beletuszkolod a "kar" végi kis tárolóba és "ráfordítod "a gépre? Nem tudom én ezt pontosan. Nem vagyok vér-hardcore-kávé-guru :C

    Daráló külön van. Ilyen kettő az egyben, meg még a tehenet is megfeji és elkészíti a reggelit is extrák nem kellenek. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

  • mikromanus

    veterán

    válasz konzumpro #108980 üzenetére

    Nem kell más daráló. Jó az a Graef szörny amit hajnalok hajnalán felbőgetek, hogy 4-5 lakással arrébb is felébredjenek. :D
    (GRAEF CM 702)

    belépő-középen meg annyit értek, hogy nem kívánok 200-900k forintot most beletolni látatlanba, így "elég" valami olcsóbb is.

    [ Szerkesztve ]

    Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus

Új hozzászólás Aktív témák