-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
válasz soldier2 #47695 üzenetére
azért havonta egy majdnem van. Annyit meg szerintem megéri várni. Kalandor hónapokon át hirdette 45-ért a fehér babyt, kaligulánál is volt 32eért!, dozónál 38-ért, én ezeket azért megbízható forrásnak nevezném. Elég aktív tagjai a fóromnak, és nem hiszem ,hogy kiszúrnának a másikkal
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #47827 üzenetére
Külsőre egy cool-abb Brikka feliraton túl semmi változás. NA DE AMIKOR KINYITOD!!!! :-)
Akkor látod, hogy ebből nem lett karos kávé"gép"
de a szűrő vékonyabb peremezésű és tényleg faszán illeszkedik. Az arcodba tolják a made in italy-t (szerintem az egész bialetti cég azon agyalt, hogy hol az a hely a kotyeszen, ahol még szódásüveg-szemüvegű Pista bácsinak sem kerüli el a figyelmét, hogy új korszak kezdődött. Back to the Dolce Vita. A megerősítő feliratot "Good bye Romania" még nem találtam meg.
Persze szkeptikusok mondhatnák, hogy csak a szűrő készül ott, és bennem is ez fogalmazódott meg először olvasva a talp feliratait. De aztán elhessegettem, mert azt gondolom, h az lenne a létező legnagyobb galiba minden tekintetben.
Én 2 évig minden Brikkával próbafőztem egy szűrt víz adagot. Az utolsó tízes teszten 10-ből 2 vérzett el. Már előre köszönnek a forgalmazónál...
-
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #47884 üzenetére
a reprodukálhatóságig még nem jutottam el, mert egyelőre ismerkedem a pörkölő határaival, azzal, hogy általában hogy zajlik egy ilyen pöri stb. egy hónap múlva biztos, hogy okosabb leszek, a ma bontott hondurasból kapásból használhatóbbat pörköltem, mint az első 3 guatemalából. ehhez is kell a rutin, és akkor el lehet hagyni a merev szabályokat és lehet szemre csinálni.
a reprodukálhatóságtól amúgy én nem félek annyira, azt gondolom, hogy ha szobahőmérséklettel és hideg géppel indítok, majd mindent pontosan annyi ideig csinálok és annyi fokon, akkora adaggal, akkor azért nem lehetnek túl nagy különbségek. kb. mint a pavonis kávékészítés (sőt, könnyebb, hiszen itt van hőfokszabályzás).
summa summárum:
- egyelőre térképezem felfelé a folyamatot
- de már az első pörik is abszolút vállalhatóak voltak
- de azért nem paljoc kávéi szintje, csak nem bántóak/szarok, inkább visszafogottak (kicsit unalmasak)
én nem vagyok elégedetlen, mert több kiló kiszórt, fos kávéra számítottam. és ha az lenne, nem innám meg, az hót ziher. amilyen most lett, az az "hmm, egész jó", de ha 7000 ft-ért vettem volna xy-tól, nem rendelnék belőle újra, mert van jobb.[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #47949 üzenetére
ugye a legtöbb kávégép ott bonyolódik el, hogy valahogy azt akarja megoldani, hogy a bojlerbe beáramló hideg víz ellenére konstans kilépő vízhőfokot adjon. így aztán jönnek mindenféle trükkök, meg egyre nagyobb bojlerek, mondván, hogy a 3-8 dl vizet a bejövő 60 ml hidegvíz csak nem üti meg annyira. meg e61 fej, mondván, hogy a 4 kilós fejet a bejövő víz csak nem üti meg annyira...
na, ehhez képest 4 méter rézcső előmelegített vízzel, amiből csak úgy jut ki hidegvíz a bojlerbe, hogy az előbb benne lévő kb. 50 ml melegvíz kijön... zseniális.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
válasz soldier2 #47961 üzenetére
Igen. Azért mondtam, hogy neki még lehet jobb úgy, hogy az egy biztos pont -legfeljebb ezen tények birtokában kell kávét választani- és mikor már rögzül kicsit a tamperelés, darálás stb a kezében, fejében, akkor mehet bele a Pid. Így legalább egy bizonytalansági tényező kiiktatva.
Láthattuk, hogy nemrég szenvedett itt valamelyik újonc még ezzel is.
De nyilván ha lehetőség van egyből pides gépre, akkor nem szabad kihagyni.[ Szerkesztve ]
-
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #48225 üzenetére
"A Tchibo kávék kifelyezetten savasak, ha csak szét nem égeted őket"
Ezt határozottan meg tudom erősíteni .Amikor nem volt darálóm átmenetileg próbálkoztam mindenféle bolti téglával (tchiboval is) és olyan helyről is vettem őrölt kv-t ahol a szemem előtt őrölték le...
De csak az lett a vége, hogy kv.-zóba mentem ha jó kv.-t akartam inni, mert így otthon csak a szenvedés volt.Ami minimum szinten kell egy jó kv. elkészítéséhez azt nem lehet megúszni! Ha jó kv-t akar készíteni az ember, a végén, a kitérős körökkel amúgy is csak drágábbra jön ki a buli...
-
eesiknes
csendes tag
válasz soldier2 #48225 üzenetére
Nem tudom összehasonlítani, mert soha nem volt a kezemben más Brikka, sem más kotyogós. De teljesen simán tekeredik a felső rész, nem rág, mint a vaj úgy megy össze, nem is húztam rá erőből, mert nem tudtam mennyire kell, csak lazán húztam meg, sehol nem folyat, tökéletesen zár. Persze ettől még lehet román gyártás , lehet, hogy jobban odafigyelnek rá.
3 próbadagon és egy élesen vagyok túl, később majd kiderül mennyire lesz tartós. -
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #48249 üzenetére
A Brikka egyébként nekem sem jött be, pedig próbáltam sokféle kávéval. Bár nekem nem volt savanyú, mint előttem a írták, hanem egyszerűen nekem nem jó az ízvilága. A hab pedig szerintem kifejezetten rossz ízű. Volt, hogy elvittem utazó kávéfőzőnek, egy hétig el lehet vele lenni, ha leszedtem a habját, de pl. szerintem egy Bialetti Mini klasszissal jobb.
Azt gondolom, hogy valameddig el lehet lenni a Brikkával, ha leszedem a habját és valamilyen világossal, CasMo vagy világos PY kávékkal használom, de a jóhoz azért igen messze van, főleg erősen classic robusztás kávéval rossz.
Én inkább Bialetti Minit ajánlanám, de van itthon egy sima olcsó kotyogóm, még az is jobb nekem a Brikkánál.
Bolti téglából a Lavazza Crema Gusto szerintem egészen jó kotyogóba.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Alvarez81
csendes tag
válasz soldier2 #48341 üzenetére
Én tényleg szeretttem a Poemiát, kb 3 évig ment is majd minden hétvégén. 1 eszpresszó 2 teáskanál cukor, plusz 30ml tej. Jó volt. Nade benn a céges gépen, és már itthon is, tudok kávézni tej nélkül, és fél - egy kanál cukorral, mert úgy is élvezem. Azért szerintem most nagy visszalépésként élném meg a Poemiát. Más liga.
Paljocnak már jeleztem, de ide is leírom, hogy úgy kb 84-86 fok körül a Sidamo-ja valami brutálisan jó volt a Cuadrán. Engem erősen az aszalt sárgabarack (vagy lekvár) ízére emlékeztetett most. Sehol semmi savasság, savanyúság... Pedig hagytuk 30-35 másodpercig folyni a kb 25ml-t. Életem egyik legjobb kávéja volt, és mivel kollégáé, itthon nem is tudtam a hőfokkal játszani vele. Kell vennem ilyet. És nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen gyümis kávé nekem így megtetszhet. A GB teljesen átrendezte a preferenciáimat.
[ Szerkesztve ]
-
-
Casto
csendes tag
válasz soldier2 #48395 üzenetére
Köszönöm a segítségeteket! Akkor ez eldőlt
Paljoc, még mindig szereted a 9010-t? Olvastam János tesztjét a Kávékorzón és a te teszted, illetve az azóta általad írtak alapján kicsit furi volt, mert eddig te csak jókat írtál róla. Bár a teszt folytatásában láttam, hogy a cég most átnézi neki a gépet, hogy nincs-e vele valami szoftveres hiba.
-
senior tag
válasz soldier2 #48467 üzenetére
30 ml-es üvegben 9 g-ot, én daráltam.... eleve fagyasztva tárolom szemes formában, de gondoltam egyet és egy adagot ledaráltam múlt hét végén, majd ment vissza a fagyasztóba. Ma reggel nem akartam felébreszteni a többieket a darálóval, ezért ezt bontottam ki. Lefolyás és crema rendben volt, ízre viszont a meggyes vonal jelentősen csökkent a csokis javára.
Kipróbálom majd az itthon fellelhető többi kávémmal is:
P&Y Decaf, Get Up! és Choco Madness, ill. Kapuczíner Malabar és Velencei Gondolások kedvence...Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Gravity1234
tag
válasz soldier2 #48642 üzenetére
Koszonom mindket valaszt!
Az elegge mas arkategoria mar.
Lehet barom kerdes de esetleg olyan ami nem egy karos, hanme mondjuk ketto? Vagy azok alapbol megdragabbak, mert otthora mar nem jellemzo?Nem fogok/akarok cserelni, csak erdekelt hogy kb mi az a kategoria amivel ki lehetne szolgalni +2-3 vendeget is vegyesen espresso es gozolt tejes kave eseteben.
Ha csak siman espressot kell csinalni annyira nem is veszes a Lelittel sem, mert mondjuk a ket simplat odaadom, utana szurot uritek, kitorlom, ledaralom a kovetkezot, stb, vegulis megvan vele par perc, ezzel meg is meg is vagyok (bar ha duplat kernek tobben akkor mar nagyon lassu lesz, mert mire igy lefozok 3-4 embernek duplakat az azert nem gyors).A nagyobb kompromisszumot az igenyli ha van gozolt tejes is, mert akkor lefozom elore mondjuk a 4 szimplat, es utana gozolok (igy nyilvan azert aki var a tejesre azert 1-2 percet all a friss csapolas mire a tejjel odaerek)
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- TCL LCD és LED TV-k
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Ukrajnai háború
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Formula-1
- Építő/felújító topik
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen