- Windows 11
- Bocsánatot kért az Apple, mert nagyon mellélőtt a legutóbbi reklámjával
- Ubuntu Linux
- Milyen routert?
- Proxmox VE
- Hálózati / IP kamera
- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #32339 üzenetére
Ugye-ugye! Egyébként nem is magát a kávékészítést fogom fel munkának, hanem - munkahely esetén - a munkától ellopott időt, amit a kávéval töltök. Ez nálam időnként órákat (!) is jelenthet a munka mellett, ezért nem mindegy, milyen minőségű időt töltök ezzel.
Mondjuk, jó szűrő, mert aki ebben nem partner, vagy nem ízlik neki, attól nagyon hamar megválok.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
killerjohn
addikt
válasz soldier2 #32339 üzenetére
Most is én vagyok (mi, páran) a különc, aki nem a Szarvasiból issza ingyen a Tschibo Familyt, hanem napi 300-ért kisétál a Molinariba. Ez már ennél nem lehet rosszabb
A gépet megvenném gond nélkül (valakitől egy PIDelt Classicot pl ), max ha egyszer lépek a melóból akkor vagy eladom vagy viszem új helyre, stb. De még egy darálóra nagyon sajnálom a pénzt..
A melóhelyen millás értékű cuccok hevernek szanaszét, és 180 fős irodáról beszélünk. Ráteszek egy radiation jelet, meg az AD usernevemet, és 4 nyelven hogy tilos hozzányúlni. Az is lehet hogy csinálok rá Keningston zárat
szerk: sőt, a legjobb egy átalakított PID lenne, amit ki tudok húzni a gépből és betenni a fiókomba. Anélkül meg ugye...
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #32452 üzenetére
Lehet, hogy olyan, de aluminiumon a forgács ilyen sérülést simán tud okozni. Véső nem szükségeltetik a kotyeszgyártáshoz még Romániában sem. A szivárgó súlyszelep az nem probléma. Totál normál jelenség, semmi negatív hatása nincs annak a mennyiségnek, ami az explózió előtt szökik.
A duplatömítés csak szükségmegoldás. Működik, de körülményes. Persze ezt is karcolása válogatja.
[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
válasz soldier2 #32470 üzenetére
Teljesen igazad van! Én például simán csalok annyit a saját duplámon, hogy a vége 70ml lesz (lehelletnyivel dúrvábbra darálok, hogy a főzési idő 25mp maradjon)
Mivel 10 évig lungo-t ittam, azért valahogy nekem ez jön be a legjobban. Még mindig SOKKAL "presszóbb" egy 70ml-es dupla, ami 20gr kávéból készült, mint 7 hónappal ezelőtt egy Nespresso-féle 100ml-es 5 grammból
-
meander
tag
válasz soldier2 #32470 üzenetére
Teljesen igazad van, ezért írtam a végén, hogy nem a grammokért, hanem az ízéért főzünk kávét. Nekem is egyébként általában az 1:2 vagy picit az alatti italok jönnek be.
Arra egyébként közben rájöttem, hogy ha több kávéból ugyanannyi idő alatt több italt készítek az ugyanaz az ital. Tehát 8g -> 16g ital 16g -> 32g ital.
A dilemmának az a része azonban továbbra is fennáll, hogy 7-8g őrleményből 25-30ml ital (eszpresszo) az inkább olyan 1:3 (amit még nem láttam eszpresszónak hívni). Ezek alapján, tekintettel arra, hogy csak dupla szűrőm van, olyan 48-50g-os italokat kellene kóstolnom, hogy ízben ugyanazt kapjam. Kíváncsi vagyok, hogy bírja majd ezt a GC stabilitás terén.Az egész gondolkozásnak a kiinduló pontját persze nem mondtam el. Paljotz-al kóstoltunk kávét (szimpla kosárral), majd megpróbáltam azt otthon reprodukálni. Az eredmény egy testesebb ital lett, viszont az ő szimplája meg harmonikusabb, finomabb volt. Az ok szerintem a fentiekben leírt... na megyek azt kipróbálom
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz soldier2 #32499 üzenetére
arra gondol6 a kedves olvtárs, h mi itt egész magas szintre visszük a custom tamperek, tizedgrammmok, csatornásodás, a wdt, lefolyás, stb körüli precizitást és ezzel szemben (függetlenül a végeredmény minőségétől!) az általánosan bevett gyakorlat nem ez! (ezek szerint Rómában sem ez!) természetesen külön kell(ene) választani, mert ami hanyagnak tűnhet, az lehet egy tökéletességig csiszolt, flott (amúgy precíz) mozdulatsor...
hisz, ha van egy aránylag gyors és pontos, adagra őrlő őrlő akkor lényegesen egyszerűsödik a folyamat, és megnő a potenciális produktivitás! (nem kell mérni és pontosabb, mint a szemre adagolás, 'ujjal lehúzás') -
wolfman
veterán
válasz soldier2 #32586 üzenetére
Igen, nekem nem ez kell, ez a szifonos, vagyis az is szifonos, de mérleg elven működik
Pontosan ilyenre gondolok, hogy ki van egyensúlyozva és a másikoldal súlya emeli fel, nem egy rugó. Csak külföldi oldalon találtam belőle, de mindennel, postával együtt 60-70eFt-ba jön ki.
[ Szerkesztve ]
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
hódmaci
senior tag
válasz soldier2 #32641 üzenetére
Na tessék még egyfajta.
Na akkor a kapszulás főző az ha lehet pl: illy legyen.
Ennél a típusnál ha jól értem 1kapszula=1csésze kávé."ese pod rendszer"
Itt is ha jól értem 1pod=1csésze kávé.
Na de itt milyen kávéfőzőt kell nézni.Vagy ehhez jó a sima eszpresszó?
Mert hogy őszinte legyek googliból feszt a kapszulás főzőhöz jutok ha beütöm a 'ese pod kávéfőző'-t
Ja igen,itt számít a párna mérete is?Egyáltalán vannak különbözőek?
Esetleg tudnátok konkrét gépet ajánlani itthonra?[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
ronin s8
senior tag
-
kk831228
addikt
válasz soldier2 #32752 üzenetére
Értem, köszönöm!! Egyelőre ma megyek az iberital-ért, azzal elleszek egy ideig, így karácsony előtt... Kocsit is meg kellene csinálni, nincs fűtés, hengerfejes valószínű... Inkább veszek egy főzőt Úgy se kell a fűtés télen, minek...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
kk831228
addikt
válasz soldier2 #32821 üzenetére
Pont akitől vettem az iberitalt csajszi is azért adta el, mert hangos reggel, és vett helyette egy hario-t a brikkához, Ő is inkább tekeri...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
kk831228
addikt
válasz soldier2 #32843 üzenetére
Na igen, ez engem is érdekelne... Még az aljába is van, majd ki kell fújatni...
Mondjuk nőci használta... Tudok hogy Ők sokmindenre képesek...
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
adriankoooo
senior tag
válasz soldier2 #32852 üzenetére
Nem semmi egy kávé. Említetted az El Salvadort, nálam is volt PY verzió, de nem maradt meg annyira az emlékezetemben. Nem mondom, hogy rossz volt, de ez a Yirga tényleg más, mint a többi.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ha még szűkebbre veszem a darálót, mit fog mutatni magából. Remélem nem egyszeri szerencse volt.
-
adriankoooo
senior tag
válasz soldier2 #32852 üzenetére
Na, ma reggel megvolt a klasszik csapolás, 18g őrlemény -> 35g kávé. És valahogy az epres ízjegyek a háttérbe szorultak, sokkalta savasabb lett a cucc. Itt jön hozzá, amit soldier2 is írt, hogy ő neki filterrel volt olyan megvilágosodása, mint nekem tegnap: szerintem ennek a kávénak a hosszabb "lére" eresztés áll jól.
-
killerjohn
addikt
válasz soldier2 #32892 üzenetére
ezt hogy érted? mármint a szétgyilkolást. Nem csináltam vele semmit, ami akár egy karcot is okozott volna. A csavar helyére gondolsz?
egyébként sikerült leszednem. ejj de brutál volt fölötte.
egy óeán keresztül tersoneteztem, citromsavaztam, vakszűrővel, átmosással, dörzsszivaccsal...
[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #32913 üzenetére
Igaz, még csak kb. egy éve vállalok el alubojleres gép javítást, de ez idő alatt legalább 60-70 gépet szedtem szét.
Azt egyértelműen ki merem jelenteni, hogy a hobbisták gépei jóval jobban korrodáltak, kráteresek, mint az átlag felhasználóké, akik esetleg évekre el is felejtik a vízkőtelenítést.
Igazából most azt gondolom, hogy a lágyított víz használata elegendő, az mellett nem kívánatos, sőt káros a savas vízkőmentesítés.
Láttam sok ipari gépet szétszedve, 20-30 éveseket is. Amelyiket akár 20 évig is lágyított vízzel használtak, nyoma sincs a vízkőnek, vagy minimális. Pedig ezeket iparszerűen használják.https://caffe35.webnode.hu/
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #32960 üzenetére
10 éve még jobb volt. Azóta őket sem kerülte el egy titkos konteo szervezet szabályrendszere, miszerint minden, ami túléli a garanciát, rossz, és üldözendő...
Moso(gató)gépben Miele, meg úgy nagyjából mindenben. Nekem se Mielém van (csak porszívóban), de tudom, mit beszélek.
(Amúgy már, a Miele se a régi...)
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mufi
senior tag
válasz soldier2 #33148 üzenetére
Ha megbizható személy, akkor akár használt is lehet de mindenképpen kellene ez esetben valami garancia, ugye azért nem egy 30 ezres készülékről van szó...pro és contra is kell, mivel új vagyok a témában és hát úgy látom, az automata készülékeket nem igen preferálják az emberek...
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
Gravity1234
tag
válasz soldier2 #33214 üzenetére
MAsfel hete megkerdeztem de sajna nem jott ra valasz, viszont most idevag ujra, felteszem ismet a kerdesem valaszban bizakodva.
Vettem vizkemenysegmerot es megneztem a csapvizet, valamint a szuro kancsobol kintott vizet (amit egyebkent hasznalok a kavefozoben is).
A csapviz 14 nemet vizkemenysegu
A szurt kancsos 8 nemet vizkemenyseguEs akkor a kerdes:
Volt (konkretan szervizes emberke) aki azt mondta hogy 4-6 kemenysegi foku viznel eleg 2-3 havonta citromsavazni, 6 felett 2-3 hetente.
Van valakinek/neked kezzelfoghato tapasztalata ezzel kapcsolatban, mert nagyon nem mindegy hogy 2 hetente vagy 2 havonta csinalom szerintem.Koszonom,
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
whbear
senior tag
válasz soldier2 #33219 üzenetére
Nem csak új jöhet szóba. Most van időm informálódni, nem akarom elsietni a vásárlást, mert csak én kávézok itthon és kibírom akár hónapokig is.
Gaggia Classic + PID? Érdemes foglalkozni ezzel a PID vezérlővel?[ Szerkesztve ]
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
mufi
senior tag
válasz soldier2 #33271 üzenetére
Most nem igazán akarok erre energiát fektetni mert az új munkahelyemen épp elég dolgom van. Bár ez nem kifogás - de mivel sokat utazok, és csak hétvégénként vagyok otthon, ezért akkor nem a kávéval szeretnék foglalkozni. Persze, idővel, miért ne. De én nagyon megelégednék a bolti szemes kávéval (konkrétan karavánt ittam, sima filteres kávéfőző gépből és az is nagyon karakteres volt és tetszett).
Mi a párommal relativ sok kávét iszunk - és megelégeltem ezeket az instant szutykokat meg az nem is kávé...ezért gondolkodok automata vagy gép+daraló terén.
Nagyon örülnék ha lenne itt egy összehasonlítót teszt erről a tuningolt gaggia gépről azzal a másikkal amiról a vita folyik, hogy lássam mi a pro és contra, mivel úgy látom, automata terén itt nemigazán találok infót...Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
Xabi78
aktív tag
válasz soldier2 #33521 üzenetére
Azért a ragasztás egy komoly műfaj, a pillanatragasztó meg a ragasztók svájcibicskája (vagy Dolce Gustoja, hogy egy csöppet ontopik legyek ), mindenre jó, de igazából (szinte) semmire sem...
Ha normális minőségű kötésre van szükség, az adott ragasztandó felületekhez passzoló ragasztó sokkal jobb, tartósabb végeredményt ad.Cave canem!
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #33551 üzenetére
egyszer kísérleteztem sima kotyesszal, nekem nem jött be, vagy csak béna voltam, nem tudom. az a baj szerintem, hogy nehéz nem megégetni a kávét vele. viszont ezzel az aeropress-es módszerrel olyan hőfokú vizet raksz bele amilyet akarsz. nyilván nem lesz meg a megfelelő és egyenletes nyomás, esni fog a hőmérséklet, stb, de nekem ízlett a kész ital.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest