- DIGI internet
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Mesterséges intelligencia topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Hálózatokról alaposan
- Jelszókezelők
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Reklámblokkolók topikja
- Az iPadOS-re írt appokra is díjat vet ki az Apple
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #78900 üzenetére
Szerintem az, hogy egy helyen barista és mixer képzés is van, nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármelyik alacsonyabb színvonalú lenne, mintha csak az egyiket tartanák. Miért ne lehetne külön ember és apparátus egyikre illetve a másikra?
Viszont én is kíváncsi lennék, aki volt már - nem home - barista képzésen, milyen tapasztalatai vannak az adott céggel. Illetve láttam egy "sensory skills" képzésről oklevelet itt a fórumon nemrég. Az is nagyon érdekelne, hol volt és milyen.
-
Bazsee71
őstag
válasz jana86 #78901 üzenetére
Jártam 1-2 ilyen helyen (nem képzésen), és a kávés tudás finoman szólva sem volt a csúcsra járatva.
Antalóczy György és Boross Gergely által tartott Sensory Foundation képzésen voltam, azt bátran ajánlom, számomra nagyon hasznos volt (most a Flow-ban mennek a programok). Nagy-Bertók Anitánál (Warda Coffee Roasters) is jártam másik képzésen, szintén erősen ajánlott, nagyon szimpatikus a hely és a csapat is.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz troszti #78899 üzenetére
Az állítható szintező talp saját ötlet és saját gyártás. 3in1
A gumi talpnak van egy fém belső pereme, amibe menetet vágtam.
Itt tudod megvenni:
https://elimex.hu/termekek/4006/adam_hall_-_ah-4904_-_gumilab_25x15mm_5_mm?catid=765
Mivel csináltam ellendarabot, fixálja is a gépet, így nem kell fogni miközben le-fel teszem a kart.
Olyan használati érzés mintha egy ipari monstre lenne
És úgy csináltam meg, hogy ezt a mérleget is be tudom tenni a csepp tálca alá, ami így nem csak hogy szárazon megússza , de még helyet is megtakarítok a kar alatt, így nagyobb csészéknél is tudok mérni kijövőt.
Korábban már írtam róla, de itt egy két kép.[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
amit igy irtal az sajnos nem igaz, ha azt vesszuk alapul, hogy a zold kave jo minosegu es meg aranylag friss is. en es meg itt páran rendszeresen presszozunk filter porkolesu kavebol
de ha a kerdest ugy tetted volna fel hogy milyen nyerskavet vegyel amit magdnak meg tudsz porkolni filterre (ami kb a legnehezebb mufaj otthon, en biztos bele nem kezdenek) talan valaki tud válaszolni is
[ Szerkesztve ]
-
ZeCse
csendes tag
Régen minden jobb volt, pl. nem volt facebook sem!
-
mdav88
senior tag
Itt egy jobb! Rajottem miert szeretik annyira a sokoldalu catler/sage/gastroback gepeket:
[link]#paljoc
-
Rataxes
csendes tag
Sziasztok!
Ismeri valaki az Ariete 1340 Mokita presszó kávéfőzőt? Pofás darab, jó áron, viszont sehol semmi véleményt nem találok róla. -
minas
aktív tag
Azért néhány nagy külföldi kávéimportőr/forgalmazó oldalon nem véletlenül írják a kávébab fajtákhoz azok jellemzőit (ízjegyek, savasság stb.), így olykor azt is, hogy milyen pörkölésűnek ajánlott elsősorban. Ennyit arról, hogy mi igaz és mi nem. A filter pörkölés is csak egy pörkölés, csak annak egy adott foka. Eddig a saját pörkölésem mindig jobb, egyenletesebb, eltaláltabb volt, mint bármelyik általam próbált, filterpörkölésűnek eladott manufaktúra kávéja (márkákat, neveket nem fogok írni, mert nem erről szól a dolog).
Kissé túl van misztifikálva ez a pörkölés dolog, nyilván nagyüzemben és ebből élő cégnél ez leginkább azért fontos és lényeges, mert ha nagy mennyiség nem sikerül és megy a levesbe, akkor az veszteség. De a fogyasztók 99%-a valójában képtelen megkülönböztetni mondjuk 2 féle city pörkölést, amiből az egyiket kicsit kisebb hőfokon kicsit több idő alatt, míg a másikat kicsit nagyobb hőfokon kicsit rövidebb idő alatt értek el.
De mindegy is, majd kipróbálom inkább mindegyik kávéfajtát szép sorban. -
Bazsee71
őstag
Sajnos a forgalmazók oldalán feltüntetett ízjegyek, adatok sokszor nem adják vissza a zöld valódi minőségét. World of Coffee-ra ha ki tudsz jutni (jövőre Berlinben lesz), ott rengeteg importőr kávéját meg tudod kóstolni, és ezt magad is megtapasztalhatod. Filter pörköléshéz csak a legjobb minőségű kávékat érdemes használni, az pedig árlista alapján nem fog menni.
-
convar
csendes tag
válasz soldier2 #78897 üzenetére
Nem kell elfelejtenem a linkeket, mert a te ajánlottad is ott van közöttük, csak egy pár oldallal arrébb, mert növekvő ár szerint rendeztem a találatokat Amúgy itt van:
https://kavedaralo.arukereso.hu/delonghi/kg-89-p42031646/De akkor OK, darálónak lesz ez a Delonghi, kávéital előállító masinának meg.... na ez továbbra is jó kérdés, mert ebben nem kaptam senkitől sem egyértelmű iránymutatást (OK, értem én miért, mert jó mind2, mondjuk ez nem is lepett meg, mert a Brikka még itt is ajánlva van a topik összefoglalóban, az Aeropresszel a jutubon meg egy vb 3. barista dolgozik, azért is szűkítettem le rájuk a kérdést). De akkor köztük meg, hogy melyik legyen valszeg az lesz hogy feldobok egy pénzt
Beszélt nyelvek: magyar, és csak a magyar!!!!
-
CabalX
aktív tag
válasz convar #78921 üzenetére
Az aeropress egy új dolog, ott nem "főződ" a kávét, a Brikkának van egy hangulata, ahogy várod hogy oldjon a súlyszelep, kiáramoljon a kávé némi cremaszerűséggel.
Azt válaszd ami neked szimpatikus. Én Brikkázok már 1,5 éve, mellette van egy 15bar-os Dedica, Aeropressem nincs itthon, annak a használatával nincs tapasztalatom.
A darálónál annyit gondolj át hogy nem fog-e elkapni a gépszíj és idővel nem veszel-e egy normális (nem darálós automata) kávégépet - mert ha igen, ahhoz kevés lehet a Delonghi - én is azért választottam már az elején a Brikka mellé a Graef cm702-est, mert tudtam hogy majd egyszer valami gép is megvásárlásra kerül ami mellé nem árt ha van több fokozatban állítható daráló.
Kávézásnál a határ a csillagos ég... szóval neked kell tudnod az igényeidet, a keretedet illetve hogy a jövőben mit tervezel ilyen téren. -
Nibiru
tag
válasz convar #78921 üzenetére
Nekem van Aeropressem is. Általában utazásnál használom, de néha otthon is előveszem. A különbség az, hogy egy Brikkával vagy egy jobb kotyesszel jól beállított szemcseméret mellett mindig ugyanolyan lesz a kávé, ám a működési elve miatt korlátoz a használható kávékat illetően. Az Aeropress ezzel szemben teljes teret ad a játszadozásnak, ezért aztán azt teszel bele amit csak akarsz.
A darálót illetően ugyanazt tudom javasolni mint amit CabalX. Ha később meggondolod magad, ezt a Delonghi-t igen nehéz lesz eladni, ha egyáltalán lehetséges, míg ha veszel egy rendes őrlőt azt percek alatt elviszi valaki.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz convar #78921 üzenetére
Szerintem ennek onnan fuss neki, hogy milyen italt szeretnél, ugyanis a kettő merőben más eredményt ad. Brikká kotyogós ízvilág de jobb minőségben (nevezzük presszónak), AeroPress meg inkább filter eszköz. Visszatérő példa, de ha a vörösbort kedveled, annak nem alternatívája a fehér.
-
thomasrc
tag
A vártnál hamarabb érkezett meg, úgyhogy most elő-karácsony van nálam:
Poemia helyére 1 cm híján nem fért be magasságilag, úgyhogy le kellett vennem a polcot, egyelőre még kérdéses, hogy vissza lesz-e rakva. Egyébként az imént végeztem a tisztítással, kosarakat, kart kiáztattam szépen Tersocleanes oldatban, úgyhogy most már csak arra várok, hogy az Oscar végezze a dolgát a tartályban és mehet az első csapolás...
-
adp
őstag
Értettem eddig is amit írtál, csak kicsit furcsállom a dolgot. Egyébként a zöld kávé forgalmazóknak sokszor közük nincs az egész témához ahogy eddig olvasgattam, és ahogy Balázs is írta, az ízjegy olyan lesz majd mint amilyenre megpörköld, nem is igazán tudom értelmezni azt, hogy lehet egy zöld kávénak ízjegye, max azt hogy ízhibás mert ha az van benne akkor igencsak szenvedős lesz a cucc.
Viszont én továbbra is tartom azt a feltételezésem hogyha van egy (88-90) pontos specilaity zöld, az biztosan több mint értékelhető lesz mindegy, hogy filterre vagy presszóra pörized, azt el tudom képzelni, hogy egyiknek jobban áll valamelyik szint mint a másiknak, de ezt tök nehéz összehasonlítani mert más műfaj a kettő.
Ittam már asszem Barn-tól olyan Brazilt!!! hogy azt hittem leszakad az arcom annyira finom volt és nem akartam elhinni, hogy brazil, amit alapból kerülök.
Kíváncsiságból le tudod írni (akár privátban) eddig honnan rendeltél kávét ami nem volt annyira jó.[ Szerkesztve ]
-
beleriand72
tag
válasz thomasrc #78925 üzenetére
Vegyél még egy naked kart. ( már lassan rendesen zavar ez a hagyományos kifolyó). Ja és használd egészséggel, imádtam a Silviát, ami most fél évre átadta a helyét a GCnek, utána csere :-)
[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #78905 üzenetére
Elkelt a GC, köszönöm az érdeklődést!
https://caffe35.webnode.hu/
-
mdav88
senior tag
válasz mdav88 #74174 üzenetére
A hivatkozott hozzászólásban lévő Faema Family gépecském továbbra is eladó...
Kiváló gép, stabil megbízható működéssel, az örökkévalóságnak építve... Senki fantáziáját nem mozgatja?
Fényzetessem le, akkor jobban menne? Egy GC szinte ugyanezzel a tudással majdnem duplaáron megy(lásd egyel feljebb).... -
thomasrc
tag
válasz beleriand72 #78927 üzenetére
Köszi. Naked kar is tervben van, de az majd valamikor nyáron. Igazából Poemianál eddig nem foglalkoztam nagyon a kiegészítőkkel, úgyhogy most jön majd az, hogy be kell szereznem egy rendes mérleget is, mert jelenleg konyhai kismérleggel szórakozok, ami nem tud tizedpontossággal mérni és a mérete is feleslegesen nagy őrleményméréshez. Meg igazából 1-2 átlátszó poharat is elfogadnék a képen látható bögrék helyett, de ez sokadlagos.
A lényeg most az, hogy az alapok megvannak: Őrlő (Graef CM 702), rendes tamper (nem a gyári műanyag), tisztítóeszközök (Tersoclean, citromsav, kefék, vakszűrő), szimpla és dupla szűrő, tejhabosító kancsó és persze a friss pörkölésű kávé.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz beleriand72 #78927 üzenetére
Szabad kérdeznem, hogy gyári, vagy tuning gépek amiket próbálgatsz?
Mert ha egy súlycsoportban vannak (azaz mindkettő tuningos, vagy egyik sem), kíváncsi lennék majd az összehasonlító véleményedre.Más. A Silviáról többször olvastam, hogy hosszú idő megszokni, kiszörfölni. Neked mi volt a tapasztalatod?
[ Szerkesztve ]
-
beleriand72
tag
-
Tomi_Sci
őstag
Sziasztok!
Egy NOS olasz Brikkáért mennyi az az összeg, amennyit már sajnáljak?
Objektív dolgokra fordítva a szót, az alsó tömítés pótolható valahogy, ha elhasználódik? Illetve a többi alkatrésze mennyire kompatibilis a románnal?Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
beleriand72
tag
Na eddig gépeltem, aztán elszállt...
Szóval a Silvia - ez a Kávékorzós - majdnem nullakilóméteres tesztgép volt, a GC Fragola nyomásszabályozós, rézkazános masinája. A Silvia volt az első, rajta ismertem meg a kávézást, nem tudnék rá rosszat mondani. Akkor lenne értelme az összehasonlításnak, ha most újra elővenném...
Más a 2 gép hőmérése, ezért nehéz ugyanúgy megítélni őket, pontosan úgyse tudom megmondani, hogy azonos-e a hőmérséklet, ám ízekben jelentős a különbség, ma már azért fél fokokat könnyebb kiérezni (legalábbis annyit el lehet mondani, hogy nem ugyanaz). A Silviával könnyebb eltalálni a beállításokat, annyira nem számít +- 1-1 gramm, vagy a finomság, hozza a jó átlagot, kezdőknek inkább, blendekhez inkább ez. Gaggia-val többet kell tökölni, de ha eltaláltad az adagot, finomságot, akkor simán világos pörkölésből akár 2-3-4 félfok változtatással is kiváló, más-más gyümölcsös ízt lehet kihozni. Nem tudnék választani, marad mindkettő (talán R60v, vagy Decent lehet a trónkövetelő, vagy egy DC Mina, ha nyerek a lottón).MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
paljoc
tag
["Egyébként a zöld kávé forgalmazóknak sokszor közük nincs az egész témához ahogy eddig olvasgattam, és ahogy Balázs is írta, az ízjegy olyan lesz majd mint amilyenre megpörköld, nem is igazán tudom értelmezni azt, hogy lehet egy zöld kávénak ízjegye"/I]
Én pl. ezt nem így látom. Zöld kávé ízjegyet nem is kell értelmezni, természetesen lepörkölik és cuppingolják a rendelt tételeket, aszerint adják meg amit szerintük érdemes tudni, erre utalt a topictárs.
Amit láttam Triesztben a Sandalj-nál, külön laboratórium volt egy 3-as Probat mintapörkölővel és szakemberekkel ellátva, ezt személyesen láttam, tapasztaltam, kóstoltam. /még a Casmo-s fiúkkal, illetve most már úgy mondom hogy a Casmo-s és Holistik-os fiúkkal, és nagyon fontos megemlíteni hogy Blaze is ott volt!!! /róla még az is fontos info, hogy nála jó a varió, csakúgy mint nálam/Akitől meg én veszem a zöldet, szintén képben van, most hirdet egy ilyen programot januárra 2000 euro áron:
Q-Arabica Combo Training and Exam Course /This six-day course will train and test your sensorial abilities in tasting and describing coffees from all around the world. You will learn how to use the SCA Cupping Protocol correctly as well as how to officially grade coffees/Aztán nyilván van egy más dimenzió is, mikor ki lehet menni és kóstolással kiválasztani vagy licitálni kisebb, különlegesebb tételekre. De ugyanígy van lehetőség bekérni mintát a nagyobb zöldkávé kereskedőktől - akár az ő leírásai alapján előzetesen válogatva - és saját cupping után választani ki a tételt a nagyobb volumenű rendeléshez.
Szóval az, hogy a zöldkávé kereskedőnek sokszor köze ne lenne a témához, ezt az információt kétkedve fogadom. Az tény hogy a szortiment jelentős részét az ilyen nagy kereskedőknél nyilván nem a legextrább filternek való specialty kávék teszik ki, de sok esetben tartanak különlegességeket, megadják a pontszámot, a szüret időpontját, stb. Én pl. most rendeltem egy új, 89 pontos kenyait listából, de ugyanezen listában szerepel tök mezei brazil santos meg robusta is, de ugyanúgy a mostanság Mo-i pörkölőknél oly népszerű Aricha Yirga is.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz beleriand72 #78935 üzenetére
Hát az az érzésem, hogy kávé terén van még mit fejlődöm bőven. Úgy értem, hogy fél fokokat kiérezni... hát ettől én még igen távol vagyok, és könnyen lehet, hogy sosem érem el.
Milyen réz kazán az amit az alu helyére be lehet rakni a GC-be? A vízterítő blokkal együtt lett cserélve, gondolom és akkor ez megoldja a galvánkorrózió problémáját a gépen belül, mert a többi elem az eleve sárgaréz. Jól tudom? Tehát ettől a tuningtól egy örök darab lesz a GC-ből.
-
beleriand72
tag
válasz Nibiru #78938 üzenetére
Fél fokot kiérezni, talán kicsit nagyképűén hangzik. I kább azt mondom, hogy Gaggiánál a kis változtatások is komolyabb ízbeli változást okozhatnak. Profik gondolom úgy mondják, hogy más gyümölcsíz jön elő, én úgy mondom, hogy nem ugyanolyan ízű a két kávé.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
paljoc
tag
Függetlenül hogy mit olvastál vagy hallottál - azokat maximálisan tiszteletben tartva - én csak az idézett mondatra reagáltam, osztottam meg amit én tapasztaltam dologgal kapcsolatban. /hátha esetleg valakit érdekli, de ha nem az sem baj, azért leírtam mert pont volt egy kis időm, gondoltam elfér itt a többi hsz között ez a kis info az idézett dologgal kapcsolatban...függetlenül attól h "mi volt a fő téma"/
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
Ráadásul az ebédek árát is tartalmazza!!
Visszaolvastam, minas topictárs alap kérdésre is reagálva: érdemes megnézni ilyen esetben, hogy főképp mik vannak az ismertebb/elismertebb pörkölők palettáján filter téren, kezdeti támpontnak jó lehet hogy honnan válogasson az otthoni pörkölő akit ez foglalkoztat.
Én a helyében pl. megnézném hogy a Casmo miket pörköl filterre és ha mondjuk azt látom hogy a 6 féle kávéból ami a kínálatukban van, 3 afrikai amit filterre is pörizik, akkor lehet hogy én is vmi afrikaival próbálkoznék, nem mondjuk brazillal vagy közép-amerikaival. Nyilván nem fog tudni ugyanazokhoz az alapanyagokhoz hozzáférni egy magyarországi otthoni pörkölő, de támpontnak jó lehet otthoni játékhoz.
Ettől függetlenül természetesen származhat más régióból is kitűnő filter alap éppúgy, mint ahogy belenyúlhat egy kenyaiba is, ami lesz lesz olyan jó, de hát ez egy ilyen játék otthon.
Ha tutira akar menni, akkor vesz valamit készen ott, ahol mondjuk kóstolta és ütött a cucc. Ez megint más tészta.Meg nem sértődök, egyrészt nem vagyok zöldkávé kereskedő, hogy érintsen a vélemény, de ha az lennék, akkor se, mert "nem olyan családból származom..."
-
senior tag
válasz Nibiru #78938 üzenetére
Én pont pár hete töprengek ezen - mert hogy ha minden jól megy nekem is lesz rézbojlerem a GC-be - hogy nem lenne-e jobb a víztérben lévő fejrészről eltávolítani minden bevonatot, hogy réz csak rézzel ( bronzzal ) “találkozzon”?! Valaki aki ért hozzá megerősíthetné, vagy megcáfolhatná a felvetésemet.
Esetleg van olyan SoundON fórumtárson kívül aki szedte már szét az ürgaggiáját mióta elkészült?Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Bazsee71
őstag
válasz paljoc #78936 üzenetére
Igen korrekt írás, köszönjük.
Kicsit magyaráznám a hozzászólásom. Tehát a Q-graderek és a kereskedők munkatársainak szenzori képességei jobb esetben csúcsra vannak járatva, profik. A listában szereplő ízjegyekre írtam, hogy inkább csak iránymutatás, de ezzel sem őket minősítem, sok tényezős dolog.
Ilyen tapasztalatok gyűjtésére pedig tényleg jó a WoC, ott szabadon lehet kóstolni a forgalmazók mintáit. -
paljoc
tag
Kerülje el pedig, mert az a zárójeles rész a megelőző mondat inkább vicces részéhez tartozik, mintsem darálóvásárlás szempontjából megfontolandó véleménynek tekindendő. /mondjuk igaz, max annak vicces aki évek óta fórumozik, de akkor most tisztázva a helyzetet én sem bátorkodnék megvenni mai Variót a fórumos tapasztalatok alapján, ez a kettő még a régi verzió amit említettem/
-
Noroo
tag
válasz paljoc #78948 üzenetére
Ehh, pedig a fórumos vélemények azok, amik alapján az ember legalább azt eldönti, kik a valódi játékosok vásárlás előtt.
Mindig azt érzem, jónéhány hsz, youtube, külföldi fórumok olvasása után, hogy sikerült végre döntést hoznom, márcsak 2-3 versenyző maradt, és akkor jön 1-2 hsz, ami megint visszaállít a start pontra.
Mindenesetre köszönöm a válaszod, mégha közelebb egy centivel sem lettem.
Term sz.zs hsz-e is él bennem, így az SJ is megfontolás alatt, de ha a F4 "egy tank" a vario-hoz képest, akkor az SJ egy repülőgépanyahajó. Tehát méret szempont is figyelembe vevős, meghogy a 3,5 éves gyerek ne arra ébredjen, hogy nah apa felébredt és kávézik.
Előnyös oldala is van azért: rettenetesen ki fogok okosodni elméletben, mire megszülöm mit is vegyek. Aztán jön a gyakorlat, ami megmutatja, hogy ez sem az igazi, mégiscsak a SJ kell (addigra fel is nő a gyerek).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen