- Linux kezdőknek
- Hálózati / IP kamera
- Sweet.tv - internetes TV
- A Microsoft feltalálta az olcsó AI-t
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Synology NAS
- Windows Insider Program
- Milyen routert?
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PeterAgos
csendes tag
válasz meander #79692 üzenetére
Vannak kávés kütyük, amiket kipróbáltam és elhagytam. Az egyengető marad :-)
Tapasztalatom szerint az egyik változót (tömörítés minősége) stabilizálta. Egyenletesebbek a lefolyások, így csak az alapanyag-függő őrlemény-térfogatra/súlyra, illetve az őrlemény-finomságra kell figyelnem. Korábban marok-tampert használtam, most rugós tamperrel próbálkozom - bejött a párosítás. Nem WDT-zek (a Niche Zero meglehetősen konzisztens, rögmentes őrleményt ad), ez a két kütyü hozza a várt eredményt. Az egyengető használata előtt sokat vacakoltam a tömörítéssel, ennek vége.
Wizard kolléga üzemszerűen használja a győri kávézójában, neki több a tapasztalata.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #79692 üzenetére
valahogy síkba kell hozni az őrleményt a szűrőben, anélkül, hogy közben itt-ott megnyomnád és oda több kerülne. tényleg jól működik a cucc, más kérdés, hogy én egyelőre félretettem (a keverővel együtt), mert besokalltam az egyre hosszabbodó rutintól. szerintem te is tapasztaltad, hogy a nagyobb mazzerek olyan jó légies, rögmentes őrleményt adnak, hogy belefér ez a lustaság. jobb lesz az eredmény, ha végigcsinálom a teljes keverés, oszlatás szeánszot, viszont nekem megüti a(z igényes) napi rutin szintjét nélküle is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
WiZARD
addikt
válasz PeterAgos #79702 üzenetére
Nekem bevált az egyengető, jobban bejött, mint a kevergetés (WDT), vagy rázogatás, ütögetés
Egyenesen tamperelni is könnyebb így.Milyen rugós tampert használsz?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
bluesfan
tag
válasz jana86 #79706 üzenetére
Bár nem hozzám intézted a kérdést, azért megosztom a tapasztalatomat, hátha mást is érdekel. Én kb. egy éve egy Casadio rugós tampert használok, ami egy egyedileg gyártott, 58,6 mm-es rozsdamentes talppal van tuningolva. Szeretem, mert a nyomóerő közel állandó, nem nehéz vele egyenesre tamperolni és semmit sem kell állítgatni rajta. Jelenleg hosszabb pihenőn van miatta a palmtamp.
Egyengetőnek a Keresztapper féle van használatban nálam is.[ Szerkesztve ]
-
-
72lakiluk
tag
válasz PeterAgos #79708 üzenetére
Ez utóbbival szemezgetek én is. A kereszt +2k, ez esetleg jobban dolgozik, azért drágább? De ha pl. vennék, kevergetni akkor is kellene, mivel egy dupla kosár alsó tartományára nincs hatással.
Korábban több hsz-ban is írtátok a 'spriccel' kifejezést. Ez mit takar? Lefolyás közbeni jelenség? Az pl. hogy nálam a GC gyönyörűen megindítja 6-7 mp - nél a lefolyást, az egyenletes de kb 15 mp körül már lök egy-egy nagyobbat, levegősebbet. Erre gondolom némi gyógyír lesz majd a nyomás beállítása ideálisra. Köszönöm. -
Csápájev
őstag
válasz 72lakiluk #79709 üzenetére
Spriccelés alatt azt értjük,mikor nyitott karnál nem egyenletesen indul meg a lefolyás a pogácsa egész területén,hanem valahol jobban,van ahol kevésbé,amiatt mindenfelé spriccel a kávé. Nem áll össze szép egyenletes sugárrá középen.
A mordor (avx) féle egyengetőről volt már szó korábban és a keresztapper féléhez képest mindenképpen hátrányának írták le,hogy picit össze is tömöríti a kávét,amit nem kéne. -
PeterAgos
csendes tag
válasz Csápájev #79710 üzenetére
Hát, ez így beállítási hibára utal. Mindkettőnek állítható a magassága; a Keresztaper-konstrukciónak hézagoló gyűrűkkel, a másiknak menetesen, hasonlóan a maroktamperhez.
Nincs mese, az AVX-es felülete fényesebb, simább, kevésbé tapad rajta az őrlemény.
Ezzel együtt utaltam rá: bár már nem használom, de a Keresztapper-féle a "spirituális kedvenc", becsülöm az innovációt, amit megtestesít. -
jana86
csendes tag
válasz PeterAgos #79711 üzenetére
Valamennyire mindegyik tömörít, hiszen az egyengetés előtt az őrölt kávé szintje magasabb a kosárban, mint utána, a mennyiség meg nem változik. Olyan megoldás tömörítene a legkevésbé, aminek csak nagyon vékony "lapátjai" lennének, és mondjuk a kosár tetejének a szintjébe hozná az őrleményt. Ez a kosár külső peremén kellene hogy "támaszkodjon". Ilyet még nem láttam sehol. Nem tudom, valaki valaha próbált-e ilyet készíteni.
-
jana86
csendes tag
válasz PeterAgos #79708 üzenetére
Azt hittem, olyan rugós tampert használsz, ami támaszkodik a kosár peremén, és az azzal párhuzamos felületű tömörítést biztosítja. Mint pl. ez: [link]
De akkor nem erről van szó, hanem ez a tömörítés erejét jelzi lekattanással, mint egy nyomatékkulcs, ha jól gondolom. Ilyenem nekem is van egy JoeFrex, ilyet vettem, amikor kezdtem az egész kávézást. Mostanában egy fix nyeles Tadamm-ot használok 58,7 mm-es talppal.
-
beleriand72
tag
válasz beleriand72 #79434 üzenetére
Bocs🕷️
[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Dolphin
tag
Sziasztok! Remelem jo helyre irok. Fel eves GC tulajkent (2013) 1-1,5 havonta takaritom/vizkotelenitem a gepet, szinte napi hasznalatban van a gep. Az utolso takaritasnal szerszam hianyaban nem tudtam leszedni a felso szurotarto fem alkatreszt (nemtudom mi a rendes neve), de most sikerult, le kellett utogetni szinte a bojlerrol. Xavax tisztitoszert hasznaltam, kavefozokhoz valo vizkotelenito ha jol tudom. A problemam, hogy osszerakas - 2-3 atoblites utan ha sima vizet engedek at a gepen (kavet meg nem latott), a vizben apro fekete szemcsek jelennek meg... kb 5 teljes tartaly viz atnyomasa utan lett "szinte" szemcse nelkuli a viz. Ezt lehet tudni esetleg, hogy mitol van? Van valakinek hasonlo tapasztalata? Illetve ti mivel takaritjatok es hogy az ilyen fajta kavefozot? (lattam, tobb embernek is hasonlo gepe van itt)
-
mutyi
őstag
Most bontottam ki egy november 26-i pörkölésű Belardi kávét. Hát mit is mondjak, imádom. Ez pont az a kávé,ami nekem nagyon bejön. Nem érzem savasnak, nagyon egyben van.
Annyira bejött az első húzás,hogy egyből ittam belőle még egyet,mert picit gyors volt a lefolyás.
Egy bajom van,hogy 500g-os kiszerelés. Az egyik felét beletettem egy üres Illy dobozba, a másik felét meg egy sima szelepes zárható zacsiba.
Mit ajánlotok,hogyan tudok fél kilót a lehető legjobban tárolni két hétre,hogy ne dögöljön meg?Más: Mostanában sokat volt szó az Oscar vízlágyítóról. Nekem is az van, az előbb dobtam ki,mert 4 hónapos volt és már annyira zöld algás,hogy hiába mostam le....
A kérdésem pedig az lenne, hogy szerintetek mi a jobb megoldás? Ha használom az oscar vízlágyítót a Gaggia-ban és azzal élek hogy hetente a víz tartályt takarítom,mert nyálkás, zöld, közben addig is ebből iszom a kávét vagy nem víz lágyítózok és marad a sima ásványíz?
Tényleg jó lenne objektíven tudni,hogy egy vízlágítós algás nyálkás víz ízben jobb-e a kávénak mint egy teljesen tiszta ásványvíz. (Nem Norda vagy Nestle Vera) -
beleriand72
tag
2 hétig eláll a sima szelepes zacsiba, ne legyen napos, meleg helyen. Én, ha nagyobb kiszerelést szétöntök 1-2 hétig vagy szelepes zacsi, vagy légmentesen záródó műanyag kávésdoboz (több helyen lehet kapni). Nekem ez a lefagyasztgatás nem nagyon jött be. Nem nagyon szoktam egyszerre többfajtát váltogatni, ha megkezdek egy kávét, akkor addig iszom, míg el nem fogy. Ha ízlik, akkor úgyse rakom félre, ha nem, akkor meg örülök, ha mihamarabb elmegy. Kiönteni nem szoktam, inkább beleöntöm az automatába, oda úgyis jó...
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Szabász
csendes tag
Szia!
Én ozmózis rendszert használok visszasózó patronnal, és kétnaponta cserélem a tartályban a vizet! Az ozmózis vízhez szoktak még adagolni Mg sulfáttot így finomítva az ízeket! De már egy kancsós szűrő is tökéletes megoldás lehet Brita, Bwt, Laica kb 5e Ft. Egy TDS mérővel Mg sulfáttal lehet kísérletezni a tökéletes eszpresszóért! Szerintem hosszú távon jobban megéri mint az ásvány víz, Norda stb nem is beszélve!
-
vicces1
aktív tag
válasz Dolphin #79719 üzenetére
Szia,
Milyen vizet használsz, illetve a vizet lágyítod valamivel?Ha 5 tartály csapvizet átnyomtál, akkor fel is töltötted vízkővel újra!
Mindenesetre a bojlert ki kellene venni és belenézni, nem bonyolult kb.1db 5-ös imbuszkulcs kell hozzá.
A vízterítő (szűrőtartó) gondolom alu, és ha rá volt gyógyulva annak oka van. Javasolt lecserélni rézre, nem nagy beruházás és megéri, mert ugye a réz nem oxidálódik az aluval ellentétben. A fejet inkább más tisztító szerekkel kell átmosni, pl. Puly Caff, Tersoclean, ezek oldják a kávézsírt, egyéb maradványt.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
vicces1
aktív tag
válasz handrash #79732 üzenetére
ok, kicsit tovább bírja mint az alu, mondjuk úgy 200 évvel!
A réz standardpotenciálja a hidrogénnél pozitívabb, a réz nem oldódik nem oxidáló savakban (például sósavban) és lúgokban sem.
Csak erős savak tesznek benne kárt, na azt nem kap a Gaggia vízterítőjeként funkcionálva. Ellentétben az aluval. (de ezzel itt nagyjából mindenki tisztában van)
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Szabász
csendes tag
válasz jana86 #79730 üzenetére
Mennyit adagolsz 1L RO vízhez ? A sózót ki tudom iktatni, kíváncsi lennék a különbségre!
Nem tudtam a Brittás víz káros hatásáról! Meg kell nézni az említett Mg sulfát, szóda-bikarbóna mennyire emeli a PH-t. A Brita a víz TDS értéket elégé lecsökkenti, alap víznek jó lehet!
-
meander
tag
@PeterAgos köszi
@Parci azért kérdeztem, mert nálam a wdt + marok tamper megy jó ideje, de most valamiért rápróbáltam mi történik, ha csak összerázom kicsit és maroktamper. Az eredmény lényegesen szebb, mint a wdt és kb. fele annyi idő alatt összeáll egy sugárba
úgyhogy nem tudok én már semmit. Lehet ezt az oszlatót kipróbálom, lehet nem. Kell már megint valami amivel szöszölhetek
-
yazoo1
tag
Mi lehet az oka,hogy a csapolas szépen megindul,majd ismét a vég felé csöpögésbe megy át...??
Sötét pörkölés , Lucaffe...
Köszönöm -
Dolphin
tag
válasz vicces1 #79727 üzenetére
Sajnos nem, sima csapviz, neha alacsony asvanyianyagtartalmu palackos viz, szoval igen, az ujravizkovesedet nekem is megfordult a fejemben Es ezert is gondoltam + javasoltak a gyakoribb takaritast. De akkor ritkabb es citromsavas viz lesz ebbol, meglatjuk...
A vizterito nem rez, elegge oxidalodott is mar, ez lesz a kovetkezo cserelni valo akkor, koszonom! Es a tippeket is! -
vicces1
aktív tag
válasz Dolphin #79743 üzenetére
Ok, akkor ezeket költsd rá bátran, megéri és nem nagy beruházás (1kg kávé ára):
-Tisztítószer
-vízterítő
-vízlágyító
-felsző szűrőA felső szűrő, ha nem ilyen van benne, akkor megéri, mert filléres és jobb mint az eredeti.
Ha elkezded rendeltetésszerűen használni a vízlágyítót, akkor nem kell citromsavazni sem. legfeljebb nagyon ritkán.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
senior tag
A Sioux Chief tágulási ( vízütés csillapító ) tudom, hogy fektetve beszerelhető, de vajon fejjel lefelé is?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Tomi_Sci
őstag
válasz sz.zs. #79745 üzenetére
Egyébként az ilyen dugattyús csillapítók nem túl lassúak egy pumpa "ütéseinek" kiegyenlítésére? Azért ott elég kicsi időállandók vannak, míg egy csap / szelep elzárásánál tized másodpercekről beszélünk.
Kíváncsi lennék egy összehasonlításra a sima levegőssel ugyanabban a gépben.Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
soldier2
őstag
válasz beleriand72 #79725 üzenetére
"Nekem ez a lefagyasztgatás nem nagyon jött be." a macera miatt, vagy egyéb gondok is akadtak?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
beleriand72
tag
válasz soldier2 #79749 üzenetére
Vákuumos zacskóba fagyasztottam többször, 1-2 hónap után, de a végeredmény nem lett ugyanaz, mint a friss kávéból. Csökkentek az aromák, testesség, jelleg, gyengébb minőségű italt kaptam. Igazán fel is adtam ezt a módszert. Úgy vásárolok és annyit, hogy 2 héttől 2(3) hónapig fel tudjam használni.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero