- Sorra osztja a dollármilliárdokat az USA a chipgyártóknak
- Az Intel a legmodernebb chipgyártó géppel előzheti meg az egész szektort
- Leváltaná a Google a sütiket, de ez nem elég
- Nem igaz, hogy indiaiak működtetik az Amazon pénztármentes technológiáját
- Már azelőtt szoftvert írnak a chipekhez, hogy elindulna a gyártás
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pubos
tag
Hello.Szemes kávéból,Omnia vagy Tchibo?melyik jobb.
-
soldier2
őstag
válasz Zotmund001 #79800 üzenetére
Nálam fejlettebb ízérzékeléssel bíró emberek próbálták, és nem találtak hátrányos ízváltozást fagyasztott kávénál, de minél többen próbáljuk, annál megbízhatóbb az eredmény. Majd írd meg mit tapasztaltál.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bl4ze
veterán
Valaki jár, lakik Páty-on, Páty közelében?
Van egy jó (modenai) kávé, Caffé Borghi néven, ott van a forgalmazó Akár privi is jöhet
.:. bl4ze .:.
-
Nibiru
tag
válasz SoundON #79777 üzenetére
Én koncentrátumokat nem készítek, hanem ahogy elfogy, új vizet csinálok minden allakommal. Már nem is mérem mérleggel, benne van a kezemben, egy mokkáskanál az adagoló. A kiinduló víz vezetőképessége 6 és 15 között szokott lenni (TDS ennek a fele kb) 0.60 g magnézium citrátot használok - 1/3 mokkáskanálnyi az én kanalammal mérve - (igen, nem keserűsót, hanem citrátot). Hosszú ideig nem adtam hozzá szodabikarbónát egyáltalán, mert acél a kazánom, végül aztán mégis elkezdtem, de csak egy aprócska kanálvégnyit teszek bele a vízbe, csak az alap pH javítására. Ízre viszont nem tapasztaltam különbséget. A víz amit kapok mindig valahol 90 és 110 PPM között van. Minden kávéhoz ugyanezt a keveréket használom.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Nibiru #79810 üzenetére
Hejj!
Na, ágynak döntött a hétvégi fagyos bécsi szél. Kicsit odavagyok, ugyhogy most kizárólag copy/paste-re futja.
Dani (rutinos filteres kolléga) tollából:
Sziasztok!
Én tesztelem Gáborral az APEX-et, és van egy-két eredményünk/gondolatunk az őrlő jóságának megítéléséhez. Mivel az őrlőről az hírlik, hogy az EK43 vetélytársa, ezért azzal próbáltuk összehasonlítani. Őrleményt szitáltunk és kóstoltunk, amihez a Casino Mocca-s fiúktól kaptunk kávét és EK őrleményt. Az eredményeket nem akarom túlinterpretálni, ezért csak sommásan elmondom mit gondolok.
Szitálás (EK43_vs_APEX.xlsx): A szemre összelőtt őrlemények az EK durva - AEPX 8 és EK finom - APEX 3 beállítások. A kvázi-eloszláson az látható, hogy közel hasonló értékeket mértünk mindkét őrlő esetében, de az állításomhoz teszek néhány nagyon aláhúzott megjegyzést: 1) Szerintem a kruve nem egy granulometriai mérőeszköz, és ebben a tudományágban nem vagyok jártas. 2) Egy cikk (https://www.nature.com/articles/srep24483) tanulsága alapján az eloszlás érdekes része 200 μm alatt kezdődik, és nem tömegben, hanem frekvenciában lenne érdekes mérni. Ezzel a módszerrel egyik kritérium sem valósítható meg. Szóval legyetek kritikusak az interpretációval.
Kóstolás: az EK őrlemény ugyan őrölt volt a készítés pillanatában már kb. 2 órája (simítózáras tasakban tárolva), de a készített italok (V60) nagy vonalakban összemérhetőek. Azonos mértékben tiszta és kiegyensúlyozott italokat kaptunk mindkét őrleménnyel (APEX-3, EK-finom), az APEX esetében intenzívebb ízekkel (friss őrlemény!). Néhány megjegyzés itt is: 1) Nem általánosan a kávét akartuk feltérképezni, hanem a két ital közötti különbséget, így erre koncentráltunk. 2) Az EK őrlemény a Casino Mocca által, az adott kávéhoz javasolt finomságúra volt őrölve, és ehhez igazítottuk az APEX-et szemre. 3) Nem vagyunk sensory skill champ-ek
TL;DR: Az APEX hozza az EK szintet.
-
Tomi_Sci
őstag
Rossz minőségű képes útmutató a fém lapocska eltávolításához Graef CM802 és hasonló gépekből.
Nem egy nagy projekt, cserébe már kijön az őrlemény
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
Kávé Kálmán
tag
Amúgy Dani kicsit túlszerénykedi a dolgot... velem szemben rutinos filteres és ízlelő :-), de messzemenő következtetéseket az összekóstolásról nem lett volna flair :-) levonni az EK őrlemény “éltes” kora miatt. Azt gondolom ugyanakkor, hogy rettenet sokk nem érhette, mivel a tasakokat őrlést követően a levegőt gondosan kivasalva zártuk le és 2 órán belül filtereztünk.
Mindenesetre kössz Szabolcsnak és Lajosnak a kooperációt! És még egy röpke csevegés is belefért.
Fogalmam sincs, h említettem-e, de Szabolcs lelkünkre kötötte, hogy az EK-juk tuninmentes darab, amivel tuti extrudálásokat :-) tolnak. Meglehet, szerencsés véletlen. Igyekeztünk, objektíven feltárni, az őrlő gyengéit. Azt gondolom, nagy meglepetés már nem vár ránk. A német és amerikai fórumokon nem fukarkodnak a szuperlatívuszokkal, de nyilván rutinos EK-vedelők fogják remélhetőleg megmondani a tutit.
-
senior tag
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #79813 üzenetére
Az az EK nem tuningmentes, és még további szabályzásra is szorul. Az ország talán legrosszabb EK-ja íz szempontjából.
https://caffe35.webnode.hu/
-
DG790401
tag
Sziasztok most kezdek ismerkedni a kávèzás világával! Eddig csak vacak gèpekhez volt szerencsém, pl szarvasi vagy darálós digitális vacak. Èrdeklődnèk, kezdőkènt nagyon nagy igènyeim nincsenek de azèrt tisztessèges espressot szeretnèk kèszîteni. A kiszemeltem egy Ascaso dream lenne viszonylag jó árban 100.000 alatt 3 èv garival. Az èrdekelne hogy a gèpről felemás vèlemènyeket olvastam, mi lehet az igazság mert valaki istenîti valaki nagyon lehúzza. Olvastam a Gaggia classicról is az annyival jobb mint ahogy a hîre tartja.
-
Zotmund001
újonc
válasz soldier2 #79805 üzenetére
Nem ígérem, hogy gyors lesz, de nekilátok. Legalább 3 hetet akarom tartani a tesztadagokat fagyasztva/vákumban/nitrogénben. Utána kell még egy vakteszt is és 1 hét levegős/visszazárós használat, hogy látszódjon a minőségromlás sebessége. Szóval valamikor tavasszal lesz összehasonlítási alapom. Majd csinálok képeket és leírást.
Solus cum sola non cogitabuntur orare Pater Noster.
-
nagyúr
Sziasztok!
A Catler 9010-em gőzkarja szerintem nem zár 100%-osan. Nem jön ki víz/gőz a végén, de hallom, hogy kicsit "cicereg" (mi erre a jó szó?). Mit lehet ezzel kezdeni?
while (!sleep) sheep++;
-
-
senior tag
válasz OPiiPO #79822 üzenetére
Igen, a sztatikusságot csökkenti.
Egyébként ennyi pangót tartott vissza nálam:
Eleinte nyomtam fel egy kis ragasztót a garatba a lemezke fölé, és utána belenyomtam a lemezt. Ez is jó megoldás volt, de pár naponta ezt meg kellett ismételni, mert elengedte. Utána jött a “brutális” megoldásom.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
nagyúr
válasz Keresztapper #79826 üzenetére
De pont az ellenkezoje a baj -- nem zar rendesen. (Nem az a gond, hogy el van zarodva.)
while (!sleep) sheep++;
-
mdav88
senior tag
Jóvan, én is beálltam a sorba, majd ha jön, lökök képet
Remélem nem lesz hisztis a kávé, mert akkor át fogom keresztelni Roastopussy-ra
-
SteelCowboy
csendes tag
Tisztelt Fórumtársak!
Eladó egy 7g-os VST szűrőkosár, dobozában, papírjával, a képek szerinti kifogástalan állapotban. Decemberben egy Gaggia Classic vásárlásakor adta a géphez az eladó, de én egyelőre a dupla kosarakkal próbálkozom rendes kávét főzni, nem opció (és szerintem később sem lesz az) a szimpla kosár.
Az ára 10.000 HUF. Személyes átvétel Székesfehérváron lehetséges, ha messzebbre kerülne, abban az esetben postán maradó ajánlott küldeményként vagy Foxpost-tal való küldést állom.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
mdav88
senior tag
válasz SteelCowboy #79833 üzenetére
Mostanában elő-elő veszem (az olcsót) és tök jókat húzok vele, pedig 3 évig nem járt egyik gépemben sem szimpla szűrő (még csak rendes tampersegédem, meg hozzá való tamperem sincs, azon lepődök meg a legjobban, hogy így is sikerül...)
-
yazoo1
tag
Kinél tudok venni 58.5 os tampert jó áron?
-
Szabász
csendes tag
Sziasztok!
Daráló cserén gondolkodok most IberItal-t használók szerintetek ez előrelépés lenne? Látom többen használtok Graef darálót!
https://www.mastero.hu/spd/CM900EU/GRAEF-CM-900-kavedaralo
vagy
https://www.jofogas.hu/pest/Baratza_Vario_kave_daralo___alig_hasznalt_86744556.htmVagy van javaslatotok akár használt is szóba jöhet kb 100-ig, kis helyet foglaljon!
Köszi!
-
DG790401
tag
Valaki vèlemèny az Ascaso dream-ről, kezdőnek?
-
senior tag
válasz DG790401 #79843 üzenetére
Nem ismerem a gépet, most próbáltam utána olvasgatni, de van ahol azt írják hogy Thermoblokkos, valahol azt hogy réz bojleres. Ha az előbbi akkor felejtős, viszont ha az utóbbi akkor jó lehet, főleg hogy olvasataim szerint van benne három járatú és állítható OPv is.
Viszont ha nem ragaszkodsz az új géphez, akkor például ez a felújított tuning gép nagyon jó választás lehet.
[link]Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
mdav88
senior tag
válasz sz.zs. #79845 üzenetére
A régebbiek voltak kis űrtartalmű rézbojleresek, az újabbak thermoblokkosak. Háromjáratú van benne, az állítható opv megkérdőjelezhető, de ez nyilván minimál költségből upgradelhető. Kezdő gépnek jó lehet, de a 100e forint alatti tartományban.
Van viszont a jófogáson egy Ascaso Steel UNO Pro megpidelve 110e forintért, az figyelemreméltó masina.
-
MODERÁTOR
Ezt láttátok?
Rendeltünk 72db Gaggia Classic 2015-ös szériájú gépből.
Kb 2 hét múlva érkezik.
Az új típusból elvi okokból nem fogunk rendelni, meg az ára is nagyon horror.
79.990 Ft lesz az ára. Az ár tartalmazza a szállítási költséget, valamint egy 58,4mm-es tampert és egy 15g-os precíziós szűrőkosarat.
2015-ben mikor megjelent ez a modell, akkor összehasonlítottuk az előtte lévő változattal. A kávé minősége szinte ugyanaz volt:
[link]
Az első képen a 2013-as, a következő képen a 2015-ös géppel készült kávé.
Azt el kell ismerni, hogy a felépítése szegényesebb a 2015-ös változatnak, de a vásárlók kb 10%-át érdekli, hogy van e benne OPV. A mostani 2019-es változat ára 149.900 Ft. Ehhez képest a 79.990 Ft szinte a fele. Az elkészített kávé minősége viszont szinte ugyanolyan és ez a legfontosabb.