-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nibiru
tag
-
Peti...(16v)
tag
válasz paljoc #78057 üzenetére
Ez jó, mostantól mégkevésbé félek egy meghibásodástól. Mondjuk eddig se paráztam túl a dolgot 😉
Neducsimn: érdekes amit írsz, nekem még soha egyetlen alkalommal sem dobta le a kart... Csak azért írom ezt le, nehogy ez is szárnyra kapjon, és holnaptól már úgy legyen emlegetve a típus, mint amibe kapaszkodni kell kávékészítés közben.
-
Elekellek
csendes tag
válasz Peti...(16v) #78102 üzenetére
Fél milliméterrel vékonyabb kartömitést kell bele venni, és nem fogja letekerni a kart. Ennyi az egész. Nem gépfüggő hibajelenség.
-
soldier2
őstag
Paljoc Etióp Guji: nagyon ott van a szeren, ha szereti valaki az etióp kávékat érdemes tenni vele egy próbát. Magamnak vettem, de végül a munkahelyen vendégeskedő mezítlábas Silviába tettük bele, kicsit több hő jót tenne még neki, de így is nagyon finom.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Gravity1234
tag
Szevasztok!
Tanacsot kernek!
Jelenleg a remek kis Lelittel keszitett presszobol keszitem magam reszere leginkabb a Flat whiteot, neha presszot es paromnak pedig az o "sajtsagos" szimpla presszo kave felontve bogre hidegvizzel. (nagyon durvan mint egy americano, csak nem meleg vizzel)
A problemaim:
- A Flat whitehoz dupla presszo kene, viszont az esetek 90%-ban egyutt kavezunk es paromnak a dupla vizzel felontve nem finom, es tul eros. Ebbol az jon hogy vagy megcsinalom magamnak duplabol a Flat whiteot majd elpazarlok egy szimplat, vagy nem igazi flat whiteot iszom es magamnak is szimpla presszobol csinalom.Melyik kavekeszitesi eljaras lenne a leginkabb logikus es praktikus parom kavezasi szokasahoz a fentieket figyelembe veve?
Tehat: 99%-ban hideg vizzel felontott szimpla presszo (ehhez legkozelebb allo)
Gondolkozom mar regota a Cold drippel, de ahogy olvasgattam, meg ahogy jozan paraszti esszel elgondolom az egy elegge koncentralt, eros kivonat lesz. O pedig nem szereti az ennyire intenzivet.
Mas otlet?
Koszi
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Nibiru
tag
válasz Gravity1234 #78105 üzenetére
A cold brew nem intenzív, inkább olyan mint valami tea. Én a helyedben este beállítanám a jeges csöpögetőt, reggelre meg is van a kávéja, magamnak meg egy duplából megcsinálnám a flat white-ot.
Egyébként a fw-nál nem előírás a kávé mennyisége, csak a kávé-tej arány. Akár szimplából is készítheted.Ritkán iszom tejjel a kávét, (általában csak ha nagyon savas, citrusos az alapanyag) de ha mégis akkor az egyik amit iszom az a flat white, de én dupla ristrett-oból szoktam. Ha gondolod, próbáld ki!
-
Peti...(16v)
tag
válasz Gravity1234 #78105 üzenetére
Az is egy megoldás lehet, hogy szimplát húzol neki, és az őrlemény mennyiségével lövöd be a lefolyást, hogy ne kelljen a darálót elállítani.
-
Gravity1234
tag
válasz Nibiru #78107 üzenetére
Ahogy irtam is nagyon mozgatja a fantaziam a cold brew es most a barista szakuzletben 29 rol 18 re van ertekelve Black Friday akcio kereteben. Szoszolni sem kell vele, kb szaktudast sem igenyel, X ora alatt lecsopog, alapbol hideg, es a hutoben meg el is all. Ezert gondolkozom rajta, a kerdes jo megoldas e ez erre, es van e mas?
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
#25510592
törölt tag
válasz Gravity1234 #78105 üzenetére
Dupla risztrettóból is túl erős lenne? Ez olyan mint a japán jeges kávé, ott jégre főznek egy drip kávét.
A cold brew nem savas, a kávéra jellemző aromás, fás ízek jellemzik, de eláll a hűtőben akár két hétig. Ha ez az ízvilág tetszik, akkor előre el lehet készíteni hetente a heti adagot és elég naponta hígítani.Van olyan módszer cold brewra amihez csak egy szagmentes befőttesüveg kell és valami textil amin átszűröd a végén. 1:4 kávé víz aránnyal, durvára őrölt kávéval 12-24 óra alatt kész is. Egy hétig eláll.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
Nem. Az eredeti fw szimpla espressoból készült. Új-Zélandon ahonnan elméletileg származik, bárhol kapsz szimplából, most is. Az pedig, hogy idővel többféle változata is kialakult, (a duplából, majd a dupla risretto-ból készült változatok) jó mutatja, hogy az illemnek ehhez nem sok köze van.
Otthon meg aztán édesmindegy, hogy mi "illik". -
Gravity1234
tag
válasz #25510592 #78113 üzenetére
A dupla ristretto reszt nem ertem.... az hogy kapcsolodik most ide?
A flat whiteot en iszom, az dupla eszpresszo vagy ristretto alappal keszul, de azzal semmi gond nem volt eddig se, csak a logisztikaval, mert neki eros a dupla.
Ha arra gondoltal hogy dupla ristretto paromnak, hat tudomasom szerint az megerosebb....tehat akkor a valasz nem jo neki.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
#25510592
törölt tag
válasz Gravity1234 #78115 üzenetére
A koffeint illetően nem erősebb viszont alulkivonatolt, ezért kevésbé keserű viszont aromás és gyümölcsösebb.
Ki lehet próbálni hogy egy eszpresszó hosszúra engedni a duplát. -
Nibiru
tag
Mondd ezt a nyuziknak. A lényeg, hogy a kevesebb kávéhoz, arányában kevesebb mikrohabos tejet tesznek.
Cappucino sosem lesz belőle, mert abban sokkal több a tej. A cortado-hoz viszont valóban hasonlít, ha úgy vesszük, bár abban tényleg mindig egy dupla van plusz ugyanannyi tej. Viszont nem az a finom tejhab kerül bele mint fw-ba. Elvileg. Ja és a fw-ot normális helyeken sosem szolgálják fel üvegpohárban, mert azt tényleg "nem illik'. XD Ha mégis, az egyenértékű azzal, mint amikor az espressod mellé nem adnak egy kis pohár vizet a kávézóban. -
#25510592
törölt tag
Hajónapló: 70ml forró víz és 14g Omnia - füstös furcsaság. Graeffel alacsony hőfokon extra rövidre alulkivonatolva volt iható. Nehéz ezt egy forrásponton rotyogó kotyogóssal megközelíteni. Hol vannak itt a tizedfokok. Tejóég. TEJ, Ó ÉG!
-
OImi.
csendes tag
Sziasztok!
Megbújt a nyamvadt kis kérdésem két kép között,ismét próbálkozok.
Aristarco EMA 75 darálóról érdeklődök. Találtam egyet 100 euróért Ausztriában és haza tudnák hozni. Érdemes foglalkozni vele? -
zolnagy
őstag
Szia! Szerintem nem bújt meg, csak egyszerűen nincs tapasztalata vele senkinek itt.
[Itt] azt írják, hogy átcímkézett mazzer, ami biztató, de én azért még kutakodnék a helyedben, hogy így van-e. Ha működik is, én belekalkulálnék egy késcserét és egy felszabályozást is ( feltéve, ha fragola vállalja)[ Szerkesztve ]
-
-
#32577792
törölt tag
Sziasztok
Egy kis segítséget kérnék.
Tervezem, hogy kávéfőzőt vegyünk. Napi 2x iszunk, ketten vagyunk, tehát nem ipari mennyiség.
Nem akarok százezreket kiadni ilyen célra.
Láttam az összefoglalóban a Brikkát, néhol olvasni róla minőségi problémákat, ami talán orvosolható némi javítással.
Automata esetében nem gondolom, hogy újat vennék, viszont használtból van kínálat a közelben.
[link]
Max. 40-60ezres kategória esetében mit javasolnátok innen? -
pataslogeza
aktív tag
Sziasztok.
Elektromos kotyogos kavefozot keresek.
En 4 tipust talaltam, ebbol kettonek (Ariete mokina,
Delonghi EMKM-4.b) manyag felsoresze van, ami idovel reped/torik, ezert ilyen nem erdekel.Fem felsoreszut kettot talaltam. Egyik a Forever Miss Moka Prestige electro, masik a GAT Splendida 601006.
Hallottatok mar ezekrol? Melyik a jobb a ketto kozul? Esetleg tudnatok valami mast ajanlani ezeken kivul?[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
-
#25510592
törölt tag
válasz #32577792 #78124 üzenetére
Ha csak innen lehet venni akkor egy Minuto bár a Royalt is dicsérik. Ha máshol is lehet akkor egy Talea Ring. Ha több pénz van rá akkor Jura, olyan 70e felett már az éri meg.
Brikkával is lehet jókat főzni, de kell hozzá jó őrlő. Meg sok tapasztalat. Automatával könnyebb. -
OImi.
csendes tag
válasz fragola.6035 #78127 üzenetére
Köszi! Sajnálom,hogy így van,de rád hallgatok.
-
#25510592
törölt tag
válasz pataslogeza #78126 üzenetére
Van olyan lehetőség is hogy főzőlapot veszel meg egy kotyogóst, nagyobb a választék, Ardes 036
-
#25510592
törölt tag
válasz pataslogeza #78126 üzenetére
Az előző 12 cm átmérőjű, ez 10 cm-es: Ardes Cico
-
gregg71
csendes tag
Gaggia-ba mi jelenleg az ajánlott felső szűrő? Ezen kívül van jó alternatíva? Az IMS200 vízterítési problematikájáról már olvastam.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #25510592 #78131 üzenetére
Izzadságos MUNKANAP a pörkölőüzemben:
Az igazán nehéz sorsú kávéfanatikusok nerm rettennek vissza az önkínzástól sem. Visszautasíthatatlan (és "tisztességtelen") ajánlatot kaptam a Christiantól (Kinu tulaj). Beugrik kávézni és hoz még 2 tornaszert az eddigiek mellé. A Traveler mérete egyszerűen észbontó.
-
stereofan
tag
válasz Kávé Kálmán #78135 üzenetére
FTM unipress "rulez"!
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
SoundON
tag
válasz Kávé Kálmán #78135 üzenetére
Aztaaa...ha ezek egy megúszhatatlan kézi őrlő teszt első pillanatai,
akkor az eredményeket is izgatottan várnám
Akár egy publikált linket, akár egy privátot. -
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #78139 üzenetére
"Aztaaa...ha ezek egy megúszhatatlan kézi őrlő teszt első pillanatai"
No time for monkey business :-), meg hát nem is értek én ahhoz. Csak annyit "mondok", hogy tegnap szállították le az első La Pavoni Esperto-t (rejtélyes módon a finn disztribútorhoz, Mikulás?????), ami a mi termékünk (nyomásmérő kit) pontos másolata, és 4 hónapja árulnak egy taiwani Kinu másolatot, amit szintén felplecsnizett a Pavoni :-) (La Pavoni Apollo). Milánóban a hiányzó kreatívitást így igyekeznek pótolni. A legszebb az egészben az, hogy a CEO 2017 májusában még megköszönte és gratulált a fejlesztésünkhöz.
[ Szerkesztve ]
-
#25510592
törölt tag
Hajónapló
Brikka, hidegen súlyszeleppel, most valahogy beállt, 60 ml vízzel, többszöri próbálozás után is, 14 gramm körüli 15-ös fokozaton őrölt kávéból, szűrőbe őrölve, nem tömörítve csak lehúzva a tetejét.
Omniával is iható. Már amennyire az Omnia iható.Azt a szabályt tudnám kitalálni, hogy ha szelep nélkül forrón ízlik a végeredmény, jó a lefolyás, a szemcseméret miatt nem akad el, akkor érdemes hidegen szeleppel is kipróbálni.
Kb. annyi idő alatt fő le mint amennyi idő a tejhabosításhoz kell, így egyszerre megy a kettő és még több aromát megőriz a tejhab. Asszem ennyi elég is volt, révbe értünk. Tejhabosításhoz lehetne jobb módszer, eszköz is. Majd egyszer.
-
#25510592
törölt tag
válasz pataslogeza #78143 üzenetére
Vélemények alapján lutri mindkettő.
-
#25510592
törölt tag
válasz Kávé Kálmán #78141 üzenetére
Na akkor nem kell erőltetni a La Pavonit se ha ilyen a mentalitás mögötte. Ha van fair trade kávé, kéne fair trade kávégép is, bár utóbbiból nincs nagy választék.
-
-
Nibiru
tag
válasz Kávé Kálmán #78135 üzenetére
Már régóta a fejemben van, hogy a konyhában az egyik szekrényajtón amiben a kávézással kapcsolatos dolgaim vannak főleg, lecserélem a fogantyút egy tamperre. De látom nálad sorminta van belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Futás, futópályák
- Robogó, kismotor
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Politika
- További aktív témák...