- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- Vacsora az elnökkel: kilőtt Trump mémcoinja
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Az ausztrálok kitartanak a közösségi média életkori korlátozása mellett
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- YouTube
- Videó stream letöltése
- Mesterséges intelligencia topik
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
Új hozzászólás Aktív témák
-
nyxor
aktív tag
válasz
cannibal #1720 üzenetére
Melyik szolgáltatónál vagy?
Gondolom a felvételek kinyerhetősége a fő szempont, amire a szolgáltatói cuccok alkalmatlanok.
Diginél nincs titkosítás a főcsomagokon, itt egy olcsó USB-s tuner is megteszi, feltéve ha nem probléma, hogy gép is kell hozzá.
Sima CI foglalatos boxot a Telekom DVB-C szolgáltatásához tudnál használni, ami másfél éven belül megszűnik, így ebbe nem érdemes invesztálni (a CA modul is plusz pénz). Esetleg pár kisebb kábelszolgáltatónál is működhet, de csak amíg be nem vezetik a teljes pairing-et.
Az Invitel és a UPC hálózatán csak a CI+ játszik, egy ilyen box rettentő drága, 60 ezret szerintem nem ér meg a dolog. Igaz, hogy itt a modult nem neked kell megvenni. -
nyxor
aktív tag
válasz
Teko001 #1714 üzenetére
Mindenhol rézzel bevont acél belsőeres kábelt használnak, főleg ilyeneket lehet kapni a boltokban is.
Az acélnak jobb a tartása, gazdaságosabb, viszont a réz bevonat a jobb vezetés miatt kell.
RG11-et főleg kültérre szoktak használni nagyobb távokon, beltérre felesleges. Nem jó rá az RG6-osra méretezett F csatlakozó, vastagabb, nehéz hajlítani, stb. -
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #1403 üzenetére
Ha tényleg így van, akkor az már a fölösleges kategória.
-
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #1399 üzenetére
Minimum 3x-os, ez tetszik
Quadshield kábeleket senki nem szokott otthon használni. Inkább minimum 2x-es, 3x-os pedig ajánlott. -
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #1373 üzenetére
55-tel még vígan elmegy 2 csatival, szakadni 61-nél fog, ugyanis ennyiben van maximálva a DOCSIS modemek adásszintje 1 csatornán. Erre 3 dB tartalékot rászámolva 58-ig még jó.
-
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #1368 üzenetére
Rosszul tudod. 52 felett kiiktat egy csatornát, tehát 3 marad, 55 felett már csak 2, 58 felett pedig 1.
-
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #1344 üzenetére
Kb. másról se beszéltem...
-
nyxor
aktív tag
Dehogyisnem adnak. Nem önszántukból ugyan, de a vissziránynak megfelelő tartományban - főleg a régebbi modellek - képesek nem kevés zajt visszaküldeni. Nem véletlenül alkalmaznak visszirányszűrőket a tévék előtt, ha van kábelnet, vagy ha nincs, akkor az egész lakás le van szűrőzve az elosztó dobozban.
Persze a UPC pár éve elkezdte magát azzal szivatni, hogy leszerelték a szűrőket, mindezt amiatt, hogy a szereld magad csomagokat el lehessen adni. Ez technikailag abszolút kifogásolható megoldás, máshol ilyet nem látni. -
nyxor
aktív tag
Na, majd amikor az a visszirányú erősítő szépen felerősíti az analóg készülékek felől érkező zajt (plusz egy nagyobb koax háló is antennaként gyűjt mindenféle zavaró jelet), lehet nézelődni.
Higgyétek el, nem kötekedni vagyok itt, csak rossz nézni, hogy olyan dolgokat vagytok hajlamosak egymásnak tanácsolni, amivel potenciálisan veszélyeztetni lehet a hálózatot, és ha kiderül, szép kis kötbért számolnak fel. Csak jót akarok. -
nyxor
aktív tag
Magamat tudom csak ismételni. A visszirányt már az elején le kell választani a modemnek, utána jöhet a visszirányszűrt ágra az erősítő - innentől teljesen mindegy, hogy erősíti-e a visszirányt vagy sem, úgyhogy ezért fölösleges többet fizetni. Ha a modem túl magas szinten ad, azt nem házilag kell megoldani, mert az ilyen kísérletezésekkel nem csak magatokkal cseszhettek ki, de azokkal is, akikkel a node-on osztoztok. Ilyenkor az a megoldás, hogy hibát kell jelenteni, ez a szolgáltató ügye.
Egyébként analóg tv-vel én nem terveznék hosszabb távra. A Telekom pl. egyáltalán nem ad el analóg előfizetést legalább egy éve, tehát várható, hogy lassan meg fog szűnni. De a UPC-nél is egyre kevesebb csatorna van analógban.
-
nyxor
aktív tag
Tilt: a kábel magasabb frekin jobban csillapít, ennek kompenzálására nem egyenes erősítési karakterisztikát kell alkalmazni. Automatikus tiltezésről nem hallottam, azonban az oldalon, amit linkeltél, vannak olyan erősítők, amiken van olyan potméter, hogy slope. Ugyanaz, mint a tilt, ezzel lehet a karakterisztikát szabályozni.
-
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #1296 üzenetére
Egyáltalán nem baj, ha a fali aljzat és a tv között nem trishield koax van. Egy jobb minőségű 2x árnyékolásúval sem lesz észrevehető különbség. Viszont a fröccsöntött előszerelt kábeleket mindenképp el kell felejteni.
Én amúgy azt mondanám erre, hogy egy aszimmetrikus 3-as osztó kell az erősítő után, ennek a két tap kimenetére kéne kötni a 10m-re lévő készülékeket. Az out ág továbbmegy egy ugyanilyen osztó felé, ennek a két tap kimenete szolgálná ki a 16 és 20m-re lévő tévéket (lehetőség szerint kisebb csillapítású tap kimenetekkel rendelkezzen, mint az előző). Ennek az out-jából pedig egy szimmetrikus 3-as osztó működne, a maradék, távolabbi tévéket ellátva. Így lényegesen kevesebb kábellel lehetne megoldani, amennyiben van rá mód.
De ha mindenképp csillagpontos elrendezésben kell kiépíteni, akkor a közelebbi készülékek elé érdemes csillapítót szerelni, hogy mindenhová kb. egyforma jel jusson.
-
nyxor
aktív tag
válasz
bambano #1265 üzenetére
Melyik szabvány? Mert a DOCSIS-nál legideálisabb esetben 60 dBuV (0 dBmV) van előírva, ehhez képest +/- 15 dB eltérés megengedett. Egy tv-nek még véletlenül sem kell 75 dBuV, erre szokták a szolgáltatók azt mondani, hogy három tévére elegendő jel. 60-65 bőven elég, korábban BTO kolléga is leírta.
Ha 3,5 dB csillapítású osztóval (+HPF a tv ágon) elosztja a jelet a modemnek és a tévének, akkor egyformán 60 dBuV jut majd nekik, ami elég, viszont abban egyet értünk, hogy ha egynél több vételi helyet akar, akkor erősítőre lesz szüksége, vagy a vonali erősítő szintezésére. -
nyxor
aktív tag
Már megint az aljzatok. Nálam pl. 5 aljzat van, 2 átmenő és 3 vég, és mindenhol jó az analóg kép, digitálisnak sincs semmi baja, szóval az, hogy aljzatok használatakor kell erősítő, nem feltétlen igaz, erősen jelszintfüggő a dolog. Tény, hogy érintkezés szempontjából az F csatlakozó, splitter/tap és társai a nyerők -- esztétikailag pedig az aljzatok.
Az átmenő aljzat egy tap gyakorlatilag, a külső csatlakozók a tap ágak, az elmenő ág meg az out. A végponti meg egy sima kettes splitter (tv-rádió). Típustól függ, hogy mennyit csillapítanak. Utána kell számolni, hogy ha a bejövő jel kb. 70 dB, akkor az osztók, aljzatok, kábelek csillapításával kb. mekkora jel jut a vételi helyre, de digitális adásnál annyira nem meghatározó, kb. 45 dB-es jelszint elég neki. Persze előfordulhat, hogy egy frekvencián több a zaj, mint egy másikon (az aljzatok is generálhatnak zajt a rosszabb érintkezés miatt). A kábelek csillapítása is frekvenciafüggő, alacsonyabb frekiken kisebb, magasabbakon nagyobb. Az erősítőket is úgy szokták szintezni, hogy ezt figyelembe veszik.
Az analóg adással meg már lassan nem is kell foglalkozni, úgyis teljesen le fogják építeni pár éven belül a nagyobb kábelszolgáltatók. -
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #722 üzenetére
Most sincs szükségem rá, a fiókban hever jó ideje, mert eladni nem tudtam.
-
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #720 üzenetére
Van benne valami, amit mondasz, de leeső jelszint esetére tartok itthon szélessávú erősítőt. Bár nem igazán került elő 2009 vége óta, azóta perfekt a jelszint 24/7-ben.
Onnan tudtam, hogy megemelték a jelet, hogy bent volt az erősítő is. Egyik reggel bekapcsoltam a tv-t, aztán csak úgy lestem, hogy mi van. Túlvezérelt lett a jel, gyorsan váltakozó horizontális csíkok a képen, digit adás kockázott, meg ilyenek. Szedtem is ki a francba. Aztán jobb volt a kép nélküle, mint a jelszint emelés előtt erősítővel. -
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #718 üzenetére
Persze, gondolkoztam már rajta, de 1 átmenő aljzat az, amit érdemben ki lehetne szedni, a másik egy TAP ágon van, aminek a lekötése nem határozna semmit. De minek vacakoljak vele, ha egyszer jó a kép.
-
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #716 üzenetére
Konkrétan az az oka, hogy van egy hosszabb ág a házban, ami átmegy 2 aljzaton (átmenőknek nagyobb a csillapításuk), aztán végponthoz ér. Ez az ág az OUT-on lóg, a két TAP kimenetről meg egy-egy rövidebb ág megy, én az egyik ilyenen vagyok. Így nagyjából egyforma a jelszint mind az 5 vételi helyen, mondjuk 2 tök üres.
-
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #714 üzenetére
Valahogy így van, de a mai LCD tv-k már olyan digitális képjavító algoritmusokkal rendelkeznek, hogy gyengébb jelből is elfogadható képet tudnak csinálni. Mikor 3 éve megvettem az első LCD tv-nket (107 cm), azt hittem nagyon rossz lesz a kép, és még jobban látszani fognak rajta a zajok. Tévedtem, szebb képet produkált az elődjénél (CRT 72 cm). A most vásárolt 82 centis tv-kben már annál is fejlettebb ez a funkció. Persze itt is megállja a helyét a mondás, hogy sz@rból nem lehet várat építeni, valamennyi jel ezeknek is kell, hogy élvezhető képet adjanak, de nem annyi, mint egy CRT-nek.
-
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #712 üzenetére
Ha csak egy bizonyos időközben volt rossz a kép, az amiatt lehetett, hogy a környéken valakinek volt egy szar tv-je.
-
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #710 üzenetére
Mondjuk nálam nem volt ez mindig így. Egy időben nem volt normálisan beszintezve a helyi erősítő, és már a betápon zajosak voltak a 800 mega körüli csatornák. Kb. 4 éve, mikor még nem volt kint a hálón a DVB-C, a csatornák csak 750 MHz-ig voltak, odáig meg fel se tűnt a dolog.
Persze mikor kikerültek a hálózatra a digitális csatornák, kipucolták a hipersávot nekik, így az analóg adás "fentebb tolódott", 855 MHz-en volt az utolsó csatorna. És az akkor szolgálatban lévő, kb 20 éves 1x-es árnyékolású kábelek szépen elvéreztek a falfestéktől kontakthibás, ezeréves aljzatokkal együtt. Amikbe ráadásul csak a fiú dugó ment bele, nem úgy mint a mostani szabvány aljzatoknál. Valamelyik falból meg olyan kábelt húztam elő, ami nem igazán kábeltv jel továbbítására lett kitalálva (RG62).
Akkor kábeleztem újra a házat, új aljzatokat is vettem. Utána már szép volt a kép, de az utolsó UHF-es csatornák még mindig szemcsések voltak, ami másfél év után megoldódott, mert beszintezték az erősítőt az utca végén. -
nyxor
aktív tag
válasz
kabelmania27 #703 üzenetére
Nem feltétlen, igazából attól függ mekkora jelet akarsz elosztani, és azt milyen messzire akarod vinni. Nálam is ilyesmi leágazó van a padláson, és -10,5 dB-t csillapít a két TAP ágon. Baromi régi mondjuk, és 5-862 MHz-et tud, de a kép attól függetlenül szép az UHF-es adókon, a digitális adás is kifogástalan. Pedig még a kábelek is 2x-es árnyékolásúak (már a házba is olyanon jön, kb. 13 éves kábelen, úgyhogy feleslegesnek tartottam a trishieldet házon belül).
-
nyxor
aktív tag
Valaki elmagyarázná, hogy pontosan hogy vannak ezek a csatornaszámozások (S01, C-akármi), ez mitől függ, hogy lehet rájönni ebből arra, hogy hány MHz-en van az adott csatorna?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nothing Phone 2 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 PRO
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 Széria
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Thinkpad P16s notebookot vennék
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest