Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Nesze semmi. Térjünk erre vissza évenként, aztán meglátjuk, hogy alakulnak az AI-os képességek és kapacitás, és ebből adódóan a "dráma" görbe. Most meg most van, és arról persze nem kaptunk számokat/tényeket.
-
Héraklész
tag
Az tök jó lenne, hogy valaki annak ellenére, hogy nem ért a programozáshoz, tudna játékot készíteni.
-
ddekany
veterán
Ez egy komplex dolog, ha kinyitjuk. Egy játék elkészítéséhez sok minden kell. Programozni, rajzolni ill. 3D modellezni, zenét szerezni, történetet/világot kitalálni, játékmechanizmusokat kitalálni és kiegyensúlyozni, stb. Jellemzően arról álmodnak talán az emberek, hogy ezeket mind meg tudja csinálni majd egyszer "az AI", kivéve a történetet/világot, játékmechanizmusokat. Hogy miért pont azt nem tudja, ha a többit igen, az nem világos. Ha meg mindegyiket tudja, akkor az önmegvalósítás varázsa is oda van.
-
KROK640
nagyúr
Már C64-en is voltak játékkészítő szoftverek (Shoot em up construction kit, Garry's gamemaker) amikkel programozási tudás nélkül is lehetett játékokat készíteni, persze eléggé behatárolt módon és igencsak érteni kellett az adott szoftverhez, mert ha technikailag nem is programoztál, azért igényelt némi szaktudást egy-egy játék.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
peppa
tag
A válasz szerintem abban van, amit tapasztalunk/tudunk/nem tudunk a gondolkodásunkról. Szerintem, amíg a gondolkodásra tisztán racionális folyamatként tekintünk, addig valamit ki fogunk hagyni a valódi folyamatból és a "varázsa" pont ebben a nem racionális részében van, amiről kevés a tapasztalatunk, mivel eleinte nehéz tudatosítani.
Számomra ez a kép áll a legközelebb az emberi gondolkodás leírásához (a saját tapasztalataimat ez magyarázza legjobban): az emberi gondolkodás kétféle tevékenységből áll. A tudatos része, hogy különböző viszonyba helyezünk (képzelünk el) dolgokat. Ezután erről a viszonyról keletkezik egy élményünk, benyomásunk, tapasztalatunk. Ez az amikor ráismerünk valaminek az igazságára. Ez utóbbi nem racionális és nem logikus tevékenység. Ilyen pl.: Goethe által tapasztalt ős növény, ős rózsa. Ez nem egy fizikai érzékszervi tapasztalat, de utólag megtalálható az értelme, logikus, racionális összefüggései a valóság egyéb dolgaival.
Ettől vannak eltérő élmények is, amikor szándékos gondolkodás nem előzi meg a felismerést, ezeket többen nevezik eltérő minőségeik alapján pl.: imaginációnak, inspirációnak, intuíciónak.
Ezek tudatosítása önmegfigyelési úton iskolázható, fejlesztehető, mint bármilyen más belső képességünk. Van aki tudatos meditációkkal dolgozik, vannak más önismereti irányok is, de azt tapasztalom, hogy egyedül, könyveket olvasva könnyen tűnik kilátástalannak ez az út.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Ez szerintem itt OFF már az elején is. De szerintem az eléggé egyértelmű, hogy az emberi gondolkodás alapjaiban nem racionális, megérzéseken alapul, amik kialakulásának a mechanizmusa nem ismert (spontának). A racionális gondolkodás ezen egy jobbára tanult réteg, ami a megérzésidet kiválogatja, összeilleszti láncokba, stb. A vicc, hogy az AI is kicsit erre emlékeztet. Mert "megérzésre" tippel megoldásokat, néha ijesztően jól, de senki nem tudja pontosan hogyan, csak azt, hogy kiszámíthatatlan, átgondolatlan. Az egyik fő törekvés pont az, hogy a racionális, módszeres gondolkodásra is megtanítsák, a meglévő megérzéses-jellegű alapokra felépítve. Szóval van egy kíréstetias hasonlóság.
-
Héraklész
tag
A lényege ugye a cikk témájához kapcsolódik, azért is írtam ide. ;-) Az AI mondjuk tudna programozni, szerkesztő munkákat elvégezni puszta mondatok, (nem szakmai) utasítások alapján. Ebből indulunk ki... A cikk szerint ebből még nem lesznek játékok, mert kreativitás kell hozzá, de ha valakinek ez megvan, csak a szakmai tudása nincs meg, akkor végre nem lesz megkötve a keze és végre nem csak kockák írnának játékokat, lennének újabb stílusok stb. Persze ez naivitás egy jó ideig, tudom. Ezért írtam csak: tök jó lenne.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Ha valami egy hozzá nem értő elmondása alapján valóban jól le tud programozni egy komplexebb játékot, meg gondolom akkor már a grafikát is megcsinálni hozzá, az már szinte biztos, hogy AGI, és kreatívnak is nevezhető. De onnantól az egy nagyon más világ, motivációidat tekintve is. Az már az a világ, ahol a munka azon részeit is elveszik a gépek, amiket a kreatív emberek szerettek csinálni (pl. a programozás egy része is ide tartozik amúgy). Persze ettől még szórakoztató lehet, hogy totálisan igényedre szabott játékot, filmet, zenét tudsz kérni (ha meg tudod fizetni a szolgáltatást). De egy ilyen világban a kreativitás már valószínűleg csak sport, azaz, a gépek jobbak benne, de rekreációs céllal akkor is te magad akarod csinálni. Vagy franc tudja hogyan alakulna a psziché meg a társadalom. Pl. bárkit érdekeln-e, hogy milyen játékot csináltattál, vagy mivel mindenki tud magának olyat ami neki tetszik, ezért ez érdektelen.
-
kilua
senior tag
Ahogy vesszük. Semmivel sem másabb a jelenlegi képgenerátortól az hogy 3D modellt és animációt generál, a művészek szerint az nem kreativitás külön segít megírni a kódot, elvileg az sem... Persze egyre közelebb van a dolog, de jelenleg csak egy egyre hasznosabb eszköz az MI.
-
ddekany
veterán
Minél intelligensebb valami, annál meglepőbbek számodra az megoldásai (amik jók is), és annál inkább kreatívnak érzed. Persze lehet direkt a bevált meglévőt ismételgetni, mint nagy cégek szokták játékokkal, de az inkább hozzáállás kérdése (a biztos bevétel nekik a fontos), nem intelligenciáé.
-
Héraklész
tag
A kreativitás nem azt jelenti, hogy meglepő dolgokat csinálunk. Igaz, a művészetnek többféle definíciója van; én a klasszikus mellett vagyok, vagyis a "kreativitás" nem öncélú, hanem mögöttes tartalom, érzelmek, archaikus szimbólumok kifejezése lenne. Az AI-nál ez mind hiányzik. A szerelemről írhat úgy hiteles irodalmi művet, ha sosem szerelmes? Szerintem nem. Ez egy szinten üvegplafon neki a művészetekben. Aztán hogy nem tudja értelmezni a fogalmakat sem, azok mögöttes, összekapcsolt, egymásrautalt jelentését, ahhoz tartozó szimbólumokat csak hab a tortán.
Ettől jómunkásember-módjára még simán programozhat... -
ddekany
veterán
válasz Héraklész #11 üzenetére
Kreativitás alatt azt szokták érteni, hogy nem nyilvánvaló módon lemásolsz egy meglévő megoldást, hanem valami újszerűnek tűnővel jössz elő (ami persze valójában sok korábbiból lemásolt ötletek kombinációja). Ilyen értelemben "meglepő". Egyébként szerintem technikailag a kreativitás nem egy "dolog", csak egyszerűen minél erősebb gondolkodásban egy rendszer, annál gyakrabban fogod azt mondani a kimenetére, hogy kreatív.
Egyszerű ösztönöket (mint szerelem) azért talán nem akkora nagy gond leutánozni, hogy tudjon róla valami művet alkotni. Persze ha később ez valamiféle létformának nevezhető dologgá fejlődik, akkor annak eleve irreleváns lehet ez az érzelem, mivel nincs szelekciós előnye, nem úgy mint nálunk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10, 11 Professional, Home, Enterprise licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akció!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN licenckulcsok - kedvezményes ajánlatok (frissítve: 2024. 11. 30.)
- Destroy All Humans DNA Collector's Edition (PC,új)
- The Guild 3 Aristocratic Edition (PC,új)
- Spellforce III Collector's Edition (PC,új)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest