Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 10
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Jelszókezelők
- Mozilla Firefox
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Mikrotik routerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
Új hozzászólás Aktív témák
-
kilua
senior tag
"A szóban forgó összeg úgy kerülne rá a számládra, hogy egy nullát átírnának egy tetszőleges értékre"
Igen, hiperinfláció, egymilliárd B pengőig is valahogy így jutottak el.
Ha bejön az a SciFi (ami nem tudom mennyire valószínűtlen) hogy minden munkát át tud venni egy gép, érdekes lesz a gazdasági rendszerek változása
[ Szerkesztve ]
-
kilua
senior tag
"Nekem eléggé naivnak tűnik az ötlet, hogy majd jófejségből eltart az elit rakás léhűtőt, akik immár haszontalanok nekik"
Nem jófejségből, hanem adókból amit ha valaki nem fizet kopogtat az APEH vagy NAV vagy mi (Már ma is lehetne ha nem az új munkahelyek száma hanem a megtermelt GDP alapján járna állami támogatás)
Ha a lakosság szám gond, akkor gondolj arra hogy egy nőnek már átlag 1,4 gyereke van és csökken.
És ki az elit? Az elitből nagyon sokan jótékonykodnak jófejségből.
[ Szerkesztve ]
-
kilua
senior tag
"Némelyik alfa elég ügyetlen ahhoz hogy automatizáljon, vagy túl éhes, és véletlenül összejön neki"
Na ez fog változni az emberi nyelvet megértő egy kocsi árába kerülő humanoid robotokkal pár éven belül az egyszerű fizikai munkáknál, a mesterséges intelligencia ügynökökkel a szellemi munkáknál.
Szerintem ez borulni fog. De akkor is lesznek az "alapjövedelmesek" az alsó réteg még ha jól is él, meg akiknek van olyan munkája amit nem sikerült gépesíteni az lesz a közép réteg és lesz egy felső réteg. Ami változni fog az esetleg az hogy akinek nem lesz munkája annak sem kell egyből hajléktalanként élnie (vagy visszakönyörögni magát a mamahotelbe)
-
kilua
senior tag
Szerintem pont most szól arról az élet a sok embernek hogy valahogy ki tudja fizetni a rezsit stb nincs idő másra. Ha nem kell dolgozni akkor lehet lesz idő önmegvalósítani.
Igen sokan lesznek akik tv vagy VR sisak előtt döglenek egész nap és csak fogyasztanak de attól még nem kell olyannak lenni aki nem akar. (Én mondjuk napi egy óra sporthoz kötném az alap jövedelmet)
Úgy értem az egészségtelen akár 4 műszakos 8 óra meló az minden csak nem önmegvalósítás, de az irodai akta tologatás sem az. Ha valakinek az az élet értelme az ... nem túl jó.
[ Szerkesztve ]
-
kilua
senior tag
De miért drága az automatizálás? Komoly mérnök kell aki beállítja. Ha változik a termék akkor megint. Ha eláll a gép egy milliméterrel akkor karbantartó. Ennek nem kell. Meg kell mondani hogy milyen egyszerű munkát csináljon akár magyarul, aztán csinálja.
Igen, a mai gazdasági rendszer probléma lesz. Ezért valamiért pont a milliárdosok mondják a legjobban hogy alapjövedelem kell, mert ki veszi meg a sok megtermelt dolgot? Nekik elég egy magán gép, egy luxus villa és utána?
Persze akármilyen milliárdos is valaki attól még nem akar tömeges éhínséget. Pont usa ahol a legtöbb milliárdos van erőlteti a globális minimum adót a leginkább hogy lehessen adni alap jövedelmet. Mások szerint "az olyan komcsi dolog" de ez kikényszerítheti.
Egyébként tényleg 6 millió forint, amivel ki tudom váltani a saját munkámat? Azaz akinek van annyi pénze az 2028ban nyugdíjba mehet. Vesz egy robotot ami "két kővel csépeli az aranyat" helyette? (Egy 5 darabos csomagot kérek : )
Mondjuk valaki azt írta hogy "jelenleg az van hogy az állami támogatás a létrejövő új munkahelyek száma alapján jár azért sem automatizálnak" nem tudom mennyire hülyeség. Ha így van akkor én veszek egy robotot 6 millióért aztán csinálja helyettem. Vagy megmondja a főnök hogy nekem kell csinálni azt nem vihetem be a termelésbe? Az meg szívatás vagy "nem munkahely hanem óvodai foglalkoztató"
Mármint az unitree G1 16ezer dollár és "Mass Production version" keress rá, sok videó van róla még több mint a Tesla robotjairól. És lassan tényleg rendelhető. [link] vannak már az unitreenek rendelhető robotjai elég jópofák, amiatt sem hiszem hogy hamis a videó ... esetleg konkrét forrasztásra rávenni még nem olyan egyszerű, úgy értem lehet nem venné észre ha hibásan forraszt és lehet javítani sem tud elsőre pont mint a chatGPT ha hibás a kód amit ír de akkor is. Elég egy gyártósor ilyen és mellé egy ember aki felügyeli őket. A gyárban ahol vagyok sok olyan munkahely van hogy "rakja be a panelt a teszterbe, várjon amíg végez, cserélje ki a terméket" komoly. Mindezért 4 műszakban filippínót kellett hozni a világ másik feléről havi 300ezer+szállás. Ilyen egyszerű munkát simán ki tud váltani robot.
Az MI modellek is egyre kisebbek energia takarékosabbak. Például amit 2022ben tudott a chatGPT 175 milliárd paraméterrel angolul/japánul (magyarul nem) ugyanazt tudja 2 milliárd paraméterrel a gemma 2 2b a telefonon (private ai app a Google playen) illetve a nagy modellek is egyre jobbak úgy hogy gyorsabbak/olcsóbbak. Azaz az unitree G1 szoftvere is fejleszthető.
[ Szerkesztve ]
-
kilua
senior tag
Illetve ha 4 műszakban dolgozik az ember akkor nem csak egy embert vált ki hanem egyből 4et ... de nem kell a robotnak szünet/fizetett szabadság/táppénz... jó talán táppénz=szerviz díj.
Szerintem tuti olcsón ki lehet váltani egy fizikai dolgozót is 2030ra.
[ Szerkesztve ]
-
kilua
senior tag
"A 30 000 euró egy ilyen gépnél az 30 havi fizetés előre"
Megveszi a gyár 5 éves részlet fizetéssel vagy nem veszi meg hanem lízingeli. Olcsóbb mint az ember fizetése+adók+HR stb. De az unitree G1 az 15ezer euró jó az még valószínű nem vált ki egy embert de a G2 vagy G3 már lehet hogy igen.
[ Szerkesztve ]
-
kilua
senior tag
Azt már sok helyen lehetett hallani hogy egy prototípust legyártani könnyű. Kiépíteni az ellátási láncot hogy 10milliószámra lehessen gyártani az igazán nagy feladat.
A még nagyobb feladat az lesz, hogyha miután a chatbotok miatt nem kell call centeres, nem kell kódolók 90%a, nem kell ember a gyártósor mellé ... A mai ipari robotok olyanok hogy elég komoly mérnöki tudással lehet beállítani és azért kell mellé karbantartó ha pár miliméterrel elmegy. Na ezek mellé az sem kell.
Szóval ki fogja megvenni amit a gép legyárt alapjövedelem nélkül, amiben a gazdasági szakemberek nem hisznek?
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest