Új hozzászólás Aktív témák

  • Peterhappy

    őstag

    Sziasztok,

    Pár hete csatlakoztam a fórumhoz, eddig mint "csendestárs". Autóvásárlás előtt állok, ebben szeretném kérni a segítségeteket. Háromgyerekes család (3, 5, 7 éves gyerkőcök), első autó, a sofőr a Feleségem, friss jogsival.

    Honda Jazz-re lőnénk és nem tudom, mik a legmegfelelőbb keresési kritériumok, mikre érdemes odafigyelni.

    Használtautó.hu-n nézelődök. Szívem szerint tulajdonostól közvetlenül venném az autót (megúszva így a kereskedői hasznot és bízva abban, hogy talán nem áll négy hónapja hóban-fagyban a szabadban a járgány), de nem élem bele magam.

    A keret 1,5 millió forint, átírási költségek és biztosító nélkül. Így reálisan úgy 1,2-1-3m Ft a plafon (plusz a ~20% tartalékkeret a javításokra.
    Legalább 2005-ös modelleket keresek (My. 2005), ha jól tudom, ez már a generáció vége, kiforrott, amennyire lehetséges.
    Mindenképpen benzineset és manuális váltósat.

    Főleg 1.4-es autókat tettem el a "kedvencekbe", főként ES, esetleg LS felszereltséggel, de nem tudom, ez jó ötlet-e, vagy érdemes-e inkább alsóbb felszereltségi fokra lőni és utólag betetetni, amire szükség lehet (gondolom ma már jobb minőségű fedélzeti számítógépet, tolatóradart vagy hangrendszert lehet berakatni, mint ami alapjáraton bekerülhetett 12-13 éve).

    Tudom, hogy az 1.2 és 1.4 között 96 cm3 a különbség. Érdemes 1.2-ben is gondolkodni, vagy öt fő mellé (esetleg néha-néha jobban megpakolva) csak az 1.4 játszik? Semmi durvulás, édesmindegy a 0-100-ra gyorsulás és a csúcssebesség is.

    Mindezek után jön a km. Tudom, hogy "elpusztíthatatlan" jószág, de azért 200.000, sőt inkább 150K km fölötti tételeket kiszűrtem.

    Illetve fontos még a távolság. Budapestiek vagyunk, 40-50 (esetleg picit több) km még szóba jöhet, de elsősorban Pest megye preferált.

    További kérdéseim:
    - érdemes többet rászánni és még kevesebb km-mel (vagy későbbi évjárattal) megvenni, vagy épp hogy a km nem vészes és inkább vegyek olcsóbbat (jó állapotút), több km-mel, nagyobb összeget elkülönítve így a későbbi javításokra?

    - megéri a többszáz ezres felárt a 2. generációs modell? Abból főleg az 1.2-esek elérhető(bb) árúak, preferáljam inkább azt az 1. generációs 1.4-essel szemben? A fenntartási költségei sokkal magasabbak a 2. generációs Jazz-nek?

    - Nagycsaládosként van értelme/előnye az ES Sport változatnak, vagy azokat a találatokat ignoráljam?
    (korábbi hsz-ekből tudom, mi a különbség az LS, ES és ES Sport változatok között)

    - Külföldről behozott példányoknál említettétek, hogy a német-osztrák autóknál fokozottan figyelni kell a rozsdásodásra a sózási szokásaik miatt. Honnan származó külföldi autókra érdemes esetleg lőni?

    - És elnézést, hogy erre így rákérdezek, de nem értek hozzá; ha pl. használtautón azt mondják, hogy "valós XY km", az valóban az, vagy ne legyek naív? :)

    Első nekifutásra ennyi. Bőven volna még mit kérdeznem, de már így is jócskán túltoltam a dolgot. Előre is köszönöm a segítséget, minden választ és elnézést, ha "éhgyomorra" túl sok voltam, soha nem vettem még autót, izgulok és félek a választástól előre is, de nem kicsit :)

    Szép estét kívánok!
    Péter

Új hozzászólás Aktív témák