Hirdetés

Panaszt tettek a Google ellen, mert követi a felhasználókat a böngészője

Adatvédelmi panasz érkezett Ausztriában a Google ellen, a vád szerint követik a Chrome böngésző felhasználóit.

Az osztrák NOYB ezúttal a Google ellen tett panaszt, a vád szerint a Chrome böngésző követi a felhasználóit, ezzel pedig már az EU trösztellenes hatósága is foglalkozik.

A Google kisöpri a harmadik féltől származó sütiket, amikkel a hirdetők követték a fogyasztókat – a cél a fogyasztói magánszférájának védelme. Erre válasz a Privacy Sandbox, ami blokkolja a rejtett követési megoldásokat és korlátozza a külső felek irányába az adatmegosztást. A fejlesztők és kiadók úgy mérhetik a reklámokat, hogy közben nem követnek egyedi felhasználókat. A funkció bekapcsolásáról a Chrome megkérdezi a felhasználóit.

A NOYB szerint azonban a funkció lehetővé teszi a Google számára a felhasználók követését, amihez az EU-s törvények alapján hozzájárulást kellene kérni – ráadásul szerintük az emberek egy adatvédelmi funkcióra gondolnak, de valójában a Google reklámkövetését fogadják el. A NOYB informált, átlátható és tisztességes hozzájárulást követel, ezért az osztrák adatvédelmi hatósághoz nyújtott be panaszt.

A Google egyik szóvivője szerint ők sokan tettek az emberek magánszférájának védelme érdekében, és a mostani panaszban nem látják, hogy a Privacy Sandbox API-k milyen komoly adatvédelmet kaptak – sem azt, hogy milyen fejlődést hoznak a korábbi technológiákhoz képest. A Privacy Sandboxot úgy tervezték, hogy fokozza az adatvédelmet, miközben azt megőrizve nyújt az ágazatnak alternatívát az oldalakon átívelő követésre. A fejlesztésbe globális szinten is bevonták az adatvédelmi- és versenyhatóságokat, és ez a jövőben is így lesz a kiegyensúlyozott eredmény érdekében.

Azóta történt

Előzmények