Hirdetés

Az AI megmondja, hogy van-e fájdalma a macskának

Egyre népszerűbb Japánban a CatsMe!, ami egy AI-alapú mobilos app – és megmondja, ha fájdalma van a macskának.

A macskások tudják, hogy kedvenceik jól tűrik a fájdalmat, és erről csak ritkán adnak visszajelzést – különösen érdekes téma ez Japánban, mert bár világszerte sok család alapvető részei a háziállatok, a japánoknál nagy gond az öregedő lakosság és a csökkenő születési ráta. Így a cicák is nagyobb szerepet kaptak az ottani családokban.

Ami azt illeti, a Japan Pet Food Association szerint 16 millió kutya és macska lehetett Japánban tavaly, több, mint a 15 év alatti gyerekek száma.

Emiatt aztán egyre népszerűbb a CatsMe! nevű, AI-alapú app, ami képes megmondani, ha egy macska fájdalmat érez. Így kevesebbet kell találgatni, kevesebbszer kell állatorvoshoz menni, ami az állatnak és gazdájának is stresszes lehetne.

Az idősödő, egyre több betegségre hajlamos macskáknál is csökken az állatorvosi látogatások száma, ami sok gazdinak fontos.

A Carelogy startup és a Nihon Egyetem 6000 kép alapján tréningezte az appot, amit tavaly óta több mint 230 ezer ember használt. Azt ígérik, 95 százalékos az app pontossága, és javul.

Kazuya Edamura professzor szerint az állatorvosok bizonyos fokig meg tudják állapítani, hogy szenved-e egy állat fájdalomtól, de a gazdik számára ez nehezebb feladat. A statisztikáik szerint az idős macskák több mint 70 százaléka szenved valamilyen fájdalomtól, de csak 2 százalékuk jut el állatorvoshoz. Így az app segítene megmondani, hogy minden rendben van-e.

Azóta történt

Előzmények