Hirdetés

Rengeteg áram kell az adatközpontoknak, erre válasz a geotermikus energia

A Google Nevadában lévő adatközpontjai geotermikus energiával működnek a jövőben, megállapodtak az NV Energyvel.

Megállapodott a Google és az NV Energy, így előbbi nevadai adatközpontjai a jövőben geotermikus energiával működnek tovább. Az üzletet még a hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk, de a Google helyi működését kiszolgáló karbonmentes, geotermikus áram mennyisége így 3,5 megawattról 115 megawattra nő 6 év alatt.

A nagy tech cégek hatalmas mennyiségű áramot szeretnének most lekötni, mivel rengeteg új adatközpont épül, bővül, ami az AI-t és a felhőt szolgálja ki – mind igen energiaigényes.

A Google 2030-ra teljesen tiszta energiából szeretne működni. Adatközpontok bővítésére és építésére idén csak Indiana, Missouri és Virginia államokban több mint 4 milliárd dollárt költ el a Google.

A legutóbbi környezetvédelmi jelentésük szerint a cég globális működését 64 százalékban biztosította karbonmentes energia. A mostani együttműködéshez sok hasonlót láthatunk majd (és láttunk már mostanában is), a nagy energiaigényű cégek ugyanis a klímacéljaikat hasonló úton teljesíthetik. Mivel a nap és szél nem állandó energiát biztosítanak, ezért a cégek más alternatívákban gondolkoznak, az atomenergiával és a geotermikus energiában például. Utóbbi Nevada áramtermelésének 10 százalékát adja, ezzel első az USA-ban.

Azóta történt

Előzmények