Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz Mikisys #32832 üzenetére

    Kiigazítom amit írtál, mert nem helytálló. :) Jó esetben el lehet fogadni, és megtanulni, pótolni a hiányzó ismereteket.

    Érzékenysége minden hangsugárzónak ugyanúgy van, hatásfokot pedig egy beépítetlen hangszórónál is számolhatunk, de nem használjuk ezt a paramétert elektroakusztikában, mert nincs értelme. :)
    Mindkét esetben az érzékenységnek van értelme, az összehasonlítható, könnyen kezelhető. :)

    Minél érzékenyebb egy hangszóró, annál alacsonyabb a hangnyomása mélytartományban. :) Ez teljesen biztos tény, és semmi köze gyártók neveihez vagy mágneskörökhöz. Ebben az esetben te tévedsz. :)
    Megmutatom. :)
    Ahogy az érzékenység csökken
    100dB, 98,5dB, 97dB, 94dB@1W
    úgy lesz egyre jobb a mélyátvitel és az f3 pont. :)
    189,8 Hz, 123,8Hz, 73,89Hz, 52,81Hz

    Ez közismert szerintem. :)

    És természetesen, minden hangszóró szól 20Hz-en, ahogy látszik is, csak nem mindegy mekkora hangnyomással. :)
    Attól, mert valamelyik PA gyártó ráírja a 25Hz-et a hangszórójára, az még nem lesz feltétlenül igaz.
    Valóban jó hangszórók pedig nem léteznek, adott felhasználási célra megfelelőek igen. :)

    Szerintem például a JMLab szinte sosem tudott normális hangváltót tervezni, mindig extrém minimumpontjaik voltak a hangsugárzóiknak, ráírtak 8 ohmot, és 2 alatt volt a minimum. A Heco-nál már régen véget ért az a korszak, amikor jó hangszórókkal építkeztek, német alkatrészekből, a Spendornál a BC1-et emlegették sokat, de igazából még a (mára már idejét múlt) hangszórókat sem tudták normálisan előlapba építeni. :)
    Mi otthon az ilyen amatőr hibákat legalább elkerülhetjük. :)

    Ettől függetlenül, ha valaki nem szeretne érteni hozzá, akkor esetleg vannak kész lemásolható tervek, és ott a használtpiac is, ahol jól válogatva biztosan költséghatékonyabban megvehető pár egy hangsugárzó (némi kockázattal).

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák