- Facebook és Messenger
- OpenWRT topic
- DIGI kábel TV
- Windows 11
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sweet.tv - internetes TV
- YouTube
- AliExpress tapasztalatok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
-
IT café
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na, mindenki nyugodjon le!
Tippelgettetek, mint a totón, született is egy két találat, de ennél azért árnyaltabb a kép. A mai napnak sok tanulsága van, kezdve azzal, hogy az évek és a rutin mennyit számít, folytatva azzal, hogy technika és technika közt különbség van, hogy a "gitáros fórumon" (itt) se tudnak mindent stb.
A hangszer járt a hangszerésznél, aki a kezébe vette, az ujjaival végigpengette, nézegette, és mondta, hogy ez a hangszer most jól be van állítva, de ha kérem, akkor elrontja nekem. Szerinte ez annyit csörög, amit gitár csörög, aminek alacsony a húrmagassága. Mondta, hogy attól kap idegbajt, amikor valaki bejön, hogy csörög a gitár, és "elkezdi csörgősen pengetni", akkor persze, hogy csörög.
Megpengettem neki pengetővel, csörgött rendesen. Azt mondta, egyrészt, nem mindegy milyen technikával penget valaki, másrészt, minden gitár csörög, mert az a dolga, hogy csörögjön, és itt elkezdte magyarázni a húrok fizikáját Hogy az első pengetésnél mindig ellipszis pályát jár be a húr, utána már kör alakban mozog, és amíg ki nem oltódik a kettő, addig alapból csörgő hang keletkezik a húron.
Lógott a falon jó pár gitár, mondom neki, ha bármelyiket leveszem, csörögni fog? Azt mondja, garantáltan, nyugodtan próbáljam ki. Levettem két Fendert meg egy grigrit, tényleg csörgött mindegyik (saját gitárjai). Az egyik egy custom USA Fender, elég menő strat amúgy. Mondta, hogy dugjam nyugodtan erősítőre.
Aztán folytatta azzal, hogy mindig azt javasolja, hogy erősítővel gyakoroljon mindenki. Egyrészt azért, mert meg kell tanulni kezelni a hangszert erősítővel, minden hangszer más ls más, mondta, másképp viselkednek. Nagy valószínűség szerint már erősítővel nem hallatszik a csörgés. Kérdeztem, hogy Hetfieldnek is csörög a gitárja a színpadon? Azt válaszolta, hogy "mint az állat".
A csörgés szerinte mivel mindig van, annak mértéke kompromisszum. Alacsony húrmagasság több csörgés, magas húrmagasság kevesebb csörgés. Azt mondta, hogy hátrafeszítheti nekem a nyakat úgy, hogy egyáltalán ne csörögjön, de akkor játszani nem fogok tudni rajta, mert olyan lesz, mintha expandert nyomogatnék.
Azt mondta, azzal a gitárral van baj, amelyik nem csörög, vélhetően az játszhatatlanra van be- vagy elállítva.
(Közben elkezdte állítani a gitárt, én pötyögtem az övéin, közben beszélt, és állítgatott).
A másik baj szerinte, hogy sokszor valakinek annyira rááll a füle a csörgésre, hogy már másra se koncentrál, csak a csörgésre, és azért nem fog gyakorolni, mert csörög, és az nagyon nem jó, ha valaki ezért nem gyakorol.
Természetesen van rossz csörgés is, fel is tettem a kérdést, hogy én 1XP-s gitárosként honnan tudjam, hogy mi a jó, és rossz csörgés. Azt mondta, hogy ha megváltozik a gitár hangja, az semmiképp se jó, ha nincs a húrnak sustain-je, az intő jel, ha eltörik a hang játék közben a csörgéstől, az megint csak azt jelenti, hogy ott valami betegség van.
Tök jót beszélgettünk, háromnegyed órát voltam nála, amúgy pont egy fender nyakon cserélt volna bundokat. Elejétől végéig elmagyarázta, hogy történik (én kérdeztem rá), megmutatta a dolgokat, eszközöket. Azt mondta, egy igényes bundcsere teljesen nyakon nagyjából egy napi munkája, és 60 ezer forint anyaggal együtt.
Elkészült a gitár, most már kevésbé csörög, majd mindjárt itthon is kézbe veszem.
Kíváncsiságból utána rákereste YT-on, és találtam ezt a marha jó videót. Szóról szóra az van szinte benne, amit a hangszerész mondott. Az azért elég durva, hogy a boltban leakasztják a vadi új Gibsont, és úgy csörög, mint a nyavalya.
Akit érdekel a téma, nézze végig, tök tanulságos és szemléletes.
Ui: A munkadíj 25 volt, és első beállítás, Floydos gitáron. A húr volt +6 ezer, úgy jött ki a 31.
W | W | H | W | W | W | H
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest