- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
titán
válasz bigmasterg #4233 üzenetére
Tehát egy jobbfajta, fix, mezei EQ. Várjunkcsak, százhúsz dolcsiért szinte tuti buli.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
titán
Low-frequency reproduction (not just bass, but also extreme low frequencies that you can feel)
Csak nem rezgő, hogy megrezegtesse a gyomromat is?Spatial expansion for added dimensionality
http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_intensity#Spatial_expansion most komolyan?Vocal clarity
Hear more detail through dynamic range expansion
Mondom: dynamic range expansionImproved overall texture (richness) and presence (depth)
-
titán
Persze, látom, mást is csinál, hisz írja is:
Expanzióval növeli a mikrodinamikát (Hear more detail through dynamic range expansion), hangforrástól való távolságot szimulál (Spatial expansion for added dimensionality), zenget (Improved overall texture (richness)) ÉS +5dB 20-60 Hz-en (Low-frequency reproduction)Hogy ez jó vagy rossz, azon lehet elmélkedni.
-
titán
válasz bigmasterg #4244 üzenetére
Porig nem fogja alázni, de egy hangyaf*sznyit egyértelműen jobb nála. Ezt mondtam múltkor Zolinak is, láttam a szemén, hogy kicsit meg is sértődött rajta
[ Szerkesztve ]
-
titán
A hangerő egy dolog. A hallott RMS hangerő lehet elég úgy is, hogy csökken a dinamika, vagy úgy, hogy a frekimenet egyenletessége felbomlik, és egyes frekvenciák elenyésznek, mások meg kiemelkednek. Ezek a jelenségek jönnek elő, ha erőlködik az erősítő.
-
titán
Dehogy DirectSound hook. Megkerüli a mixert, teljesen más útvonalon megy a jel. Tíz évvel ez előtt éveken át használtam Yamaha hangkártyával és sokkal rövidebb késleltetéssel beéri az ASIO4ALL, mint a DS, mert rövidebb utat jár be a jel. Teszteltem profi hangkártyával is, és nálam az ASIO csak 1-2 ms-mal gyorsabb, mint ugyanaz a kártya A4A-lal.
-
titán
válasz #92251648 #4453 üzenetére
Én nem irigyellek, ha hallasz különbséget XBMC és Foobar között. Ezért is vagyok boldog a mostani rendszeremmel
Nekem az XBMC túl összevissza és csicsa egy zene megszólaltatásához.
De azért adok neki egy újabb esélyt. De nem a hangja miatt.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz #92251648 #4456 üzenetére
"A Foobar és az XBMC hangzása közötti különbség igen határozott."
Először barokkos túlzásnak gondoltam a kijelentésed, azonban valóban hallok különbséget. Nagyobbnak azért nem mondanám, mint két fejhallgató között, de nagyobb, mint két DAC vagy két transzport között. De nem vagyok biztos abban, hogy az XBMC a jobb. Az XBMC dinamikája nagyobb (ezen meglepődtem), viszont cserébe maszatol, a rezes kiállás nem olyan karcos, puhább, gömbölyűbb. Ha én lennék a hadonászó, szólnék nekik, hogy ébresztő, aludni otthon kell. Csak nem expanderrel operál az XBMC?
-
-
titán
válasz bigmasterg #4462 üzenetére
Szerintem az Xbmc csal, méghozzá egy dinamika expanderrel. Holnap kipróbálom, hogy szól a foobar egy VSTs 6db expanzió után.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz #92251648 #4459 üzenetére
Ma átmigráltam XBMC-re. Nem volt egyszerű átvinni a teljes zenetáramat, jópár órát elvacakoltam vele. Elég nehézkes a kezelése, mert se a vágólapot se a drag&dropot nem ismeri. Na mindegy, túl vagyok rajta, és megérte a befektetett időt.
Az AS Mini nagyon meghálálja az XBMC többletdinamikáját (pont a dinamika a gyenge pontja ), míg a veszteség a részletesség oldalon nem gáz, ebben a Mini amúgy is kimagasló volt. Most egy sokkal egyenletesebb rendszer jött létre.Kösz az ötletet.
-
titán
válasz vodkaboy22 #4551 üzenetére
Első pillantásra elég soknak érzem 8W-os kimenetet egy 50 Ohmos füleshez. Nyilván szükség lesz egy illesztőellenállásra, kb 20-40 Ohmot a füles elviselne jelentősebb hangminőségromlás nélkül, de még ezzel is soknak találom a kimenő teljesítményt. Ha pedig magasabb illesztést használsz, akkor az erősen a hangminőség rovására fog menni.
A HRT MS2 elég népszerű itt a fórumon, visszaolvasva találhatsz róla több infót is.
-
titán
válasz bajnokpityu #4560 üzenetére
K240 Studióval használod, ugye?
Eddig milyen forrásról ment? Mert ő nagyon erősítő érzékeny, és valóban jóban vannak a P87-tel
-
titán
válasz vodkaboy22 #4562 üzenetére
20-as elég volt neki? Nem gondoltam volna.
Ez a projekt érdekel. Kb. milyen költségvetése van egy ilyen kis végfoknak?
(#4563) vodkaboy22 A kefén kívül nem meglepő az eredmény. Ezeken kívül viszont még van sokféle. Ezt a részt inkább a HIFIs topicban tedd fel.
(#4566) vodkaboy22 Ha épp tisztább nem is, de dinamikusabb. A részletességen viszont bukik kicsit. De mindenképp érdemes vele kísérletezgetni.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz vodkaboy22 #4568 üzenetére
Azt megverni nem dicsőség Eleve csalás egy végfok vs egy integrált, ami ráadásul 6 csatornás.
Ettől függetlenül természetesen értékelem a kis dögöt, egyszer szívesen meghallgatnék egy ilyet, mit tudhat az én integráltam Luxmanommal szemben.
(#4571) bajnokpityu Nem biztos hogy expander az oka, de nekem gyanús lett. Ígértem, hogy csinálok egy tesztet, de a hétvégén lusta voltam.
A crossfeedet komolyzenével, vagy más valódi sztereó (nem stúdió sztereó) forrással ajánlom kipróbálni először.(#4572) vodkaboy22 Az 598 és a 650 között a nagyobb felbontás (részletesség), a tisztább középtartomány, valamint a kisebb mértékű mélytartományi színezés a különbség. Az 598 egy jó alsó kategóriás, a 650 meg egy jó felső kategóriás fejes. Igen nagy a különbség a hangban.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz vodkaboy22 #4576 üzenetére
A DAC és a végfok közé milyen előfok kerül?
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz vodkaboy22 #4581 üzenetére
DAC és végfok közé mindenképpen érdemes előfokot betenni. Ez a "minél kevesebb annál jobb" elv nem mindenhol működik.
Ezt a konkrét típust természetesen nem ismerem, úgyhogy csak általánosságban lehet igaz, amit írtam.
szerk: HIFI topicban is pont a minap jött elő az előfok vs passzív szabályzás kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz bigmasterg #4587 üzenetére
Olyan Luxman integrált erősítőm van, aminek leválaszthatom az előfokát és csak végfok üzemben megy (valamint van csak előfok kimenete is). A Luxmannak az előfoka elég jónak számít, sokszor csak előfokként használják ezt a típust igen komoly végfokok elé. Épp ezért is akartam összehasonlítani a Luxman előfokát és Juniort előfok üzemmódban.
-
titán
válasz bajnokpityu #4605 üzenetére
Színeztelen hangja az Audio Square-jeimnek van.
Command az mi a szösz, mármint a zeneszerzőn kívül.
-
titán
válasz vodkaboy22 #4610 üzenetére
580/600/650
(#4612) p_adam Szép, szép. Ki fia borja?
[ Szerkesztve ]
-
titán
Akkor kis összefoglaló az XLR témáról, mert elég sok zűrzavart láttam itt
A 3 tűs XLR csatlakozó eredetileg kondenzátoros mikrofoncsatlakozóként terjedt el. A mikrofon alacsony jelszintje miatt szükséges zajszűrés érdekében a szimmetrikus bekötéshez két tűre van szükség, a harmadik tűn a 48V-os fantom tápfeszültség utazik a kondenzátoros mikrofonhoz. Így kapjuk a + , - , tápfesz kiosztást, és rögtön érthető, hogy miért kellett a háromlábú csatlakozó.
Később elterjedtek a dinamikus mikrofonok is, amik nem kérnek fantom tápot, de az iparban elterjedt csatlakozótípus megmaradt, mert minden stúdióknál már kiépült az infrastruktúra. Így a dinamikus mikrofon szert tett egy számára tök felesleges tűre is, amit aztán a mikrofonház földeléshez használtak fel, ugyanis a hosszú kábelek miatt az énekes és a mikrofon között potenciálkülönbség alakulhat ki, ami nem kellemes, mikor az ember szája megérinti a mikrofon burkolatát . Így a dinamikus mikrofon tűkiosztás így néz ki: + , - , védőföld. Azonban ha bizonytalan a földelés minősége, akkor érdemes a védőföld eret átvágni a kábelben, mert történt már halálos énekes baleset a hibás földelés miatt. Ebből is következik, hogy mivel átvágott földdel is működőképes a mikrofon, a szimmetrikus bekötésnek valójában semmi szüksége a harmadik tűre.
Ezt követően a megszokott kábelek használhatósága miatt a lehallgatásban is felhasználták az XLR csatlakozót a szimmetrikus (és bridgelt) szintén a + , - , föld kiosztással, ahol szintén gond nélkül el lehet hagyni a földelést, tehát a hang kialakításában csak 2 láb vesz részt.
Ez után érkezett a racionalizáció, miszerint mivel amúgy sincs szükség a harmadik lábra, hagyjuk el, és mivel lehallgatás amúgy is sztereóban történik, házasítsuk a két csatornát, így jött létre a 4 tűs XLR csatlakozó + , - / + , - kiosztásban.
-
titán
Ha már így belelendültem, gondolom megosztok még egy kis infót, hátha egyesek nem pontosan tudják, hogy is működik a szimmetrikus bekötés és miért kell neki 4 tűs csatlakozó.
Alapoktól:
A hang úgy alakul ki, hogy a membrán a maggal együtt kileng, mert a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre annak megfelelően, hogy mekkora feszültségkülönbség van a tekercs két vége között. Ez a feszültségkülönbség abból adódik, hogy a sztereó jel egyik csatornájának a jelet hordozó ere egy bizonyos feszültséget kap az erősítőtől, a másik ér pedig nulla feszültséget hordoz.
Pl:
-1,0V <-> 0V -> -1V különbség
-0,5V <-> 0V -> -0,5V különbség
0,0V <-> 0V -> 0V különbség
+0,5V <-> 0V -> +0,5V különbség
+1,0V <-> 0V -> +1,0V különbségUgyanez igaz a sztereó jel másik csatornájára is. Mivel a 0V feszültségű vezetékre mindkét csatornának szüksége van, ezért ezt elég egyszer elvinni a végkészülékig. Ebből adódik, hogy a sztereó jack (TRS) kiosztása jobb , bal , nulla.
Szimmetrikus kapcsolásnál a csatorna egyik kábele egy bizonyos feszültséget kap az erősítőtől, míg a másik ér annak a feszültségnek az inverzét. A fenti tábla így néz ki szimmetrikus kapcsolás esetén:
-1,0V <-> +1V -> -2V különbség
-0,5V <-> +0,5V -> -1V különbség
0,0V <-> 0,0V -> 0V különbség
+0,5V <-> -0,5V -> +1V különbség
+1,0V <-> -1,0V -> +2V különbségEbből látható, hogy itt nincs olyan ér amin a két csatorna osztozni tudna, hiszen mindkét csatorna mindkét vezetékén változó a feszültség, emiatt van szükség 4 kábelre és 4 tűs csatlakozóra.
A szimmetrikus kapcsolás egyik mellékhatása könnyen leolvasható, miszerint azonos feszültségek mellett a tekercsnél kétszeres feszültségkülönbség jelentkezik, emiatt azonos feszültségű kihajtás esetén 6dB-lel hangosabb lesz a szimmetrikus kapcsolás.
[ Szerkesztve ]
-
titán
Annyira pofonegyszerű, hogy fel fogsz nyeríteni:
A lengőtekercs egyik végére kötöd a az egyik zsineget, a másik végére a másik zsineget, és meg is kaptad a végeredményt. Mivel nincs feszültségkülönbség a zsinegek által felszedett zajban, ezért elmozdulást nem eredményez, máris kioltottad az elektrosztatikus zajt.
szerk: Oké, látom magadtól is felnyerítettél.
Miért kéne a kettővel való szorzást eltüntetni? Néha egyébként eltüntetik egy előtétellenállás segítségével. Két pár stúdiómonitorom van, az olcsóbbik dupla bemenőimpedanciával rendelkezik szimmetrikus jelre. A másik monitorom az egyszerűen 6dB-lel hangosabban szól, ha szimmetrikus meghajtást kap.
szerk2: Ha a szimmetrikus bridgelt erősítés elméleti feszegtésébe fogunk bele, akkor én kiszállok , mert az már nem annyira egyszerű, ott rengeteg problémát kell megoldani a földelés körül. Hadd ne értsek hozzá .
[ Szerkesztve ]
-
titán
schawo csak electronoobul tud
Az elektronikához nem sokat konyítok, viszont már régóta érdekelt a téma, olyannyira, hogy terveztem, hogy építek egy szimmetrikus csöves erősítőt a Bravok alapján. Azonban nem sikerült tökéletesen megértenem az elméletet, úgyhogy a projekt ment is a levesbe.
A második részben írtam is egy kapitális hülyeséget, miszerint a maggal együtt mozog a membrán, pedig dehogy, hanem a tekerccsel. Utána a harmadik hozzászólásban igyekeztem javítani.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Politika
- Okos Otthon / Smart Home
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Apple Watch
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest