- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali fotós kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple asztali gépek
-
PROHARDVER!
Ez a topik azért jött létre, hogy legyen lehetőség a telefonok kamerájának minőségét összehasonlítani. Ebből kifolyólag elsősorban az számít, hogy mivel készült az adott kép, mivel így aki esetleg telefont szeretne vásárolni és fontos szerepet tölt be a kamera a választásban, az meg tudja nézni, hogy mégis mire képes egy-egy készülék.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Thom!
veterán
S25 és S25U
Sajnos nem egyenrangúak.
Nagyon hasonlóak a feldolgozást illetően és színkezelés illetően is de vannak különbségek. Sokkal jobban gyorsabban tud fókuszálni az ultra kicsit néha barátságosabbak a színek, kétszeres illetve háromszoros zoom a legtöbb szituációban élesebb természetesebb képet csinál, konzisztensebb végeredményt ad főleg ahogy csökken a fény mennyisége a simára jellemző úgynevezett sáros kép lényegesen tisztább. -
osonte
őstag
válasz
Ixion77 #124648 üzenetére
Pedig ez a természetes üzemmód volt, tudtam volna szinesebbre venni.
Amúgy élőben is ilyen vakító volt a fű, pont a legerősebben sütötte a nap és olyan a domb, ami még kedvez is, hogy a nap megfelelő szögben süsse. Igazából az élesség érdekelt főképpen, nyilván ott az UW torzul, de a többi nekem jónak tűnik. A színhelyesség az más kérdés, de az izlés kérdése is. -
Thom!
veterán
Samsung S25U VS. Pixel8
-
Ixion77
addikt
válasz
osonte #124647 üzenetére
Au, kiégtek a szememben a zöld receptorok!
Talán nem az X200 Ultra videó után kellett volna néznem
Oké ez, csak egyrészt ilyen körülmények közt minden teló képe kb. ugyanolyan, másrészt meg ha létezik még jobb, akkor inkább azt választanámKár, hogy az csak a kínaiaknak jár.
-
osonte
őstag
Egy kinti teszt, napsütésben dombos/füves területen. Én nem látok benne hibát, de kérlek javítsatok ki, ha mégis van.
Főkamera: [link]
3x kamera: [link]
UW kamera: [link]
(valamiért rákattintva a weben 160%-ra nagyít, de ha a képre jobb egérgomb kattintással, "Kép mentése másként..."-tel le van töltve, akkor lehet 100%-on megnézni, úgy élesebb)Honor Magic 7 Pro
-
válasz
BogyóBP #124642 üzenetére
Illetve van egy másik. Iphone 16 pro max esetébe vettem észre az előbb hogy ha 5x zoomra váltok akkor átkapcsol (valamire) amitől a kép kitisztul.
Mikor kitisztul a kép akkor vált át a dedikált zoom kamerára, de ha túl közel próbálsz fókuszálni vele, akkor továbbra is a főszenzort használja digitális nagyítással, mert nem tud telemakró képességet, vagy akkor is ezt teszi, ha kevés a fény a kis szenzor miatt.
-
BogyóBP
addikt
válasz
rtrace #124641 üzenetére
Hogy lehet kideríteni hogy az adott modell szenved e ilyen hibában?
Illetve van egy másik. Iphone 16 pro max esetébe vettem észre az előbb hogy ha 5x zoomra váltok akkor átkapcsol (valamire) amitől a kép kitisztul. De előfordul hogy ez nem történik meg. Kb 10 ből 6x sikerül neki 4x nem.
Olyan mintha nem érzékelni hirtelen hogy nagyitottam és digitális zoomot akarna használni holott dedikált optikai 5x ös zoom tag van vagy nem jól tudom?
-
rtrace
junior tag
válasz
BogyóBP #124640 üzenetére
Nem kell gondolnom semmit, mert ismert tény, hogy rengeteg hibás lencse kerül ki, nem csak mobiloknál. Nem annyira szigorú azért a minőségellenőrzés jellemzően, de a legtöbb felhasználónak szerintem ez fel se tűnt volna, mert nem nagyítanak bele ennyire a képbe.
Ez viszonylag gyakori hiba, hogy ferdén áll kicsit az egyik lencsetag és emiatt mosott a kép egyik széle. Az, hogy itt nem minden képen látszott, arra enged következtetni, hogy fókuszáláskor áll be rosszul a mozgó tag.
-
rtrace
junior tag
válasz
BogyóBP #124635 üzenetére
Teljesen külön házban vannak a kamera modulok, nem tudnak egymásnak kitakarni meg bezavarni. De ha tudna, akkor sem kerülhetne egy részen külön síkba a fókusz.
Decenteres a lencse. Valószínűleg az egyik elem nem teljesen stabil és távolra fókuszáláskor kicsit megbillen, közelre fókuszáláskor ahogy az ellentétes irányba mozdul a lencsetag, akkor meg visszaáll. Nekem ez az egyetlen logikus magyarázat.
-
Bossi
őstag
Pár makró, X200 Pro
-
BogyóBP
addikt
Sajnos nem találtam róla a neten fotós tesztet csak youtube videót de az annyira nem mérvadó. Látom a problémát de én sem tudom mi lehet, olyan mintha az a rész kiesne a fókuszból. A 4 kamera közül melyik kamera a fő kamera? Nem tartom kizártnak hogy mellette lévő kamera vagy kitakar vagy bezavar a szenzornak a mélységélesség és fókuszálás terén. Nálam is van olyan iphone 16 pro maxnál hogyha tárgyat fotozok jelen esetben pl billentyűzetet a széle jobb oldalt életlen volt mig bal oldalt nem, gondolom a kamera sziget neked is bal oldalon van. Ha mindezt felsőbb perspektivából teszem akkor nem látszik vagy nagyon elenyésző. Én mindig úgy szoktam ezeket tesztelni hogy kimegyek és ahol van kopasz fa vagy jó sűrű fű lövök egy egy képet. Ha a fa faltól falig jól látható és nem életlen akkor nincs gond, ellenkező esetben bármi lehet. Ha van lehetőséged lőjj olyan képet ami pl faltól falig egy fa úgy hogy alatta állsz és a lobkorona és az ágak is jól látszanak. pl ilyesmi: [link]
-
osonte
őstag
válasz
BogyóBP #124631 üzenetére
Köszönöm.
Én is úgy láttam, hogy nincs gond vele, de nem vagyok fotós és több szem többet lát (illetve más jobban ért hozzá), ezért amikor veszek telefont, fel szoktam tenni ezeket a képeket, hogy nincs -e lencsehiba vagy bármi, mert most még vissza tudom küldeni, de ha 14 nap után derül ki, akkor már csak a szerviz maradna...
Van Google Play, minden működik, frissülnek is rendesen a Honorok (7 évet ígérnek). -
BogyóBP
addikt
válasz
rtrace #124630 üzenetére
De ott a lencse kicsit másabb és joval kijjebb is van mint ezeknél. Igen ha teszel egy előtét szűrőt akár polár vagy sima 0 os objektiv védő tagot akkor nem változtat a képen gáz is lenne ha így lenne. Igen én a fényméréssel kevertem össze hirtelen. Kamerás berkekben elsősorban a samsung galaxynál vettem észre hogy hiába éles a tém amit eléje teszel, ha közelebbről fotozod hiába hogy annak ellenére úgy látszik nem lesz széltől szélig éles. Lehet hogy ez a lencsetorzitás miatt van, vagy az algoritmus nemtud vele mit kezdeni de elég bosszantó dolog főleg úgy hogy nagyon sok telefon küzd ezzel a gonddal. Arra tudok csak tippelni hogy az objektiv túl pici ahhoz a látószöghöz amit a szenzor fogadni tudna vagy forditva.
-
BogyóBP
addikt
-
rtrace
junior tag
válasz
BogyóBP #124627 üzenetére
"Ha a téma a telefon előtt van és a kijelzőn pont középen akkor az eredmény nagy valószinüséggel a középre helyezett fókusz miatt az lesz hogy a hosszanti irányban életlen lesz a kép. Ha eltolod úgy a készüléket hogy a kamerával legyen szemben pont akkor mindenhol egyformán éles lesz."
Na de a kamera képét látod a kijelzőn.
Ha pont a kijelző közepén látod a témát, akkor az a kamerához képest volt középen, nem a telefonhoz képest.
Igazából nincs ilyen, hogy középre fókuszálás. A fókusznak nem pontja, hanem a kamerára merőleges síkja van. A kamerától mondjuk egyformán 30cm-re lévő két tárgyat nem tudsz úgy lefotózni, hogy az egyik fókuszban legyen, a másik meg ne, hiába helyezkednek el akár a két szélén a képnek.
Meg az a védőüveg nem befolyásol semmit. Fényképezőgépen sem változtat a perspektíván és torzításon, ha teszel elé szűrőket.Olyan távolságnál, mint amilyenre a talicska volt, meg főleg nem lehet már ilyenekről beszélni. A mélységélesség a kamera paraméterei alapján kiszámolható, akarva sem nagyon lehetne ezzel a telefonnal elérni már egy 1,5-2 méterre lévő témánál sem, hogy a háttér mosott legyen.
Mivel a füves képen nem látszik semmi, én csak arra tudok gondolni, hogy nem elég precíz a mechanika és valamelyik lencsetag elfordul egy kicsit távolabbra fókuszáláskor.
-
S23 irtó szar lett az új android frissítés után. Idáig is elég béna volt, de most mvalami eszméletlen minden telefoto kép.
-
osonte
őstag
Sziasztok!
Légyszi segítsetek benne, hogy renben van -e kamera? Most még vissza tudom küldeni, ha gond van vele. Sajnos a szokásos TEXT A4-es lapomon tudtam most tesztelni, ezért bocsi.
Főkamera: [link]
Zoom kamera: [link]
Ultraszéles kamera: [link]
(Ahol sötétebb alul, az a kezem árnyéka, de talán az élesség látszik így is)Egy kis érdekesség, nem túl tiszta ablakon keresztül 100x zoom:
AI nélkül: [link]
AI segítségével: [link]A telefon Honor Magic 7 Pro. Előre is köszönöm.
-
BogyóBP
addikt
Mielőtt belemegyünk nagyon a dologba egy pár gondolat. Azon telefonok amiknek az objektivje oldalt helyezkedik el (bal vagy jobb sarok) ott sose fogsz tudni olyan képet készíteni hogy az egész kép széltől szélig éles legyen mert a lencse arra már kifelé torzitani fog főleg ha a markolás és a gyújtótávolság kicsi. Vegyünk példának okául egy galaxy vagy samsung telefont. Ha a téma a telefon előtt van és a kijelzőn pont középen akkor az eredmény nagy valószinüséggel a középre helyezett fókusz miatt az lesz hogy a hosszanti irányban életlen lesz a kép. Ha eltolod úgy a készüléket hogy a kamerával legyen szemben pont akkor mindenhol egyformán éles lesz. Nyilván ekkor az adott téma a kép szélére kerül pl ez a talicska. Ha az adott készülék amiről beszéltek (hozzáteszem szerintem egyáltalán nem rossz a minőség ) okozza ezt akkor szimplán olyan hardveres egység van benne ami nem képes ekkora látószöget lefedni. A fényképezőgép más mert ott a lencse homorú, mig egy ilyen telefonban az üveglap mögött helyezkedik el ami pedig egyenes. Ez az én szubjektiv véleményem és mivel csak tanultam fotozást de nem fotoztam soha sem ezért talán lehet hibás a levezetés vagy nem pontos.
-
natë
nagyúr
válasz
Elit3Zotya #124625 üzenetére
igen, ez már messze nem a kicsit sarok történet.
-
-
natë
nagyúr
hát itt elég egyértelmű : [link]
Mondjuk annyira nem sajnálom, nem fogott meg a tudománya. -
-
natë
nagyúr
érdekes, hogy síkban fotózva nem látszik
-
natë
nagyúr
Profik, kíváncsi vagyok a véleményetekre. Vettem egy Moto Edge 60 Pro-t. A fotók jobb oldalán eléggé AI-szagú háttérelmosások vannak, ezért meglőttem pro-ban és gcam-mel is. Mivel a pro elvileg nem használ semmi post processt, a gcam meg pláne nem használja a Moto gyáriját én hw hibára gyanakodom. Kérlek lessetek rá :
[link] Gyári automata
[link] Pro
[link] Gcam
-
Thom!
veterán
Azért érdekes hogy Samsung LiveHDR nevű előképet még mindig nem tudja, nagy dinamikájú jeleneteknél jól jön hogy 90-95%-ba látod mi lesz a végleges végeredmény.
Ezért is szeretem a Pixeleket, de az iPhone is tud hasonlót. -
Bazsi84
aktív tag
válasz
Elit3Zotya #124605 üzenetére
Ezt érdemes megnézned,ha még nem láttad.Pár hét múlva hozzám érkezik. 🙂
https://youtu.be/7-DYUcDqKsk?si=qtAAwEjN3nOOCiqU -
válasz
Thom! #124604 üzenetére
Vívódok a Vivón..
Nekem nagyon adja a 15 ultra féle képfeldolgozás, természetes textúráit eddig semmi nem tudta másolni.(x100 ultra sem)
Igazóból nem is annyira természetes, csak annak tűnik.
Akinek nem jön be a Leica stílusú képvilág, annak nem fog tetszeni, de pl hardveresen is a jelenlegi csúcs.
Egy saját összehasonlítás tudná megmondani, hogy melyik is a jobb. -
Thom!
veterán
válasz
Elit3Zotya #124603 üzenetére
Nekem Xiaomi 15U nem jött be.
Lehet velem volt a baj. -
válasz
Thom! #124596 üzenetére
35mm megtudták csinálni, mert a szenzor méret kisebb lett, az az újfejlesztésű Sony Lytia LYT-818 1/1.28" ami a 200 pro-ban is van.
Ugyan ezt a szenzort kapta az ultraszéles is, ami ennek megfelelően az eddigi legjobb képminőséget tudja a szenzor méret növelése miatt ultraszélesek között..
De ahány YT teszt annyi győztes, egyszer x200 ultra, máskor meg a 15 ultra nyer.. -
mjani1172
addikt
válasz
Plazmacucci #124581 üzenetére
Hulljon a férgese.
-
Thom!
veterán
Másik dolog Samsung S25/U
Camera Assitant képlágyítás közepesre állítva sokat javít a képen, magas lenne a legjobb de nem minden esetben jó!
S24 képlágyítás alacsony beállítása is sokszor felemás eredményt hozott de az S25-nél már van javulás, természetesebb feldolgozás és az élesítésből visszavesz. Egyelőre a közepesen hagyom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Fotózás mobiltelefonnal
- Bemutató Eszközök telefonos makrófotózáshoz
- Bemutató Ötletes telefotózás okostelefonnal
- Bemutató Ötletes makrofotózás okostelefonnal
- IPhone 16 256GB!!! Bontatlan! One függő! Jótállás: 2028.04.04.-ig
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019- i7 9750H 16GB 500GB Radeon Pro 5300M 4GB hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest