Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Milyen routert?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Mikrotik routerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- ASUS routerek
- Windows 10
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- OpenMediaVault
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ProfBp
csendes tag
Azóta kiokosodtam, és látom, hogy hiába is piszkálnám ezt a fájt, mert minden rebootnál visszaírja magát memóriából, és a funlplug-ra kéne bízni, hogy minden indulásnál odamásoljon egy újat és utána újraindítsa a samba démont. Na, ehhez még egy kicsit tovább kell okosodnom...
-
ProfBp
csendes tag
Az alap probléma - szerintem - hogy ez a gép domain-ben van. Legalábbis azt sejtem, hogy ez lehet a gond. Aminek egyébként nem kéne gondot okoznia elvileg, de a gyakorlatban mégis úgy néz ki. Szerettem volna megcsinálni, hogy csatlakoztatom a másik laptopom homegroup-jához ezt a gépet, hátha az segít, de az sem működik. Nem is érzékeli a homegroup-ot a hálózaton, így csatlakoztatni sem tudom hozzá.
-
krealon
veterán
Ertem mar.
Azt meg csak veletlenul sem irtad be, hogynet help use
mert akkor megtudtad volna pontos szintaxist.
Igy kell felhasznalonevet hasznalninet use s: \\192.168.0.32\Volume_1 /user:192.168.0.32\felhasznalonev
vagy
net use s: \\sharecenter\Volume_1 /user:sharecenter\felhasznalonev
[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
Ha van a NAS-on definialva felhasznalonev jelszoval, akkor arra windows-bol ugy lehet hivatkozni, hogy:
<NAS.IP.CIME>\<felhasznalonev>
vagy
<NAS-NETBIOS-NEVE>\<felhasznalonev>Ahol a <NAS.IP.CIME> ilesmi, hogy 192.168.1.101
<NAS-NETBIOS-NEVE> valoszinuleg az hogy DNS320
a <felhasznalonev> pedig a NAS-on definialt felhasznalonev. -
Jeanneau
csendes tag
Köszönöm. Így már jobb lett.
Ezek az adatok akkor most milyenek? Jók, rosszak?
Spin up time 1300
Start/stop count 227
Power on time 543
Drive power cycle 225Frissítettem az adatokat és biztos, ami biztos elindítottam egy lejátszást is, de az 1300 maradt annyi, csak a POT lett két órával több. Most akkor mi van?
Még mindig más.
Akkor most bátran csatolhatom másodiknak ezt a wincsit, az elsőnek semmi baja nem lehet. Vagy vegyem ki addig? Vagy mi?dihidrogénmonoxid
-
freemanone
addikt
usb-s kerettel oldottam meg..... nem esata.... aztán pedig nem küzd vele, hanem neki se tud állni, mivel nincs eszköze, ha azt beszerezte utánna 10perc.
téma nagyon off mostmár..... úgyhogy légy oly kedves és értelmezd az első mondatot újra az előző hozzászólásomból, amit neked címeztem. Remélem ezúttal sikerül![ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
Attól, hogy nincs meg az eszközöd a beavatkozáshoz, még nem oldódik meg a problémád. Persze, rá lehet sütni, hogy akkor le van szarva, de azzal magadat szivatod meg. Ilyen esetben olyan hardvert kell venned, aminél nem kell ilyen beavatkozást elvégezned. Ja, igen, ehhez előre kell gondolkodni.
Amúgy meg kis utánajárással rájöhet az ember, hogy mobileszközről is megoldható átalakítóval. Ehhez meg olvasni kell. De látom, ezt az okoskodó HSZ-ed előtti postban is megírták már.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
freemanone
addikt
hát pedig valahol el kell kezdeni!
nekem is egy antec tricool 92mm-es venti ficeg a NAS hátán.
Mindenképp megéri, az a csend ami beköszönt utánna..... örömbódottá!ha esetleg ez egy kicsit megerősít benne, nagyon könnyű szétszedni és összerakni is! Néhány csavar tartja össze az egészet, amiket az alján lévő gumitappancsok alatt találsz.... nah azokat leszedni volt a legborzalmasabb az egész műveletben. Utánna már pikk pakk megy a dolog!
Én egy fúrót, vagy két féle csavarhúzót és egy baromi jó mettszőollót használtam! -
DM-Fan
nagyúr
Tudod mit: csinálj amit akarsz. Ha nehéz belátni, hogy limittől függetlenül kétszer-háromszor olyan gyorsan amortizálódik a HDD-d, mint az kikapcsolt parkolási funkció mellett történne, akkor nem tudok mit kezdeni veled. Mert az ugye biztostuti100%, hogy a 300.000-es érték alatt nem mondhatja be az unalmast?! További jó tépelődést!
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Ja, csak utána meg a növekedett értéket állítod be úgy, mintha nem lenne semmi gond, pedig a tieden is látszik, hogy az indokoltnál jobban nő. Tehát a szándékod jó, csak a következtetésed hibás. A beállítással felére-harmadára csökkenthető a növekedés üteme még nálad is, ergo ha szigorúan vesszük, duplázod/triplázod a HDD-d élettartamát.
# 1171: 5-öt, vagy adott esetben 3-at vállalt. A 2 év már a jelenlegi állapot. Szempontodból meg mindegy, hogy a fennmaradó 2 vagy 3 éveben kitől kapsz új HDD-t, a gyártótól vagy a forgalmazótól, de javíts ki, ha tévedek!
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Ott van a számla és a garanciajegy, amin egyértelműen ott szerepel, hogy 5 év. Az ugye smafu? Nem kell a fejem tetejére álljak. Gyári szám alapján is ellenőrizhető a WD-nél, hogy ebből mennyit ad a WD és mennyit a forgalmazó. Nekem meg szarmindegy, hogy melyikük cseréli.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Pontosan azóta (2-3 éve) haláloznak el nagyobb arányban a WD-k, ha kicsit utánaolvasol. De nem foglak győzködni, látszik, hogy semmi értelme, mindent olyan színben tüntetsz fel, hogy neked legyen igazad. Én konkrétan azért is kapcsoltam ki, mert a médialejátszómban levő HDD-nél hallottam, hogy akkor is dolgozik a fej, amikor nem kéne neki, a lejátszó standby állapotában is, plusz iszonyat gyorsan nőtt az érték, teljesen indokolatlanul. A további HDD-knél így már nem is volt kérdés, hogyan fogok eljárni.
A Te HDD-d, nem kapcsolod ki a funkciót, a Te dolgod. Más meg majd eldönti, hogy mit fog tenni. Ha egy kicsit is utánaolvas az illető, itt a PH!-n és máshol a neten is azt fogja találni, hogy nagyon ajánlott. Nem véletlenül.[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Egyrészt senki nem mondta, hogy profi szakértő véleményt fogalmazok meg, ezt magad ideologizálod mögé. Másrészt meg: miért, te miből szűröd le, hogy nincs meghibásodás WD-éknél? A saját HDD-d tapasztalatai alapján? Mert szerintem felhasználói tapasztalatokból, tesztekből és visszajelzésekből lehet csak ilyen megállapítást tenni, márpedig bőven van olyan, ami azt mondja, hogy hullanak a HDD-k. Hidd el, ismeretségi körben sem egy hullott már el, illetve számtechboltos ismerős is le akart beszélni róla, merthogy nagyon sok elhullik. Ettől függetlenül nekem is csak pozitív tapasztalatom van vele, az első WD-m már több, mint 10 éve megy mai napig, de mondjuk ez köszönhető annak is, hogy odafigyelek rá - ahogy most is a parkolási téma kapcsán is. Ma sem vennék mást, csak WD-t és az érdeklődőknek is csak azt ajánlom. Hivatalos statisztikát - mint mondtam - sehol nem fogsz erre vonatkozólag találni. De ha magad sem láttál, akkor mi alapján állítod, hogy nincs meghibásodás?
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Amit linkeltem, ott speciel eleve más problémakörről van szó, de maga a WD sem szűkítette le a tool alkalmazásának lehetőségét (akkor nem is működne más modellen), sőt, informális csatornákon keresztül magad is láthatod, hogy mindenki a használatára buzdít, szakemberek is.
"Ja, de nem a WD adta az 5 év garanciát, hanem a forgalmazó a saját szakállára."
Tévedés, változott a WD garanciapolitikája, korábban ténylegesen kaptál 5 év garanciát, forgalmazótól függetlenül is (de egyébként még tavaly is volt valóban olyan, hogy a WD adta a 3 évet, a forgalmazó meg a plusz 2-t). Előbb ez módosult 3 évre, majd a 3 év 2 évre, de egyes típusok (tudtommal pl. a Caviar Black széria még tán most is) 5 év korlátozott jótállással futnak/futottak. A Seagate még tavaly is 5 évet adott, abból lett 1 év.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Csak menj fel valamelyik tetszőleges online store-ra és nézd meg a kommentek és értékelések között, hogy hányan panaszkodnak a garanciális időn belül kimúlt WD HDD-jükre az utóbbi 2-3 évben! Meg fogsz lepődni! Hivatalos adatot meg a büdös életben nem fogsz erre vonatkozóan találni, mert az konkrétan üzleti titok.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Szívesen linkelek neked ISO-s verziót is, pontosan ugyanazt a wdidle-fájlt tartalmazza, mint ami az előbbi linken található, ergo a hivatalos tool-t használod. Miért félsz használni? Több százezer user pozitív tapasztalata nem elég meggyőző? De amúgy meg ha ennyire remegsz tőle, akkor beboot-olsz vele és aztán használod a WD-oldalról letöltöttet. End of story.
"Magyarul erre a 3 típusra van tervezve, bármilyen más típus esetén nem támogatott a használata. Értsd: ha más típussal használod, ugrott a gari. Egyből, és nem a 300 ezernél. "
Látom, a net értő használata ezen esetben gondot okozott. A WD munkatársai több szakmai fórumon (többek közt a WD sajátján) is kifejtették, hogy a tool nyugodtan használható a legtöbb forgalomban levő HDD-vel, amihez nem jó, ott eleve nem csinál semmit. Csomó helyen konkrétan is megtalálod a típuslistát, amit már tesztelt több szakoldal is (pl. Storagereview, OverClock.net, stb.) és ők is felhívják a figyelmet, hogy nagyon ajánlott megcsinálni. De linkeld be az WD azon állítását, ahol tiltja a használatát és figyelmeztet, hogy ugrik a garanciád, nagyon kíváncsi lennék rá!
"A saját számaidra visszatérve pedig ha 300 ezerrel számolsz, akkor is 3 év, míg amúgy a gyári garancia eleve csak 2 év. "
Elmondanám, hogy még tavaly augusztusban is 5 év garanciával vettem a 2 TB-os WD EARS-omat.
"Szóval semmivel sem vagy beljebb."
Ja, értem, szóval neked az rendben van, ha a 2 év garanciás HDD-d 3 év után megdöglik. Ja, kérem, aki tud élni. Nekem ez nem felel meg, de szerintem másnak sem nagyon.
"A 3 perces részidőhöz pedig fenntartom, hogy már-már hiheteltenül gyors kezek kellenek."
Lassú kézzel is megvan 5 perc alatt, és akkor többet nem kell gyomorgörccsel lesegetni a SMART-adatokat. De egyébként meg simán megcsinálható 3 perc alatt. De hasogasd csak a szőrszálakat nyugodtan, akkor sem lesz igazad!
"Amúgy mondok neked egy egyszerű esetet kevésbé kocka felhasználóra, akinek elég nagy gond lenne a beállítás: bárki, akinek nincs otthon SATA képes asztali gépe."
Akkor legyen annyi esze, hogy utánaolvas előtte és válasszon más típust. Ha nem így tesz, akkor adott esetben 2-3 év alatt tönkremegy a HDD-je, pislog, mint hal a szatyorban, aztán majd jön sírni nekünk a HDD-szakmai topicba, hogy így meg úgy szar a WD.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Sosem tudhatod, mikor fog megváltozni a felhasználási köröd/mikor jön egy olyan firmware a NAS-ra, stb. Ráadásul ugye te úgy javasolsz valamit, hogy a saját felhasználási szokásaidat vetíted ki, ami meg abszolút nem biztos, hogy másnál is áll. Az illető megfogadja a tanácsot, aztán szépen nyekken a HDD-je még a garanciális időben úgy, hogy már nincs garancia a határérték túllépése miatt.
"Lehet, hogy neked 3 perc volt a művelet, (amit amúgy erősen kétlek,) de pl. nekem nem 3 perc lenne (tool letöltése, dos boot média elkészítése úgy, hogy a tool is elérhető legyen rajta, régi poros gép előtúrása, szétbontása, vinyó átrakása bele, és még csak ezután jön maga a beállítás, aztán meg visszaszerelés...), olyasvalakinek meg akinek nincs kocka múltja akár még a megoldhatatlanság határait is feszegeti."
Miért kételkedsz? Az 1,75 MB-os tool letöltése és kiírása ebből a hatalmas ISO-ból egy lemezre kb. 1 perc volt. Gép leállítása, új HDD csatlakoztatása a gépen levő helyére és újraindítás kb. a másik 1 perc. CD berakása, arról való boot és a wdidle3 /d parancs kiadása kb. még egy perc. Kész. Nem kell semmilyen DOS-os f*szság, látom, hogy utána sem olvastál, simán boot-olható maga a tool.
Hidd el, aki ennyire nem kocka, az nem is maga veszi és installálja a HDD-t, pláne nem NAS-ba és pláne nem is figyeli a SMART-ot sem, akárhogy is egyszerű. Meg minek is tenné, ha a fent leírtakkal egy életre letudható a probléma?
"Ja, amúgy havi 8000-es értékkel számolva is csak több mint 3 év alatt érné el a vinyó a 300 ezret, amit emlegetni szokás. De a WD a hivatalos közleményében 1 milliót emlegetett, amit 10 év alatt ért volna el a tiéd."
A garanciavesztés 300.000-es értéknél következik be, ezzel jobb tisztában lenni!
"Én egyre inkább úgy látom, hogy ez egy mondvacsinált probléma, pl. nem nagyon találtam olyan beszámolókat, ahol WD Green vinyók tömeges elhalálozásáról lenne szó, márpedig egész biztos lehetsz benne, hogy kismillió olyan helyen használják ezeket a termékeket, ahol soha senkiben fel sem merült, hogy be kéne állítani valamit, mert senki azt se tudja, hogy mi az a SMART meg a Load/Unload Cycle..."
Pedig elég sok WD elhullott és konkrétan emiatt a probléma miatt. Nem véletlenül lett belőle balhé.
"A másik oldala a sztorinak pedig az, hogy eddig akárhol szólalt meg ezzel kapcsolatban WD-s hivatalosan, mindig hangsúlyozta, hogy ennek a beállításnak az önkényes piszkálása önmagában garanciavesztéssel jár, szóval én biztos nem fogok addig hozzányúlni, amíg a saját méréseim alá nem támasztják a szükségességét."
Ez meg egyértelműen nem igaz, maga a WD írta, hogy mindenféle garanciavesztés nélkül átállítható az érték és bármikor nyom nélkül vissza is állítható, sőt, ők maguk is felhívták a figyelmet, hogy aki azt észleli, hogy nő az érték, az inkább kapcsolja ki! Biztos ott lenne az oldalán, ha garanciavesztéssel járna a használata, persze.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Hát, nekem a NAS-ban még kevésbé nőtt ez az érték, mint pl. a médialejátszómban, ahol kb. 1 hónap alatt érte el a 8000-es értéket a Load/Unload Cycle Count.
Csinálsz, amit akarsz, ameddig itt koptattad a billentyűt, azalatt már rég megcsinálhattad volna, kb. 3 perces művelet / HDD és az is egyértelmű, hogy hosszú távon ezzel is kíméled a HDD-t, mert látható az értékedből, hogy jobban kúszik, mint ahol ki van kapcsolva. Én kikapcsoltam, így nem kell találgatnom, hogy vajon azóta nő-e az érték. Látható a SMART-ból, hogy nem. Pont. Nem vagyok rá kíváncsi, hogy mi lenne, ha... mert mielőtt megcsináltam volna a médialejátszóban levőnél kúszott az érték, de mint állat. Nem akarok vele szenvedni, nem akarom, hogy indokolatlanul növekedjen, megvettem, felvágtam a zacskót, rádugtam az alaplapra, 2 perc alatt letiltottam és ment a két HDD a NAS-ba. Magad is elismered, hogy a NAS-on futó Linux ezt a funkciót nem tudja kezelni! Akkor meg minek hagyod úgy? Pont, hogy Te is egy olyan szoftveres környezetben használod, ahová nem való, ez látszik az adatokból. Bármikor letiltható, nem befolyásolja a HDD-n levő adattartalmat, tudom, mert a médialejátszóból utólag vettem ki a HDD-t és csináltam meg, és semmilyen adatmódosulást nem okozott. Ahogy előttem is írták: veszíteni nem tudsz rajta, csak nyerni, ha viszont nem csinálod meg, azzal gyorsabban amortizálódik a HDD-d, még ha nem is olyan gyorsan, mint egyeseknek, de mindenképp gyorsabban, mint e funkció kikapcsolása mellett.
De te tudod! Csak kicsit furcsán érvelsz, mert pont azt írod, hogy NAS-ba nem való ez a funkció, de azért kardoskodsz mellette, hogy fölösleges kikapcsolni.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
freemanone
addikt
khmmm: "Problem:
The Load/Unload counter for S.M.A.R.T Attribute 193 continues to increase under some distributions of the Linux Operating system and some Windows applications."Tehát nem csak NAS usereket érint micro kernel-ekkel, hanem mindenkit aki ilyen vinyót használ, sőt még topic-ja is van itt PH!-n: [link]
Szerintem mindenképpen érdemes beállítani 2 indok miatt:
- 5 perces művelet egyszer a vinyó megvétele után
- bajod nem lesz ha beállítod, viszont esetleg lehet, ha nem teszed[ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
Az érték gyakorlati hatása elég egyértelmű: amit beállítasz, annyi tétlenség után viszi ki a fejet parkolni. Ennek mechanizmusában nincs sok variálhatóság. Az időtartam módosítható, azt annyi. Ezzel a gyártó sem variál. Takarékosság? Mivel? A HDD motor fogyasztja a legtöbbet, az meg nem áll le. Mivel takarékoskodik, leesik a teljesítményfelvétel 10 Wh-ról 9,87 Wh-ra. Számold ki, hogy hány évszázad alatt spórolod meg ezzel a HDD-d árát! Egyetlen másik gyártó sem csinál ilyen hülyeséget. Ettől függetlenül csak WD-t veszek, szerencsére kikapcsolható ez a baromság.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Tudtommal ugyanazt az értéket rögzítik most is, legalábbis az tisztán látszik, hogy többet parkoltat a HDD-d, mintha ki lenne kapcsolva a funkció. De úgy van, ahogy írod: használati szokástól függ, hogy fog-e hízni, ez azonban változhat, de ezt meg nyilván te tudod.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
Ez abazolút csak használatfüggő. Azzal légy tisztában, hogy pontosan ugyanolyan értéken áll a HDD-d parkoló elektronikája, mint azoknak, akiknek gyorsan hízik az érték. Ráadásul - mint láthatod így is jóal gyorsabban nő az értéked, mint kéne, ami anélkül sem hasznos, hogy elérnéd a garanciális határt. Ezen felül csak egyszer kell kiszerelni a HDD-t és megcsinálni, utána soha nem lesz rá gondod. De Te tudod! Én mind a három WD HDD-m vásárlása után megcsináltam ezt, mielőtt bármit is kezdtem volna velük. Így teljesen nyugodt vagyok a dolog felől és nem kell csekkolgatnom az értéket, mert tudom, hogy soha nem fog hízni.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
DM-Fan
nagyúr
"Én is WD Green vinyót vettem hozzá, de pár nap megfigyelés után úgy látom, hogy nincs szükség a beállításra. Nálam ugyanis 452 Power_On_Hours-ra összesen 871 Load_Cycle_Count jutott eddig, miközben akiknél ezzel probléma volt, ott napi több százzal ketyegett az utóbbi számláló."
Sok lesz az még így is! Nálam WD15EARS 415 óra Power_On_Hours mellett tart 98 Load_Cycle_Count-nál, a WD20EARX meg 197 mellett 51-nél. Mind a kettőnél megcsináltam a parkoltatás funkció WDIDLE3-mal történő disabled-re való állítását, mert gyárilag mindkettő 8 másodpercen állt. Ja, mindkét HDD új, idei vétel!
Get Moded!
-
cSuwwi
senior tag
A DS_Store az amit mondasz, Mac-es folder tulajdonságok.
Linuxon a ponttal kezdődő fájlnevek és könyvtárak rejtett fájlok/könyvtárak. MC-ben ha kikapcsolod a rejtett fájlok megjelenítését akkor nem fogod látni. Samba share-n alapból azthiszem nem látszik. Ami rejtett file az többnyire okkal az, nem kell piszkálni. De ha direktbe beírod az elérést talán látni. -
ProfBp
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen routert?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Milyen monitort vegyek?
- Honor Magic V2 - origami
- LG LCD és LED TV-k
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest