-
IT café
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
WaterWave
veterán
válasz MasterMark #99600 üzenetére
Az más ezt nem tudtam... Nekem bőven elég lesz a 2.5G
4-5 perc lesz egy 4K film nem kell nekem gyorsabb.• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
TeeJay
félisten
válasz WaterWave #99599 üzenetére
Meglepődnék ha szülői felügyelet meg vírusvédelem mellett is tudná majd a 2,5gbit-et
Minden ilyen kilövi a HWNAT-ot akkor meg cumi van a drága routerrel
Végén meg majd eladod és rájössz hogy elég neked a szolgáltatói XGSPON ONT mert van rajta 5 LAN port és arra az egy PC-re elég lesz a 2,5gbit sebességMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Lewzke
őstag
Valaki tapasztalt már problémákat ipv6-al? Nekem egy Huawei ONT van, legelőször sebesség problémákkal szenvedtem vele. Pár óra után csak a sebesség felét tudja. Aztán rájöttem, hogy amikor feleződik más anomáliák is bekövetkeznek: szakadozás, csomagvesztések ipv6-on, főleg esténként. Ki sem tudom kapcsolni a menüjében az ipv6-ot. Amikor újraindítom ideig óráig ipv4-en megy minden és addig jó. Mit lehet kezdeni ezzel, hogy tudná a digi ügyfeles ezt kivizsgáltatni? Mit kellene mondanom nekik? Olyant kérhetek hogy ONT-t cserélnek? Firmwarert tudnak frissíteni?
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz WaterWave #99599 üzenetére
én is ezen agyaltam, ha elérhető lesz akkor a 2.5ös és használom szimmetrikus gigabitként... illetve annyival hogy az ONT és a router (épített) közé 10G link, a router meg majd leosztja a subnetekre...
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
TeeJay
félisten
válasz Dragon3000 #99606 üzenetére
Nem tudom de ha 10gbit-et át visz akkor 2,5 is valahogy megy neki
Ha routerként gyenge lesz akkor meg sok értelme nincs a 2,5 meg 10gbit ONT-nekSagemcom 2,5gbit ONT-ben 4 magos Broadcom Arm Cortex 53 proci van
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Lewzke
őstag
válasz MasterMark #99610 üzenetére
Ezt már többször lesakkoztam itt, a sebesség felezéssel bajom nincs, a szakadozás a bajom. Speedtest.exe, fast.com vagy más egyeben is ugyanaz. Több eszközömön is esténként jelentkezik az ipv6 csomagvesztés hiba. Eddig azt hittem, hogy ok ez ennyit tud, belassul, de nekem itt valami hiba van.
-
fatpingvin
addikt
válasz TeeJay #99611 üzenetére
az oké hogy a két interfész között sima bridging esetén tudja a tempót, de ha ide beraksz egy kazalnyi iptables szabályt meg egyéb dolgokat amire a router agyában nincsen ASIC hogy hardverből gyorsítsa, akkor lényegében rá vagy utalva a proci nyers számítási teljesítményére, ami 10G-nél már mérhetően kevésnek bizonyulhat ha valami harminc sor hosszú szabálylistán kell végignyomnia minden egyes csomagot.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
WaterWave
veterán
Szokásos hozzászólásaid egyike... Te előre látod, hogy mi fossa össze magát és mi nem
Amit kapsz azt használd, ne győzködj senkit se.• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
WaterWave
veterán
válasz fatpingvin #99608 üzenetére
Jó gondolat.. ez a legésszerűbb
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
dchard
veterán
"Sagemcom 2,5gbit ONT-ben 4 magos Broadcom Arm Cortex 53 proci van"
Mint mindenben mostanában. Az IPQ807x-ben is négy magos A53 van. Nem ez a kérdés. Hanem az, hogy az offload engine mennyire adekvált. A QCA NSS magja például nem csak sima NAT meg PPPoE offload-ot tud, de bizonyos keretek között tud például shapinget is (SQM). Ezeket a sebességeket nem a 4 általános ARM mag fogja csinálni, hanem az offload engine. Ezért sem az az érdekes, hogy hány mag van benne. A memória és az offload képességek a döntőek.
De ha már mindenképpen látatlanban áradozol a 10G ONT-ről, tudunk egyáltalán róla bármit is? Milyen platform van benne, mennyi RAM?
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
veterán
válasz Dragon3000 #99606 üzenetére
ugyanonnan, ahonnan eddig azt tudta, hogy a digi ont-je semmilyen felhasználásra nem alkalmas, és mindenképp saját router kell mögé.
hanyas vagy, te disznó?
-
Livius
őstag
válasz dchard #99619 üzenetére
A komplett SoC-t kéne tudni hogy milyen HW feature-ök vannak az ARM mellett az SoC-ben, amit az SoC gyártó beletervez még pluszba. Az egy dolog, hogy ARM Cortex A53 van benne, minden másban is ez van manapság, aminek túl sok köze nincs a telekommunikációhoz se, lásd: Xilinx Zynq UltraScale+ SoC-ék, NXP iMX8 SoC-ék stb.
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
PBA
aktív tag
Minden bántás nélkül: ez a "jövőbe látós" tippelgetés egy kicsit mélyebb ismeretet igényelne, mint amit a "lakótelepen a csajoknak beállítom a routert" típusú dolog. Én a helyedben nem szállnék vitába DCHARD kollégával, nem ma kezdte az ipart.
Maradjunk annyiban, hogy majd kijön élesben a szolgáltatás, lesz tapasztalattal a Digi által adott eszközzel, és akkor az alapján lehet mondani, hogy ez vagy az a jobb megoldás. Addig fölösleges "megálmodni" a dolgokat a semmi alapján.
-
dchard
veterán
válasz headhunter #99626 üzenetére
Népszerű "tudomány" című rovatunkat látták
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
JamesHun
addikt
Annyira emlegettétek ezt az ipv6 ot, hogy gondoltam ránézek mennyi hiba lesz ha engedélyezem, de csak ez az 1 van.
Egy Zyxgel ARMOR Z1 van routernek használva
Túl sok opciót nem láttam benne.
Win11 tűzfalába kellene valamit keresnem, beállítanom?
Most a router dual stack be van téve.Your router or firewall is filtering ICMPv6 messages sent to your computer. An IPv6 host that cannot receive ICMP messages may encounter problems like some web pages loading partially or not at all.
SeriesX: JamesSHun
-
JamesHun
addikt
válasz JamesHun #99628 üzenetére
[link]
Ezen végig mentem
To allow all ICMP network traffic, click All ICMP types, and then click OK.
To select one of the predefined ICMP types, click Specific ICMP types, and then select each type in the list that you want to allow. Click OK.Ezen a részen mindent engedélyezni szoktatok, vagy elég csak párat?
SeriesX: JamesSHun
-
lord_m
senior tag
Sziasztok!
Édesanyámhoz holnap jönnek elvileg a Digisek, mert pár hete aláírt egy papírt, mely szerint minden egyéb marad, de gyorsabb lesz a net.
Jól gondolom, hogy ez az optika bevitele lesz a lakásba? Eddig FTTB 2019 Diginet 100 volt. Utp megy be szépen elrendezve. ( Amúgy digitv 2019, digitel 250).
Ez mivel jár pontosan? Újabb kábelt húznak be, szétcseszik nagyon a lakást? Vagy csak kap valami berendezést?
Tudnátok tájékoztatást adni?
Köszönöm!
-
Laccoss
addikt
válasz lord_m #99631 üzenetére
Ahol bejön a kábel a lakásba, ott elvágják, és húznak be oda egy optikai kábelt, arra dugnak egy ONT-t (kell hozzá áramforrás is, tehát nem árt ha van konnektor). A lakásban húzott kábeleket (utp és koax és telefon (ha van)) pedig rádugják az ONT-re és kész.
[ Szerkesztve ]
-
Laccoss
addikt
válasz lord_m #99634 üzenetére
Ezért kellene a kábeleket mindig úgy rejteni, hogy később módosíthatóak legyenek. Alap dolog.
UTP és koax maradhat beépítve, egy fél-1 métert vissza tudnak húzni a lépcsőházból, így nem lesz gond, viszont a telefonhoz új kábelt kell majd húzni az ONT-től. Arra is ügyelj, hogy a kisszobában lévő utp kábelen lévő kis dobozra is kell megoldást találnod, vagy akár egy toldót, mert a régi utp kábelnél a kis dobozban szét volt osztva internet és telefonra, viszont ha a gigabites sebességet szeretnéd, akkor szükség van minden érpárra az utp kábelnél.
-
JamesHun
addikt
válasz MasterMark #99630 üzenetére
Alapvető hálózati diagnosztika – ICMP Echo Request (ICMPv6, bejövő)
Ez nem segített ha erre gondolszSeriesX: JamesSHun
-
BlacKSouL
addikt
Valaki röviden összefoglalná, hogy ftth 1Gbit bekötéskor milyen funkciójú, és milyen lehetséges márka/típus eszköz kerül(het) bekötésre a digi által, amennyiben internet és telefon szolgáltatás is van és lesz is, (jelenleg fttb-vel csak egy lankábel jön be net/telefon osztó dobozba). mod: 64 lakásos panelház. Érinti-e ez bármilyen formában a meglévő koaxkábeles tv-szolgáltatást?
Az új eszköz(ök)nek milyen funkciói lesznek? (optikai modem, router, wifi router, stb.) milyen kimenetekkel, (lan, egyéb) típustól függően milyen sávszélességekkel, frekvenciá(ko)n?
Milyen betáp kell ezeknek? (Adapteres csatlakozódugós tápkábel, sima tápkábel, stb)
Adott eszköznek amennyiben wifis router funkciója is van, milyen 'teljesítménye' van mondjuk pl. egy asus rt-n12d1 routerhez viszonyítva, pl.wifi hatótáv szempontból?
Ha és amennyiben bővítés (wifi router) szükséges, érdemes-e mindenképp cat6 kábelt felhasználni, vagy 1 Gbitnél még elég egy normális cat5e?Köszi
Mod: ja igen, ha még most a fttb szolgáltatás alatt kértem a NAT alóli kivételt, és ki is vettek, akkor a ftth-ra áttéréskor is marad a NAT-on kívüli állapot, azaz ez előfizetőhöz és nem szolgáltatástípushoz kapcsolt státusz?
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
keresztg
csendes tag
válasz keresztg #99552 üzenetére
Tegnap este megjavult az IPv6, hurrá!
Ma pedig jött az email a hibajegy lezárásáról.
Olyanokat állítanak benne, hogy:
"Hiba részletezése: Beállítási hiba
...
Hibajegy nyitott állapotban 94 órát volt.
...
Jogos volt a bejelentés: Igen, jogos volt a bejelentés"Egészen meghatódtam...
-
gabro0
őstag
válasz JamesHun #99640 üzenetére
A Windows tűzfal megkülönböztet hálózatprofilokat, aszerint hogy publikus, privát vagy domain.
Parancssorból az összesre lehet alkalmazni egy mozdulattal, csak írd be egy rendszergazdaként indított cmd-be ezt a parancsot:netsh advfirewall firewall add rule name="ICMP Allow incoming V6 echo request" protocol="icmpv6:128,any" dir=in action=allow
[ Szerkesztve ]
-
pinnacle
nagyúr
válasz JamesHun #99640 üzenetére
Router nélkül, direktben próbáld ki. Nekem úgy megvan a 20/20. ASUS 65P-n nem lehet engedélyezni a ICMP-et. Nincs erre lehetőség. Egyébként lehet ez valami biztonsági szempontból van. Jeleztem az ASUS-nak, azt válaszolták továbbították. Majd meglátjuk mi lesz.
gabro0 ezt a parancsot, hogy lehet visszavonni? Mondjuk szerintem ugyanaz lesz, mint nálam, hogy a router nem engedi, anélkül meg 20/20. Nekem minden ICMPv6 engedélyezve van, ehhez tud még valamit hozzátenni?
[ Szerkesztve ]
-
*H*
aktív tag
válasz pinnacle #99645 üzenetére
Igen ez kell még hozzá. Igaz más hardver/szoftver környezetben, de ott is ez volt a megoldás. Egy Asus GT-AX11000 (Merlin FW) és ESS tűzfal volt. A Merlin FW biztos átengedi az ICMPv6 kérést (elvileg a gyári is amire épül). Ott az ESS tűzfalban az Echo Request-et (ICMP Type 128) kellett bejövő irányban manuálisan hozzáadni és 20/20 lett.
Minden ember jó valamire, ha másra nem hát elrettentő példának. :)
-
TeeJay
félisten
válasz BlacKSouL #99641 üzenetére
Az lesz hogy szerelő lakáson kívül levágja a LAN és koax kábelt, az ajtó körüli lyukon behúzza a vékonyabb optikai szálat, amit célszerű lesz az ajtó köré egy kis polcra tenni majd ott visszaköti neked lakáson belül a koax és UTP kábelt és megy minden tovább úgy mint eddig is. Ha telefonod van akkor a lakáson belül az UTP kábel legyen netre telefonnak meg húzol ki 2 eres vezetéket mert ha a 8 eres UTP lett szétbontva akkor azon 100megabit fog maximum menni (94megabit gyakorlatban)
Kapsz egy ONT-t az alakítja át a fényt rézszakaszra, ezt használhatod router módban is, akkor wifi is üzemel rajta 2antennás 2,4GHz N wifi a maximum vagy bridge módra teszed és akkor egy sima modem lesz semmi több.
Egy kellemetlensége van hogy az ajtó környékén sok panelban nincs konnektor csak az ajtó feletti lakáselosztóból lehet kivezetni egyet 5-600 forintért kb.Az Asus routered 100-as WAN és LAN portokkal rendelkezik így 94megabittől többet sosem fog átvinni, ezesetben használd a DIGI ONT-t mert az kábelen simán tudja a 945megabitet
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Dr.NX
addikt
válasz BlacKSouL #99641 üzenetére
Mostanában az alábbi 3 féle optikai terminál (ONT) fordul elő:
Fiberhome HG6544C
ZTE F618
Huawei OptiXstar HG8147X6Ezekből jön a koax a tévéhez, a telefon és van LAN kimenetük is az UTP kábelhez.
A kijövő LAN portok és wifi is általában szeparáltak, így a külön portokba dugott eszközök nem látják egymást a belső hálón.
A Huawei tud ax wifit is, a másik kettő csak n-es wifit.
A hatótáv jellemzően nem túl nagy.
Gigabithez elég a Cat5e.Elfogadom a sütiket.
-
pinnacle
nagyúr
Köszi! Hozzáadtam, újraindítottam a gépet, ugyanúgy 18/20. Hogyan tudnám visszavonni ezt a parancsot?
Ez az ASUS 65P miatt van, (direktben 20/20) még senki sem jelentkezett, hogy tudna 20/20-at vele. Egyébként ez nem direkt lehet így a gyári firmware-ben, biztonsági szempontok miatt?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest