- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
-
IT café
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
Vakegérke
félisten
válasz
Zimmi91 #91748 üzenetére
Kávét nem kap(nak), de pénzt igen. Az üzletkötő azt mondta, hogy az első konnektorig lesz a behúzás. Az a vicc, hogy +2 méter a mostani pont, ahol az UTP, KOAX, telefonkábelek találkoznak, ott is van konnektor. Na most, ha ragaszkodnának az első konnektorhoz, 3 kábelt is meg kellene hosszabbítaniuk, úgyhogy gyanítom, nem lesz tiltakozás, ha az eredeti csatlakozási pontig kérem az optikai kábelt. Megpróbálok még kikunyerálni vagy 5 méterrel többet, hogy ne legyen gond, ha át akarom helyezni a készüléküket.
-
Vakegérke
félisten
Mennyi jattot "illik" adni a szerelőknek fejenként?
FTTH-ra fognak hamarosan átkötni, szeretném honorálni a munkájukat, de nem akarom túlfizetni őket, ahogy azt sem, hogy baksisként értékeljék hálapénzt. -
Varázslóó
senior tag
Szerintem, saját vélemény most össze fogja szarni magát a net.. hogy 2hétig legalább mindenki otthon lesz... Olyan terhelés lesz
-
ennijofat
csendes tag
Sziasztok,
pár napja cseréltek routert (HG8143A5), illetve állították az internetet. Azóta alapvetően nem tudok úgy letölteni sehonnan, úgy hogy ne dobjon le a router pár perc után/szakadjon meg az internet percekre (router pedig eltűnik az elérhető wifi hálózatokból). Ha jól emlékszem, lanon is ezt csinálta már a router csere előtt is.
Valaki esetleg tudja a megoldást? Nem tudom, hogy a natolással ez összefüggésben van-e, vagy bármi. Köszönöm.
-
4Grider
nagyúr
A repeater azzal a jellel dolgozik, ami rendelkezésére áll. Ahol viszont repeater kell, ott nem szokott túl stabil lenni a wifi. A powerline adapter viszont a kisfeszültségű elektromos hálózatba beküldött jelre épül, ami fázison belül és fázisok között is működik és ez, továbbá az elektromos hálózat minősége (kötések milyensége) és a távolság alapján több száz Mbps szedhető ki belőle stabilan.
-
-
oszy
veterán
válasz
Intruder2k5 #91714 üzenetére
elhalasztják!
Hozzánk maszk nélkül jöttek. Még az állukon sem volt.
-
TeeJay
félisten
Nyugi én is krimpeltem már pár száz kábelt meg 13éves korom óta csináltam pár PC-t (98 óta) de én is csak olyat láttam még hogy 8ér érintkezett akkor 1000-es LAN volt ha meg csak 7 ér akkor már csak 100-as LAN, ilyenkor kábel levág és új dugó újra krimpel és máris ment
DIGI FTTB-nél 3. emeleten volt egy ONT, azon volt egy 30centis kábel aminek egyik felén volt egy UTP dugó másik felén a 8ér ilyen kötő sínbe benyomva, onnan CAT5 kábel felment 2 emeletet a lakás bejáratig azon volt egy UTP toldó, onnan bement egy 2méteres kábel a lakáson belülre, azon volt egy UTP toldó majd azon volt 10méter CAT5e kábel a szobai routerig és vígan ment rajta a gigabit LAN évekig gond nélkül.
Pedig azért ott volt minden már csak a 2 toldó meg kötődobozban a csavarás is megszűnt. -
Sumi
aktív tag
Hiszek nektek.. Viszont ~20 éves hálózatmérnöki pályafutásom (és több ezer utp kábel legyártás/bedugás, ISP-nél dolgozás stb.) után mondom, hogy én még sosem találkoztam olyannal, hogy más lett volna a link sebesség mint a kapcsolat felépülésekor (miközben az interfész azt írta, hogy nagyobb a sebesség). Olyan már volt, hogy kontaktos volt a kábel/csatlakozó, de akkor megszakadt a link/újraépült új sebességen.. De olyan, hogy mondjuk gigabitre neogált linken csak 830mbps menjen át (a kábel vagy csatlakozó hibájából), még sosem láttam. De akkor ezek szerint ilyen is van, jó tudni
-
ToM2oo4
tag
válasz
dchard #91719 üzenetére
Koszi, igy mar tisztabb a kep. A 2. ponttal kapcsolatban probaltam utana nezni, hogy az auto-nego mikor mukodik, de nem talaltam egyertelmu valaszt. Nekem is az volt a gondolatom, hogy csak a link felepulesekor tortenik meg az egyeztetes, ezert lehetseges az, hogy egy hibas csatlakozast ha piszkalok, akkor miert tud "koztes" sebessegre leesni az atvitel, es miert nem egybol 1 Gbps helyett 100 Mbps-ra.
-
TeeJay
félisten
Ma végig mentem a 11 emeleten és megszámoltam a kötődobozokból mennyi fehér szál jön a lakások felé. Nos 18 előfizető van eddig FTTH-ra átkötve 44 lakásból
Vicces hogy volt olyan emelet ahol 2 szál a kötődobozból ment a 3. szál meg egyel lentebbi kötődobozból, szóval nem minden szál volt aktív adott szinten, ez azért vicces mikor pont 4-es osztás van egy szinten és minden szinten van kötődobozSzóval 18 FTTH itt, így ebből kiindulva 4-5-6 lépcsőház lehet maximum egy porton osztva
Eddig még mindig patent sebességem volt lefelé és felfelé isHa így marad akkor sosem lesz panaszom
-
adika4444
addikt
válasz
gaborino986 #91720 üzenetére
Ha elég jó hozzá az elektromos hálózat, PowerLine adapterrel lehet próbálkozni, de a gigabit nem lesz meg vele.
-
gaborino986
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy kábel vezetgetés nélkül megoldható más módszerrel, hogy a nagyszobában lévő ZTE F 668as routerhez csatlakozzak a kis szobában lévő asztali pc-vel?
Esetleg egy usb wifiadapter, bár így azzal nem tudnám kihasználni a max le és feltöltést.
Köszi a segítséget -
dchard
veterán
válasz
ToM2oo4 #91718 üzenetére
Két megjegyezés:
1. Ethernet rétegen (L2) nincs újraküldés, az magasabb protokol rétegek feladata (L4 vagy fölötte). FCS hiba esetén dobás van.
2. Mivel az auto-nego a link felépülése során működik csak, nem pedig folyamatosan, aktív link státusz ellenőrzés pedig nincs az ethernet szabványban, ezért simán széthullhat a kommunikáció menet közben úgy, hogy akár a gigabites linksebesség is megmarad, csak éppen alig vagy egyáltalán nem megy át semmi. Röhejes, de így van. Nem véletlen, hogy utólag kellett számos ilyen megoldást belegányolni a szabványba, de ezek SOHO eszközöben nincsenek benne sajnos.
-
ToM2oo4
tag
Akkor nezzuk mondjuk abbol a szempontbol, hogy a fizikai reteg hibaja miatt idonkent ujra kell kuldeni egy-egy Ethernet keretet (pl. FCS nem passzol). Ettol meg nem garantalt, hogy a link sebessege lejjebb fog kapcsolni, megis a hasznos savszelesseg csokkenni fog a keretek ismetelt elkuldese miatt, vagyis ugy *latszik*, mintha a teljes sebesseg toredekevel menne csak a kapcsolat. Es ha mondjuk pont a kabel hibaja miatt tortenik mindez, akkor a csere meg fogja oldani a dolgot. (Mint ahogy nalam is, ugyanis a routeren elozoleg egyszer sem lattam a naploban, hogy 100-rol 10 Mbps-re kapcsolt volna az interfesz, es gyanusan stabilan tartotta a kb. 80 Mbps-ot a szokasos 96-97 helyett, es ami a csatlakozo csereje utan vissza allt a normalisra.)
-
Lackooo84
nagyúr
Nálunk is mind a 4 szerelőn volt maszk, akik a lépiben kötötték át a lakókat..... ja nem.....
-
-
pw12345
aktív tag
válasz
Vakegérke #91710 üzenetére
Na igen, én is ezt tervezem, de pl. szomszéd ablakszerelői nem nagyon voltak vevők az 5letre.
Mondjuk első körben úgyis elhajtom őket a francba, mivel a "magyar panelek 90%-hoz hasonlóan" itt sincs kispolc, konnektor, stb. a bejárat közelében (és ott nem is lesz), ki kell építenem, meg, amúgy is díjaznám, ha a pandémia közepén jönne rájuk a köthetnék. Kis szerencsével a kórság el is visz, mire jönnének: nem kell bajlódjak vele.
Digi, amúgy nagyon jól nyomja a karbantartásokat. Új HD csatornák betétele után kissé javult a vétel a kockás adókon, aztán még jobb lett,
volt egy nagy kiesés, majd kb. az összes közszolgálati eltűnt digitálisról,
viszont 2 állandóan eldobált csatorna megjavult. Még egy nagy kiesés és minden adó jó lett, az EPG meg teljesen xar. Aztán még valamit mókoltak vele, most visszaállt az eredeti állapot, kockás csatornák, pár instabil, nagyjából nézhetetlen digitális adó és félig xar EPG. -
cof
veterán
Nekem van olyan eszközöm, minipc, hogy a lefele irány extrém ingadozik, hibás.
Iperf-es mérés, belső hálózaton a linksebesség 1000, ami meg is van egyik irányban. Másik irányban jó ha 300 a max, de eléggé ingadozó 80-800 Mbps között.
Szóval nem feltétlen lesz 1000 a letöltés ha annyin épült fel a sebesség.
-
pw12345
aktív tag
Mennyire fordul elő a digis szerelők ábrázatán maszk a járvány felszálló ágában? Gondolom nem jellemző. Csak, azért kérdem, mert a környéken romboló mesteremberek, pallérok, művesek úgy szaladgálnak utcán, lépcsőházban, liftben, lakásban maszk nélkül, sokan tünetesen, mintha 2018 lenne.
-
Sumi
aktív tag
válasz
ToM2oo4 #91703 üzenetére
De, feltétlenül. Nincs köztes sebesség (BASE-T / UTP) etherneten - soho eszközökkel legalábbis. Azt el tudom képzelni, hogy FTTB-n, pppoe-n belül volt még valami extra voodoo, pl szakadozott az ethernet kapcsolat amit a csatorna nem vett észre (ezt sem hiszem amúgy, de ha mindenképpen meg kell magyarázni..), vagy a szolgáltató (nem soho) switch-e csinált valami érdekeset miközben 100mbit-re neogált a router/kártyáddal, de sima, normál ethernetnél (tehát lényegében minden LAN-os eszközön) annyin megy amennyin felépül a kapcsolat. Az is lehet, hogy lebutította a 100mbitet 10-re néha. De ha 10/100/1000/10000mbit-et ír az interfésznél, akkor kutya kötelessége annyin menni, s ha csak pl 999mbittel tudna menni, akkor 100-ra vissza kell hogy vegye az egész link sebességét lényegében.
-
geridon81
csendes tag
NAT mögött vagyok sajnos ,így is lehet Porto nyitni a qbitorrent -nek vagy csak akkor lehet ha a szolgáltató kivesz onnan?
-
ToM2oo4
tag
Nem feltetlenul, mert ha kifog egy rosszabb minosegu kabelt (akar tul hosszu, akar rosszul vannak krimpelve rajta a csatlakozok, akar maga a csatlakozo nem erintkezik megfeleloen), akkor elofordulhat, hogy az egyeztetett sebessegtol elmarad az, ami tenylegesen at tud menni rajta. Nalam pont ez volt a helyzet, a digis szerelo kokanyolt egy csatlakozot az UTP-juk vegere, amiben nem volt megfelelo a csatlakozas, es kisebb mozgatas hatasara az egyeztetett 100 Mbps kozelebe sem tudott menni a sebesseg. Raktam ra uj csatlakozot, es maris kijott rajta a 100 Mbps (osregi FTTB csomag).
-
Sumi
aktív tag
válasz
poirot #91699 üzenetére
Hát akkor az véletlen egybeesés. Az ethernet olyan, hogy vagy megy 1gbps-el, vagy csak 100-zal. Nincs olyan, hogy 835-tel megy. 10,100,1000,10000 - ezek a lehetséges értékek, s ha valamelyiken "összeáll" a két eszköz, akkor azt hozza is. Na mindegy, legalább szép új vezetékek vannak, az is valami
-
4Grider
nagyúr
válasz
wreakz #91700 üzenetére
A leírtak alapján csak a router lehet problémás. Telekomnál is pppoe hozzáférést kellett felépítenie?
Ami még nálam előfordult Asus routerrel, hogy amikor natív ipv6 kapcsolatot épített fel, akkor ugyanezt a jelenséget eljátszotta. Amióta áttettem passthrough ppp kapcsolatra, azóta nem fordult többet elő a jelenség.
Az 5 GHz-es wifi-t nyugodtan visszakapcsolhatod, az egy ilyen routert nem térdeltet le.
Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - Black Titanium - Használt, karcmentes
- Beszámítás! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest