Új hozzászólás Aktív témák

  • Magnat

    veterán

    válasz bambano #41768 üzenetére

    Nekem ennél sajnos bonyolultabbnak tűnik ... először is, van mac címből képzett ipv6 cím, de az csak annyi, h az utolsó oktát egyezik a mac cím végével, de nálam a pc-men pl ez sem igaz, mert 5ghz-s wifin csatlakozok, aminek a vége b3, az egyik ipv6 címem pedig így épül fel:

    2a01:36d(ez a Digi tartománya):0119:b5f8(ez a dinamikus rész)::b04 azaz:

    2a01:36d:0119:b5f8:0000:0000:0000:0b04

    Namost valszeg nálam azért nem stimmel a vége sem, mert bridgelve van a 2.4-es és az 5 gigás csatlakozó, előbbi vége b03, utóbbié b04. Csakhogy: ha megnézem a ipv6.whatismyv6.com-on, akkor marhára nem ezt a címet adja vissza, hanem olyat, aminek a vége (/64) teljesen más. Jó hír viszont, hogy ez a rész ip csere után is ugyanaz maradt. Viszont ezt a címet nem tudom honnan kapta, gyanítom, h neighbor solicitation-nal, legalábbis dhcp nekem ipv6-ra nincs beállítva. Csakhogy amennyire tudom, az NS sem egy kőbe vésett dolog, valamilyen algoritmus alapján kitalálja magának, h milyen címet csekkoljon le és ha az szabad akkor felveszi... de egyáltalán nem biztos, h mindig ez marad a címe. (Egyébként a routerben bontva a kapcsolatot a pc-mnek az addigi 7 cím helyett összesen 11 ipv6 címe lett (egy csatolóhoz tartozik mind), mert vmiért az előző prefix is az agyában maradt, meg ugye az új is benne van - gondolom, a Winben is bugos még a dolog)
    Egyébként ezen a két suffixen kívül (a mac cím, illetve amit felismer az előbb említett oldal) van egy harmadik suffix is, ami fogalmam sincs, micsoda. Illetve van a link local és a Digi féle prefixen kívül is egy harmadik, vmi fd7f kezdetű, ez lehet, h site local cím vagy nem tudom... szóval így jön ki az összesen 7 ipv6 cím:

    1. Digi prefix+dinamikus rész+mac címből képzett suffix
    2. Digi prefix+dinamikus rész+az előbb említett harmadik suffix
    3. fd7f kezdetű prefix+mac címből képzett suffix
    4. fd7f kezdetű prefix+az előbb említett harmadik suffix
    5. Digi prefix+dinamikus rész+az a suffix, amit a whatismyipv6.com kiír
    6. fd7f kezdetű prefix+az a suffix, amit a whatismyipv6.com kiír
    7. a fe80 kezdetű link local cím+az előbb említett harmadik suffix

    (Az 5-6. pontokat a Win temporarynak hívja, ami szintén nem tudom, miért van, illetve miért pont azokat hívja annak)

    A nasomnál annyiban más a helyzet, hogy ott csak 5 cím volt első körben (ott is bekavart a cím megújítás):

    1. Digi prefix+dinamikus rész+mac címből képzett suffix
    2. fd7f kezdetű prefix+mac címből képzett suffix
    3. Digi prefix+dinamikus rész+vmi tök más, valszeg NS-sel képzett suffix
    4. fd7f kezdetű prefix++vmi tök más, valszeg NS-sel képzett suffix

    Ami viszont érdekes, hogy először ha a nasom ddns-ére kérek egy nslookupot akkor az 1-es címre oldott fel (tehát a mac address végűre), második alkalommal viszont (miután bontottam a kapcsolatot a routerben, h új címet kapjak) már a 3. címre (persze ekkor már megváltozott a Digi prefixének dinamikus 3-4. oktátja is, de ez lényegtelen) -> ami az én olvasatomban azt jelenti, h nem tudsz csak a maces végű címekre routing szabályt csinálni, mert ha éppen nem arra old fel a ddns, akkor nem fogja a tűzfal átengedni a kérést.
    Ennyit tudtam kideríteni :)

    [ Szerkesztve ]

    ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

Új hozzászólás Aktív témák