Új hozzászólás Aktív témák

  • M_AND_Ms

    addikt

    válasz wwenigma #45417 üzenetére

    Azért arra elég sok rögzített és hitelesített eredmény van a világon, hogy ki mit képes látni egy adott távolságról. Ezek alapján vannak már olyan ismert tények, hogy mekkora az átlagos emberi szem felbontása: 1 ívperc - tehát két pontot akkor tudunk egymástól megkülönböztetni, ha nézőpontból a két pontra bocsátott egyenes szöge 1 ívperc, vagyis egy fok hatvanad része. Ez kb annyi tesz, hogy 1 méterről kb 0,3 mm távolságra lévő pontokat tudunk megkülönböztetni. (azt olvastam, hogy igen kitűnő szemű emberek, tökéletes fényviszonyoknál 0,5 ívperc felbontással is látnak.)
    A tévé adott. Tudható, mekkora képátló és mekkora felbontás, ebből adódik, hogy milyen sűrűn vannak a képpontok. Tehát ránézés nélkül is tudható, hogy mi várható látás terén.
    50" HD tv (1080x1920) -> kb 0,57mm a ponttávolság
    50" UHD tv (3840x2160) -> kb 0,2mm a ponttávolság. (1 méterről már bőven nem lehet megkülönböztetni a pontokat)

    Ja és akkor még bejön egy olyan, hogy mekkora látószög, amit az emberi szem egyeben képes átfogni élményszerűen (tehát, nem az, hogy érzed, valami történik a látómeződ szélén) - erre is voltak vizsgálatok, persze már nem olyan egzakt módon, hiszen ez nem mérhető annyira számokkal. Mégis, a vizuális élményeket gyártó iparban (film, mozi, tv) alapul veszik ezt, tehát van olyan közelség aminél közelebbről nem érdemes nézni a képernyőt, mert azt túl nagy szögben lehetne csak átlátni. (viszont távolabb se, mert úgy csökken az élvezhetőség, túl távol kerül az élmény) Pl 50" HD tv (1080x1920) esetén ez a távolság kb 1,5 m

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

Új hozzászólás Aktív témák