- Microsoft Excel topic
- Rendszergazda topic
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Windows 11
- Mikrotik routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Az OpenAI nem kér Musk 97,4 milliárd dolláros vételi ajánlatából
- Milyen routert?
- Új típusú árháborút hirdet az EV-piacon a BYD
-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Friczy
senior tag
Pár éve visszaszoktam a Debianra desktopon
Korábban testinget használtam, mert a három éves programokat desktopon túl réginek tartottam, és amikor az Ubuntu először megjelent, megdöbbentő volt, hogy elsőre működik sok minden, amit Debianon külön reszelni kellett - több-kevesebb sikerrel.
Aztán az Ubuntu valahogy kezdett egyre gépigényesebb lenni, párhuzamosan pedig időnként meglepő bugokat produkált, és egyre inkább az volt az érzésem, hogy kevesebb a kontrollom a rendszer felett. Kerestem ismét mást, találtam is egy nagyon jót: Arch. Ez egy szép kitérő volt, aki szereti időnként low-level szinten konfigurálni a rendszerét, cserébe átlátható, annak nagyon jó, feltéve, ha hajlandó is rászánni az időt, mert ha mondjuk fél évig nem frissíted a rendszered, utána már nagyon nehéz dolgod lesz. De mindegy, arra jó volt, hogy megszeressem a rolling-release rendszert, viszont sok gépen egyszerre nem szeretnék Archot használni, túl sok időt venne el a karbantartás.
Így aztán jött a kompromisszum: vettem egy mély levegőt, és Debian unstable. Kicsit valóban észnél kell lenni, és ha pl. úgy látszik, hogy függőségi gondok vannak, akkor frissítés stop. apt-listbugs csomag életmentő, frissítéskor átnyálazza a bugokat, ha van nyitott bug a felrakandó verzióra, akkor szól, eldöntheted, hogy az egész frissítést megállítod, a hibás csomagot rögzíted (pin) a korábbi verzión, vagy a hiba ellenére mégis felteszed. Pinning esetén a cron napi futáskor átnézi, hogy még megvan-e a hiba, ha nincs, akkor leszedi a pinninget automatikusan, szerintem zseniális
További óvintézkedésként etckeeper minden frissítéskor egy újab git verziót készít az /etc könyvtárról, könnyű visszatérni korábbi konfigurációra - bár ezt a feature-t még nem kellett életmentésre használnom.
Jó egy-másfél éve használom így a desktopot, kellően friss, és ritkán futottam bele tényleg idegesítő problémába.
Flash - működik, bár a Flash maga helyből megérett a kidobásra oprendszertől és disztribúciótól függetlenül.
Iceweasel-Firefox: bár az Iceweasel elvileg minimálisan különbözik a Firefoxtól, én is tapasztaltam furcsa viselkedéseket, így inkább a bináris FF-et használtam, ugyanígy a Thunderbirdöt az Icedove helyett.
Viszont a Debian-Mozilla vita megegyezéssel zárult, ennek eredményeképpen eltűnt/eltűnik az Iceweasel, és ismét Firefox van a Debianban, és valamikor a közeljövőben a Thunderbird is visszatér. -
spammer
veterán
"de a desktop cuccokat szeretem úgy használni, hogy feldobom és megy."
Ez egy dolog, meg más dolog az, ha valami fapados. Fapados pl. az elementary OS, mert ott a DE-ből ki van herélve egy csomó minden és nehezen testreszabható. Ha az out of the box "élmény" határozná meg, hogy mi a fapados, akkor a Gentoo vagy Arch is nagyon fapados lenne, pedig azoknál csak az LFS kínál jobb testreszabhatóságot.
A régi csomagok hogy megfelelnek-e vagy nem, az a felhasználói igényektől is függnek. Akinek kellenek a minél frissebb csomagok, annak valóban nem megfelelő a Debian, de ettől még másoknak bőven elég lehet desktopra is (átlagos felhasználásra meg főleg, ahova nem kellenek folyamatosan az újabb fícsörök).
Amúgy újra Firefox lesz van/lesz Iceweasel helyett, nem mintha lényegében nem ugyanaz lett volna a kettő.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az üzenet számomra nem volt irritáló de az igaz, hogy egy kevésbé hozzáértőt összezavarhat. A srác szemszögéből nézve viszont neki van igaza, mert nem a Debian bugtrackerhez fordulnak a régi verzió problémáival, hanem közvetlen hozzá.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Írtam itt korábban, hogy pl. az LXDE-ben van egy rakás bug. Anno mikor KDE-vel használtam régebben Debiant, abban is volt, annak se lettek kijavítva a hibái míg ki nem jött az új Debian kiadás és vele együtt új KDE.
Olyan érzésem van, hogy nincs elég ember aki tudna foglalkozni ezekkel a dolgokkal.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Videós, mozgóképes topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Futás, futópályák
- Trollok komolyan
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A 16 nm-es node alatt korlátozza a kínai rendeléseket a TSMC
- Egészséges életmód
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- A legolcsóbb árak! Jogtiszta Windows operációs rendszerek számlával!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest