Új hozzászólás Aktív témák
-
Zedz
addikt
Sziasztok,
Csinált már esetleg valaki olyasmit, hogy görgetés hatására háttérszínt változtaott a body? Grátiszként úgy, hogyha a görgetés megáll, és nem értünk el A-ból B ontba (mondjuk 2 section közt van egy elválasztó tér és ott) akkor a színátmenet is megáll az aktuális állapotban. Tehát fehérből nem fekete lesz azonnal, hanem valahol a szürke környékén.
Mint pl. itt.
-
Zedz
addikt
válasz pckownz #2196 üzenetére
Margin, padding, fontok megjelenése, általában a méretek azok amik képesek máshogy megjelenni az egyes böngészőkben. Aztán ha reszponzívra is csinálod az oldalt, képbe jönnek a mobil böngészők, amik néha képesek furcsa dolgokra.
De ha már mobil böngészők, nemrég fedeztem fel ezt a debug módszert.
-
Zedz
addikt
Találkoztatok már olyan problémával, hogy Safariban nem jelenik meg a custom font (@fontface), de minden más böngészőben működik a dolog?
-
Zedz
addikt
Nem nagyon szoktuk itt az !important ajánlgatni, de most nézem, hogy a Bootstrap és Twitter CSS-e is tele van vele. Szó szerint tele. Miért csinálták így?
-
Zedz
addikt
biker, ez most pontosan hogy zajlik?
Én úgy szoktam, hogy van egy scss és egy css mappám, majd sass --watch scss:css figyeli a változásokat. Aztán ha az egyik scss módosul, akkor belefordítja a css-be. Persze a projekt le van gitelve localra, majd ha végeztem akkor felpusholom a repoba.
Nem nagyon ismerem a lesst, de gondolom az sem egy ördögtől való dolog. ( legközelebb sassolj. )
-
Zedz
addikt
Így már teljesen világos, köszönöm a türelmet és a válaszokat.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #2072 üzenetére
Hmm értem. Igazából ezek mondhatni elég "extrém" példák, mert mondjuk az a CMS is fura, aminek nem lehet a struktúráját piszkálni.
-
Zedz
addikt
válasz fordfairlane #2070 üzenetére
Nem kötekedésből, de milyen tartalomba nem lehet belenyúlni? Most akárhogy gondolkodom, nem jut eszembe ilyesmi.
-
Zedz
addikt
válasz fordfairlane #2067 üzenetére
A probléma pofon egyszerű volt, egy stílust csak bizonyos elemekre akart ráhúzni a kérdező. Ezért gondolom, hogy a jQuerys megoldás ide sok lenne, elég az erre kitalált classt használni.
-
Zedz
addikt
válasz fordfairlane #2064 üzenetére
jQueryt, ehhez? Teljesen felesleges, a class pont erre való. :S
-
Zedz
addikt
válasz fordfairlane #2055 üzenetére
Na mondjuk ilyen példákon keresztül megértem az álláspontotok.
(#2056) Sk8erPeter: Gonosz vagy, többet nem kommunikálunk.
-
Zedz
addikt
válasz fordfairlane #2053 üzenetére
Valószínűleg a több éves tapasztalat hiánya miatt gondolom azt amit. Ilyen kaliberű munkával még nem kerültem kapcsolatba, de egy böngészőcseréről beszélünk. Nem komplett operációs rendszerekről.
[ Szerkesztve ]
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #2051 üzenetére
"... akinek a költségvetéséből adott időszakban épp rohadtul fájó, és nagyon nem futja arra a pármillió Ft-ot érő beruházásra ..."
Ezt nem tudom teljesen elfogadni. A kiindulási pont ugye egy banki példa volt, arra hoztam fel egy külföldi légitársaság példáját is. Na ha valahol, akkor ott biztos van pénz ilyenekre. Egyszerűen csak lusták megreformálni a dolgot. Persze nyilván nem ez a legfőbb gondjuk, van ezer más problémájuk ami fontosabb,.
Aztán persze teljesen meg tudom érteni a Te álláspontod is, viszont rengeteg ingyenes megoldás létezik, amik segítségével valamivel olcsóbban meg tudnák úszni a dolgot.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #2049 üzenetére
"Kell hozzá szakember, a frissítéshez nem árt egy jó/jobb infrastruktúra, akár új OS, idő, lóvé"
A lóvé az, amit mindenki sajnál... Nem értem miért nehéz elfogadni, hogyha valami jót akarunk kapni, akkor azért fizetni kell. Autó szalonban is leállnak vitatkozni az eladókkal? Vagy esetleg ha telefont vásárolnak?
Megtörtént dolog, hogy a helyi kórház úgy gondolta, ideje a füzetet és ceruzát a fiókba tenni, mondván modern korokat élünk. Eljöttek a céghez, és felvázolták mire lenne szükségük. Egy egyszerű kinézettel megáldott oldalt képzeltek el, ahol a látogatók időpontot tudtak volna foglalni, annyi extrával, hogy látták volna a naptárban melyik napokon van még szabad hely, melyek teltek már be, ehhez admin felület ahol lehetett volna állítgatni ezt-azt, ilyenek. Elkészült a terv, ment az árajánlat, majd jött a kérdés, hogy "Húúú nem-e lehetne számla nélkül?". Mondanom sem kell, maradt a füzet és ceruza.
-
-
Zedz
addikt
válasz PumpkinSeed #2045 üzenetére
Anno egy nevesebb, külföldi légitársaság küldött egy screenshotot, hogy egy ősrégi IE-ben nem úgy mennek a dolgok ahogyan kellene... Nem tudtam nevessek-e vagy sírjak.
-
Zedz
addikt
Sziasztok,
Egy OTF fontot szeretnék EOT-tá konvertálni. Ehhez a Fontsquirrel generátorát használtam. A problémám az lenne, hogy konvertálás előtt a magyar karakterek is szépen jelentek meg, az után viszont már sajnos nem. Az IE szépen felismeri a fontot, ennyivel már előrébb vagyok, de mondjuk az Ő betű már FF-ben és Chrome-ban is hibás.
Esetleg tudtok segíteni?
-
Zedz
addikt
válasz PumpkinSeed #2016 üzenetére
Na igen, megvan ennek a szakmának is a szépségei. De már rengeteget offoltunk, ideje abba hagyni.
-
Zedz
addikt
válasz DNReNTi #2013 üzenetére
Persze, megvalósítható ez a kérés, de nem erre lett felkészítve az oldal mert ezt menet közben találták ki.
"célszerű készíteni valami tartalmat nekik"
A probléma itt az, hogy ők teljesen "függetlenedni" akarnak a fejlesztő csapattól, tehát ahhoz, hogy a menü mögé tartalom kerüljön, ahhoz létre kell hoznia az oldalnak egy sablon oldalt. És előre látom, hogyha ez a sablon oldal nem lenne szerkeszthető, akkor még mi lennénk a kezdők és a bénák, mert a WP ezt bezzeg tudja.
De mivel fontos megrendelőről van szó, így szerintem mindenképp ki kell találnunk rá valamit.
(#2014) PumpkinSeed: Ez meg a másik, hogy a design csak X számú plusz elemet bír el, 15-ös notebookok alatt már így is szűkös a hely. De ezt vagy megértik vagy nem.
[ Szerkesztve ]
-
Zedz
addikt
válasz DNReNTi #2011 üzenetére
A probléma az, hogy több kérdést is felvet. Például oké, hogy létrehoznak egy új menüt, esetleg egy menünek submenüt kreálnak... de az oldalt ki pakolja mögé? Ilyen és egyéb finomságok miatt nem egyszerű a dolog, főleg úgy, hogy ezt menet közben kérdezték meg apró betűvel, de azóta minden levélben érdekli őket a dolog.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1988 üzenetére
Szerintem tuti ez volt a problémája, ezért kérdeztem rá, hogy egyáltalán sikerült-e telepítenie a Rubyt és SASS-t.
Kis érdekesség, én így oldottam meg, szóval még választási lehetőséget is kap a kolléga.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1982 üzenetére
Nyilván csak Macen lehet dolgozni! Windows? Pfúj!
(#1981) adam_ Miért nem megy Windowson? Mi a konkrét problémád? Leszedted a Rubyt, telepítetted a SASS-t?
-
Zedz
addikt
A githubos projekted alapján már utánanéztem ennek a frameworknek, és igazából ezért is tettem fel itt a téma indító kérdést. Közben Googleztam egy SASS-ra átépített verziót is, szóval létezik ilyen verziója is. Ha jól látom nem gyári variáns, valaki forkolta szabadidejében. De ettől függetlenül lehet kipróbálom a LESS-t is.
-
Zedz
addikt
válasz DNReNTi #1966 üzenetére
Gyere pubi pakolj fel!
Egy: teszteléshez, tanuláshoz, gyakorláshoz teljesen mindegy milyen szörnyen néz ki az egész
Szerintem ezt embere válogatja. Én szeretek szép, rendezett környezetben dolgozni, legyen ez akár egy teszt project vagy éles project. Jobb érzés olyanon dolgozni, mint ami tetszik nekem, és nem egy motherfucking oldalon.
+ ennyivel is többet foglalkozok a CSS résszel, és lehet egyszer éles projecten még kamatoztatom ezt a pár perc ráfordítást. Nem sok az esélye, de bármi előfordulhat!
Amúgy most a React JS-t próbálom nyúzni, ami pont UI építésre lett kitalálva.
Kettő: ha nem akarsz a kinézetre fókuszálni, de mégis behúzol egy FW-öt, akkor nem mindegy azt mi hajtja?
Mindegy, de engem érdekel, hogy miért az hajtja, ami. Mi az oka a választásnak. Persze ahogy írtad, és Sk8erPeter is mondta, lehet teljesen felesleges ezen agyalni.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1963 üzenetére
Ezt a linket megtaláltam én is, csak reménykedtem, hogy tudja magától is.
"inkább mélyítsd el a tudásodat valami hasznosabb nyelvben."
Szabadidőm jelentős részében JS-ezek, Jim-Y segít benne sokat. Ez a LESS-es dolog csak onnan jött, hogy az otthoni gyakorló projecteken nem akarok a sitebuildre fókuszálni. Hogy ki is nézzen valahogy gondoltam csak berántok valami CSS frameworköt.
[ Szerkesztve ]
-
Zedz
addikt
válasz DNReNTi #1960 üzenetére
Azért érdekel, mert 2 CSS framework is a LESS-t használja, és kíváncsi vagyok mi lehet ennek az oka. Gondolom nem random pickeltek egyet, és nosza írjuk egybe. De így kis olvasgatás után eddig nálam is a SASS élvez előnyt. Például az istenért sem találom azt, hogy LESS-szel lehet-e figyeltetni egy könyvtárat, és real-time fordítson mindent. SASS-ban ugye csak simán sass --watch x:y.
-
Zedz
addikt
Egy ideje már használom a SASS-t, de lehet ki kellene próbálni a konkurens LESS-t is. A kérdésem az lenne, hogy van valakinek tapasztalata mindkettő preprocesszorral kapcsolatban? Olvasgattam már összehasonlítást, és több cikk a SASS-t hozza ki győztesként. Esetleg valaki ezt meg tudja erősíteni, cáfolni?
[ Szerkesztve ]
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1791 üzenetére
Nem lenne olcsó átnézni a másik oldalra, szóval ez a kipróbálás még várat magára. Én Winnel is teljesen jól megvagyok, mint írtam a 10-re nagyon kíváncsi lettem egy kis olvasgatás után.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1788 üzenetére
Van persze, én nem azt mondom hogy nincs, csak nem a Windows az elsődleges piaca neki. De nem grafikusok vagy médiások vagyunk, szóval ez a téma tárgytalan.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1769 üzenetére
De valami alapja csak van, ha rengeteg mindent először arra készítenek, aztán majd a Windows megkapja.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1767 üzenetére
Én az OSX-szel dolgoznék szívesen, nagyon kíváncsi vagyok mi rejt a hype. Tényleg egy kezünk alá dolgozó rendszert, vagy mindez csak túl van hypeolva. Mindenesetre a Windows 10-re is nagyon érdekel, ahogy olvasgattam lesznek benne elég pofás megoldások.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1754 üzenetére
Ha tudsz akkor segíthetsz másnak nyugodtan, nincs ezzel probléma.
Ezt most értsem úgy hogy.... hogy?
Értsd jól.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1752 üzenetére
> honda 1993
> Ha normálisan meg van csinálva, akkor az összes létező felbontáson úgy jelenik meg ahogy kell. ( napokon keresztül magyaráztuk, hogyha valami középre van igazítva akkor annak ott a helye. )
> JSFiddlet kérEltévedtem?
(#1751) adam_ Az ingyenes tárhelyet kerülném, már egész jó áron lehet kapni egész jó tárhelyeket. Szerintem inkább fizess egy kicsit és legyen egy rendes tárhelyed, mint keresni a megfelelő ingyen kínált szolgáltatást.
Az oldalon attól függ, hogy mit szeretnél. Több féle szemléletmód is van, említettük már itt is a manapság divatos "mobile first" félét, mi szerint először a kisebb eszközökre optimalizálunk és úgy haladunk a nagyobb kijelzők felé. A media-queryzést nem fogod megúszni, de ezeket ma még általánosságban csak a mobil eszközök miatt fogod használni.
[ Szerkesztve ]
-
Zedz
addikt
válasz martonx #1746 üzenetére
Mert sajnos ki tudja milyen böngészőn nézik épp az oldalt. Én lennék az egyik legboldogabb, ha végre alig kellene törődni a régebbi böngészőkkel de sajnos mai napig bizonytalan ez az egész.
(#1748) Sk8erPeter: Na igen, ez már tetemes kód a mi egy sorunkhoz képest, de általánosságban véve nem rossz a helyzet. De ahogyan írtad is, mindenképp natívan lenne az igazi!
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1740 üzenetére
Persze a natív jobb, gyorsabb, és örülnék én is ha ez már böngészőkbe épített támogatott dolog lenne. Csak én megszerettem a Sasst, nincs vele sok probléma, így el tudok lenni ezek nélkül is.
A kódmennyiséggel kapcsolatos felvetésed nem teljesen értem. Nem csak annyi az egész, hogy az .scss fájlból legenerál egy .css-t, amit majd a böngésző letölt és megjelenít a felhasználó felé? Szóval igazából a felhasználó ebből mit sem érzékel, hisz úgy is csak a kész .css fájlt kapja meg, amit akkor is megkapna ha mi azt "natívan" kódoljuk le. Javíts ki ha tévedek.
[ Szerkesztve ]
-
Zedz
addikt
válasz PumpkinSeed #1737 üzenetére
Ez hatalmas. Már találkoztam olyannal, amikor a megrendelő egy nagyon vékony elválasztó vonalat szeretett volna az oldalra. Megadtuk ennek a vonalnak a szélességét 1px-re. Kérdezte,nem lehetne még ennél is vékonyabb? És akkor rendesen el kellett neki mondani, hogy mi az a pixel, mennyi az 1px, és akárhogyan szeretné, azt mi nem tudjuk megfelezni.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1734 üzenetére
Egyszerűen nem kell neki magasságot adni, a content úgy is kitolja. Itt van kettő <div>. Mint látod teljesen ugyan azok. De a jobb oldalin a content megnöveli a div magasságát, nem kell neked ezzel törődnöd.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1732 üzenetére
Ezeregy példát küldtünk már arra, hogyan igazíts középre tartalmat. Olyan nem létezik, hogy különböző felbontásokon mást és mást jelent az, hogy középen van valami.
A megoldás mégegyszer: margin: 0 auto;. Ahhoz, hogy ez működjön, meg kell adnod egy fix szélességet.
Másrészt nekem szúrja a szemem az a height: 2300px;. Jól sejtem, hogy te előre megadod az oldalad magasságát? És miért? Ha netán annyi tartalom lesz az oldalon, hogy nem fér bele 2300px magas div-be, akkor írsz rá egy külön css-t ami ezt korrigálja? Remélem érzed, hogy ez nem egészen helyes megoldás.
left: 5%;. Az életben nem lesz középen ha oldalról még tologatod.
[ Szerkesztve ]
-
Zedz
addikt
Az oldal kódja alapjában véve jó, örömmel látom, hogy a <table> struktúrás formot mással helyettesítetted. Azonban ismét felmerült bennem egy kérdés: a <form> tag direkt van kihagyva, vagy csak megfeledkeztél róla? Szóval az inputok és a submit gomb megvan, de nem látom az ezt körül vevő <form>-ot. Link, link.
Egy javaslat, szintén a formmal kapcsolatos. Látom próbálod középre igazítani, amivel nincs baj, csak ezt most padding-left: 200px; formában teszed. Ahogyan az egész tartalommal teszed, úgy ezt is lehet margin: 0 auto; segítségével középre helyezni.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1707 üzenetére
Igen, a <table> tag-re manapság már mindenki vérszemet kap, és azzal is egyet tudok érteni, hogy először szenvedjen meg az áldozat, aztán értékelni fogja a helyes megoldásokat. Csak én így tanultam az első órától fogva, a tanárom nem nézte ezeket jó szemmel (bukás, majd jövőre megtanulja a hallgató mire való a table ).
HTML leveleket ne említsük, voltak vele közös élmények.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1703 üzenetére
Persze van helye a táblázatnak egy oldalon, ha táblázatba szeretnénk rendezni bizonyos adatokat. De struktúra kialakításában szerintem messze kerülendő, pár indokot fel is soroltál, illetve ha megtanulja az ember hogyan is kell elrendezni table nélkül, azzal csak magának tesz jót. Másrészt a fórumtárs aki kérdezte épp webes kurzusra jár, ha komolyan gondolja a dolgot akkor illő a szebbik megoldással dolgozni.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1699 üzenetére
Stack Overflows igen, mostanában nem sok időm van saját példát írni, de valahogy szerettem volna segíteni, mert a <table>-nél majdnem minden jobb.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1685 üzenetére
Minél több töréspontot adsz hozzá, annál több kijelző méretre tudod optimalizálni az oldalt. Nem kötelező, nem is mindig kell, komplexebb oldalaknák fog ez előjönni. De ha működik minden akkor mi a kérdés?
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1682 üzenetére
Én nagyon jól tudom mit szeretnél csinálni, de lefogadom meg sem nyitottad azt a JSFiddle példát amit küldtem neked. Ezt a <link> tagbe írogatós dolgot pedig szerintem tedd a sarokba ha több töréspontot is szeretnél az oldalon, szvsz egyszerűbb lesz ezt 1 CSS fájlban kezelned.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1679 üzenetére
Minden töréspontnak egy külön css fájlt szeretnél csinálni?
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1677 üzenetére
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1671 üzenetére
Itt egy példa. A Kek mindaddig fekete marad, amíg össze nem tolod a jobb alsó részt.
Itt a media-query azt figyeli, hogy 500 pixelhez képest mekkora a rész amiben helyet foglal az oldal. Ha 500-nál nagyobb akkor nem történik semmi, ha 500-nál kisebb, akkor jelen esetben átszínezi a <h2> tartalmát.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1669 üzenetére
Simán a CSS kódba kell beleírni.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1663 üzenetére
Az is egy megoldás igen, de az igazi ha magába a CSS fájlba írod a media-queryket. Illetve írtad, hogy nem megy magától folyamatosan össze. Ezt vagy úgy tudod megoldani, hogy mondjuk százalékban adod meg az elemek szélességét, vagy több "töréspontot" hozol létre szintén a media-queryk segítségével. Pl. csinálsz 1000, 800, 600, 400 pixelre, vagy ahogy jól esik.
@media (max-width: 1000px) {
/* ide jön a stílus 1000px alá */
}
@media (max-width: 800px) {
/* ide jön a stílus 800px alá */
}
...stb -
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1656 üzenetére
Lehet így is, vagy a media-queryt írhatod még közvetlen a CSS fájlba is.
Ezzel azt ertem el, hogy ha a bongeszo ablak merete kisebb lesz mint 500px; akkor lep ervenybe a "responzive.css" fajl.
Igen, valami ilyesmről van szó. Ha ezt magában a CSS-ben adod meg, akkor a media-query közt lévő stílus akkor lép érvénybe, ha mondjuk 500 pixelnél kevesebb a width.
@media (max-width: 500px) {
/* ide jön a stílus 500px alá */
} -
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1648 üzenetére
Ha a HTML struktúra rendezett, könnyen kezelhető, akkor elég megírni a rá szabott reszponzív designt. Persze lehet olyan eshetőség is, hogy mondjuk felépítenek egy komplex weboldalt, teljesen desktopra szabva, majd az idő múlásával felvetődik a mobilra optimalizáltság kérdése is. Na ekkor lehet agyalni, hogyan valósítsuk meg.
De ha az előbbi eset érvényes az oldaladra, akkor media-querykkel meg tudod csinálni.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1631 üzenetére
Rendben. Nem telt bele 1 percbe csinálni egy ilyet. Ha így csinálod, akkor felbontástól és mérettől függetlenül az adott tartalom mindig középen lesz.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1629 üzenetére
Ebben az esetben akkor ahogy DNReNTI is írta, a felbontás a mérvadó nem a méret. Mindegy, hogy az az X számú felbontás mekkora kijelzőn terül el.
Alap példa kódot kértem arra, hogyan igazítod középre, nem az egész weboldalt.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1626 üzenetére
Attól függ, hogy adod meg a középre igazítást. Ha mondjuk media-queryk között, akkor okozhatja ez, de ha nem, akkor nem kellene jobbra csúsznia. Tudnál linkelni egy JSFiddlet alap példával?
[ Szerkesztve ]
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1609 üzenetére
Ide jársz nevetni a lelkes kezdőkön? Na szép...
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1598 üzenetére
Csinálnál egy screenshotot erről? Mert marginok, paddingek, fontok ...stb eltérhetnek. De színekről még nem hallottam, nem tapasztaltam.
-
Zedz
addikt
válasz honda 1993 #1594 üzenetére
Én amikor kellett akkor ezt az oldalt használtam.
-
Zedz
addikt
válasz Sk8erPeter #1570 üzenetére
Egyetértek, ez már tényleg túlgondolás volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla