Új hozzászólás Aktív témák
-
copass
veterán
-
mufi
senior tag
Sziasztok, nem teljesen ide tartozik a kérdés, de segítség kellene, állványt szeretnék venni de lehetőleg olyat ami mobilt is tud tartani nem csak fényképzeőt/kamerát. Nézegettem médiában de nem találtam semmit...nagyon megköszönném a segítséget.
-
stigma
addikt
Sziasztok!
Remélem jó topicot kerestem fel de van egy kis gondon a fényképezőmmel kapcsolatban.
Adott egy Nikon Coolpix S5100-as, mellyel szoktam fényképezni, viszont ha fényképezem akkor a képek helyett egy kínai írásjelekkel tűzdelt fájlnevet vagy mappát hoz létre, melynek mérete lehet pár Mb vagy akár pár GB is.3 db microSD-t már tönkretett a fényképező újabbat már nem szívesen veszek bele.
Ez a fényképező hibája lehet?
Mit lehet vele tenni?Annyit még pluszban az átalakító adaptert még nem cseréltem, viszont amikor veszek egy új kártyát vagy épp leformázom az SD-t akkor utána egy ideig jól működik a fényképező.
Segítségeteket telőre is köszönöm.
-
80hun
addikt
Sport fotózáshoz nem ajánlanám, oda minimum A6000 kell. :v. valamelyik DSLR.
Ebben a topikban tedd fel a kérdésed. inkább[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
Kicsit össze szavakat és írásjeleket a kevered.
De, hogy válaszoljak is: nem tudjuk, hogy Neked mi a jó: próbáld ki! Ha jó a fogása (markolat nélkül sem kényelmetlen: nem csúszik le róla az ujjad), könnyen megszokható a menüszervezése, stb., akkor Neked találták ki. Ha nem, akkor inkább keress mást!
Ha sportfotózáshoz akarod használni akkor gyors (és pontos) autofókusz kell, meg teleobjektív (hacsak nem asztalitenisz vagy sakk a sportág).
[ Szerkesztve ]
-
Danto
újonc
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy én mint amatőr fotós jónak találjátok a Sony Alpha A5000 fényképezőgépet?
Vagy tudnátok valami jobbat ajánlani 200.000FT-ig? Sport események és természet fotózáshoz használnám? -
tegze90
csendes tag
Ismeri valaki ezt a táskát?
https://www.movofilms.be/movofilms-airship-350-digital-camera-sling-bag.html?layoutdetails=two_columns_right
Milyen mondjuk a lowepro slingshot-hoz képest?
-
faki_
senior tag
válasz
Zozzant #23890 üzenetére
A Live Photos őse.
-
Zozzant
addikt
válasz
scarabaeus #23889 üzenetére
Ezazzz! "Lassított nézet, A dolog lényege, hogy a megörökíteni kívánt pillanat után dönthetjük el, hogy az előző pár másodpercből melyik képet érdemes megtartanunk. "
Köszi! -
scarabaeus
őstag
válasz
Zozzant #23888 üzenetére
Én a Casio EX-F1 specifikációjában láttam azt, az majd' 10 éve képes volt 60 teljes képet összeszedni másodpercenként, és volt olyan üzemmódja, amelynél a megnyomáskor az azelőtti egy másodperc 60 képe állt rendelkezésre, hogy kiválasszuk, melyiket tárolja le. Aztán későbbi modelljeik és a Fuji kompaktok is tartalmaztak olyan funkciót, hogy sorozatfelvétel folyamatosan nyomva tartott gombbal, de csak a gomb felengedésekor tárolja a pufferből a képeket, az előtte lévő időből.
- Burst Mode, Final (x)
- Last Continuous
- Pre-Capture -
Zozzant
addikt
Valaki nem emlékszik véletlenül melyik volt az a kompakt gép amelyik tudott olyat hogy az expo gomb megnyomásakor (villám érzékelés) az előző 1-2 másodpercről készített képet?
-
Rapid136
őstag
Nekem most csak az jut eszembe (figyelem irónia!) hogy egy másik fórumban meg azt kérdezi hogy:
elviszem a család autóját nyaralni jogsi nélkül, mondjatok már pár szót hogy kell autópályán vezetni és néha hegyre is mennék...Szóval a jótanács az lenne hogy be kellene vásárolni egy fotós alapismeretek könyvet és az alapján, meg a saját gép ismerete (anélkül nem megy) alapján 1-2 nap próbálkozás után valószinűleg már sikerül jobb képeket csinálni az átlagnál.
-
Szteff2
csendes tag
Üdv! Tudnátok ajánlani olyan boltokat, ahol fotóstáskák, obitartok nagy választékban élőben megnézhetők?
-
copass
veterán
válasz
Felhasználom #23865 üzenetére
dúrva példa: ablaknak háttal állítasz valakit és le akarod fotózni. mátrixban egy sötét paca lesz az arca, mivel a rendszer átlagolni fog. spotban viszont az arca világos lesz, mert csak azt veszi figyelembe a rendszer.
de itt részletesen leírják mi merre. -
girátor
csendes tag
válasz
scarabaeus #23861 üzenetére
majd' 6 órán át dolgozott és mindent helyrerakott! ezer hála!
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Martin97 #23874 üzenetére
Lehetetlent kérsz. Helyedben a téma módok közül kiválasztanám azt, amit épp fényképezni akarok (tájkép, portré, makró, stb) és rábíznám magam a fényképezőgépek fejlesztőire. Azért ezektől a gépektől ne várj olyan minőséget mint amit egy nagy szenzoros MILC vagy DSLR géppel el lehet érni.
Ellenfényes portrénál jó dolog deríteni a vakuval, de nem egyértelmű, hogy jobb lesz a kép, ha derítesz. Ha túl sok a környezeti fény, akkor a gép saját vakuja alkalmatlan a feladatra. HSS (High Speed Sync) képes rendszervaku kell hozzá, meg olyan gép, amire rá lehet tenni. Csinálj képet így is - úgy is, a jobbat tartsd meg.
-
Martin97
aktív tag
Sziasztok!
Holnap megyek nyaralni.
A telefonom mellett (A5 2016) lesz még nálam 2 fényképezőgép is: nikon coolpix L110, Fuji AX650 meg egy kis tripod.Tudnátok néhány gyors tippet adni, hogyan tudnám a legjobb képeket készíteni nappal és este egyaránt?
Mit, hova, hogyan állítsak, hogy jó legyen?
Iso-ban meddig mehetek el, a záridőt mennyire állítsam (ezt a lehetőséget a nikonnál nem találtam még meg)?
Szembefénynél használjak-e vakut, ha személyeket fényképezek?A segítséget köszönöm!
Martin[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Felhasználom #23865 üzenetére
..például nincs középen a téma.
-
glockadam
csendes tag
válasz
druzil #23867 üzenetére
Ilyeneket lehet, a Mini gépekhez a Mini-t, a nagyobbakhoz pedig a Wide való, viszont annyira azért nem költséghatékony szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
válasz
druzil #23867 üzenetére
Még ott vannak a Canon Selphy nyomtatók..(nekem ilyen van)
Hőszublimációs így a tartósság garantált már ha érdekes a dolog számodra. -
Felhasználom
tag
Sziasztok!
Egy nagyon amatőr kérdés, de nem igazán tudtam hogyan keressek rá erre.
A fénymérési módok között a középre súlyozott és a szpot között elviekben tudom a különbséget, de nem tudom, hogy ez a "kis" különbség gyakorlatban hol mutatkozhat meg. Tudtok esetleg gyakorlati példát mondani, hogy mikor használtok( kell használni) szpot fénymérést a középre súlyozottal szemben?
A választ és a segítséget előre is köszönöm! -
druzil
tag
Sziasztok,
Esküvőhöz keresek olyan fényképezőt, ami azonnal kinyomtatja a képeket a vendégeknek. Eddig egyet találtam: polaroid snap. Tudtok más opciót? Fontos szempont a minél gazdaságosabb fénykép-nyomtatás, mivel sokan leszünk. A kamera ára másodlagos. Köszi! -
girátor
csendes tag
Sziasztok,
Szerintetek van rá lehetőség, hogy a csatolt képen látható katyvaszból visszanyerjek képeket? Fotók készültekor visszanézhető képek voltak, asszony gondolta kirántja az SD kártyát a gépből.... Azóta ezeket a krikszkrakszokat mutatja. Próbáltam PixRecoveryt, Recuvat, nem műkdtek. Próbáltam a kiterjesztés módosítani, semmi.
Nagyon koszi előre is ha tudtok bármi tippet mondani, hogy hogyan tudnám az SD kártyáról a fotókat visszahákolni! -
philoxenia
MODERÁTOR
-
copass
veterán
válasz
Zozzant #23853 üzenetére
az semmit nem jelent hogy neked nincs rajta semmi, mert honnan tudod milyen körülmények között fotóztak vele előtte?
nekem egy fesztiválon olyan szintű kula kerül rá hogy csak értetlenkednek amikor mondom hogy kéne megint egy puceva "baszkimúlthéten voltál"!
átlag felhasználásnál nem kerül bele látható kula amit f8-11-en észreveszel. -
Zozzant
addikt
válasz
copass #23852 üzenetére
Van 3 tükrös vázam (K7, istDs, K100Ds) + 1 milc XT10 de soha nem jártam nedves tisztításon és én sem tisztítottam ilyennel. Viszont van egy körtepumpám!
Tudom, szerencsém van, tudom hogy kellhet nedves tisztítás. A kollégánál durva kosz lehet, esetleg érzékelő fizikai hiba sem kizárt.
-
copass
veterán
válasz
Zozzant #23850 üzenetére
a makacs szennyeződés nem jön le olyan könnyen csak nedves tisztítással. én a sima száraz szenzor tisztítást is rutinosra bízom, nekem megér 3k-t.
-
Jhonny06
veterán
Kipróbáltam, nem ért semmit..
Olyan, mintha az érzékelő védőüvege alá lenne beszorulva valami kosz, ha egyáltalán az okozza. De a hely alapján elég valószínű. De az obi üvege alatt is van valami, hasonló helyen (közel a kép közepéhez).
-
Rapid136
őstag
válasz
Jhonny06 #23841 üzenetére
Nem kell szétszedni, ha leszed az obit, ott a szenzor. valószinűleg szemmel is látható rajta a kosz. Átellenben keresd mint a képen, lévén fordított képet ad az objektiv.
Árulnak szenzortisztitó eszközöket, Lenspen és társai. Az érzékelő előtt még van néhány védőréteg nagy kárt nem tudsz okozni. -
-
Jhonny06
veterán
válasz
philoxenia #23842 üzenetére
Sajnos ez az egy van jelenleg.
-
Jhonny06
veterán
Sziasztok!
Vettem egy használt Fuji X-A1et, alap 16-50-es kitobi van rajta. Észrevettem, hogy porszem kerülhetett a gépezetbe, jól látható maszatot hagy a képeken, de olyan szinten, hogy még a fényképező kijelzőjén is simán látszik. Próbáltam jól áttörölni az obi mindkét felét, de ugyanaz.
Gondolom ilyenkor muszáj bevinni valahova, ugye? Nem állnék neki szétszedni, nem értek hozzá. Ezt kitisztíttatni milyen költséggel jár, illetve mennyi idő? Esetleg valami ajánlott hely a belvárosban? Köszi!
-
-
Studi
veterán
válasz
fartfun #23831 üzenetére
Végy egy zsírúj, nullafingos autót. Tegyél mögé egy hatalmas hátteret papírból, textilből, bármiből, hogy semmi ne tudjon a fényes felületeken semmi tükröződni. Világítsd körbe minden irányból nagy felületű, lágy fényforrásokkal, szintén nagyon ügyelve rá, hogy lehetőleg egyik se csillanjon/tükröződjön sehol.
Valahogy így kezdik, és aztán jön utómunkában a fények finomhangolása, a részletek aprólékos kiemelése. Ilyet képelni nem egy otthoni félórás feladat.
-
copass
veterán
én Wes Anderson-t imádom!
zseniálisak a filmjei.
-
*Ropi*
félisten
válasz
philoxenia #23824 üzenetére
Ha minden is, akkor van még rajta kívül más is.
(#23818) Rapid136: A "Király beszédé"-t szerintem az nyomatékosította és tette szuggesztívvé, hogy konzekvensen a harmadolóra volt komponálva végig. A "Whiplash"-t meg J.K. Simmons játéka vitte - egyszerűen zseniális.
[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
válasz
philoxenia #23824 üzenetére
Minden esetre ha tényleg te voltál, egy hatalmas köszönöm szépen!
-
Fandango
veterán
válasz
philoxenia #23822 üzenetére
A fotós off az minden, csak nem az aminek te szántad.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Rapid136 #23821 üzenetére
A kutya éji dala képi világában is különleges volt emlékeim szerint.
Szőke András filmjeit ellenben nemigen tudtam hová tenni sosem.
Btw. lassan be kéne itt fejezni az offolást, végül is vannak filmtopikok meg fotós off is, anno még én nyitottam, kevés sikerre ítélték, ahhoz képest már elég szép hsz. számnál jár...[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
válasz
philoxenia #23817 üzenetére
Asszem a mai generációknak az Eszkimó asszony meg a Kutya éji dala gyakorlatilag értelmét vesztette a kor ismerete hiányában. Na jó azért sokminden örökérvényű dolog van bennük ami mindig aktuális lesz :-)
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Rapid136 #23818 üzenetére
Tim Burton kedvenc az biztos, csak sajnos tévében láttam a munkáit. Moziba nehezen jutok el sajnos.
Vidéken (nekem Szolnok) jó minőségben nem is igen lehet művészfilmeket látni, az art mozik sokszor gyenge technikai minőségűek, ha vannak. Anno még tévén is volt "vetítés".
Erőltetik a 3D-t, A hobbit borzalmas volt, papírmasé figurák mozogtak, síkok egymás mögött, mint a régi kihajtós mesekönyvekben. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
Rapid136
őstag
Látatlanban azt mondanám hogy igy kicsi az esélyed...
A filmművészet többek közt pont arról szól hogy milyen eszközökkel lehet kifejezni érzéseket, hogy lehet pszichológiai hatásokat elérni vágással, kameramozgással.
Lehet egy filmet nem szeretni, de attól még lehet az filmtörténeti klasszikus és alapmű, ismerni kell és tudni kell hogy miért különleges. És azt is fel kell ismerni hogy egy film miért hat rád. A hollywoodi filmek jönnek-mennek, fél év alatt elfelejted hogy létezett, persze szines-szagos, de ennél többet nem tud. Sablonokra épülő történetek, sztárok. Az nem művészet ahol a producer beleszól a film történetébe mert úgy gondolja akkor több lesz a bevétel...
Vegyünk ujkori filmeket, a Whiplash-t például, vagy a Birdman-t. A Birdman főszereplője játszotta a Tim Burton féle Batmant. Anélkül is jó a film, de ez plusz íz benne.
A király beszédben a belső terekben brutális nagylátószöget használnak, baromi érdekes a hatása. Nincs annál izgalmasabb mint amikor felismersz technikákat, vagy épp egy uj filmben visszaköszönnek a klasszikusok. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Rapid136 #23812 üzenetére
A Psychéről én írtam, Ő a Psychoról írt...
Moziban láttam először természetesen, még a bemutató idejében kb. brutál hosszú verzióban. (mire vidékre is leért a kópia) Történelemből anno jó voltam. Ennek a filmnek is tetszett akkor a képi világa. 18 évesen persze még nem biztos, hogy minden utalást értettem.
Bódy Gábortól is jó volt akkortájt A kutya éji dala. -
swixx
tag
válasz
philoxenia #23807 üzenetére
Nem tölt be ez az oldal.
-
gergo5991
őstag
válasz
philoxenia #23807 üzenetére
szia, tudnál / tudnátok még linkelni ehhez hasonló magyar oldalakat?
-
Rapid136
őstag
Ha már a Psyché, van vagy 3 verzió belőle, különböző hosszúságúak.
Az is komplex moziélmény, tv-ben nézve nem is tudom milyen lehet... és hány ilyen alkotás van a filmművészetben. És sajnos kell hozzá némi háttértudás a történelemtől, a helyszineken át sokmindenről.
A Sztalker egy sci-fi novellából lett kétrészes mozi. -
Rapid136
őstag
Mondjuk a Patyomkinban használt képi eszközök elég korszakalkotóak voltak, mai szemmel kicsit erősek.
Vannak alapfilmek, klasszikusok amik visszaköszönnek utólag, vannak filmstilusok. Ahány rendező, annyi kedvenc operatőr és zeneszerző, vágó. Mindenkit felismerni a stilusáról, ha tanulmányozod a munkáikat.
Az iskola nevében benne van a művészet, kicsit talán a szobafestő és a festőművész közötti különbség lehet példa. A szobafestőnek nem sok szüksége van Michelangelo stilusának, sem a mókus és lószőr ecset vizuális hatásban történő eltérésének ismeretére.
Szóval itt valószinűleg a technika ismerete inkább alapkövetelmény, a tananyag a művészi eszközök kivitelezése lehet. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Rapid136 #23808 üzenetére
Alapvetően vagy van képi látásmódod vagy nincs.
Fejleszthető persze, lehetsz nagyon ügyes, másolhatsz másokat, de ha alkotni akarsz, akkor ez kevés.
A technika megtanulható, a szabályok is, de a szabályok felrúgásával újat hozni, na az az igazi kreativitás. Persze a szabályokat csak akkor érdemes megszegni, ha ismered őket és túl tudsz lépni rajtuk.
Olyan ez, mint a főzés. Kísérletezhetsz, de csak ha tudod, mit nem érdemes csinálni, mert már mások kipróbálták és nem lett jó. Nekem például egy bizonyos határ után már nem tetszenek képek. Nem mondom, hogy nem jók, de nekem Picasso általában nem jön be, míg Dali igen. Buñuelt imádom, Bergmannt nem szeretem. (komplett filmekre gondolok, a sztorikkal, párbeszédekkel stb.)
A Psyché képi világa nagyon bejön. A Felhőatlasz is nagyon tetszik. A Saul fia nekem nem az igazi. Más képi világ alakult ki a képzeletemben az olvasottak alapján.
Ilyesmit alkotni azonban nem lennék képes. -
Rapid136
őstag
Akit érdekel a film és fotózás az évek alatt szivja magába ezeket. Filmesztétika és társai... mi filmklubokra jártunk évekig.
Jónéhány éjszakát el kellene töltened filmnézéssel és olvasással hogy behozd a lemaradást. Nem egy fórumól fogod pótolni...
Mondjuk ez nem tűnik alapkövetelménynek, de úgy odamenni hogy fogalmad sincs róla, merészségnek tűnik. Persze ez néha lehet hatásos belépő :-)