Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz L.Szilárd #1347 üzenetére
Ja, persze, megtaláltam, hol nem értjük egymást:
A táblásítás árában már benne van a gyalulás, és egy csiszolás.Ha külön számoljuk, akkor olvasunk gépkopást.
Hogy érdemes-e?
Most látom, h mdk01 240-ért vásárol tölgyet. Ha csak 120-ért be tudja szerezni bárhol az országban, akkor 10 m3-nél potom egymisi a zsebében marad, 200-ért meg repül a kamionos - még fel is pakolja, meg le.Persze, ha valakinek nincs hol tárolni, nincs elég tőke, úgy drága dolog a favásárlás. Viszont úgy igazán nehéz labdába rúgni a piacon, maradnak a pószpász megrendelések.
Ne értsen félre senki, nem okosabb akarok én lenni senkinél. Amikor a szükség hozta muszály voltam én is drága öreg autót fenntartani, sokszor még ma is utánfutóval cserpákolom a fát, mert kell a pénz máshova, de azt megtanultam, hogy az ember csak olyanra mondja ki, hogy nem éri meg, amit többször is kipróbált, és nem sikerült. (néha még azt is újra kell gondolni)
Amikor kezdtem (fajáték készítő vagyok most épp), akkor úgy 30-40%-a volt a bruttó bevételemnek az alapanyag költség. Mára már alulról súrolja a 20%-ot. (És van olyan tétel, amivel akkor jövök ki sokkal olcsóbban, ha a drágább fát veszem meg - persze. Nem azt kell keresni, hogy hol legolcsóbb a fa, hanem azt, hogy hol jön az ember ki a vételből jobban.)
A legtöbb fafajt nyugodtan tárolhatod udvaron, a szabad ég alatt, csak szakszerűen rakatold, figyelj az uralkodó szélirányra, és a tetejét feltétlen úgy fedd be, hogy víz akkor se csepegjen rá, ha ordító vihar van. Ha félted a fát a szabad égtől, készíts színt, vagy olcsó fából garázst. Ha csak öt m3 fát tárolsz benne, már megtérül. Jómagam ilyen célra mobil garázst készítettem lúcból, és ha jobb telephelyre váltok, azt akár vihetem tovább, akár eladhatom, mert kelendő. Az idénre ist tervezek mégegy garázst.
Ismerek én olyan szaktársat, aki 80-ért vásárol lucfenyőt. Megél így is, de én többet nem mondom neki, hogy évi 15 m3-nél mennyit dolgozik a hozzá közeli kereskedőre. Én annyiért vörösfenyőt kapok - jó, áfa nélkül, úgy emlékszem.
Több fa van, mint asztalos!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest